Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Rzeka Narew

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1683 odpowiedzi w tym temacie

#1501 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 16 lipiec 2022 - 06:42

Dwa dni nad Narwią przy Chmielewie , woda super ale zero kontaktu z drapieżnikiem .

Powtórka w tygodniu . 

#1502 OFFLINE   Bootleg

Bootleg

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 658 postów
  • LokalizacjaNDM/Brodnickie

Napisano 16 lipiec 2022 - 19:25

Narew jest pusta jak studnia... szkoda strzepić ryja...

#1503 ONLINE   Rexxx

Rexxx

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 729 postów

Napisano 16 lipiec 2022 - 19:28

To prawda na 3 wypłynięcia tylko 2 okonie na paprocha.

#1504 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 17 lipiec 2022 - 06:19

Ja już przestałem wierzyć w cuda i Wam to radzę , nie mam złudzeń za mojego życia nic się na lepsze nie zmieni .

Do puki kartę opłacać będzie się z góry np za rok ryb w wodzie nie będzie .

Lubię przebywać nad wodą  i tyle a jak jeszcze z przyjaciółmi to już super .

Jade dziś na Szumin porzucam w pianę , popatrzę na upasione kormorany  i wrócę do domu z naładowanymi akumulatorami  :angry:

#1505 ONLINE   Rexxx

Rexxx

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 729 postów

Napisano 28 lipiec 2022 - 10:03

Odcinek Narwi, poniżej zapory w Dębe.
Dzisiaj spotkałem starych wyjadaczy jeśli chodzi o spinning, seniorzy już trochę w życiu przeżyli i nie jedną rybę złowili, opowiedzieli mi ciekawą historię dotyczącą Narwi poniżej zapory, za dramatyczny stan tego odcinka rzeki odpowiadają również ludzie zanieczyszczający wody. W nocy do kanałku Wieliszewskiego szambiary wywalają całą zawartość, dodatkowo Serock też strasznie truje, budują się nowe osiedla, domy i oczyszczalnia w Orzechowie nie wyrabia, ryby się gdzieś wyniosły, zdechłych nie widać póki co…
Było zgłaszane, do Gminy, próbki zostały przebadane, podobno i wszystko w normie. Ciekawe tylko dlaczego w nocy jest puszczana woda z zapory w tym samym momencie, kiedy jest zrzut ścieków?
Pewnie żeby wszystko się rozmyło i spłynęło do Wisły, która również jest w opłakanym stanie. Przykre, ale jaki kraj takie wody, nawet kormoranów już jest mniej w tym roku…

Użytkownik Rexxx edytował ten post 28 lipiec 2022 - 10:04

• grey i S.N. lubią to

#1506 OFFLINE   malcz

malcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2195 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imię:marcin
  • Nazwisko:malczewski

Napisano 28 lipiec 2022 - 10:48

Odcinek Narwi, poniżej zapory w Dębe.
Dzisiaj spotkałem starych wyjadaczy jeśli chodzi o spinning, seniorzy już trochę w życiu przeżyli i nie jedną rybę złowili, opowiedzieli mi ciekawą historię dotyczącą Narwi poniżej zapory, za dramatyczny stan tego odcinka rzeki odpowiadają również ludzie zanieczyszczający wody. W nocy do kanałku Wieliszewskiego szambiary wywalają całą zawartość, dodatkowo Serock też strasznie truje, budują się nowe osiedla, domy i oczyszczalnia w Orzechowie nie wyrabia, ryby się gdzieś wyniosły, zdechłych nie widać póki co…
Było zgłaszane, do Gminy, próbki zostały przebadane, podobno i wszystko w normie. Ciekawe tylko dlaczego w nocy jest puszczana woda z zapory w tym samym momencie, kiedy jest zrzut ścieków?
Pewnie żeby wszystko się rozmyło i spłynęło do Wisły, która również jest w opłakanym stanie. Przykre, ale jaki kraj takie wody, nawet kormoranów już jest mniej w tym roku…

Bolki chociaż widać?

#1507 OFFLINE   elmo

elmo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 491 postów

Napisano 28 lipiec 2022 - 11:10

Dostepne informacje sa inne:

Zrzuty wody z zapory sa w losowych godzinach, glownie za dnia https://hydro.imgw.p...hydro/152200130
Bardziej niekorzysne sa zamkniecia zapory (spadki poziomu nawet 40cm w 1h w czerwcu, ikra poszla...)

Wydajnosc aktualna oczyszczalni Orzechowo wedlug ich strony jest 5,3 m3, a max moga przerobic 8,2 m3 https://mpwik.com.pl/view/zaklad-debe odplyw wody z oczyszczalni obywa sie non stop 24/7, a nie zrzutami

Czystosc wody jest badana i jest ok - ostatnie badania 28.06 i 18.07 (w Nowym Dworze sa kapieliska) https://sk.gis.gov.p.../kapielisko/778

Użytkownik elmo edytował ten post 28 lipiec 2022 - 11:27

• MaleX i korol lubią to

#1508 ONLINE   Rexxx

Rexxx

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 729 postów

Napisano 28 lipiec 2022 - 12:25

Bolki chociaż widać?

Czasami coś się chlapnie, w zeszłym roku lepiej biły…

#1509 OFFLINE   Ciastek

Ciastek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 28 lipiec 2022 - 14:56

Tak jak elmo napisał, zrzuty wody na zaporze są losowe i nie mają raczej związku z oczyszczalnią. Faktem jest, że miejscowi wyjadacze a prędzej zjadacze nieraz mówili mi, że to wina oczyszczalni, twierdzili nawet, że od początku jej powstania jest niewydolna. Generalnie porównując do lat ubiegłych zaobserwowałem mniej powierzchownych ataków boleni i przede wszystkim łowię zdecydowanie mniej kleni. Ogólnie maj i czerwiec był nawet spoko a w lipcu mało byłem nad wodą.

#1510 ONLINE   Rexxx

Rexxx

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 729 postów

Napisano 28 lipiec 2022 - 16:24

Grunciarze też w tym roku za bardzo nie łowią….
Coś jest na rzeczy…

#1511 OFFLINE   Bartek1989

Bartek1989

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 500 postów

Napisano 28 lipiec 2022 - 18:39

Dostepne informacje sa inne:

Zrzuty wody z zapory sa w losowych godzinach, glownie za dnia https://hydro.imgw.p...hydro/152200130
Bardziej niekorzysne sa zamkniecia zapory (spadki poziomu nawet 40cm w 1h w czerwcu, ikra poszla...)

Wydajnosc aktualna oczyszczalni Orzechowo wedlug ich strony jest 5,3 m3, a max moga przerobic 8,2 m3 https://mpwik.com.pl/view/zaklad-debe odplyw wody z oczyszczalni obywa sie non stop 24/7, a nie zrzutami

Czystosc wody jest badana i jest ok - ostatnie badania 28.06 i 18.07 (w Nowym Dworze sa kapieliska) https://sk.gis.gov.p.../kapielisko/778

Tylko ciekawe co się dzieje w czasie intensywnych opadów deszczu, ludzie często mają podłączone rynny, kratki itp a później po opadach oczyszczalnia nie wyrabia

#1512 OFFLINE   elmo

elmo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 491 postów

Napisano 28 lipiec 2022 - 19:39

Pewnie to samo co w stolicy po duzej burzy ;)

#1513 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 28 lipiec 2022 - 21:26

Dziś cały dzionek nad Narwią w okolicach Pułtuska .

Zero kontaktu z rybką naliczyłem kilkanaście gruntówek to samo , ale widoki piękne .

Dla mnie Bug w porównaniu do Narwi to ściek który cały powinien iść do oczyszczalni .

Na brzegach Narwi umiejscowione sa rzeźnie ryb , widać te skupiska kempingów na zdjęciach satelitarnych .

1fe7633ed61decdd83da30ec0c19c9b1.png

Tu wina leży po stronie wędkarzy znam kilku którzy na telefon zmieniają się  od kilku lat .

Nawet najbardziej rybna rzeka nie wytrzyma takiej presji mięsiarzy  . 

Niech nie zwalają winy na PZW czy kłusowników .

Wyjazd dostarczył mi informacji o dwóch dzikich fajnych slipach na Narwi . :D

Dodam że w tamtym tygodniu z Narwi wyłowiono suma z 50 kg biedak żył tylko chwile .

Użytkownik Tabor edytował ten post 28 lipiec 2022 - 21:35

• S.N. lubi to

#1514 OFFLINE   l.berlinski

l.berlinski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 113 postów

Napisano 28 lipiec 2022 - 22:02

Łubienica czy Kacice ?

#1515 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 29 lipiec 2022 - 07:36

Łubienica  poniżej wsi .

#1516 ONLINE   Rexxx

Rexxx

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 729 postów

Napisano 29 lipiec 2022 - 07:52

Zero kontaktu z rybką naliczyłem kilkanaście gruntówek to samo , ale widoki piękne .
Wędkarze nie są bez winy, dodaj kormorany, rybaków itd. Dzisiaj znowu bez kontaktu, jestem na wodzie 3 razy w tygodniu, w środę tylko sandaczyk i jedno fajne kopnięcie, w zeszłym tygodniu szczupaczek 30 cm.
Dla mnie Bug w porównaniu do Narwi to ściek który cały powinien iść do oczyszczalni .
Na brzegach Narwi umiejscowione sa rzeźnie ryb , widać te skupiska kempingów na zdjęciach satelitarnych .
Tu wina leży po stronie wędkarzy znam kilku którzy na telefon zmieniają się od kilku lat .
Nawet najbardziej rybna rzeka nie wytrzyma takiej presji mięsiarzy .
Dodam że w tamtym tygodniu z Narwi wyłowiono suma z 50 kg biedak żył tylko chwile .

Użytkownik Rexxx edytował ten post 29 lipiec 2022 - 07:56

#1517 OFFLINE   havy

havy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 29 lipiec 2022 - 08:17

Te campingi stają tam pewnie od 30lat.Ja tam byłem mając z 7lat czyli 44temu i już co kilkanaście metrów stał namiot.Jeszcze z mleczarni ścieki śmierdzące się lały.Wsxyscy łowili głownie leszcze.Poznaliśmy tam ludzi z Kacic i tam jeżdziłem przez następne 30 parę lat.Grunciarze przy kościółku zmieniali się na telefon,miejscowi pilnowali miejsc.Z nocy potrafili wyjąć tyle leszczy,że siatki nie mogli udźwignąć...Jeden taki miał w domu 3 pełne zamrażalki sklepowe,jak się ryby nie mieściły to starsze wyrzucał....Miejscowi ,wedkarze spływający z żywcami z Pułtuska zabierali wszystko jak leci.
To wedkarze w 90% odpowiadają za coraz mniej ryb na Narwi i Zalewie nie rybacy,kłusownicy z siateczką w starorzeczu i nie ścieki.

Użytkownik havy edytował ten post 29 lipiec 2022 - 08:35

• Guzu lubi to

#1518 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 postów
  • Lokalizacjacentralna Polska
  • Imię:Romek
  • Nazwisko:K

Napisano 29 lipiec 2022 - 09:19

Te campingi stają tam pewnie od 30lat.Ja tam byłem mając z 7lat czyli 44temu i już co kilkanaście metrów stał namiot.Jeszcze z mleczarni ścieki śmierdzące się lały.Wsxyscy łowili głownie leszcze.Poznaliśmy tam ludzi z Kacic i tam jeżdziłem przez następne 30 parę lat.Grunciarze przy kościółku zmieniali się na telefon,miejscowi pilnowali miejsc.Z nocy potrafili wyjąć tyle leszczy,że siatki nie mogli udźwignąć...Jeden taki miał w domu 3 pełne zamrażalki sklepowe,jak się ryby nie mieściły to starsze wyrzucał....Miejscowi ,wedkarze spływający z żywcami z Pułtuska zabierali wszystko jak leci.
To wedkarze w 90% odpowiadają za coraz mniej ryb na Narwi i Zalewie nie rybacy,kłusownicy z siateczką w starorzeczu i nie ścieki.

Jak pojedziesz na prywatne łowisko to też właściciel pozwoli ci tyle zabrać za dzienną opłatę?

To jest bardzo wygodny argument dla związku. Wędkarze zabierają. Ano zabierają, bo właściciel wody pozwala. 

Wędkarz wcale nie musi wiedzieć tego co powinien wiedzieć właściciel(użytkownik).

Ponad limit? To gdzie kontrola?

A jak zgodnie z limitem - to patrz wyżej.

To nie wędkarz zawiera umowę na dzierżawę wody, ale okręg. I to okręg powinien o wodę dbać choćby ustalając realne limity i kontrolując wędkarzy.

Że wędkarze zabierają to taki sam argument, jak przebłyszczenie, jak kormorany, jak sumy szkodniki.

#1519 OFFLINE   l.berlinski

l.berlinski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 113 postów

Napisano 29 lipiec 2022 - 10:37

Jeśli chodzi o te dwa miejsca to nic się przez lata nie zmieniło. Łubienica jest dodatkowo płatna za wjazd bo to prywatna działka nad wodą... W Kacicach miejsc mniej bo również zostały wykupione i powstało kilka domów, tym samym odcięto możliwość wjazdu w fajne miejsca. Na łące dodatkowo ktoś wywiózł skarpy po drzewach pod sam brzeg więc również miejsc na biwak mniej.

#1520 OFFLINE   Hesher

Hesher

Ekspert

• Lurebuilding Team
  • PipPipPipPip
  • 6345 postów
  • LokalizacjaPułtusk
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Prażmowski

Napisano 29 lipiec 2022 - 18:23

Tu wina leży po stronie wędkarzy znam kilku którzy na telefon zmieniają się od kilku lat .
Nawet najbardziej rybna rzeka nie wytrzyma takiej presji mięsiarzy .

Łubienica :D Mimo wszystko kibicuję temu spędowi dlatego, że lokalna społeczność się zorganizowała i zaczęli limitować finansowo wjazd i pobyt na tym odcinku. W realiach wszechogarniającej niemocy spod znaku "Paniesienieda" dla mnie perełka. Jedź do samegi Pułtuska, ryby zobaczysz, pizzę zjesz nad samą Narwią. Służę za gajda jakbyś reflektował. Efektów nie obiecuję.
  • eRKa lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych