Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Zalew Siemianówka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5104 odpowiedzi w tym temacie

#2721 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Krystosiak

Napisano 27 wrzesień 2019 - 17:41

I dlatego są później narzekania, że nic się nie łowi...

Ciekawe czy ktoś ma jakieś pojęcie o procencie wędkarzy którzy stosują C&R ? 1 ? 2 ? no, góra 5%.

Tu gdzie bywam najczęściej ( Bug ok. Niemirów - Osłowo ) żaden wędkarz miejscowy nie stosuje.

#2722 OFFLINE   Werem

Werem

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 648 postów
  • LokalizacjaHajnówka
  • Imię:Jerzy

Napisano 27 wrzesień 2019 - 17:46

Ciekawe czy ktoś ma jakieś pojęcie o procencie wędkarzy którzy stosują C&R ? 1 ? 2 ? no, góra 5%.

Tu gdzie bywam najczęściej ( Bug ok. Niemirów - Osłowo ) żaden wędkarz miejscowy nie stosuje.

Podejrzewam, że na wodzie , której dotyczy ten temat jest podobnie niestety.

• tomi101 lubi to

#2723 OFFLINE   czocho

czocho

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1371 postów
  • LokalizacjaBielsk Podlaski
  • Imię:Kamil

Napisano 27 wrzesień 2019 - 18:24

Masz odpowiedź dlaczego nie możesz nic na Bugu złapać  ;)

• Wobi lubi to

#2724 OFFLINE   kkonrad

kkonrad

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 160 postów
  • Lokalizacjabialystok
  • Imię:konrad
  • Nazwisko:k

Napisano 27 wrzesień 2019 - 18:26

Optymistycznie- jest dużo wiecej wypuszczajacych niż piec lat tamu.
  • Zdrodu88 lubi to

#2725 OFFLINE   czocho

czocho

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1371 postów
  • LokalizacjaBielsk Podlaski
  • Imię:Kamil

Napisano 27 wrzesień 2019 - 18:58

Mniej optymistycznie-jest też więcej zabierajacych...

#2726 OFFLINE   kkonrad

kkonrad

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 160 postów
  • Lokalizacjabialystok
  • Imię:konrad
  • Nazwisko:k

Napisano 27 wrzesień 2019 - 19:23

Zgadza się.

#2727 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa

Napisano 27 wrzesień 2019 - 19:59

Masz odpowiedź dlaczego nie możesz nic na Bugu złapać  ;)

Dwóch kolegów z JB rok i dwa lata temu coś łowili ,a miejscowi łowią płoteczki i krąpiki które od czasu do czasu biorą. Ale żeby coś poważniejszego złowili to nie.

Ja już byłem na rybach nad Bugiem ........ 5x :rolleyes: w tym roku. 

#2728 OFFLINE   ZanderManiak

ZanderManiak

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 20 postów

Napisano 28 wrzesień 2019 - 14:11

we wcześniejszym wątku  proponowałem rozważyć  monitoring Siemianówki , a niedawno widzę artykuł że w okręgu Elbląg już  zaczynają działać z czymś podobnym :)

http://dziennikelbla...-sie-drony.html

• knd lubi to

#2729 OFFLINE   mariusz1976

mariusz1976

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 221 postów
  • LokalizacjaSuwalszczyzna.
  • Imię:Mariusz

Napisano 28 wrzesień 2019 - 16:22

Wigierski park narodowy ma foto pułapki w lasach i nad brzegami a PSR i strażnicy parkowi do obserwacji wędkarzy używają dronów.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

#2730 OFFLINE   mariusz1976

mariusz1976

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 221 postów

Napisano 28 wrzesień 2019 - 16:25

Pogoda zaczyna się srać i wyjazd na siemianówkę w środę stoi pod wielkim znakiem zapytania.

#2731 OFFLINE   compi

compi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 274 postów
  • LokalizacjaPodlaskie
  • Imię:Piotr

Napisano 28 wrzesień 2019 - 17:19

Wigierski park narodowy ma foto pułapki w lasach i nad brzegami a PSR i strażnicy parkowi do obserwacji wędkarzy używają dronów.

Nad Siemionką dron nie ma szans. Bytująca tam para bielików załatwia szybko temat ;)
  • sacha lubi to

#2732 OFFLINE   mariusz1976

mariusz1976

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 221 postów

Napisano 28 wrzesień 2019 - 17:22

Nad wigrami też są bieliki, jakoś się dogadują z dronami.

#2733 OFFLINE   compi

compi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 274 postów
  • LokalizacjaPodlaskie

Napisano 28 wrzesień 2019 - 17:38

Nad wigrami też są bieliki, jakoś się dogadują z dronami.

To pewnie unijne, litewsko-polskie, bardziej tolerancyjne. :D

#2734 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa

Napisano 28 wrzesień 2019 - 17:40

Nad Siemionką dron nie ma szans. Bytująca tam para bielików załatwia szybko temat ;)

Widziałem we wtorek jakieś wielkie ptaszysko ( ok. wsi Budy ) 20-30m nad wodą ale bardziej wyglądało na orlika krzykliwego.

#2735 OFFLINE   compi

compi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 274 postów
  • LokalizacjaPodlaskie

Napisano 28 wrzesień 2019 - 19:00

Widziałem we wtorek jakieś wielkie ptaszysko ( ok. wsi Budy ) 20-30m nad wodą ale bardziej wyglądało na orlika krzykliwego.

Podobno bardziej waleczny i odważny niż bielik. Prawda o nim, jego zachowaniach i zwyczajach, nie jest podobno tak piękna jak większość ludzi sądzi. :)

#2736 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa

Napisano 28 wrzesień 2019 - 19:25

Podobno bardziej waleczny i odważny niż bielik. Prawda o nim, jego zachowaniach i zwyczajach, nie jest podobno tak piękna jak większość ludzi sądzi. :)

Masz rację ale robi za symbol ale zasadniczo ludzie go mylą z orłem przednim.
Bielik zasadniczo to taka bardziej pierdoła :rolleyes:. Nie w temacie Siemianówki ale o ptaszyskach będzie.

Zimą 2017 byłem nad Bugiem i jechałem z kolegą nad starorzecze w Niemirowie. Na dębie siedziało kilka kruków i dwa wielkie ptaki ale się nie przyjrzeliśmy - wiadomo że jakaś padlina leży ( b. dużo padniętych dzików na ASF było wtedy ) . Gdy wracaliśmy dalej siedziały więc zatrzymaliśmy się , kruki od razu odleciały a dwa ptaszyska siedziały dalej. Gdy byliśmy 10-15m od dębu zerwały się do lotu dwa bieliki ale tak nażarte że ........... najpierw spadły na ziemię :rolleyes:, musiały się namachać żeby wystartować więc miałem czas się przyjrzeć. Koło dębu faktycznie leżał dzik 60-70kg. 

I teraz to co wyczytałem : Kruki wypatrzą zawsze padnięte zwierzę ale nie potrafią rozerwać skóry, latają po okolicy i szukają bielików. Jak znajdą to prowadzą na miejsce gdzie bieliki rozrywają dziobem i żrą do oporu . No ale mają ograniczone możliwości i muszą strawić i opróżnić kichy żeby żreć dalej. W tym czasie kruki żrą do oporu a później znowu bieliki i tak na zmianę.

ps. Dzisiaj w południe dwa kruki przeszukiwały mój kompostownik B)

• wujek, motylW1 i compi lubią to

#2737 OFFLINE   mentnooki

mentnooki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 467 postów
  • Lokalizacjasiedlce
  • Imię:ANDRZEJ
  • Nazwisko:KRUK

Napisano 28 wrzesień 2019 - 19:36

Dwóch kolegów z JB rok i dwa lata temu coś łowili ,a miejscowi łowią płoteczki i krąpiki które od czasu do czasu biorą. Ale żeby coś poważniejszego złowili to nie.

Ja już byłem na rybach nad Bugiem ........ 5x :rolleyes: w tym roku. 

Dlatego nic albo mało  łowisz  bo jesteś  za rzadko.Ale łowiło by się  więcej jeżeli częściej rybki wracały  by do wody.

#2738 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa

Napisano 28 wrzesień 2019 - 20:44

Dlatego nic albo mało  łowisz  bo jesteś  za rzadko.Ale łowiło by się  więcej jeżeli częściej rybki wracały  by do wody.

To prawda że jestem rzadko - ogródek, winorośl, wędzarnia , grzyby (nie w tym roku) .

Tutaj nie wracały, nie wracają i nie będą wracały bo jest tak jak wspomniałem wcześniej - 1, może 2 na 100 .

Nie wiem ile jest prawdy w historii którą przedstawiło mi 3 miejscowych wędkarzy niezależnie od siebie : przed przyduchą w 2010 czwórka wędkarzy siedziała przez kilka dni w Sutnie pod namiotem i chwalili się że natrzepali kosmiczną ilość sandaczy na trupka.

Na odcinku ponad 11km rzeki wody z rynną powyżej metra o szerokości 8-10m w 2017 , w 2018 i teraz jest mniej niż kilometr.

#2739 OFFLINE   ZanderManiak

ZanderManiak

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 20 postów

Napisano 28 wrzesień 2019 - 21:03

jeżeli zabierają zgodnie z limitem - pozostaje ewentualnie edukacja i budowanie świadomości .

ale jeżeli widzicie że ktoś zabiera ponad limit ilościowy lub wielkości (dolny, górny) to koledzy trzeba zgłaszać  (dzwonić , pisać sms)- skończmy wreszcie z przyzwoleniem na kłusownictwo !

PSR Białystok
510 212 653
505 117 804

PSR Siedlece (łowią na Siemianówce)
602 748 158
502 076 175

• focus224 lubi to

#2740 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5882 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 29 wrzesień 2019 - 11:39

Sacha, fajna opowieść z tymi bielikami. Masz rację że to pierdoly, siły ma tyle żeby jakąś zdechła rybę unieść, a upoluje co najwyżej słabowita kaczkę. Raz widziałem jak zaatakował stado krzyżówek i gonił jedna ale nie dogonil :). Tak to krąży, albo częściej siedzi na gałęzi i czeka na łatwą okazję. Ostatnio widziałem z 4sztuki jak trzymały się kormoranow, czekając na jakąś trafiona rybę. Orzeł przedni to inna liga, używany przez Mongolow do polowań z orłem. Widziałem film jak dwa zabiły wilka, ale rzucił się jeden, drugi mu pomógł dobić. Silny i odważny, ale to prawdziwy orzeł, a bielik to nawet nie orzeł tyle że fajnie się prezentuje w locie. Kruki to z kolei inteligenci świata ptaków, cwane i dadzą sobie radę wszędzie. Przykład z bielikami który opisałeś to najlepszy dowod. Tepione kiedyś przez ludzi na skraju wymarcia bardzo szybko odbudowaly populacje co też o czymś świadczy.

Użytkownik wujek edytował ten post 29 wrzesień 2019 - 11:40

• tomi101 i motylW1 lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych