Kolego dawiniel ... Prosz臋 nie wypowiadaj si臋 na temat wody po jednej wizycie tam , a ju偶 napewno nie praw mora艂贸w takich 偶e obce rejestracj臋 powinny p艂aci膰 przepraszam huj wie za co ?!tu w w膮tku by艂y ju偶 bardzo dobre propozycje odno艣nie poprawy sytuacji na wodzie ...powiedz mi dlaczego kto艣 ma p艂aci膰 jakie艣 frycowe na ochron臋 wody ?! Kto艣 kto uczciwie rok do roku p艂aci sk艂adki i 艂owi zgodnie z regulaminem ?! Gwarantuje Ci 偶e nie tu le偶y problem i mln z艂 do zwi膮zku tego nie rozwi膮偶膮 ... Normalnie chce mi si臋 i p艂aka膰 i smiac z takich propozycji ...to jest taka sama sytuacja jak polski NFZ ... Albo raczej zobrazuje to 艂ap贸wkami dla tekarzy kt贸rzy potem je艣li pacjent nie da mu w 艂ap臋 to si臋 krzywo patrzy ...kto do tego doprowadzi艂 ? Ano my ! W艂a艣nie z podobnych pomys艂贸w do twoich !
Hmmm, jak to m贸wi膮 NFZ-u nie naprawisz bo艣 maluczki....ale woda inna sprawa bo masz sw贸j wk艂ad i mo偶esz je艣li tylko chcesz mie膰 udzia艂 w jej zarz膮dzaniu i gospodarowaniu zasobami. 艢ledz臋 wasz temat nami臋tnie od d艂u偶szego czasu g艂贸wnie ze wzgl臋du na sympati臋 do tego regionu. Po cz臋艣ci ma to r贸wnie偶 wp艂yw na moje postrzeganie "waszej" wody.
Na Siemianowce nie by艂em pierwszy raz i dzi臋ki temu w spos贸b 艣wiadomy wyra偶am sw贸j pogl膮d.
Ostatnio, 艂adnych par臋 lat temu kiedy mia艂em okazje eksplorowa膰 zbiornik wygl膮da艂o to zupe艂nie inaczej.
Mo偶na powiedzie膰, 偶e sta艂em na 艂odzi sam, poniewa偶 kilka 艂贸dek, oczywi艣cie w stylu jak to nazywa艂em "Siemianowskim" - przesuwa艂o si臋 po wodzie z niedu偶膮 pr臋dko艣ci膮 i sternikami w pozycji na KOTA w jedn膮 i druga stron臋.
To co widzia艂em teraz zmieni艂o moje postrzeganie tej wody.
"Licencja" - bo tak wola艂bym nazwa膰 op艂at臋, o kt贸rej wspomina艂em wcze艣niej na pewno idealnym pomys艂em nie jest i nie wszystkim b臋dzie w smak. Jest jednak dobrym rozwi膮zaniem, kt贸re mo偶e wyeliminowa膰 mi臋siarstwo, kt贸re jak widz臋 obecnie jest waszym chlebem powszednim.
I wcale nie musi to by膰 jednorodna op艂ata dla wszystkich spoza okr臋gu czy k贸艂 stowarzyszonych.
Wystarczy aby by艂y dwie stawki. Jedna dla os贸b, kt贸re ryby chc膮 zabra膰 w wysoko艣ci XXX pln a druga symboliczna dla os贸b rekreacyjnych, kt贸re ryby 艂owi膮 dla przyjemno艣ci i jad膮 np. znad Zegrza bo tam ju偶 ryby brak to tak dla Darka ze stolicy:-)
Wi臋c o siebie je艣li jeste艣 C&R martwic si臋 nie musisz.
Reasumuj膮c wi臋c:
Mo偶na sytuacj臋 zostawi膰 tak膮 jaka jest i pozwoli膰 na to aby obrazki znad wody takie jak widzia艂em ostatnio sta艂y si臋 codzienno艣ci膮 przez najbli偶sze 2 lata a偶 do ca艂kowitego wyeksploatowania zbiornika (potem samo si臋 rozejdzie) albo bra膰 spraw臋 w swoje r臋ce. Zrobicie jak uwa偶acie.
Powiem tylko, 偶e dla mnie jak widz臋 podczas zwyk艂ego spaceru tak przy slipie jak i niedaleko po艂o偶onej "kempingowej wiosce w臋dkarskiej" grupy w臋dkarzy, kt贸rzy pruj膮 sandacze na brzegu wyrzucaj膮c 艂by i wn臋trzno艣ci do wody a truch艂o bez jakiegokolwiek szacunku na mi臋sn膮 kupk臋 to serce si臋 kroi.
Ale faktycznie je艣li uwa偶aj膮 tak jak Ty Tomku, 偶e to w granicach swojej op艂aty za w臋dkowanie to zmienia posta膰 rzeczy. Cho膰by ci臋偶ar贸wk臋, ale trzeba wybra膰 a 艂by i wn臋trzno艣ci do wody 3 m od brzegu aby poprawi膰 jej u偶y藕nienie. W ko艅cu zielonego ko偶ucha troch臋 ma艂o jeszcze
Powodzenia na Siemian贸wce.