Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Trzęsienie ziemi ? Batson i Loomis razem - wiadomość z ostatniej chwili

batson g.loomis nfc

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
67 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   Marvin

Marvin

mogul

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 1048 postów
  • LokalizacjaLempäälä

Napisano 24 styczeń 2015 - 22:11

Mała manufaktura... Od czegoś trzeba zacząć - ktoś, kto śledził rozwój NFC, mógł zauważyć, że firma nastawiona jest od początku na możliwie szybki rozwój a skromny los drobnego wytwórcy nie zaspokoi ambicji kogoś takiego, jak Gary Loomis.

Międzynarodowa sieć dystrybucji to jednak gruba sprawa, dość wspomnieć, że, pierwsze chyba opisane na jerkbait.pl, blanki NFC ściągałem bezpośrednio od producenta. Było tournee po Europie, najwyraźniej jednak w NFC odpuścili sobie wyważanie otwartych drzwi, tak rozumiem mariaż z Batsonem.

Oficjalny dystrybutor w Polsce to świetna wiadomość, bo to blanki najwyższej klasy, przemyślane i dopracowane konstrukcje. Moje rozumienie rodbuildingu wyklucza istnienie alternatyw, do danych zastosowań są blanki najlepsze, gorsze, jeszcze gorsze... Trudno wyciągnąć właściwe wnioski, nie mając dostępu do topowych konstrukcji spod ręki niekwestionowanego guru (zapewne dlatego w Art-Rod sięgnęli po blanki NFC już jakiś czas temu).

Ceny u nas, szczególnie przy obecnym kursie USD, będą z pewnością onieśmielające; w dodatku znane mi blanki NFC są mięsiste, grubościenne i pięknie się gną. Połączenie wszystkich tych niepożądanych cech sprawi, że zapewne pozostaną produktem niszowym na naszym rynku. Ważne, że w ogóle będą.

• Guzu i pitt lubią to

#22 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 25 styczeń 2015 - 10:07

Ja wierzę że z tego małżeństwa będą "piękne dzieci" :) .

• popper lubi to

#23 OFFLINE   KRZYMAL2

KRZYMAL2

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 postów

Napisano 25 styczeń 2015 - 17:50

Oj tak będą  :D

#24 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4485 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 18:45

Witam,

Jak dla mnie zadne to malzenstwo, ot po prostu umowa biznesowa korzystna dla obu stron, Batson dodaje do swojej dystrybucji blanki made in USA w dodatku od zywej legendy, pewnie kiedys cos dla nich zrobia jak kiedys St Croix, Loomis zyskuje duza miedzynarodowa siec dystrybucji i moze sie skupic na produkcji. 

Dla nas wedkarzy bedzie bardziej dostepny, pojawi sie kilka prawdziwych perelek jak 9'6'' 8 lbs HM ( GLX) czy 10' 6 lbs HM, wszelkie krociaki, ktorymi wielu wedkarzy lowi dalej i nie chce nic innego, w planach maja 10' 8-15 lbs, po zdjeciach widac mocny dolnik i delikatna szczytowke, podobnie jak jego dluzszy brat czyli 10'6'' 20 lbs z HM ale opisany jak poprzedni jako moderate-fast, sa okoniowki z IMX 7' 2 czesci, 8lbs i wiele innych. Niektorzy sie w nich niewatpliwie zakochaja mnie nie wylaczajac :) 

Bujo

• Apioo i Stachu42 lubią to

#25 OFFLINE   NARA

NARA

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 748 postów

Napisano 27 styczeń 2015 - 19:24

I na koniec produkcja do chin.

#26 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4485 postów

Napisano 28 styczeń 2015 - 10:18

I na koniec produkcja do chin.

Watpie, blanki zaprojektowane przez Garego sa obecnie produkowane w Korei pod nazwa TFO (specyfikacja bardzo podobna), z Korei tez pochodza nowe serie Batsona wiec zapewne obrali ten kierunek jako nowy. 

Kilkukrotne porby z Loomisem ( nalezacym do Shimano) pokazaly jasno, ze wedkarze chca aby ich produkty byly robione w US i za to zaplaca tylko jesli beda czuli reke Garego a nie pana Changa :)

Bujo

Użytkownik Bujo edytował ten post 28 styczeń 2015 - 10:18

• Guzu i Remicki lubią to

#27 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 28 styczeń 2015 - 11:01

Watpie, blanki zaprojektowane przez Garego sa obecnie produkowane w Korei pod nazwa TFO (specyfikacja bardzo podobna), z Korei tez pochodza nowe serie Batsona wiec zapewne obrali ten kierunek jako nowy. 

Kilkukrotne porby z Loomisem ( nalezacym do Shimano) pokazaly jasno, ze wedkarze chca aby ich produkty byly robione w US i za to zaplaca tylko jesli beda czuli reke Garego a nie pana Changa :)

Bujo

Gdy na filmach widze siwego Pana Kuleczke - pana Loomisa - to raczej watpie by to byl czlowiek zdeterminowany i glodny zarobienia milionow (w USD) na produkcji blankow .

Wyglada na sympatycznego pasjonata...ktoremu biznes srednio wychodzi. I jak znamy historie jego dzialalnosci, to cos chyba moze byc na rzeczy.

• Bujo lubi to

#28 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4485 postów

Napisano 28 styczeń 2015 - 11:19

Gdy na filmach widze siwego Pana Kuleczke - pana Loomisa - to raczej watpie by to byl czlowiek zdeterminowany i glodny zarobienia milionow (w USD) na produkcji blankow .

Wyglada na sympatycznego pasjonata...ktoremu biznes srednio wychodzi. I jak znamy historie jego dzialalnosci, to cos chyba moze byc na rzeczy.

Daniel,

Gary ma bardzo podobne podejscie do wedek/blankow jak ty czyli performance na pierwszym miejscu. Najlepiej jak w zyciu  robi sie to w czym jest sie dobrym, w jego przypadku to zdecydowanie projektowanie i produkcja blankow na ktore i tak jest zapotrzebowanie. Kistler robi na nich, jest Edge Rods wraz z bardzo ciekawymi elementami rekojesci z grafitu. Zamiast jezdzic po swiecie w poszukiwaniu rynkow zbytu ( byl nawet w Rosji) zostawia to innym i ja widze z tego tylko same plusy. 

Reszte zweryfikuje rynek ale wszelkie informacje plynace zewszad mowia o swietnych konstrukcjach NFC. 

Bujo

#29 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 28 styczeń 2015 - 11:38

Ceny u nas, szczególnie przy obecnym kursie USD, będą z pewnością onieśmielające; w dodatku znane mi blanki NFC są mięsiste, grubościenne i pięknie się gną. Połączenie wszystkich tych niepożądanych cech sprawi, że zapewne pozostaną produktem niszowym na naszym rynku. Ważne, że w ogóle będą.

Ceny widziałem, w średnim i wysokim module tanio nie będzie. Sądząc z parametrów będzie kilka naprawdę ciekawych blanków w tym L/UL, dwuczęściowe króciaki, mocne hot-shoty, etc.

#30 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4485 postów

Napisano 28 styczeń 2015 - 11:52

Ceny widziałem, w średnim i wysokim module tanio nie będzie. Sądząc z parametrów będzie kilka naprawdę ciekawych blanków w tym L/UL, dwuczęściowe króciaki, mocne hot-shoty, etc.

Krzysiek,

Jednoczesciowki HM ( GLX) maja kosztowac tyle co chinski feniks, drogo czy nie drogo nie mi decydowac.

Bujo

#31 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 28 styczeń 2015 - 12:11

Cen Phenixa nie znam i do niczego mi nie są potrzebne.

Odnoszę to do cen blanków, które kupuję i na których aktualnie kręcę (Batson, CD, St.C).

#32 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 28 styczeń 2015 - 12:11

Mam jednego im od zeszlego roku.
wybitny.
zgapilem od Lukasza:)

#33 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 28 styczeń 2015 - 12:13

Cenowo może bedzie batson w klasie popular i premium będzie nfc.

Nie każdy jednak musi sięgać po topowe rozwiązania. Dla wielu relacja cena - walory użytkowe jest decydująca.

#34 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 28 styczeń 2015 - 12:36

Niemniej dobrze jest, jeżeli topowe są dostępne. Byle były topowe. "Made in USA" to nie wszystko.

Bardzo jestem ciekaw tych blanków. Niektóre konstrukcje (tabelkowo) miały naprawdę niesamowite parametry.

#35 ONLINE   yglo

yglo

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 1651 postów
  • LokalizacjaGrzegorzewice

Napisano 28 styczeń 2015 - 14:11

jest taki ponad polgodzinny film gdzie Loomis opowiada o blankach NFC, w pewnym nomencie mowi do rozmowcy, ze tam nie wejdziemy, bo tam sa prasy o nacisku niedostepnym obecnie dla nikogo produkujacego na swiecie...
Moze i chwyt, ale egz ktore zbroilem byly niespotykanie czule, transmisjne niemal gadajace :) Co zostalo pozniej potwierdzone przez lowiacych...
  • Del Toro lubi to

#36 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 28 styczeń 2015 - 14:14

Kusisz Yglo ;)

#37 ONLINE   yglo

yglo

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 1651 postów
  • LokalizacjaGrzegorzewice

Napisano 28 styczeń 2015 - 14:28

Ale te NFC takie jakies niewygledne, czysty polerowany grafit... ani lakieru niebieskiego ani zielonego... szare takie niehandlowe.
Northforkowa baza ugiec:

Użytkownik yglo edytował ten post 28 styczeń 2015 - 14:59

#38 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 28 styczeń 2015 - 14:44

Wcierke zawsze mozna zrobic ;)

#39 OFFLINE   lopez77m

lopez77m

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 238 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 28 styczeń 2015 - 19:53

Ciekawe czy będzie coś fajnego , krótkiego pod sandacza do gumy   .

Tych oznaczeń zupełnie nie ogarniam :(

#40 OFFLINE   Tomek88

Tomek88

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3209 postów
  • LokalizacjaGrójec
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Zienkiewicz

Napisano 28 styczeń 2015 - 21:26

Moze i chwyt, ale egz ktore zbroilem byly niespotykanie czule, transmisjne niemal gadajace :) Co zostalo pozniej potwierdzone przez lowiacych...

Potwierdzam. Po ostatnich oględzinach loomisa byłem w szoku :)

Przewróciła się tym samym do góry nogami moja dotychczasowa skromna wiedza poniekąd ;)

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: batson, g.loomis, nfc

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych