Od wiosny jestem posiadaczem wędki na blanku Lexi SX8214-2N .
Opisze moje krótkie doświadczenia z poszczególnymi rybami :
Szczupak: Do lekkiego szczupakowania kij świetny, ryby siadają przy delikatnym zacięciu, trzyma rybę bardzo pewnie, fajnie amortyzuje odjazdy. Szczupak 76 cm nie robi na nim żadnego wrażenia, hol szybki i pewny.
Sandacz : Wyciągnąłem na niego 4 sandacze, największy 64 cm. Całe życie łapałem sandacze na mocne i szybkie kije, ten patyk całkowicie mnie zaskoczył, po braniu ryby miałem wrażenie że moje zacięcie jest już dawno spóźnione a tu okazuje się że ryba jest pewnie zacięta i spokojnie mogłem ją wyholować . Były też brania, których niestety nie zaciąłem.
Okonie : Tutaj kompletne zaskoczenie, okoni było sporo, ryby siadały na wędce zaraz po braniu. Dzięki delikatnej szczytówce wędka sprawia wrażenie mocnej okoniówki ale miałem kilka większych ryb 30+, które spadały podczas holu. I tu właśnie moje zaskoczenie, wydawało się, że patyk powinien bez problemu ogarnąć okonia ale mocny dół sprawia że ryby spadały ( pewnie kwestia regulacji hamulca ).
Pstrągi : . Wyciągnąłem na niego na Kwisie 4 sztuki takie 30+ ,ryby siadają na wędce bez zacinania, fajnie trzyma i nie gubi ryb. Moim zdaniem będzie to fajna wędka na duże pstrągi. Przetestuję ją na Lubelskich wodach pstrągowych na wiosnę to będę mógł więcej coś powiedzieć o łapaniu pstrągów.
To wszystko z mojego krótkiego doświadczenia z tą wędką. Mam nadzieję, że mój krótki opis dla kogoś z was przydatny przy wyborze blanku.