Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Najlepsze buty do brodzenia

buty do brodzenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
545 odpowiedzi w tym temacie

#121 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 05 maj 2015 - 14:34

Chetnie poznalbym opinie z pola walki

Zapytaj Kamila @suli102  . Z tego co wiem tylko raz użyte na islandii w tym roku , zdały egzamin na skałach i na mrozie kiedy to pozostałym uczestnikom wyprawy sznurowadła obrastały lodem w (G4)  obyło się bez problemów . Mnie bardziej interesuje jak to rozwiązanie z drutem trzyma stopę  . Raczej z ciekawości sprawdzę na sucho , może kiedyś nad wodą ....

edit

Platfusa mam i G3 wybieram

Okazało się , że kumpel ma rivertek boa a nie G4 , sorry za wprowadzanie zamętu :rolleyes: 

Użytkownik emigrand edytował ten post 05 maj 2015 - 18:12

• Guzu lubi to

#122 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14872 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 05 maj 2015 - 20:25

Ciekawy material filmowy.

Tych G4 z BOA nie bralem powaznie pod uwage. 

Za bardzo rewolucyjne. Nie wiem co powiedza mieszkancy odwiedzanych przeze mnie rzek.

A z ich zdaniem musze sie powaznie liczyc ;)

#123 OFFLINE   suli102

suli102

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 468 postów
  • LokalizacjaDerby/Glogow

Napisano 05 maj 2015 - 22:00

Witam ja szczerze polecam Simms Rivertek Boa te wlasnie z drutem sa mega wygodne!!!

#124 Guest_Kwinto_*

Guest_Kwinto_*
  • Guests

Napisano 06 maj 2015 - 01:30

Jesli chodzi o BOA system to powiem, ze jest to rewelacyjna wygoda. But mozna docisnac dosyc ciasno. Mam to w moich Korkersach. Nie wiem natomiast jaki jest trwaly. Przy rozwazaniu zakupu butow z BOA  nalezy sie zorientowac ile kosztowalaby ewentualna wymiana. 

#125 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4496 postów

Napisano 07 maj 2015 - 13:04

Witam ja szczerze polecam Simms Rivertek Boa te wlasnie z drutem sa mega wygodne!!!

Kilka dni na Islandi to taki sredni test na wytrzymalosc jak by nie patrzec. System podobnie jak w Korkersach nie jest idealny i drut moze pierdyknac ( nie bez powodu zalecaja miec zapasowy ze soba i wymieniac po kazdym sezonie) ale za wygode sie placi. 

Rivershed byl pancerny i wygodny zas najlepsze przestali produkowac juz wczesniej ( z zatopionymi kolcami wolframowymi). 

Wszystko zalezy gdzie brodzimy, najgorsze sa ostre kamulce. Mi o dziwo kupione dwa lata temu Redingtony dalej robia i nic nie wyglada by mialo sie to zmienic w najblizszym czasie to i zostaly, podobnie jak kupione tez na chwile Scierry CC3.

Obecne podeszwy daja bardzo duza przyczepnosc, nieporownywalna do tych sprzed kilku lat.

Bitrut

#126 ONLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14872 postów

Napisano 08 maj 2015 - 08:33

Kilka dni na Islandi to taki sredni test na wytrzymalosc jak by nie patrzec. System podobnie jak w Korkersach nie jest idealny i drut moze pierdyknac ( nie bez powodu zalecaja miec zapasowy ze soba i wymieniac po kazdym sezonie) ale za wygode sie placi. 

Rivershed byl pancerny i wygodny zas najlepsze przestali produkowac juz wczesniej ( z zatopionymi kolcami wolframowymi). 

Wszystko zalezy gdzie brodzimy, najgorsze sa ostre kamulce. Mi o dziwo kupione dwa lata temu Redingtony dalej robia i nic nie wyglada by mialo sie to zmienic w najblizszym czasie to i zostaly, podobnie jak kupione tez na chwile Scierry CC3.

Obecne podeszwy daja bardzo duza przyczepnosc, nieporownywalna do tych sprzed kilku lat.

Bitrut

Wszystkie drogi prowadza do G3 na vibramie z kolcami ...

#127 OFFLINE   ziom7

ziom7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1086 postów

Napisano 09 maj 2015 - 20:49

A jak jest z butami Simmsa jeżeli chodzi o rozmiarówkę? Jaki rozmiar macie stopy, a jaki kupujecie butów?

ja mam rozmiar 41-42, ok 26,5 cm długosc stopy i używam rozmiaru 9 - 27 cm, spokojnie wchodzisz ze skarpetą neoprenową, nie bawcie się w rozmiar większe, bo to nieporozumienie, żadne dodatkowe skarpety, rozmiar ma być prawidłowy, bez luzu, żeby neopren nie latał wewnątz buta, but ma być idealnie opięty, wtedy będzie stabilnie

Użytkownik ziom7 edytował ten post 09 maj 2015 - 21:07

#128 OFFLINE   tomi78

tomi78

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1192 postów
  • LokalizacjaCieszyn

Napisano 09 maj 2015 - 21:47

Tak wszystko fajnie dopasowane ale co w zimie ? .trzeba mieć luz po to żeby dołożyć grubą skarpetę i mieć luz bo jak jest ciasno to piździ strasznie .

• teethar lubi to

#129 OFFLINE   Elton

Elton

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 389 postów
  • LokalizacjaTarnów

Napisano 10 maj 2015 - 20:44

Nawet w lecie mam do brodzenia dwie pary skarpet i zawsze te zewnętrzne są mokre/wilgotne, a te na stopie suchutkie. Poza tym późna jesienią brak luzu skutkuje błyskawicznym marznięciem stóp

#130 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14872 postów

Napisano 11 maj 2015 - 10:28

Ja zakladam zwykle cywilne skarpety.

Na to zakladam grube z Decathlona.

Wtedy na to idzie neopren od spiochow.

A na to ochronne skarpety (zima kolejny neopren), latem skarpetki w rozmiarze XXL celem ochrony stop neoprenow od wycierania.

Na co dzien nosze rozmiar 42. Do brodzenia biore rozmiar 44.

• SzymonM lubi to

#131 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14872 postów

Napisano 11 maj 2015 - 11:37

Przy okazji zamowienia g3 guide wzialem taki dodatek : 

http://www.simmsfish...at-10-puck.html

Mial juz ktos okazje chodzic tak podkuty ?:)

#132 Guest_Kwinto_*

Guest_Kwinto_*
  • Guests

Napisano 11 maj 2015 - 16:33

Przy okazji zamowienia g3 guide wzialem taki dodatek : 

http://www.simmsfish...at-10-puck.html

Mial juz ktos okazje chodzic tak podkuty ? :)

Tak z ciekawosci zapytam poniewaz wiem, ze na pstragowaniu sie znasz. Czy chodzac w butach z kolcami nie tluczy sie to po kamieniach ploszac pstragi? Sam myslalem o takim zakupie. Na samych Vibram'ach juz sie raz ladnie wylozylem. Jak uwazasz?  

#133 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14872 postów

Napisano 11 maj 2015 - 17:33

Tak z ciekawosci zapytam poniewaz wiem, ze na pstragowaniu sie znasz. Czy chodzac w butach z kolcami nie tluczy sie to po kamieniach ploszac pstragi? Sam myslalem o takim zakupie. Na samych Vibram'ach juz sie raz ladnie wylozylem. Jak uwazasz?  

Szczerze ? nie bralem tego nigdy pod uwage.

Jestem na tyle poczatkujacym pstragazem, ze "iscie" w gorskiej rzece i prowadzenie przynety rownoczesnie przychodzi mi z wielkim trudem. Zwykle lowie stojac jakis czas w danym miejscu. Czasami przestepuje z nogi na noge wowczas, ale watpie by to moglo wywolywac jakakolwiek reakcje u pstragow. 

Wazny jest stroj. Szary, zielony. Moze byc moro. Wazne by sie kontrolowac. Jak przychodzi pod nogi duza ryba to najlepsze co mozna zrobic to nie wykonac zadnego ruchu. Poczekac az odplynie. Rzucic dwa razy w inne miejsce (dac jej czas by wrocila do siebie i zlapala oddech). Po czym znow podac jej przynete w domniemane stanowisko. 

A z tym znaniem sie na pstragowaniu to bym wogole nie przesadzal ...

• popper i Del Toro lubią to

#134 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14872 postów

Napisano 12 październik 2015 - 15:16

W tym temacie wiercilem paru osobom mocno dziury w brzuchu. 

Pora wiec troche odswiezyc watek i podzielic sie spostrzezeniami.

Zakupilem Simms G3 wading boots.Wibram + kolce.

Za pierwszym razem nie trafilem z rozmiarem (jakby ktos szukal US12- EU 46 to mam nowki na sprzedaz w dobrej cenie ) ;)

Za drugim razem wzialem juz US11 i to jest to.

Zakladam gruba skarpete z Decathlonu. Potem spodniobuty a na to neoprenowe skarpetki z Decathlonu.

Jest cieplo. Wygodnie. Bezpiecznie dla stopek spodniobutow. 

Buty super solidne. Stabilne. W porownaniu z nimi Vision Loikka to lekkie adidaski, ktorych nie czuc na nogach.

Wkrecilem 20 kolcy w miejsca zaznaczone czerwienia w podeszwach. Jest bezpiecznie i pewnie. Poruszam sie w dosc trudnym terenie. Brodze czesto po omacku (nie widzac dna). Dno oczywiscie nierowne (rzeka gorska lub podgorska).

Buty sa po kilku wyprawach. Jak z trwaloscia dopiero sie okaze. 

Co dotychczas najbardziej zirytowalo to koniecznosc wkrecania tych kolcow - strasznie zmudna robota z tymi wkretami i twarda podeszwa Vibram.

Ponadto nalezy uwazac z moca sznurowania. Konstrukcja buta pozwala niemal "zgniesc" kostke i pierwszego dnia po paru godzinach mialem wrazenie ze mam obrzek na kostce :) 

Sznurowanie z umiarem rozwiazalo ten problem.

Buty prezentuja sie tak (zdjecie niekatologowe) : 

PA120354.JPG

#135 OFFLINE   AdasCzeski

AdasCzeski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1322 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Adam
  • Nazwisko:Czeski

Napisano 12 październik 2015 - 16:32

Daniel pokuś się proszę o porównanie do Loikk`ów pod względem wygody noszenia... :) 

#136 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14872 postów

Napisano 12 październik 2015 - 16:49

Daniel pokuś się proszę o porównanie do Loikk`ów pod względem wygody noszenia... :)

Noszenia w plecaku ? czy chodzi o wygode w trakcie wedkowania ? :)

Simmsy sa ciezsze. Duzo bardziej masywne. Pierwsza najbardziej odczuwalna roznica to usztywnienie w kostce. Simmsy to maja. Loikka mozna powiedziec, ze nie. W porownaniu z Simmsami.

Sztywniejsza kostka daje stabilnosc. Lepiej mi sie brodzi w Simmsach.

Loikki zniszczylem. Doslownie. Zajelo mi to niecale poltora sezonu. Jakis czas temu wstawialem tu zdjecia, tego, co z nich zostalo.

Mam nadzieje, ze Simmsy, chocby ze wzgledu na swoja cene, wytrzymaja conajmniej 2 razy dluzej u mnie na sluzbie.

Co jeszcze rzucilo sie w oczy, jak chodzi o G3, to nie imaja sie ich kolce. Tak sie sklada, ze u mnie niemal cala roslinnosc (poza drzewami) to kolczaste maliny, jezyny i inne dzikie roze. 

Na razie jeszcze sie nic na nich nie zaciagnelo, nie zmechacilo. To zdecydowanie na plus.

Zauwazylem, ze te wkrecane kolce (maja takie drobne wypustki na wierzchu). Powoli robia sie juz gladkie na czubkach. A same kolce zaczynaja przypominac po prostu wkrety (sruby).

Przede mna jeszcze jeden weekend spacerow w tym sezonie. Potem je umyje dokladniej przed zima i moze wyjda jakies ubytki, slady dewastacji. Dam znac

#137 OFFLINE   AdasCzeski

AdasCzeski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1322 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 12 październik 2015 - 17:04

Dziękuje. :)

Już wiem, że jak mi Mako padną to kupię Lokki.

#138 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14872 postów

Napisano 12 październik 2015 - 17:05

Dziękuje. :)

Już wiem, że jak mi Mako padną to kupię Lokki.

O rany. Nie wiem co powiedziec.

Jak nie chcesz brac pod uwage mojej opinii to zapytaj @hlehle jak mu idzie z Loikkami...

#139 OFFLINE   AdasCzeski

AdasCzeski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1322 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 12 październik 2015 - 17:41

Daniel, 

właśnie dzięki Twojej opinii podjąłem decyzję. 

Łażę głównie po brzegu i dużo. Wrogiej roślinności brak, Jeśli piszesz, że Simms ciężki, a Loikki lekkie to wybór jest prosty. :) 

#140 OFFLINE   tomi78

tomi78

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1192 postów
  • LokalizacjaCieszyn

Napisano 12 październik 2015 - 17:48

O rany. Nie wiem co powiedziec.

Jak nie chcesz brac pod uwage mojej opinii to zapytaj @hlehle jak mu idzie z Loikkami...

Tak mu idzie że na ostatniej wyprawie stwierdził że już nie będzie robił doświadczeń i tylko Simmsy :) .Parę porażek przemówiły do niego ostatecznie .Simmsy drogie ,ciężkie ale pewne i tyle.A jak jesteś na wyprawie kilka tys kilometrów od sklepu to lepiej mieć coś pewnego. ;)

• Guzu lubi to

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: buty do brodzenia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych