Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Instalacja elektryczna w łodzi wędkarskiej

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
728 odpowiedzi w tym temacie

#561 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 25 styczeń 2023 - 03:47

Ja bym dołożył hebel i potraktował go jednocześnie jako punk dystrybucyjny i dodatkowo rozbił instalację na dwa obwody. To akurat proste, bo heble mają długie i grube słupki, więc dwa oczka spokojnie wejdą. Obwód do spaliny bez bezpiecznika, tylko na heblu,  obwód do złącz zabezpieczony wg potrzeb silnika elektrycznego. 

Jeżeli silnik nie ma rozrusznika, tylko ładowanie, to to co narysowałeś w od biedy zadziała. Jeżeli ma rozrusznik, to spalisz bezpiecznik przy pierwszym odpaleniu....

• wesoływędkarz lubi to

#562 OFFLINE   wesoływędkarz

wesoływędkarz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 107 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Marek

Napisano 11 luty 2023 - 22:54

Serdeczne dzięki za porady, silnik ma rozrusznik. Jako, że zdolności "elektryczne" nie są moją mocną stroną zwracam się z prośbą do autora ostatniej podpowiedzi jak również do innych kolegów o wskazanie poprawnego wariantu zmodyfikowanego schematu dwóch obwodów.

Gdyby jeden z tych schematów był poprawny zamierzam poprowadzić do silnika elektrycznego instalacje na kablach 16 mm2, zaś do spaliny (suzuki 20 hp) 10 mm2 (na pierwszy rzut oka oryginalne przewody w suzuki są właśnie w tym przekroju). Rozmyślam tylko czy końcówki kabli dać miedziane czy cynowane. Tu również proszę Was o kilka słów podpowiedzi.

Marek

Załączone pliki

#563 OFFLINE   Cola

Cola

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 59 postów
  • Imię:Peter

Napisano 12 luty 2023 - 19:16

Panowie,

jeżeli ktoś się na tym zna, proszę o podpowiedź. Zaczynam bawić się instalacją elektryczną na mojej łódce. Zakupiłem tzw. BEP (Digital VSR), dzięki któremu mogę ładować z silnika zaburtowego dwa akumulatory.

Akumulator rozruchowy (60Ah) oraz drugi akumulator (100 Ah) (zasilanie echosondy, pompa zęzowa, oświetlenie itd.) połączyłem ze sobą plusem poprzez VSR oraz minusy obu akumulatorów ze sobą (ten kabelek minusowy z VSR tez podpiąłem pod minus obu akumulatorów). Po przeczytaniu tego wątku wydaje mi się, że nie popełniłem tu żadnego błędu. Oczywiście plus i minus z silnika zaburtowego podłączyłem poprzez hebel na plusie do akumulatora rozruchowego.

Tyle odnośnie, co już zrobiłem, a teraz zasadnicze pytania:

1. Gdybym chciał doładować akumulatory w garażu korzystając z ładowarki - to czy powinienem podpiąć ją pod klemy akumulatora rozruchowego i nastąpi najpierw ładowanie rozruchowego a następnie VSR (BEP) przełączy na akumulator drugi? Czy ładuje jednocześnie dwa nadal, czy tylko ten drugi? mają różną pojemność. Czy któyś może być niedoładowany?

2. Gdybym chciał naładować ładowarką w garażu tylko ten drugi, to czy podłączywszy ładowarkę pod klemy drugiego akumulatora nastąpi tylko naładowanie tej baterii, czy tez VSR obsłuży naj[pierw drugi, a potem przełączy na akumulator rozruchowy? Czy VSR działa jakby w dwóch kierunkach? Nie uszkodzę instalacji? Urządzeń?

3 Czy powinienem na plusach od akumulatorów w kierunku do VSR położyć bezpieczniki? jaki amperaż, jeżeli to konieczne lub wskazane?

Dziękuje za wszelkie podpowiedzi i dziękuję za wyrozumiałośc. Nie każdy musi być specem we wszystkim. Elektryka to nie moja silna strona.

#564 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 12 luty 2023 - 21:05

Serdeczne dzięki za porady, silnik ma rozrusznik. Jako, że zdolności "elektryczne" nie są moją mocną stroną zwracam się z prośbą do autora ostatniej podpowiedzi jak również do innych kolegów o wskazanie poprawnego wariantu zmodyfikowanego schematu dwóch obwodów.

Gdyby jeden z tych schematów był poprawny zamierzam poprowadzić do silnika elektrycznego instalacje na kablach 16 mm2, zaś do spaliny (suzuki 20 hp) 10 mm2 (na pierwszy rzut oka oryginalne przewody w suzuki są właśnie w tym przekroju). Rozmyślam tylko czy końcówki kabli dać miedziane czy cynowane. Tu również proszę Was o kilka słów podpowiedzi.

Marek

Schemat 1 - oba obwody na słupek "wyjściowy" hebla. Zakładasz dwa oczka - jedno od silnika spalinowego, drugie od instalacji nazwijmy to "bytowej". Spokojnie się zmieszczą.

Wtedy oba obwody masz za wyłącznikiem głównym, z możliwością natychmiastowego wyłączenia. Chociażby dlatego, że niektóre silniki elektryczne pobierają cały czas mały prąd. Kolega przez zimę załatwił tak aku. 

Moim zdaniem 10mm do silnika zaburtowego to może być trochę mało, te kabelki fabryczne mają ~2m.  Jaką masz odległość? Może uda się je dociągnąć bezpośrednio do hebla? 16 jest bezpieczniejsze, różnica w kosztach żadna. Końcówki zdecydowanie cynowane, dodatkowo styki dobrze zabezpieczyć jakimś preparatem do klem, żeby się tam nie tleniło i nie grzało. Na pewno te główne, skręcane na stałe. Polecam Permatexa, używam jednego opakowania od kilku lat, jest na prawdę dobry, ale trzeba uważać przy aplikacji, bo brudzi na fioletowo. 

Użytkownik psulek edytował ten post 12 luty 2023 - 21:07

• wesoływędkarz lubi to

#565 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 12 luty 2023 - 21:40

1. Gdybym chciał doładować akumulatory w garażu korzystając z ładowarki - to czy powinienem podpiąć ją pod klemy akumulatora rozruchowego i nastąpi najpierw ładowanie rozruchowego a następnie VSR (BEP) przełączy na akumulator drugi? Czy ładuje jednocześnie dwa nadal, czy tylko ten drugi? mają różną pojemność. Czy któyś może być niedoładowany?

Możesz podpiąć do dowolnego akumulatora. VSR sprawdza napięcie na obu bateriach i jeżeli na którejkolwiek odpowiednio wzrośnie (powyżej 13,5V), to je połączy równolegle i ładują się oba. Przy połączeniu równoległym to nie jest problem, ładowarka naładuje oba do pełna. Zaletą jest szybsze ładowanie niż osobno, bo możesz używać prądu dla połączanej pojemności - czyli jak 160Ah w sumie, to możesz spokojnie ładować 15A oba na raz.

2. Gdybym chciał naładować ładowarką w garażu tylko ten drugi, to czy podłączywszy ładowarkę pod klemy drugiego akumulatora nastąpi tylko naładowanie tej baterii, czy tez VSR obsłuży naj[pierw drugi, a potem przełączy na akumulator rozruchowy? Czy VSR działa jakby w dwóch kierunkach? Nie uszkodzę instalacji? Urządzeń?

Jak wyżej. Nic nie uszkodzisz. Jeżeli chcesz naładować tylko jeden, to dorób bezpiecznik na połączeniu VSR do masy i wyjmuj na czas ładowania lub długiego przechowywania. Na schemacie producenta go nie ma, ale VSR też pobiera trochę mA. Ewentualnie przetnij pętelkę z czerwonego przewodu i dorób wyłącznik. Ja bym był za bezpiecznikiem 1A na masie - jak coś tam się posypie, to masz od razu zabezpieczenie przeciwzwarciowe dla samego modułu sterowania. IMHO - ładowanie osobno jest bez sensu. Miałem 115 i 60Ah i ładowałem je zawsze razem prądem 15A. Aku działały bez zarzutu. 

3 Czy powinienem na plusach od akumulatorów w kierunku do VSR położyć bezpieczniki? jaki amperaż, jeżeli to konieczne lub wskazane?

Powinieneś z rozsądku założyć bezpieczniki o wartości zgodnej z obciążalnością twojego VSR/ociążalności instalacji podłączeniowej. 

Użytkownik psulek edytował ten post 12 luty 2023 - 21:42

#566 OFFLINE   wesoływędkarz

wesoływędkarz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 107 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Marek

Napisano 13 luty 2023 - 22:47

Zatem schemat 1. Instalacja na przewodach 16 mm2. Co do długości przewodów... instalacja będzie łączyć akumulator z przedniej bakisty z silnikami na pawęży, więc długość kabli wyniesie ok. 3,5 m. Miałem jeszcze taką myśl, aby jednym przewodem "+" przejść z przedniej bakisty do tylnej i tu rozdzielić instalacje na dwa obwody ale przeczytałem gdzieś, że bezpiecznik należy dać możliwie blisko akumulatora - tu poproszę o drobne wyjaśnienie tej montażowej ciekawostki.

#567 OFFLINE   Cola

Cola

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 59 postów
  • Imię:Peter

Napisano 14 luty 2023 - 09:42

Witaj Pawle (psulek)

Witaj ponownie,

wielkie dzięki za precyzyjne i rzeczowe wyjaśnienie tematu na priv. Nie myślałeś, aby zostać nauczycielem? J Osiągnąłbyś zapewne sukces J

Masz w pełni rację, że nie ma sensu ładować je oddzielnie skoro są spięte równolegle. Źródło prądu (silnik spalinowy lub ładowarka) poradzi sobie z dwoma bateriami spiętymi poprzez VSR. Zastanawiam się w związku z powyższym, czy w ogóle kłaść ten bezpiecznik 1A na minusie (cienki przewód) od VSR, ponieważ na zimę i tak wyjmuję akumulatory a silnik spalinowy jest odłączony od instalacji?

Jeżeli chodzi o bezpieczniki na plusowych kablach od akumulatora do VSR to oczywiście założę (dla bezpieczeństwa). Całą instalację na łódce (od spaliny, do jednego i drugiego akumulatora) mam na przewodach spawalniczych 16mm2 (fajne przewody bo w miękkiej otulinie i dość grube) – dlatego zamierzam założyć 60A lub nawet 80A. Nie ukrywam, że troszkę nie chce mi się bawić w podpinanie VSR pod stacyjkę/ przełącznik rozrusznika mojej spaliny, ale bezpieczniki być muszą.

Pisząc o bezpiecznikach płytkowych midval masz na myśli cos takiego?

https://allegro.pl/o...mta-11407624897

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc.

#568 OFFLINE   Arkadeus

Arkadeus

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów

Napisano 12 marzec 2023 - 21:31

Czy da się całkowicie wyeliminować na łodzi kwasiaki i korzystać tylko zlifepo4 - czyli korzystać z nich przy rozruchu a potem je ładować z alternatora ??

#569 OFFLINE   Arkadeus

Arkadeus

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów

Napisano 12 marzec 2023 - 21:40

Ja mam od roku coś takiego podłączone.Mam jeden aku lifepo4 100 ah podpięty pod silnik 30 hp i nic  na razie się nie dzieje. BMS przy rozruchu czy podczas ładowanie jeszcze nie razu nie wywalił.

https://skiff.pl/moz...lfp-na-jachcie/

https://battlebornba...12v-alternator/

Ale czy Twój alternator ładuje tego LIFEO4 ? Nie "ugotował się" ?

#570 OFFLINE   pingvinas

pingvinas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 451 postów
  • LokalizacjaSochaczew
  • Imię:Giedrius

Napisano 12 marzec 2023 - 21:43

Tak,ładuje nic się nie ugotowało.Ale już u kolegi bo zmieniłem łódkę.

Użytkownik pingvinas edytował ten post 12 marzec 2023 - 21:44

• Arkadeus lubi to

#571 OFFLINE   pingvinas

pingvinas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 451 postów
  • LokalizacjaSochaczew

Napisano 12 marzec 2023 - 21:47

Tylko ja miałem akumulator rozruchowy.https://pl.aliexpres...ayAdapt=glo2pol

#572 OFFLINE   pingvinas

pingvinas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 451 postów
  • LokalizacjaSochaczew

Napisano 12 marzec 2023 - 21:48

A teraz mam tak jak Wuran podłączone na nowej łódce.

#573 ONLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1834 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Lures.pl

Napisano 12 marzec 2023 - 23:44

Czy ktoś przerabiał u siebie przetwornice napięcia? Interesuje mnie zejście z 24V na 12v, pobór mam max 6-7A na 12v. Czy na przykład taki izolowany victron może powodować zakłócenia w pracy echosondy przy jednoczesnym korzystaniu z dziobówki 24V? Czy te przetwornice są w miarę inteligentne, czy jeśli kupię 10A na wyjściu to cały czas będzie pompować 10A?

#574 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 13 marzec 2023 - 14:42

ja mam u siebie 48/12 o pradzie max 60A - zasila dziobowke , jak wepne tam echo to sieje - ale tu przyczyna siana jest dziobokwa terrova

• Bielun22 lubi to

#575 ONLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1834 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Lures.pl

Napisano 13 marzec 2023 - 16:31

Dziobówka też 12V i działa po tej samej przetwornicy? Powoli kombinuję jak ogarnąć prąd na trzy doby łowienia na Catfish Cup Poland. Minn Kota ma ładowarkę do trzech akumulatorów działającą z alternatora. Spróbuję ją sobie sprowadzić, to jest rozwiązanie docelowe. Jeśli się nie uda to poszukam jakiegoś zamiennika Victron i opcji ładowania 12 > 24V.
Zastanawiałem się też nad 12>230V i podłączanie sobie ładowarek na zmianę od różnych akumulatorów.

#576 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 13 marzec 2023 - 18:40

Mam pakiet 48v z którego zasilam silnik na pawęże navy 6 ,z tego pakietu zasilam na dziobie przetwornice 48/12v o mocy 750w
Ta przetwornica zasila terrove , pompę zezowa ,USB i awaryjnie wpinam w to solixa. Ale dziobowka sieje. Jak dam drugi Aku pod samo echo jest ok. Przetwornica step down sprawdza mi się już 3 sezon.

#577 ONLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Piotr

Napisano 13 marzec 2023 - 19:13

Ja mam z 24V na 12V 10 A
Zasila mi Solix i Garmin 8412 oraz gniazda zapalniczek do ładowarek. Bez zakłóceń.

Ale jak miałem Helix to niestety siało po ekranie.

#578 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 13 marzec 2023 - 19:20

Jeśli wepniesz przetwornice step down tylko pod ekran to na 90% nic zakłócać nie będzie od strony zasilania. Jak zaczniesz w ta sam przetwornice dokładać kolejne urządzenia , to one mogą wprowadzać zakłócenia. Te przetwornice maja określone napicia po stronie pierwotnej i wtórnej , jeśli źródło zasilania wyrabia , to
Na wyjściu jest ok. Te victrony małej mocy nie są strasznie drogie

#579 ONLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Piotr

Napisano 13 marzec 2023 - 19:27

U mnie czy silnik chodził czy nie chodził i tak siało po ekranie Helixa. Także teoria z silnikiem i innymi urządzeniami nie miała zastosowania.

#580 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 13 marzec 2023 - 19:34

Różnie z tym jest… mi kiedyś siała wciągarka track , wystarczyło ze była wpięta tylko - nie w momencie podnoszenia czy opuszczania. Sama przetwornica Ci wprowadzała zakłócenia ? To był victron czy jakaś inna firma ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych