#621 OFFLINE
Napisano 15 kwiecień 2019 - 19:47
Mnie też czeka serwisowanie kręciołków. Od kolegi mam zlecenie na przegląd starego red arca i po nim biorę się za kołowrotki zauberopodobne
#622 OFFLINE
Napisano 15 kwiecień 2019 - 20:02
Nie chcę mi się go znowu rozkręcać Kołowrotków przerobiłem już kilkadziesiąt, ale żaden nie miał tak prymitywnego systemu posuwu osi Niby kołowrotek za 200 zł a gorszy niż Jaxony po stówce. Obecna blaszka to zwykły płaskownik, który blokuje ten element co jest przykręcony na dole ośki. Ale taka blokada jest tylko z jednej strony.
Użytkownik Kadi edytował ten post 15 kwiecień 2019 - 20:09
- Przemek_M lubi to
#623 OFFLINE
Napisano 16 kwiecień 2019 - 13:03
Nie chcę mi się go znowu rozkręcać Kołowrotków przerobiłem już kilkadziesiąt, ale żaden nie miał tak prymitywnego systemu posuwu osi Niby kołowrotek za 200 zł a gorszy niż Jaxony po stówce. Obecna blaszka to zwykły płaskownik, który blokuje ten element co jest przykręcony na dole ośki. Ale taka blokada jest tylko z jednej strony.
Takich kołowrotków z tym prymitywnym tanim rozwiązaniem jest na rynku wiele, np niektóre Penny. Przy zakupie należy wyjąc z pudełka schemat i spojrzeć na niego jaka jest konstrukcja kołowrotka.Jeżeli mamy minimum wiedzy technicznej,to dowiemy się wszystkiego.
PS. W opisanym przypadku raczej marne szanse są na przywrócenie do "doskonałości".
- Przemek_M lubi to
#624 OFFLINE
Napisano 16 kwiecień 2019 - 14:47
Takich kołowrotków z tym prymitywnym tanim rozwiązaniem jest na rynku wiele, np niektóre Penny. Przy zakupie należy wyjąc z pudełka schemat i spojrzeć na niego jaka jest konstrukcja kołowrotka.Jeżeli mamy minimum wiedzy technicznej,to dowiemy się wszystkiego.
PS. W opisanym przypadku raczej marne szanse są na przywrócenie do "doskonałości".
Dziękuję za diagnozę Panie Józefie. Tego się też spodziewałem. Do męczę go tej wiosny na lekkich woblerkach i gumkach a na kolejny sezon kupię jakiegoś Ryobi. Z nimi nie ma problemów.
#625 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2019 - 09:02
Hej
2 pytania, mam nadzieję, że zamieszczone w odpowiednim miejscu, jak nie to proszę o przeniesienie.
Maszynka: Shimano Super 4000 GT-RC.
- jak wyjąć dinksa/cross-pin-a z osi szpuli? Próbowałem kilku sposobów, ale siedzi jak diabli. Siłowo?
- rzeczony kołowrotek ciut kulawo nawija (stożek rozszerzający się w stronę rantu szpuli), a jako, że jest w nim ww. dinks/cross-pin nie ma opcji regulacji podkładkami. Jak temu zaradzić?
Będę wdzięczny za pomoc.
pozdrawiam
Tomek
#626 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2019 - 07:43
#627 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2019 - 08:04
Podkładki w szpuli trzeba dołożyć. Rozkrec szpulkę spróbuj poprzekladac
No ale jeśli dołożę podkładkę w szpuli to nie zmieni położenia samej szpuli na osi i to chyba nic nie da.
W takim przypadku odsunięcie szpuli od rotora by pomogło, ale sama szpula osadzona jest na owym dinksie...
Nie mniej jednak spróbuję.
#628 ONLINE
Napisano 27 kwiecień 2019 - 00:12
Raczej Tomku nic z tym nie zrobisz. Przesunięcie szpuli względem osi spowoduje, że zatrzask szpuli nie wskoczy we właściwe miejsce, więc przesunięcie pina nic nie da. Tu jedynie nawinięcie podkładu ze stożkiem rosnącym ku dołowi lub jakaś stożkowa redukcja założona na szpulę. Jakoś bardzo przeszkadza przy rzutach, czy tylko kiepsko nawój wygląda?
#629 OFFLINE
Napisano 29 kwiecień 2019 - 09:48
Raczej Tomku nic z tym nie zrobisz. Przesunięcie szpuli względem osi spowoduje, że zatrzask szpuli nie wskoczy we właściwe miejsce, więc przesunięcie pina nic nie da. Tu jedynie nawinięcie podkładu ze stożkiem rosnącym ku dołowi lub jakaś stożkowa redukcja założona na szpulę. Jakoś bardzo przeszkadza przy rzutach, czy tylko kiepsko nawój wygląda?
Tak myślałem.
Rzuty są OK, rani tylko oczy
- jankrobath lubi to
#630 OFFLINE
Napisano 14 maj 2019 - 13:22
Kupił ktoś w końcu te podkładki z aliexpres? 0.2-0,1mm? Chętnie odkupię kilkanaście. Docinanie z blachy miedzianej nie podoba mi się
#631 OFFLINE
Napisano 16 maj 2019 - 20:33
No ale jeśli dołożę podkładkę w szpuli to nie zmieni położenia samej szpuli na osi i to chyba nic nie da.
W takim przypadku odsunięcie szpuli od rotora by pomogło, ale sama szpula osadzona jest na owym dinksie...
Nie mniej jednak spróbuję.
Czasem pomaga połówka, 2/3 lub cały kawałeczek izolacji (kwestia dostępnej średnicy wewnętrznej "rurki") z jakiegoś kabla nałożona na owy dinks (po obu stronach). Trzeba szukać odpowiedniej grubości. Zawsze ciut podniesie szpulkę.
#632 OFFLINE
Napisano 24 luty 2020 - 22:21
Czy wie ktoś może czy penn spinfisher VI posiada łożysko w rolce prowadzącej?
#633 OFFLINE
Napisano 24 luty 2020 - 23:04
Czy wie ktoś może czy penn spinfisher VI posiada łożysko w rolce prowadzącej?
Tak, posiada łożysko w rolce.
https://www.youtube....h?v=4ryt7l3DT2c
#634 OFFLINE
Napisano 27 luty 2020 - 11:26
Czasem pomaga połówka, 2/3 lub cały kawałeczek izolacji (kwestia dostępnej średnicy wewnętrznej "rurki") z jakiegoś kabla nałożona na owy dinks (po obu stronach). Trzeba szukać odpowiedniej grubości. Zawsze ciut podniesie szpulkę.
Dawno mnie nie było, ale miałem zamiar przetestować podobny "napad:-)"
#635 ONLINE
Napisano 20 kwiecień 2021 - 08:50
Załączone pliki
Użytkownik Trzeci79 edytował ten post 20 kwiecień 2021 - 09:04
#637 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2023 - 23:01
#638 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2023 - 17:11
- Hesher i S.N. lubią to
#639 OFFLINE
Napisano 25 październik 2024 - 21:33
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#640 OFFLINE
Napisano 25 październik 2024 - 22:38
Wrzuć zdjęcie jaki robi stożek.
Jak trzeba opuścić szlifujesz rowki w szpuli gorzej z podniesieniem.
Użytkownik PiotrCz edytował ten post 25 październik 2024 - 22:42
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: kołowrotek, serwis
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych