Owszem miałem xmg 1142L -słusznie zauważył jeden z kolegów
Miałem , ale już nie mam
Nic o blankach blaas ?
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 10 styczeń 2014 - 17:05
Owszem miałem xmg 1142L -słusznie zauważył jeden z kolegów
Miałem , ale już nie mam
Nic o blankach blaas ?
Napisano 10 styczeń 2014 - 17:09
Moim zdaniem spośród całej trójki prym wiedzie Blaas, później Lami a dalej Batson.
Charakterystyka pracy identycznie uzbrojonych lamiglasa i blaasa będzie bardzo podobna, z mniejszym 'wychylaniem się' tego drugiego. Batson będzie miał lekkie problemy z pięciocentymetrowym woblerem przedzierającym się pod prąd rzeki.
Nie zmienia to faktu, że wszystkich trzech może powstać dobra kleniojaziówka.
Napisano 10 styczeń 2014 - 17:15
Podobnie jak Daniel uważam iż najlepszym i najbardziej uniwersalnym wyborem z tej trójcy będzie Lamiglas
Napisano 10 styczeń 2014 - 17:18
Moim zdaniem spośród całej trójki prym wiedzie Blaas, później Lami a dalej Batson.
A czy mógłby kolega troszkę rozjaśnić i uzasadnić ww zdanie?
Może jakieś doświadczenia znad wody?
Ciekaw jestem bo dotychczas docierające do mnie informacje z wiarygodnych (dla mnie) źródeł troszkę się mijały z tym co kolega pisze.
Napisano 10 styczeń 2014 - 17:21
Ja mam tego Lamiglasa od kol.pablo 208 i mam też Batsona Rx 8 8lb. Według mnie Batson a Lamiglas to zupełnie rużne blanki. Lamiglas jest dużo sztywniejszy,szybszy i czulszy od Batsona ,ale to tylko moja opinia.
Napisano 10 styczeń 2014 - 17:32
Mam nadzieję , że dobrze służy Darku
Ja najprawdopodobniej powróce do tego blanku
Napisano 10 styczeń 2014 - 17:39
Powiem szczerze że mi bardzo służy ,na początku niemogłem się przyzwyczajić do szybkosci tego kija,ale teraz uwazam że jest to bardzo fajny kij.
Napisano 10 styczeń 2014 - 17:47
Batson w nurcie klęka pod byle czym. Ale ja go bardzo lubię pod okonia w jeziorze. Jeśli już to raczej 1142.
Okonki albo jakaś leniwa rzeczka i łowienie niewielkich ryb daje mega frajdę, pracuję jak muchóweczka.
Może ktoś machał XMG1142LL 8LBS?
Napisano 10 styczeń 2014 - 18:44
Grzegorzu pod jazia z kleniowym przyłowem to świetna alternatywa np dla Phenixa o którym pisaliśmy wcześniej
Napisano 11 styczeń 2014 - 00:20
Dobrze Pablo pomyśl nad tym SLF10010-2. W minimach wychodzi szybka kosa w ugięciu nie ma stanów pośrednich ... stopniowo pogłębiające się ładne pełne ugięcie. Po rzucie szybciej gaśnie od wszelakich konkurentów tychże mocy. Szczyt 1,8 mm w tym module nie będzie poddawał się przynętom stawiającym większy opór.
Napisano 11 styczeń 2014 - 07:57
Po rzucie szybciej gaśnie od wszelakich konkurentów tychże mocy. Szczyt 1,8 mm w tym module nie będzie poddawał się przynętom stawiającym większy opór.
A może kilka słów jak obsługuje wobki 2-3 cm czyli 1-3g ? W sensie zasięg,- bo to że szczyt pod nimi nie klęknie to już wiemy
Co do tego, że górny zakres cw w Krzyśkowych kijach jest najczęściej poprawnie opisany to już zdążyliśmy przywyknąć.
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 11 styczeń 2014 - 07:58
Napisano 11 styczeń 2014 - 09:47
A może kilka słów jak obsługuje wobki 2-3 cm czyli 1-3g ? W sensie zasięg,- bo to że szczyt pod nimi nie klęknie to już wiemy
Co do tego, że górny zakres cw w Krzyśkowych kijach jest najczęściej poprawnie opisany to już zdążyliśmy przywyknąć.
Akurat ten F 10lb to rzuca i 18g bez problemu. 1-3 gramy (ze względu na opisany wyżej szczyt) nie są chętnie obsługiwane). No i ma prawie tyle mocy co 12lb+ CD Exclusive do 18g.
Napisano 11 styczeń 2014 - 09:52
Akurat ten F 10lb to rzuca i 18g bez problemu. 1-3 gramy (ze względu na opisany wyżej szczyt) nie są chętnie obsługiwane). No i ma prawie tyle mocy co 12lb+ CD Exclusive do 18g.
W 100% potwierdzam.
Napisano 11 styczeń 2014 - 10:44
Jeżeli chodzi o gramatury 1-3g to do tego z blaasow jest 6lb. Dla f-ki 10lb. 2,5-3g to minimum,góra do 16-18g.Ja łowię swoim (slf10010-2) jazi/klenie na wobki3-5cm i bolki na na przecinaki 5-7cm (7-12g).Jest czulszy i o wiele szybszy niż rx7 12lb. (którym robiłem to wcześniej).
Napisano 11 styczeń 2014 - 10:48
Panowie a co to znaczy "nie chętnie obsługiwane", można prosić o rozwinięcie tego stwierdzenia. Czy da się rzucić , ale bez komfortu? . Czy rzuty to tragedia i rozpacz . Pytam bo przymierza się do tego kija , jako uniwersał kleniowo - boleniowy. Widzę że się trochę spóźniłem z pytaniem i kolega częściowo już odpowiedział.
Użytkownik pisarz edytował ten post 11 styczeń 2014 - 10:51
Napisano 11 styczeń 2014 - 11:00
Tak czytam ,analizuję......Wygląda na to że lamiglass i blass mają bardzo podobną prace. Skoro tak ,to po co przepłacać Teraz pytanie , który waszym zdaniem zdaniem jest sztywniejszy ? Szybszy ?
Lami byl super , ale wobkami 2cm rzucało sie śrenio nie ładował odpowiednio Jeśli Blaas jest sztywniejszy to chyba mi nie podejdzie ....
Napisano 11 styczeń 2014 - 11:04
Kolega napisał że będzie wobami 2-5 cm chlastał. To 3 metrowy blank który cały pracuje przy wyrzucie wiec na cienkiej żyłce z pewnością poleci nawet gramowy wabik. Można go ubrać w trochę cięższe przelotki np alpsa s-6 i bedzie się głębiej bujał. Przy takim łowieniu ważne jest aby blank nie kucał przy prowadzeniu przynęty w silnym nurcie i dobrze było czuć co się z nim dzieje tam pod wodą a 5 cm to już sporo choć moje 2,5 cm grochy DR potrafią też dobrze napiąć żyłkę w czeluściach nurtu.
Jakieś 2 lata temu łowiłem batsonem 2,9 rx 8 do 21 gr i z żyłką 0.12. Wabiki skrajnie małe do 2,3 cm. Dawał sobie rade tylko trzeba było lżej ustawić hamulec. Był ubrany w alconity w ramkach v na starcie i dobrze nim miotało się nawet przy małych wobkach. Kumpel złożył ten sam blank na minimach i raczej nie rzuciłbym nim tak samo moimi pchłami.
Warto tez pomyśleć nad SLM1008-2 ubrać w minimy nie szukać miodu po forach i iść łowić.
Użytkownik Forecast edytował ten post 11 styczeń 2014 - 11:21
Napisano 11 styczeń 2014 - 11:38
Warto tez pomyśleć nad SLM1008-2 ubrać w minimy nie szukać miodu po forach i iść łowić.
Święte słowa A co myślisz o F-ce 10lb 3.05 ?
Napisano 11 styczeń 2014 - 11:46
Bierz SLM1008-2 najwyżej będzie na mnie i jazie Ci nie będą spadać jak się zagapisz Więcej nie pisze bo znów Ci się namiesza w głowie. Najlepsze są proste rozwiązania.
Napisano 11 styczeń 2014 - 20:29
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
HM MatrycNapisany przez Matryc , 05 wrz 2023 jaż, kleń, pstrąg, hand made i 1 więcej |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Fly fishing →
Z muchą w nocy. Kleń, jaź, sandacz itp.Napisany przez jaceen , 28 maj 2018 kleń, jaź, sandacz, mucha nocą |
|
|
||
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
Woblery - W.W.Napisany przez Wrzos76 , 13 lut 2017 woblery, kleń, boleń, szczupak i 1 więcej |
|
|
||
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Dlugi rzeczny uniwersał 2.90-3.20mNapisany przez wolf , 17 mar 2008 blank, uniwersał, boleń, kleń |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Kołowrotek na klenia, jazia i pstrąga do 300 złNapisany przez niktważny , 08 lut 2014 kołowrotek, spining, kleń, jaż i 1 więcej |
|
|
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych