Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędka na klenie - jazie, jaki blank wybrać?

jaź kleń

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
939 odpowiedzi w tym temacie

#861 OFFLINE   MajKar

MajKar

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 502 postów
  • LokalizacjaRyki
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Majek

Napisano 11 styczeń 2020 - 19:27

Phenix SP-962-UL to doskonały uniwersał gdy łowiąc klenie trafi się natrętny boleń i trzeba dać mu w dziąsło.

• Batory lubi to

#862 OFFLINE   TomekSudety

TomekSudety

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1035 postów
  • LokalizacjaSudety / Kotlina Kłodzka
  • Imię:Tomek

Napisano 12 styczeń 2020 - 07:05

Blaas F lub oczko wyżej w module Batsona czyli RX 7.

#863 OFFLINE   Batory

Batory

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 33 postów

Napisano 18 styczeń 2020 - 16:21

Jak widać słabiutkie alternatywy dla tego blanku  

#864 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 19 styczeń 2020 - 09:33

Alternatyw jest mnóstwo, tylko musisz najpierw wiedzieć czego potrzebujesz. Zwiększanie szybkości działa w odwrotnym kierunku niż zakładasz...Twoje założenia co do łowionych gatunków spełniają kije na blankach o mocy 12lb (Talony MLXF 10lb, CTS 8lb) długości 9'6" i CW do 3/4 oz a reszta to własna wizja lub przemyślenia. Chcesz lekki uniwersał więc poczytaj na ich temat jest tu specjalny wątek, niejeden...
  • Batory lubi to

#865 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 20 styczeń 2020 - 16:58

Jak juz znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie to pewnie polacze z tym watkiem:

http://jerkbait.pl/t...i-blank-wybrać/

#866 OFFLINE   Batory

Batory

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 33 postów

Napisano 24 styczeń 2020 - 20:02

Jak juz znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie to pewnie polacze z tym watkiem:

http://jerkbait.pl/t...i-blank-wybrać/

Ty to lubisz pomóc. 

#867 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 26 styczeń 2020 - 17:12

Jak widać słabiutkie alternatywy dla tego blanku  

Jakie pytanie i współpraca w wątku, takie alternatywy

Ty to lubisz pomóc. 

A czego się Kolego spodziewasz? Że każdy użytkownik forum napisze Ci po 3 "alternatywy"? A nawet jeśli, to co wtedy - wybierzesz blank, który się najczęściej powtarza?

Napisałeś, że chcesz "czegoś szybszego od Batsona DSS". Żeby udzielić wartościowej odpowiedzi, musiałby znaleźć się ktoś, kto łowił klenie tym kijem, (w dodatku uzbrojonym tak samo, jak Twój, chociaż jak Twój jest uzbrojony nie napisałeś) i w dodatku łowił jeszcze innymi kijami, które mógłby polecić. Wprawdzie ten Batson to stara konstrukcja, ale pewnie takich osób jest niewiele, a sam nie wysilasz się, aby jakkolwiek prowadzić dyskusję w sensownym kierunku...

Sam klenie łowiłem na: NFC ST 962x-2(HM); NFC ST 964-2(IM); Batson RX7 IST1142F. Zgaduję, że są szybsze od RX6 DSS

• Sławek Oppeln Bronikowski, Jozi i Del Toro lubią to

#868 OFFLINE   Maju91

Maju91

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów
  • LokalizacjaOkolice Rzeszowa
  • Imię:Rafał

Napisano 03 luty 2020 - 10:43

Cześć,

Mam w planach złożyć wędke pod klenie oraz bolenie na lekko. Posiadam blaasa slim 9' i jestem z niego super zadowolony,  chciałbym mieć blank o podobnej charakterystyce tj. praca blanku na całej długości oraz mała grubośc blanku na dole( jak w blasie okolo 8mm), szczerze to ta druga rzecz jest dla mnie bardzo ważna, lubie takie "wykałaczki" w rekach :D. Celuje w blank o długości około 8' i moc 10-15lb. Czy istnieją podobne blanki do blass slim innych producentow?

#869 OFFLINE   Robert91

Robert91

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów
  • Lokalizacjagdzieś w dorzeczu górnej Wisły

Napisano 03 luty 2020 - 12:25

Cześć,

Mam w planach złożyć wędke pod klenie oraz bolenie na lekko. Posiadam blaasa slim 9' i jestem z niego super zadowolony,  chciałbym mieć blank o podobnej charakterystyce tj. praca blanku na całej długości oraz mała grubośc blanku na dole( jak w blasie okolo 8mm), szczerze to ta druga rzecz jest dla mnie bardzo ważna, lubie takie "wykałaczki" w rekach :D. Celuje w blank o długości około 8' i moc 10-15lb. Czy istnieją podobne blanki do blass slim innych producentow?

Ilu funtowego masz tego Blaasa? Skoro jesteś z niego super zadowolony to czego właściwie jeszcze szukasz? :D

#870 OFFLINE   Maju91

Maju91

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów

Napisano 03 luty 2020 - 12:57

mam 9' i 10lb sprawdza się super jednak szukam czegoś troszku mocniejszego pod cieższe przynęty i większy nurt no i o stope krótszego. Pewnie wybiore blassa 8015 ale zastanawiam się czy nie ma podobnych blankow innych marek.

• Robert91 lubi to

#871 OFFLINE   TOFIX99

TOFIX99

"Powsinoga"

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 956 postów
  • LokalizacjaBielsk Podlaski
  • Imię:Piotruś Pan

Napisano 03 luty 2020 - 14:49

Celuje w blank o długości około 8' i moc 10-15lb. Czy istnieją podobne blanki do blass slim innych producentow?

Jeżeli jesteś zadowolony ze slima 9' to "zrób se" blank 8011-2N.
Pan Krzysztof takie robi.
Będziesz miał 2 w jednym. Blank będzie krótszy i "deko" mocniejszy od 10 Lb. 😁

#872 OFFLINE   wislokowy88

wislokowy88

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 145 postów

Napisano 06 luty 2020 - 00:07

Panowie, piszecie o blanku 9010-2 N 6-10 lb? 2-14 g. c.w Jak tak, to co mozecie powiedziec na temat tej wedki? Nada sie na klenia i bolenia na lekko na srednie wielkosci rzeki? Ilu gramowe przynety na bolenie ogarnie komfortowo?

Użytkownik wislokowy88 edytował ten post 06 luty 2020 - 00:09

#873 OFFLINE   Maju91

Maju91

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów

Napisano 06 luty 2020 - 01:22

Tak, chodzi o ten blank. Wg mnie super blank, do kleniowania i boleń na lekko dla mnie ideał. Kijek się ładuje pod sobą, także wszystko co nie jest "styropianem" naprawde fajnie lata. Bardziej lotnymi smużaczkami razem z pletką momoi 8lb da sie rzucić nawet koło 30m (czasem aż się dziwiłem), i tu nie mówie tu o brombie. Co do boleniowych to dużo nie łowiłem ale z tych co pamietam to przewaznie uleja RH i spirity. Kijek najprawde fajny, gdyby nie to, że troche zmieniam podejście do kleni i chciałbym coś więcej poboleniować to bym nie szukał innego. Ale i tak pewnie wezmę jego mocniejszego kolege 15lb :P

#874 OFFLINE   Asper

Asper

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 13 postów
  • LokalizacjaRzeka

Napisano 06 luty 2020 - 10:52

Panowie czy ktoś posiada kijek blaasa SLF 9610-2N i jest w stanie napisać od ilu z dołu lata komfortowo ? Smuzaki polecą na jakieś w miarę sensowne odległości ?

#875 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 06 luty 2020 - 12:38

Polecą, to jest długi sprężysty kij choć ma dość mocną szczytówkę, która pozwala dźwigną również większe woblery.
  • Asper lubi to

#876 OFFLINE   Bolen30

Bolen30

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1519 postów

Napisano 06 luty 2020 - 13:04

Poleca i bedziesz zadowolony miałem xf ale moje odczucia były jakby model F mógł rzucac dalej rzucic od xf.Bardziej gibiacy sie ale moge sie mylic.Bo to zalezy od paru czynników.Ale napewno rzucisz w dolnym cw na wystarczajace odległosci.
  • Asper lubi to

#877 OFFLINE   Asper

Asper

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 13 postów
  • LokalizacjaRzeka

Napisano 06 luty 2020 - 14:04

Polecą, to jest długi sprężysty kij choć ma dość mocną szczytówkę, która pozwala dźwigną również większe woblery.

Poleca i bedziesz zadowolony miałem xf ale moje odczucia były jakby model F mógł rzucac dalej rzucic od xf.Bardziej gibiacy sie ale moge sie mylic.Bo to zalezy od paru czynników.Ale napewno rzucisz w dolnym cw na wystarczajace odległosci.

Dzięki koledzy za szybką odpowiedź :)

#878 OFFLINE   wislokowy88

wislokowy88

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 145 postów

Napisano 06 luty 2020 - 16:37

Tak, chodzi o ten blank. Wg mnie super blank, do kleniowania i boleń na lekko dla mnie ideał. Kijek się ładuje pod sobą, także wszystko co nie jest "styropianem" naprawde fajnie lata. Bardziej lotnymi smużaczkami razem z pletką momoi 8lb da sie rzucić nawet koło 30m (czasem aż się dziwiłem), i tu nie mówie tu o brombie. Co do boleniowych to dużo nie łowiłem ale z tych co pamietam to przewaznie uleja RH i spirity. Kijek najprawde fajny, gdyby nie to, że troche zmieniam podejście do kleni i chciałbym coś więcej poboleniować to bym nie szukał innego. Ale i tak pewnie wezmę jego mocniejszego kolege 15lb :P

Ja tez mam SlS 9010-2N. Zapytalem o to czy poradzi sobie z przynetami na bolebie, bo dotychczas lowilem tym spinningiem klenie i okonie. Jaki wedlug Ciebie zakres ciezaru przynet komfortowo obejmie? Tak z ciekawosci, ile wazy Twoja wedka, jak ja zbroiles?

#879 OFFLINE   Robert91

Robert91

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów
  • Lokalizacjagdzieś w dorzeczu górnej Wisły

Napisano 09 luty 2020 - 14:35

Blank jest trafnie górą opisany, rzucałem max 14-15g. Co nie znaczy, że każdym woblerem nie przekraczającym tej masy komfortowo polowisz. W większym nurcie, przy szybkim prowadzeniu szczytówka czasem za mocno się już poddawała.

#880 OFFLINE   Maju91

Maju91

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów

Napisano 09 luty 2020 - 20:33

Ja tez mam SlS 9010-2N. Zapytalem o to czy poradzi sobie z przynetami na bolebie, bo dotychczas lowilem tym spinningiem klenie i okonie. Jaki wedlug Ciebie zakres ciezaru przynet komfortowo obejmie? Tak z ciekawosci, ile wazy Twoja wedka, jak ja zbroiles?

Rzucałem max 13-15g(trzeba zaznaczyć, że to bezsterowce lub z minimalnym sterem) i w zasadzie takimi da się dość komfortowo łowić nawet przy dość mocnym nurcie. Jednak jak Kolega Robert napisał, przy większym nurcie i woblerkiem o agrewyswniejszej pracy, łowinie nie bedzie tak komfortowe, mam takiego 9-10cm co jednak niezbyt przyjemnie sie łowi :P mój kijek uzbroiłem w torzite'y, wazy 106g, w tym 20g aluminiowe arbory.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: jaź, kleń

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych