Prawda, są takie złącza, gdzie jest grubo, najczęściej jest to w korespodencji z częścią męską. Kiedy, dół ma grubą ściankę, to maszą dać matę z tego powodu, żeby wyrównać sztywność + wzmocnienie krawędzi, z tamtąd pójdzie rysa. Drzew nie łamałem, wolałbym zrobić próbę obciążenia na max, na chociażby 10 blankach. Jak się robi 10 omotek na kiju to jedna więcej nie robi różnicy. Po co ryzykować? Ten 1% to inreseujące spostrzeżenie. Dlaczego nie 0,95%?
43 odpowiedzi w tym temacie
#41 OFFLINE
Napisano 05 luty 2012 - 17:33
#42 OFFLINE
Napisano 05 luty 2012 - 17:39
Może i 0,95 , w granicach błędu pomiarowego.
#43 OFFLINE
Napisano 05 luty 2012 - 22:13
W swojej praktyce miałem kilka przypadków kiedy pomarnowałem blanki wieloczęsciowe tylko dlatego, że nie chciało mi do wyginania zabezpieczyć krawędzi taśmą. Po tych przykrych doświadczeniach, teraz zanim wezmę się do spacingu czy w ogóle jakiegoś mocniejszego gięcia blanku - pierwsza rzecz jaką robię to zabezpieczam końcówkę żeńskiej części solidnym nawojem taśmy, i dopiero łączę częsci blanku. I z całą pewnością we wszystkich swoich kijach będę miał omiotki na krawędzi części żeńskiej - nie wiem czy to mi da 1 czy 10 %, nie zamierzam się nad tym nawet zastanawiać to co jest istotne to żeby omotka zaczynała się jak najbliżej krawędzi blanku.
#44 ONLINE
Napisano 06 luty 2012 - 09:54
Jest to też kwestia konstrukcji blanku. Na przykład CD ma specjalnie wzmocnioną część żeńską w muchówkach i nie wymaga stosowania omotek. Muchówki fabryczne od CD omotek na złączach nie mają. A spiningi już tak.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, omotka, nici
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych