Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Okoniówka UL - wybór blanku

okoń blank

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
417 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Przemek

Napisano 28 czerwiec 2012 - 16:40

Kiedys dawno temu tez lubilem seryjne kije, i nawet potrafilem jakos nimi lowic. Pozniej stycznosc z dragonem i jego hand mejdem - ale szybko przeszlo z roznych powodow.
Potem byl pierwszy kij z pracowni (oczywiscie odkupiony uzywany) i od tej pory jade tylko na nich. Maja jedna niepodwazalna zalete, mam taki kij jaki ja chce, a nie taki jaki chce producent albo jaki aktualnie lezy na polce.
Co nie oznacza, ze deprecjonuje masowki, ot nie wchodzimy sobie w droge i nie spotykamy sie nad woda;)

Jak juz podkreslilem do tych 350-400zl jest w stanie wyrwac cos uzywanego z pracowni wystarczy tylko troche poszukac.

pozdro

#102 OFFLINE   artmaniac

artmaniac

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 92 postów
  • LokalizacjaGdynia

Napisano 28 czerwiec 2012 - 18:12

proponuję kontakt z mekamilem, posiadał blanki muchowe o bardzo zbliżonych parametrach i potrafi zrobić z nich coś ciekawego, być może nawet w założonej cenie.

#103 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 28 czerwiec 2012 - 18:33

Mam taką zabaweczkę w wykonaniu Mekamila z węgla II generacji do 5g 2,13m.Ostatnio na 0,12 żyłeczce szczupaczek 50-ka giął kijka po samą rękojeść B).
Super zabaweczka B)

#104 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 28 czerwiec 2012 - 19:24

Myślę ,że taki typowy ul 0.7g-5g wyszedłby na blankach Phenixa serii Mirage.Nie znam tych blanków ,ale znam inne i te po parametrach wydają się ciekawe :unsure:

#105 OFFLINE   Miszka1987

Miszka1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • LokalizacjaWoda

Napisano 28 czerwiec 2012 - 19:26

Widzę że moderatorzy pomieszali mi 2 osobne tematy.
Jeden chciałem apropo wędki brata (z seryjnych, ewentualnie używane z pracowni) a drugi oddzielny temat odnośnie kijka na zamówienie z pracowni. Jakby można było wrócić do formy poprzedniej byłbym wdzięczny.
To że to moje pierwsze posty nie znaczy że stronki nie znam i nie wiem jak się po niej orientować.

Witam ponownie, sprawa kijka dla brata rozwiązana - wypatrzył okazję i kupuje Savagear troutizimo c.w. do 7gr.
Pozostaje moja wędka tj.

Poszukuję kogoś kto by zrobił kija dla mnie jednak ostatnimi czasy widzę że pracownie wędkarskie pojawiają się jak grzyby po deszczu ogólnych informacji o nich jak na lekarstwo (bo wszędzie sponsoring=dobra opinia o pracowni ).
Przeszukiwałem tutaj co nieco odnośnie kijka który mi się śni po nocach choć nie wiem czy jest realne wykonanie go, a chodzi głównie o takie cechy jak:
Długość ~200cm, najlepiej 210cm
C.W. - do 3-4 gram
Nie wklejanka (!)
Ugięcie - full parabolik (najlepiej jakby była taka jak w SHIMANO POWER LOOP ZANDER) - gnie się aż do uchwytu.
Akcja - szybka, średnio szybka
Waga - 60 gram uzbrojony kij
i to co najważniejsze a zarazem boję się iż nie wykonanle... średnica blanku na wyjściu z korka 4mm.
Uchwyt najlepiej skręcany od góry ewentualnie taki jak w kongerze palidinie coliber jig'u.
Posiadam sporo ultralightów jednak nie mam typowo pod mikrojigi (0,5 do 2,5 gram) żaden nie ma fajnego ugięcia o takie jakie mi chodzi, chociaż G.Loomis [S782-1-B]-cokolwiek to znaczy,o c.w. ~2-9 ma już prawie prawie jednak jest jeszcze za sztywnym kijem.
Łowię plecionką nanofil 0.02mm
Młynek do tego Mitchell MagPro Extreme wielkość 500 (178gram)
Jeżeli ktoś by mógł mi pomóc i podać namiary kogoś kto by mógł mi zrobić kijka takiego jak opisałem byłbym bardzo wdzięczny.
Cena nie gra roli choć kupno planuję na lipiec/sierpień.
I teraz prosiłbym o posty związane tylko z tym kijkiem - najważniejsze czy da się zrobić na wyjściu z korka blank o średnicy 4 mm?
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za propozycję. (sam się zainteresowałem nawet podanym kijem cormorana :D )

#106 OFFLINE   ark70

ark70

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1171 postów
  • LokalizacjaStarogard Gdański
  • Imię:Artur

Napisano 29 czerwiec 2012 - 06:13

Myślę ,że taki typowy ul 0.7g-5g wyszedłby na blankach Phenixa serii Mirage.Nie znam tych blanków ,ale znam inne i te po parametrach wydają się ciekawe :unsure:

Rafał tu cw. może być nawet mniejszy niż te 5gr.Szczytóweczka jest tak witkowata ze nie wiem czy kichnięcie jej nie przygnie :mellow:
przy dolniku jest więcej niż 4mm(choć nie potrafię uzasadnić takiego warunku)Giąć się po rękojeść też raczej nie będzie.

#107 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 29 czerwiec 2012 - 08:05

Oj widziałem kiedyś jak gość na filmiku zrobił z tego blanku koło.A kolega chce rzucać 0.5-2.5g B) .tak 4mm ,trochę dziwne kryterium.

#108 OFFLINE   OloPe

OloPe

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1092 postów
  • LokalizacjaOtwock

Napisano 29 czerwiec 2012 - 08:36

[quote]
Proponuję 2 pięterka wyżej się przywitać.
No te wymagania odnośnie kija to raczej spełni pracownia na stosownym blanku ;).Cenę pewnie wypada potroić i też może być problem.
[/quote]

Józek a czy żadna wędka nie z pracowni Twoim zdaniem nie spełni takich wymagań?
Np taki Konger Maxim Twist 240. Wyrzut trochę większy niż kolega potrzebuje, ale za to cena nie 3 a 5 razy niższa niż kija z pracowni. Dolnik ........ nie sądzę żeby przy takim lekkim kiju był dłuższy niż te wymagane przez kolegę 30 cm.
Sam miałem model 215 i łowiło się nim bardzo, bardzo przyjemnie. Nic mu nie brakowało!

Nie to, żebym miał coś przeciw kijom z pracowni bo sam jestem posiadaczem kilku, ale czasem odnoszę tu wrażenie że nie mając kija za przynajmniej tysiaka (a jeśli taniej to z drugiej ręki) to nie ma co na ryby się wybierać :unsure:

[/quote]
Olgierd wiesz że mam rację, seryjne kije już przerabiałem i z całym szacunkiem dla nich, to nie jest to co patyk szyty na miarę, choćby ten pheniks o którym Dąbek pisze.
Mam pheniksy i nijak nie możnaich porównać do seryjnych.
Nie mówię już o przelotkowym wypasie, zbrojony nawet w hardloye(bardziej go zmiękczą iswobodniej można rzucić np.microjigiem) niskobudzetowo będzie zdecydowanie lepszy jak seryjny.
To moje zdanie a kolega kupi co będzie chciał.
[/quote]

Józek, masz racje! Nie neguję tego :D Iaczej nie byłbym klientem pracowni (tej samej chyba co i Ty)

Ale wiem, że są też konstrukcje budżetowe, seryjne, tzw chrusty, którymi da się swobodnie i komfortowo łowić :D

Nie zawsze moim zdaniem jest tak, że każdy używany kij z pracowni będzie lepszy od tego ze sklepowej półki. Bo miałem już w ręku kije z pracowni, których bym za darmo nie chciał :D I nie oceniam tu pracy człowieka tylko po prostu charakterystyka blanku i w sumie całej wedki mi nie leżała.
Czasem jak sezon w pełni i jest kasa ograniczona to nie ma czasu czekać aż się trafi odpowiedia okazja tylko trzeba brać co jest :D

No ale wędka dla kolegi brata się znalazła, więc temat nieaktualny poniekąd

#109 OFFLINE   JacekL

JacekL

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów

Napisano 29 czerwiec 2012 - 08:47

witaj, jeżeli nie przeraża cię długość do 1,8 m to są takie blanki który sygnuje firma MHX, podam cztery modele, myślę że spełniłyby oczekiwania, oczywiście poza długością: dwuczęściowe S6661-2, S721-2 i jednoczęściowe S6010 - długość 5' i ten widziałem i gnie się po rękojeść trzeba tylko krótką rękojeść robić praktycznie przy samym dolniku zeby nic z długości nie tracić, choć jak kto lubi. i drugi troche dłuższy s660

#110 OFFLINE   Miszka1987

Miszka1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • LokalizacjaWoda

Napisano 29 czerwiec 2012 - 13:32

Dzięki za propozycję a co do tej średnicy to jest taki zakład z kolegą ale poniekąd takie moje widzimisię :D Poprostu chcę spinning o średnicy podlodówki, co do tych blanków to nie wiecie może czy gdzieś w Łodzi jakaś pracownia je ma co podał w poprzednim poście OloPe?

#111 OFFLINE   kogut

kogut

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1611 postów
  • Lokalizacjaczęstochowa

Napisano 29 czerwiec 2012 - 15:16

A może takie coś
http://www.decathlon.com.pl/PL/privilege-152-ul-spin-2963440 4/

http://www.decathlon...-198-168275909/

#112 OFFLINE   matpgt

matpgt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów

Napisano 30 czerwiec 2012 - 11:30

To ja od siebie polecę kijek Daiwa Exceler Ultralight 240 cw 2-10g. Jego cena oscyluje w granicach 200 zł i wydaje mi się, że kijek ten spełniałby oczekiwania brata :D. Sam używam do okoniowania i jestem bardzo zadowolony z tego kijka.
Pozdrawiam!

A jak łapie się na gumki? jak pokazuje opad?
Do tej pory spotkałem się z opiniami że kijek fajny ale tylko do woblerków i małych obrotówek.

pozdrawiam
matpgt
  • pawelwks lubi to

#113 OFFLINE   michał34

michał34

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 140 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 02 lipiec 2012 - 13:21

Witam
Daiwa Exceler Ultralight 240 cw 2-10g. mam i mogę powiedzieć z czystym sumieniem że jest to kiepski kijek. Wędka przy rzucie gnie się jak witka przez co rzuty są mało precyzyjne. A największy jej niuans to fakt, że firma daiwa przysępiła i dolna część blanku została wciśnięta w szklaną rurkę która przechodzi przez dolny korek i uchwyt kołowrotka i jednocześnie przedłuża dolny segment wędki. Tak więc dolna część blanku jest faktycznie ok. 30 cm krótsza od górnego segmentu!
pozdrawiam

#114 OFFLINE   Miszka1987

Miszka1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • LokalizacjaWoda

Napisano 02 lipiec 2012 - 17:54

Michał a mógłbyś napisać coś więcej o tej trzcince?
Tzn jakie ma ugięcie? pełne (wnioskuję to z tego co opisałeś w poście gnie się jak witka) czy tak jak w opisie fabrycznym - akcja szczytowa? Mówiąc szczerze to zgłupiałem, jakby Ci nie sprawiło problemu to mógłbyś mi pstryknąć foto tego kijka pod ugięciem?

#115 OFFLINE   Sławek.Sobolewski

Sławek.Sobolewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2341 postów
  • LokalizacjaWarmia&Mazury, kraina 3000 jezior w dorzeczu Wisły i rzek pobrzeża Bałtyku

Napisano 05 lipiec 2012 - 12:59

Otrzymałem wczoraj od Kamila cast na blanku S871-2-MHX, nie mogłem się powstrzymać i zaraz pojechałem nad wodę zbadać temat :D

http://img440.imageshack.us/img440/4457/imagevnmu.jpg

Minimalistyczny styl zamierzony i w pełni uzyskany :D Przelotki Alconite, uchwyt SKTS17 omotki w kolorze curado i pianka. Podłaczony C51e ze szpulką availa ALD0929, 2,9mm i magnetykiem SHSC-05A.

http://img594.imageshack.us/img594/1666/imagexgt.jpg

http://img594.imageshack.us/img594/4083/imagejdhn.jpg

Kiedy pytałem Kamila jaki blank najlepiej zastosować do średnio budżetowego Ultra lekkiego castingu polecił mi właśnie tego MHX'a. Zależało mi głównie na czułości blanku oraz dobrych właściwościach rzutowych ale szczerze mówiąc nie oczekiwałem zbyt wiele no i się zdziwiłem.

Blank jest bardzo czuły, może nie ekstremalnie czuły wytrząsający wszystkie neurony z głowy podczas kontaktu z rybą ale wystarczająco czuły aby podczas wędkowania utworzyć banana od ucha do ucha. Swoją drogą śmiesznie to musi z boku wyglądać - stoi gość z wędką i szczerzy zęby do siebie jak dziecko łowiąc akwariowe kilkunasto centymetrowe okonie.

Akcja moderate blanku sprawia, że długości rzutowe lekkimi przynętami na delikatnej plecionce 6lb są bardziej niż zadowalające. Fin-s na 3gr główce bez specjalnego wysiłku mogłem posłać na ok 17-20m co już wprawiło mnie w lekkie osłupienie, nie spodziewałem się po prostu że takim zestawem jest to w ogóle możliwe a w dodatku tak łatwe.

Kij w zamyśle ma służyć głównie do gumowania za okoniem i myślę, że ten blank jest do tego stworzony. Przy podrywaniu, podszarpywaniu przynęty plecionka nie strzela prowadzenie odbywa się bardzo miękko i płynnie nawet wtedy kiedy kąt był dość duży a przynętę miałem pod nogami.

Reasumując, ten mhx to moim zdaniem świetna opcja na ultra lekki okoniowy spinning/casting w tej klasie cenowej.

Pozdrawiam
Sławek

#116 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów

Napisano 26 lipiec 2012 - 11:04

No i jeeeessssttt!!!!
Dzisiaj wjechal do mnie patyk od Piotrka Lipca.
To co zobaczylem przeroslo moje oczekiwania.
Szczeke zbieralem chwile z podlogi i @Jozi slusznie stwierdzil, ze poleci mocz. Posikalem sie nieomal z radosci, a mine musialem miec iscie dziwaczna jak wyjalem z tuby patyka.
Blank na sucho to jest to o czym myslalem, jest po prostu petarda, szykuje sie niezla kosa na te moje okonki.
Wyglad i robota, generalnie taka jak chcialem chociaz Piotr przylozyl swoja reke i wyszlo moim zdaniem fantastycznie.
Na razie wiecej skrobnac nie moge bo jestem pod wrazeniem tej roboty i samego blanku, szkoda tylko, ze nie dane mi bedzie dzisiaj polowic, chociaz kombinuje jak tu sie z roboty urwac
Jeszcze raz wielkie dzieki za podpowiedzi no i dla Piotra za robote :D

pozdro

#117 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 26 lipiec 2012 - 11:09

Nyny kliknij choć jakieś fotki :D.
Zobaczysz jak połowisz jakie to wspaniałe narzędzie UL.
Poezja Panie B).

#118 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów

Napisano 26 lipiec 2012 - 11:11

Nyny kliknij choć jakieś fotki :D.
Zobaczysz jak połowisz jakie to wspaniałe narzędzie UL.
Poezja Panie B).

W domu aparat lezy, wieczorem postaram sie jakas szybka fote pogladowa zrobic :D

pozdro

#119 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów

Napisano 26 lipiec 2012 - 21:18

Tak na szybko zrobilem w domu kilka fotek, jakosc taka sobie ale pogladowo cos tam widac. Lepsze beda po weekendzie:)

http://img715.imageshack.us/img715/1748/p72602818001.jpg

http://img685.imageshack.us/img685/8407/p72602798001.jpg

http://img99.imageshack.us/img99/4083/p72602808001.jpg

http://img26.imageshack.us/img26/4484/p72602828001.jpg

http://img201.imageshack.us/img201/7605/p72602778001.jpg

pozdro

#120 OFFLINE   Piotr Lipiec

Piotr Lipiec

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 494 postów
  • LokalizacjaStraachowice

Napisano 26 lipiec 2012 - 21:39

Niech Ci służy dobrze, fotki dla mnie tez proszę bo nie zdążyłem w ładnej scenerii go uwiecznić, do mojej galerii będzie jak znalazł,bo projekt wyszedł tak jak było zaplanowane, bez zbędnych fanaberii, wszystko w tonacji zielono-niebieskiej .

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: okoń, blank

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych