Hej szukam wędki pod wrocławskiego szczupaka na lekko. Przypominam że wrocławski szczupak osiąga max 49.5cm. nie chce typowego UL, bardziej coś do 10-15g realnego wyrzutu. W miarę krótki dolnik, cenowo do max 300zl. Pod jakies gumy, blachy. Takiego uniwersału w zasadzie na każdą rybę, jak tak mówią (od biedy może być). By można wziąć na rzekę i obłowić wszystkim do tych 10g wagi przynęty. Wędka musi być lekka i wyważona, by nie leciała na pysk z kołowrotkiem 220-260g. Nie musi być jakaś mega szybka extra fast, byle była przyjemna w użytkowaniu. Długość jaka mi odpowiada to 220-240, bo takimi łowi mi się najwygodniej.
Blachy to tubular. Moim zdaniem powinieneś poszukać Dragona BDSM CXT MSX LGBT Microspecial do 14g, ten kij jest opisany bardzo uczciwie i te 14g to faktycznie górny limit, a nie że niby do 14g a na luzie rzuca 21 i więcej. Trochę poza budżetem, ale wyrwiesz używkę albo w promce.
Są jeszcze oczywiście wędki typu Dragon Moderate do 12g, Mikado Progressive 230cm do 10, ale powiem szczerze, nie mam zielonego pojęcia, co one potrafią
Użytkownik Andżej edytował ten post 13 lipiec 2023 - 19:21