Raz tylko widziałem ze mały uchwyt nie pasował. Chwyt między IV i V palcem, blank między kciukiem i wskazującym.
#41 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2016 - 18:23
- dario69 lubi to
#42 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2016 - 18:33
Nie do końca. Moja dłoń "nie akceptuje" trzymania klasycznego uchwytu kołowrotka, tak aby stopka kołowrotka była między serdecznym a środkowym palcem. Musze trzymać stopkę między najmniejszym a serdecznym .
#43 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2016 - 18:41
Nie do końca. Moja dłoń "nie akceptuje" trzymania klasycznego uchwytu kołowrotka, tak aby stopka kołowrotka była między serdecznym a środkowym palcem. Musze trzymać stopkę między najmniejszym a serdecznym .
najlepiej będzie jak gdzieś dasz radę potrzymać delfina i sam zdecydujesz ale znam kilku malkontentów którzy sceptycznie podchodzili do uchwytu ale gdy chwilę potrzymali go w rękach to jednak pasował
ps. kolega wyżej pisał że uchwyt po założeniu kołowrotka troszkę się rusza to prawda ale nie przy wszystkich kołowrotkach
- damien79 i JanuszD lubią to
#44 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2016 - 19:41
Wędkę, którą otrzymałem od JanuszaD do testów wyposażyłem w Shimano Vanquish 2000.Kołowrotek siedział w uchwycie bardzo stabilnie.Miałem wrażenie że uchwyt i młynek to jeden monolit.
Użytkownik januszz edytował ten post 13 styczeń 2016 - 19:43
- JanuszD i Michał. lubią to
#45 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2016 - 19:54
Ja łowiłem Turkiem 2500 i też nie zauważyłem, aby cokolwiek się ruszało, a szczególarzem jestem i na pewno takie coś bym wychwycił.
Akurat lubię duże foregripy, (typowo trzymam stopkę kołowrotka między małym a serdecznym palcem), i nie zauważyłem, aby uchwyt "doskwierał" - wręcz przeciwnie
- Rheinangler, Lars i JanuszD lubią to
#46 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2016 - 20:17
- JanuszD lubi to
#47 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2016 - 21:23
Ja jak wspominalem mocowalem budzetowe wiec dosyc ciezkie daiwy w rozmiarze 2500 i zarowno przy rzucaniu, prowadzeniu przynety jak i holu kolowrotek - wbrew moim obawo, bo nastawiony bylem sceptycznie - siedzial w uchwycie bardzo pewnie
też miałem obawy że przy różnych dziwnych sytuacjach kołowrotek wypadnie z uchwytu ale mam zapewnienie od producenta że nie ma szans a kolega Wojtek który zbroił wędki nawet głowę daje że nie wypadnie
- JanuszD lubi to
#48 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2016 - 03:59
Friko, on 13 Jan 2016 - 16:49, said:To kiedy wreszcie skonczycie ten artykuł
Uff.... strasznie naciskasz
jednak ja już trochę za długo przeciągam, więc - najpóźniej za miesiąc
To prawda, uchwyty występują w kilku wielkościach, zależnie od wielkości i przewidywanych zastosowań różnią się mocą, ja wprawdzie używam ich w kijach maksymalnie do 2 oz, 30 lb, jednak nie dla tego, że uchwyty więcej nie wytrzymają. Zwyczajnie brakuje mi wyobraźni, nie mam pomysłu co na "moich" wodach mógłbym łowić mocniejszymi kijami
Czemu pod uchwyt delfin jest inny spacing niż w typowych uchwytach fuji ?
Między innymi dla tego, że powstał pomysł innego zbrojenia, powstał ten uchwyt, nie na odwrót. Oczywiście to tylko jeden z powodów, nie jedyny.
Co do wędek długich (powyżej 8"6') "mamy" pewien plan i jak Janusz zechce o tym napisać to ja oczywiście nie mam nic przeciwko temu
O planie myślę cały czas, przepraszam, że sprawa się przeciąga, nie mogę skończyć pewnych rzeczy potrzebnych do wprowadzenia tego planu w życie
Jednak wszystko posuwa się w bardzo dobrym kierunku
Żeby nie zapeszać, może napiszemy o tym kiedy już wprowadzimy ten plan w życie
Stąd posiadacze tego uchwytu często mówią iż moc kija wzrosła co oczywiście jest nie możliwe ale w sposób zauważalny wzrasta wykorzystanie mocy w blanku co powoduje takie odczucia
Bezwzględnie racja.
Jednak na kij działa siła razy ramię (długość dźwigni), blank nie jest rurą o jednolitej średnicy i równej grubości ścianek. Im bliżej dolnika tym ta "rura" ma większą średnicę i grubość ścianek. Przesuwając przelotki w kierunku dolnika nie tylko skracamy dźwignię (to nie zwiększa mocy blanku), ale też zmieniamy miejsce przyłożenia siły, siła, proporcjonalnie rozłożona, z linki na blank przekazywana jest w miejscach mocowania przelotek. Więc tą samą siłę przykładamy w miejscach gdzie nie tylko dźwignia jest mniejsza ale i większa średnica i grubość ścianek. Czyli moc blanku w miejscach przyłożenia siły jest większa jak przy zbrojeniu klasycznym???
Późno skończyłem pracę, nie najlepsza pora na takie dylematy
Uw.aga, bo tylko @woblerwz wspomniał... Są różne wielkości uchwytu... Warto to mieć na uwadze poza tym, że też go mam przy MB842-2. Wad chyba ten uchwyt nie ma, poza jedną. Musiałem owinąć taśmą izolacyjną stopkę Twin Power'a, bo trochę latała. Teraz siedzi jak zabetonowany. Reszta to sama przyjemność i nie wyobrażam sobie mieć innych blanków bez Delfina.
Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
Jak ja się cieszę, że powstał ten temat może tylko szkoda, że tak późno
Dość mocno zaawansowane są prace nad najnowszym uchwytem.
Marcin jaka taśma izolacyjna fakt, wcześniej nie było tego wątku, ale nie mogłeś np. zadzwonić czy cuś, jak kupiłeś TP '15 to rozmawiać będziemy już tylko na ogólnym
Poważnie to spotkałem się z takim przypadkiem, Kolega testował mój osobisty kij na prototypowym uchwycie i zwrócił uwagę, że Stella '14 stuka
Myślałem, że prototyp z nową sprężyną ma problem, kij do mnie wrócił i ..... wszystko w porządku
Za karę musisz mi udostępnić to nieszczęście do wglądu- dla mnie jest to ważne !!!!!!!!!!
- kubaS 1, KLANAD, shavt i 2 innych osób lubią to
#49 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2016 - 04:11
Lars, on 13 Jan 2016 - 18:33, said:Nie do końca. Moja dłoń "nie akceptuje" trzymania klasycznego uchwytu kołowrotka, tak aby stopka kołowrotka była między serdecznym a środkowym palcem. Musze trzymać stopkę między najmniejszym a serdecznym .
Nie przejmuj się tym, wiele osób trzyma w ten sposób wędkę, ja też, da się z tym żyć ja nie narzekam
- Michał. lubi to
#50 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2016 - 05:34
Nie ukrywam że od stryktury 3k wole UD ładniej wygląda
#51 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2016 - 06:16
Janusz,- jak chodzi o "nasz pomysł" na długasa nie ma z mojej strony żadnego ciśnienia czasowego w myśl tureckiego przysłowia "pośpiech wymyślił diabeł"
Niech wszystko idzie w swoim tempie bez pośpiechu a jak się komuś bardzo spieszy niech jedzie na ryby i zostawi pośpiech w wodzie
Jeśli tylko w jakikolwiek sposób mogę Ci pomóc pisz, ja to zrobię a Ty skorygujesz
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 14 styczeń 2016 - 06:16
- Friko i JanuszD lubią to
#52 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2016 - 08:13
Bardzo mi się podoba.Wizualnie też.Wreszcie coś co się wyróżnia.
- Rheinangler, Paavo i JanuszD lubią to
#53 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2016 - 10:06
w myśl tureckiego przysłowia "pośpiech wymyślił diabeł"
...podoba mi się to przysłowie
- Lars lubi to
#54 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2016 - 11:56
Jak ja się cieszę, że powstał ten temat może tylko szkoda, że tak późno
Dość mocno zaawansowane są prace nad najnowszym uchwytem.
Marcin jaka taśma izolacyjna fakt, wcześniej nie było tego wątku, ale nie mogłeś np. zadzwonić czy cuś, jak kupiłeś TP '15 to rozmawiać będziemy już tylko na ogólnym
Poważnie to spotkałem się z takim przypadkiem, Kolega testował mój osobisty kij na prototypowym uchwycie i zwrócił uwagę, że Stella '14 stuka
Myślałem, że prototyp z nową sprężyną ma problem, kij do mnie wrócił i ..... wszystko w porządku
Za karę musisz mi udostępnić to nieszczęście do wglądu- dla mnie jest to ważne !!!!!!!!!!
Januszek, ale przecież mi to nie przeszkadza Był luźny, już nie jest. Poza tym paluchy tak nie marzną od izolacji. W sumie to mogłem Ci to już pokazać przynajmniej 2 razy jak piliśmy szlacheckie whisky, ale wtedy były ważniejsze rzeczy niż wędki Będę przejazdem do Karpacza, to zadzwonię, ewentualnie zostawimy to na czas 01-06 u Wojtka i przy whisky Pasuje?
Użytkownik count_martin3z edytował ten post 14 styczeń 2016 - 11:57
- JanuszD lubi to
#55 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2016 - 12:34
#56 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2016 - 12:52
Czy ja wiem czy jest się do czego przyczepić wizualnie... .
DSC05585.JPG 70,56 KB 58 Ilość pobrań DSC05589_cr.jpg 60,04 KB 50 Ilość pobrań
Wybacz Januszu za nie autoryzowane zdjęcia...ale nie wytrzymałem.
- Tomy, gulf, Apioo i 4 innych osób lubią to
#57 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2016 - 12:56
Czy ja wiem czy jest się do czego przyczepić wizualnie... .
Wybacz Januszu za nie autoryzowane zdjęcia...ale nie wytrzymałem.
W takiej stylizacji mi sie podobaja
#58 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2016 - 13:12
No i takich fotek trzeba było.Dla mnie super.Przymierzam się powoli do wędek pod moje gumy i na 100% wybiorę te uchwyty
Użytkownik Tomy edytował ten post 14 styczeń 2016 - 13:13
- Rheinangler i JanuszD lubią to
#59 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2016 - 13:24
Klasykom, zakochany w DPS + korek, gdzie SKSS już jest odważnym projektem to Delfinek raczej się nie spodoba
Użytkownik count_martin3z edytował ten post 14 styczeń 2016 - 13:25
#60 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2016 - 13:59
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, delfin, uchwyt, delta
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych