Może nie powinienem się wypowiadać w tej sprawie bo jeszcze nie mam choć jest w planie wędka z Januszowym Delfinem.
Ponadto bardzo lubię Janusza za jego skromność, widzę - praktyczną i wytrwałe dążenie do celu....
Dla pożytku wątku jednak chyba należało by oddzielić aspekt technicznej przydatności,- dla mnie niewątpliwej od wyglądu, tym bardziej że daję konia z rzędem temu kto jest w stanie wskazać jakikolwiek pomysł na dolnik który podoba się każdemu i jednocześnie jest dla wszystkich wygodny
Dzięki arcymiłej i kompetentnej korespondencji z Januszem dowiedziałem się bardzo dużo a wszystkie Janusza pomysły i przemyślenia które spróbowałem urzeczywistnić w stosowanych do tej pory przeze mnie uchwytach jak najbardziej owocują coraz bardziej dopasowaną do mnie ergonomiką uchwytu.
Pisze o tym bo po tych eksperymentach jestem na 100% przekonany iż to są półśrodki (to co ja zrobiłem) w stosunku do Januszowego patentu...
Podzielam zdanie wcześniej wypowiadających się kolegów dotyczące celowości tego rozwiązania w wędkach krótkich (6-8" i mocy 4-17lb), jigowych i generalnie takich które w trakcie łowienia trzymamy uniesione do góry. Co do wędek długich (powyżej 8"6') "mamy" pewien plan i jak Janusz zechce o tym napisać to ja oczywiście nie mam nic przeciwko temu