Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

BLANKI MHX

blank mhx

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1330 odpowiedzi w tym temacie

#401 ONLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18687 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 marzec 2012 - 19:13

Dzięki Tomku, z oglądu - fajny kijek. Jak dla mnie to mógłbyś go przygiąc jeszcze mocniej żeby zobaczyć jak pracuje głębiej

#402 OFFLINE   jamesty

jamesty

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 443 postów
  • LokalizacjaMaków Mazowiecki
  • Imię:Jakub

Napisano 20 kwiecień 2012 - 14:19

No i doczekałem się wreszcie <_< .
Przyszedł dzisiaj w tubie. Ktoś mówił że ma straszne prze- sztywnienie w odległości 30-40 cm od szczytówki a u mnie tego brak. Może dlatego że to cast i mam 12 przelotek. Wstawię jakieś fotki ugięcia tego kija później to sami ocenicie.
Na sucho ładnie pracuje. Podniosłem cegłę na 10 lbs pp i ładnie było widać ugięcie.Nie było widać żadnych sztywnych sekcji.
Ogólnie więcej napisze jak zabiorę go na rybki.
Założyłem 5 gramową główkę z CC51ss (miałem taki pod ręką )wiadomo metal to metal dobrze lata i tak było.Odległości były porównywalne. Docelowo będzie spasowany z Antarasem DC7 więc 8-35 gram jak dla mnie spokojnie będzie odsługiwać.
Jestem przyzwyczajony rzucać kijem 2,75 ale jakoś lepiej leży.Jest pewnie dużo lżejszy niż ISA 904 i może dlatego.

Zdam dokładnie relację jak wrócę z rybek może uda się w weekend jechać.

#403 OFFLINE   jamesty

jamesty

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 443 postów
  • LokalizacjaMaków Mazowiecki
  • Imię:Jakub

Napisano 21 kwiecień 2012 - 11:32

Udało się wyskoczyć trochę na testy.
I co mogę powiedzieć mam to co chciałem.
Tak jak przypuszczałem 35 + guma to max - komfortowo to 30 gram + guma (założony Predator Mans 10 cm )
Samą główką 35 przerzuciłem staw ale przestawiłem tryb na LONG.
Zdjęcia później nie chciało mi się robić

#404 ONLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18687 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 21 kwiecień 2012 - 12:06

ma straszne prze- sztywnienie w odległości 30-40 cm od szczytówki

to straszne przesztywnienie to po prostu konstrukcja typu Magum Taper , niektóre Lamiglasy projketowane przez Viviana też takie były, to celowy zabieg projektanta - chodzi o to zeby blank miał miękką szcztówke i mocny dolnik

#405 OFFLINE   Wobi

Wobi

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1608 postów
  • LokalizacjaPl

Napisano 02 maj 2012 - 20:13

MHX ST 1262

Chcę zlozy na tym blanku długi kijek pod klenia/jazia+wiosenne lapanie na woblerki 3-5cm rużnych rybek w zalanych trawach.mial ktoś kijek na tym blanku lub chociaż oglądal sam blank?Chcialbym wiedziec,czy jest czuły,jakie obsluży przynęty,czy nie jest biczowaty i czy ma odpowiedni zapas mocy żeby zatrzymac rybe pokroju bolka/szczupak 60-70cm dosc silowo jak bedzie trzeba?

#406 OFFLINE   Sergiusz Kasprzyk

Sergiusz Kasprzyk

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 66 postów

Napisano 05 maj 2012 - 12:58

Blank idealnie nada się do Twoich potrzeb. Jak jesteś z okolicy Wrocławia to wpadnij pooglądać blank.
Pzdr

#407 OFFLINE   Wobi

Wobi

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1608 postów
  • LokalizacjaPl

Napisano 06 maj 2012 - 14:53

do wroclawia mam ponad 600km :( składaleś już kije na tym blanku? jak sie gnie pod narastajacym obciążeniem,progresywnie od gory czy raczej odrazu środkiem?
pozdro.

#408 OFFLINE   barwena1977

barwena1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 07 maj 2012 - 13:42

Z tego co wiem to się nada Panie. Sam taki miałem robić ;).

#409 OFFLINE   Gruzin

Gruzin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 778 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 07 maj 2012 - 14:27

do wroclawia mam ponad 600km :( składaleś już kije na tym blanku? jak sie gnie pod narastajacym obciążeniem,progresywnie od gory czy raczej odrazu środkiem?
pozdro.

Mam kija złożonego na tym blanku przez Kamila. Trochę mało przeżuciłem wędek żeby móc dokładnie opisać wrażenia, ale spróbuję. Kij gnie się progresywnie. Ugięcie pod obciążeniem tak do 2/3 długości, zostaje sporo mocy w dolniku.

Ciężko mi powiedzieć jak będzie z przyłowem w postaci większych bolków czy szczupłych, ale z kleniami 50+ nawet w mocnym nurcie radził sobie fajnie. Dobrze trzyma rybę i amortyzuje odjazdy. Wydaje mi się, że bolka 60-70 też spokojnie da się nim siłowo przytrzymać, bo z kluskami się nie patyczkowałem.

Akcja wędziska jest faktycznie mod/f. Nie jest za szybki, ale też nie kluskowaty, chociaż to chyba bardzo subiektywne odczucie.

Jeśli chodzi o cw to ciężko dalej rzucić czymś lżejszym niż 3g, a wydaje mi się, że optimum jest od 4 w góre, szczególnie przy żyłce 0.18. Może to wina przegrubionego strofta, ciężko powiedzieć.

Generalnie jestem zadowolony. Takiego kija szukałem na Odrę i Wartę. Gdybym wyraził się gdzieś niejasno, albo chciałbyś dowiedzieć się więcej - pytaj.

Pozdro,
Radek

#410 OFFLINE   Voldemort

Voldemort

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1308 postów
  • LokalizacjaMałopolska
  • Imię:Jacek

Napisano 07 maj 2012 - 14:29

Właśnie taki MHX będzie u mnie za 2-3 tygodnie. Zbrojony w FishingRod. :unsure:

I jak spisuje się ten blank? (ST1142-MHX)
Jest kolega zadowolony z wyboru?

#411 OFFLINE   Wobi

Wobi

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1608 postów
  • LokalizacjaPl

Napisano 07 maj 2012 - 14:42

dzięki za rzeczowy opis,chyba powinien mi przypasować.
pozdro.

#412 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2196 postów
  • LokalizacjaWieluń
  • Imię:Krzysiek

Napisano 27 czerwiec 2012 - 08:37

Który z blanków 2,7m ~10-21g ~8-12lb dostępnych w polskich pracowniach będzie miał szybką akcję, ugięcie jak najbardziej przesunięte do góry, i lepiej obsługiwał przynęty z dolnego niż górnego zakresu CW.
Znajomy obłowił mojego Talona 6+ 90MLXF2 i stwierdził, że wszystko fajne, tylko dećko mocniejszy by się przydał.
Macie jakieś pomysły?

#413 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 27 czerwiec 2012 - 09:14

Mam elitkę St Croix 9' do 18g, najlżej czym lowię to klenio-jaziowe od 3cm do Jaza 7cm 12g , exekutor 7cm na spoko , gumy na główkach 5-15g komfortowo.Avid w tych parametrach też jest OK.

#414 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 27 czerwiec 2012 - 09:19

A zapomniałem ,kumplowi robiłem pod sandacza na lekko ,na Wisełkę na ST 1023F MHX do 18g. Niezła kosa za tanie pieniążki.

#415 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 27 czerwiec 2012 - 09:48

Jeśli masz gdzieś możliwość, luknij na Lamiglasa X86MTS

#416 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2196 postów
  • LokalizacjaWieluń

Napisano 27 czerwiec 2012 - 10:49

A zapomniałem ,kumplowi robiłem pod sandacza na lekko ,na Wisełkę na ST 1023F MHX do 18g. Niezła kosa za tanie pieniążki.

A jak jego ugięcie ma się do Batsonow RX7 9 - 9,6 10lb? Jest zdecydowanie bardziej szczytowe?
I czy dałby się radę przedłużyć ten blank o jakieś 150-200mm (bez straty jego właściwości)?

#417 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 27 czerwiec 2012 - 10:57

Nie miałem przyjemności z tym Batsonem el wydaje się mocniejszy od Elitki .Jest od niej cięższy ,akcja szczytowa ,nie wiem jak prcuje pod rybka wiekszą jak 50cm ,ale w ugięciu statycznym czuć moc.Mógłbym porównać np do Awida 9' do 21g.

#418 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • Imię:Wojtek

Napisano 27 czerwiec 2012 - 11:39

ST1023F jest bardziej szczytowy od 10 lb Batsona, w b. szczytówka jest podatniejsza na ugięcie a dopiero sporo nizej pojawia się power.

#419 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2196 postów
  • LokalizacjaWieluń

Napisano 27 czerwiec 2012 - 16:21

Czyli mam rozumieć, że MHX ST1023F szczytówka (powiedzmy ostatnie 30cm) jest trochę kołkowata - nie pracuje nawet pod niewielkim obciążeniem tylko układa się wzdłuż linki, a wędka ugina się poniżej?
Troche tak jak na zdjęciu:

Załączone pliki

#420 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • Imię:Wojtek

Napisano 27 czerwiec 2012 - 16:34

Szczytówka pracuje ale szybciej następuje przyrost mocy, powiedzmy poniżej tych 30 cm blank mniej chętnie się ugina. W Batsonie szczytówka jest zdecydowanie bardziej miękka, blank pracuje mniej więcej do połowy a moc pojawia się w dolniku.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, mhx

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych