Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4512 odpowiedzi w tym temacie

#4381 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 08 listopad 2024 - 21:00

Może i taka Vitarka super na rybki samemu z kotem .

Ja bym się z kumplem nie zabrał i dla  tego  kombi lub SUV z pseudo 4x4 .

Teraz poszukuje opon na lato do Kugi .

Miałem letnie Michaliny  Latutite Cross  i mam dość szumu i wycia opon choć w lekkim 

terenie zachowywały sie super  .

Wyciszenie 75% budy prawie nic nie dało .

Jak zmieniłem na zimowki  żona nie da kupić następnego  kompletu ten ma już 5 lat i widać pęknięcia na bokach 

i pojawiły się wy ząbkowania bieżnika.

Tak więc poszukuje opon letnich do SUV-a  rozmiar 235/55R17  z agresywnym bieżnikiem  . 

#4382 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 09 listopad 2024 - 08:06

Warto dbać o jedynkę. Moja ma trójkę i to już nie to samo. Dalej lekka, genialnie prosta, ale to już suv a nie terenówka. Watpię żeby dojechała dalej niż ciężka kuga. A jedynka … No nie wiem gdzie by miała nie wjechać.

Gratuluję. Trochę jak DR w motocyklach …

Co do zimowek, najlepiej wspominam good yeary i pewnie takie bym kupił. Ale dostałem do Kugi Yokohamy i są zaskakująco ciche. W terenie zobaczymy, ale po pierwszomontażowych continentalach moze być tylko lepiej a nawet na tych badziewiach kuga dzielnie dawała radę.

Hehehe następna ekościema: continental eco 3 (chyba), jego ekologiczność polega na tym, ze ma 6mm bieżnika zamias 8mm. Wiec nawet dojeżdżając na mx do 2mm zrobi max 2/3 kilometrów i pójdzie szybciej na złom. Brawo continental i ekooszołomy  :D

Użytkownik Qh_ edytował ten post 09 listopad 2024 - 08:16

• strary i Arek X lubią to

#4383 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 556 postów
  • LokalizacjaJózefosław
  • Imię:Dariusz

Napisano 09 listopad 2024 - 08:55

Zimówki Michelin Pilot Alpin - za każdym razem jak wybierałem coś innego to wracałem do tej opony. Letnie do SUV Latitude wprawdzie mam w rozmiarze 275/50/20 ale stabilność i progresywnosc opony niesamowita nawet przy takim rozmiarze. Polecam

#4384 OFFLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1373 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 09 listopad 2024 - 09:00

Zimówki Michelin Pilot Alpin - za każdym razem jak wybierałem coś innego to wracałem do tej opony. Letnie do SUV Latitude wprawdzie mam w rozmiarze 275/50/20 ale stabilność i progresywnosc opony niesamowita nawet przy takim rozmiarze. Polecam

Dobrze słyszeć bo kupiłem parę dni temu alpin 5.
  • Darek_W lubi to

#4385 OFFLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 866 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 09 listopad 2024 - 09:05

Zeetex WH1000 - kupiłem dwa auta na których były te zimówki. Szczególna cena to to ,że są ciche. Ogólnie w zimie dają radę, nie miałem z nimi problemów.

#4386 OFFLINE   Arek X

Arek X

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 postów
  • Imię:Arek

Napisano 09 listopad 2024 - 13:18

Warto dbać o jedynkę. Moja ma trójkę i to już nie to samo. Dalej lekka, genialnie prosta, ale to już suv a nie terenówka. Watpię żeby dojechała dalej niż ciężka kuga. A jedynka … No nie wiem gdzie by miała nie wjechać.
Gratuluję. Trochę jak DR w motocyklach …

Co do zimowek, najlepiej wspominam good yeary i pewnie takie bym kupił. Ale dostałem do Kugi Yokohamy i są zaskakująco ciche. W terenie zobaczymy, ale po pierwszomontażowych continentalach moze być tylko lepiej a nawet na tych badziewiach kuga dzielnie dawała radę.

Hehehe następna ekościema: continental eco 3 (chyba), jego ekologiczność polega na tym, ze ma 6mm bieżnika zamias 8mm. Wiec nawet dojeżdżając na mx do 2mm zrobi max 2/3 kilometrów i pójdzie szybciej na złom. Brawo continental i ekooszołomy :D

Mamy podobny tok myślenia 💪😉
Bo DR też stoi w moim garażu i też jest lekko wyhuhana 🤣

I o głębokości bieżnika też chciałem wspomnieć...
Ubóstwiana przeze mnie firma Bridgestone niestety do auta ma Dueler AT które posiadają 8mm bieżnika, podobnie Yokohamy Geolandar G015.
Cooper Discoverer które mam w swej Vitarze mają nowe 10mm bieżnika.
Co do szumu, to jest lekki, ale taki urok bardziej agresywnego bieżnika jak w typowo szosowych gumach.

Załączony plik  _20241109_131413.JPG   102,94 KB   18 Ilość pobrań
  • godski, Adam K. i M a r a s lubią to

#4387 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 09 listopad 2024 - 15:40

Na „rodzinnym” samochodzie mam założone PILOT ALPIN 5 SUV i bardzo sobie chwalę.
  • Darek_W lubi to

#4388 OFFLINE   rózgaś

rózgaś

Znowu....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1135 postów

Napisano 09 listopad 2024 - 16:36

Kurde tak czytam 4x4 metr prześwitu opony takie siakie Lc400 500+ i tak myślę gdzie Wy ma te ryby jeździcie bo ja Octavią scoutem na całorokach przez jakieś 6 lat może w kilku miejscach nie dałem rady. I większość przypadków gdy poległem to gdy spękałem. I już było za późno. Nie było miejsca gdzie się nie zwodowalem. Hmmm
  • strary lubi to

#4389 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 09 listopad 2024 - 16:56

Kurde tak czytam 4x4 metr prześwitu opony takie siakie Lc400 500+ i tak myślę gdzie Wy ma te ryby jeździcie bo ja Octavią scoutem na całorokach przez jakieś 6 lat może w kilku miejscach nie dałem rady. I większość przypadków gdy poległem to gdy spękałem. I już było za późno. Nie było miejsca gdzie się nie zwodowalem. Hmmm

Widocznie mało łowisz od listopada do marca kiedy szaro buro deszcz pada lub śnieg, a od asfaltu masz kilkaset metrów/kilometr do pokonania łąkami lub polnymi błotnymi drogami z koleinami do kolan  ;)

#4390 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 09 listopad 2024 - 17:07

Rozgas, rozumiem, że również rysy nie przybyło żadnej na samochodzie i było komfortowo i bez przygód? Wiesz, w życiu wiele rzeczy się da, może poza otworzeniem parasola w du**e, tylko pytanie „po co?”….

#4391 OFFLINE   Dziad Wodny

Dziad Wodny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 121 postów
  • LokalizacjaNadwiślańskie Urzecze
  • Imię:D
  • Nazwisko:W

Napisano 09 listopad 2024 - 17:08

Jeździłem na ryby każdym samochodem, łącznie z fiatem uno i też dawał radę. Ja po prostu lubię błoto :)

No i tam gdzie kiedyś zostawiałem auto, teraz jadę dalej i nawet nie zapinam reduktora. Zabawa zaczyna się znacznie dalej.

Użytkownik Dziad Wodny edytował ten post 09 listopad 2024 - 17:30

• psd27 lubi to

#4392 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 09 listopad 2024 - 17:19

Ja do SUVa wsadziłem kapcie Yokohama BluEarth Winter hmmm zobaczymy jak będzie a mogłem wybrać Micheliny  jak takie dobre  ;)

• psd27 lubi to

#4393 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 09 listopad 2024 - 17:50

Piękna RS - trzeba mieć nerwy jak do starej afryki  ;) miałem SE ale przesiadłem się na liścia.

SE dużo może:

332b21977b2522e3med.jpg

ale nie wszedzie wjedzie (za pierwszym razem)

aef3c78e0b2334bamed.jpg

Też jeździłem po polach pół życia różnymi autami 2x4 (uno też) i tylko dwa razy potrzebowałem pomocy raz z Polonezem jak po godzinie mojej nieobecności od słonka puściła zmarzlina i raz mondeo jak mi w polu siadł na podwoziu a miał załadowaną przyczepę. Jak się ma pojęcie, naprawdę można wszędzie wjechać, tylko po co się męczyć jak można na 4x4 z pełnym komfortem sobie jechać. 

Skoda scout jest akurat bardzo dzielna. Kiedyś widziałem na pomorzu jak rolnik poszedł takową po oranym w dół, nie wierzyłem, ze wyjedzie, a wyjechał. Miałem mondeo 4x4 to trakcja nie była żadnym problemem ale prześwit i przedni zderzak już tak.

Użytkownik Qh_ edytował ten post 09 listopad 2024 - 17:51

• Arek X lubi to

#4394 OFFLINE   Dziad Wodny

Dziad Wodny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 121 postów

Napisano 09 listopad 2024 - 18:04

Polne drogi to nie problem dla 2x4, póki nie ma błota albo (i) kolein.
Prawdziwa terenówka, a już zwłaszcza przerobiona nie jest do niczego niezbędna, ale ja lubię "móc". Nawet jeżeli rzadko wykorzystuję pełny jej potencjał. Z resztą trochę osobówek i SUVów już wyciągnąłem z kolein czy śliskich podjazdów, więc ludzi ewidentnie ciągnie dalej niż powinno.

Użytkownik Dziad Wodny edytował ten post 09 listopad 2024 - 18:04

#4395 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 09 listopad 2024 - 18:57

Jak napisał Dziadek ,, W '' moc jest potrzebna no i 4x4 ale ile razy do roku jadąc na rybki czy grzyby .

Dlatego nie kupiłem   Suzuki GV ani Nisana na pewno byłby to dobry sprzęt .

Jadąc z Mazowsza na Odre na pewno by się ode chciało prawdziwego potwora z 4x4 no i kasa za paliwo .

Nad Bugiem  można łatwo pozostać na łące nawet najlepszym sprzętem , wystarczy mały deszczyk i zjechanie z koleiny

po  nowoczesnym ciągniku . 

Koleina ma z 50 cm głębokości i siedzisz na podwoziu każdym 4x4 .ze wszystkimi bajerami .

Powtarzam pytanie odnośnie letnich opon do Kugi z pseudo napędem 4x4 .

Cos tam wiecie to napiszcie .

#4396 OFFLINE   Dziad Wodny

Dziad Wodny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 121 postów

Napisano 09 listopad 2024 - 19:12

Trapy i wyjedziesz również z takich kolein :)
Każdemu wedle potrzeb i upodobań:)

Jest jeszcze jeden czynnik, który sprawia, że terenówka się przydaje. Lepkie rączki tubylców, których przedsiębiorczość dodatkowo pobudzana jest widokiem tablic rejestracyjnych z innych regionów. Dlatego lubię mieć samochód przy sobie, żeby się nie zdziwić po godzinnym marszu nad ranem.

Użytkownik Dziad Wodny edytował ten post 09 listopad 2024 - 19:42

#4397 OFFLINE   rózgaś

rózgaś

Znowu....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1135 postów

Napisano 09 listopad 2024 - 19:58

Zjeżdżając Wisłę od krk do Płocka slipując się gdzie mi się tylko podoba starcza mi scout. Może dlatego że gdzie chcę to dopłynę. Zaraz zaczyna się głowatka. Zawsze śpię pod miejscem gdzie łowię. Czasem taranując krzaki urwę zderzak. Jest paczka trytytek i starcza. Boki całe porysowane. Problem jest jeden. 100 -250 km trasy i 100 -250m gnoju żeby dotrzeć tam gdzie chcę. Jadąc rasową terenówką z przyczepą kota bym dostał. Zakopałem się kilka razy przez kilka lat, to fakt. Ale 2 stopnie z kratki pomostowej w bagazniku i przy 365dniowym sezonie nie ma potrzeby udawać że to nie wystarczy. Kontrola podjeżdżająca na san land cruiserem po 3 minutach marszu pyta czym pan tu wjeżdża.... zawsze twierdzę że terenowy jest kierowca a nie samochód. A Passatem b3 na zimowkach to chyba tylko w piekło nie wjeżdżałem. A kolein po szyję nie spotkałem nigdzie nad Wisłą czy Sanem. A auto za kilkanaście koła nie szkoda można kłaść tym krzaki, taranować zaspy, rysować czy palnąć sarnę czy zajca

Użytkownik rózgaś edytował ten post 09 listopad 2024 - 20:00

• strary lubi to

#4398 OFFLINE   Dziad Wodny

Dziad Wodny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 121 postów

Napisano 09 listopad 2024 - 20:29

Trasa w terenówce, zwłaszcza starej i pomotanej to tragedia. Większość śmiertelników nie jest na to gotowa.
Kierowca może być w terenie sprawny lub nie, ale tak krawiec kraje, jak mu materii staje. Podkreślam co drugie zdanie, że każdemu wedle potrzeb, ale chyba nie można stwierdzić, że zwykle auto wjedzie wszędzie tam, gdzie samochód terenowy z 50cm prześwitem, blokadami deferencjałów, reduktorem, terenowymi oponami, wyciągarką i na sztywnych mostach (wykrzyż). Czy jest sens tam wjeżdżać, to zupełnie inna kwestia, każdemu wedle potrzeb ;)

Akurat kolein do kolana to nie brakuje, nawet w Warszawie. Czasem można pojechać bokiem, czasem nie.

To tak jakby stwierdzić, że łowienie z łodzi jest bez sensu, bo z brzegu to mój stary większe ryby łowił niż wy razem wzięci :D

Zasięg to zupełnie inne możliwości, tak samo na lądzie jak i na wodzie. Ale znów, każdemu wedle potrzeb. To, że wyjechałeś tam gdzie ktoś wjechał LC nie znaczy, że on nie może w każdej chwili pojechać dalej :) Ja też wyprzedzam Porsche, jak akurat jedzie wolniej ode mnie :D

A scout świetne auto, jeździłem akurat zwykłą Octavia, ale to zdecydowanie jedno z najrozsądniejszych aut jakie można kupić. Także doceniam rozsądek i umiar.

Poza tym, to schorzenie podobne do samego wędkarstwa. Jak widzę na drodze 20 cm średnicy drzewo położone 10 cm nad ziemią, to lubię po nim przejechać. Kto mi każe i kto to wytłumaczy? :D

Użytkownik Dziad Wodny edytował ten post 09 listopad 2024 - 20:50

• piernik lubi to

#4399 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 09 listopad 2024 - 20:53

Sporo się najeździłem po koleinach. 2x4 trzeba sporo wprawy a i tak dupa ściągnąć potrafi. 4x4 to inna bajka. Na asfalcie zresztą też.

Trochę jeździłem hiluxem podwyższonym z blokadą i reduktorem. I udało się go i na kamerdolcach powiesić na podwoziu i w błocie utknąć w ciągnikowych koleinach w poprzek … . Sporo wprawy, samozaparcia i czasu pozwoliło się wygrzebać ale naprawdę bez umiaru to się sprawdza zasada:

Im lepsza terenówka, tym dalej po traktor.  :D

#4400 OFFLINE   Dziad Wodny

Dziad Wodny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 121 postów

Napisano 09 listopad 2024 - 20:59

Im lepsza terenówka, tym dalej po traktor. :D

To jest prawda fundamentalna :D W momencie prawdy człowiek sobie przypomina, że jednak potrafi chodzić i czasem nawet warto.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

1 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych

thug