Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie

Vitara, CR-V, Sportage, teren贸wki, itd. - samoch贸d na ryby

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
4512 odpowiedzi w tym temacie

#4401 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 post贸w
  • LokalizacjaKrak贸w

Napisano 09 listopad 2024 - 21:50

W moich rejonach Wis艂a p艂ynie kilka metr贸w ni偶ej ni偶 w Krk, ka偶dy wyjazd nad wod臋 trzeba wyjecha膰 na wa艂 i z niego zjecha膰, to dla auta z nap臋dem jednej osi jest nie do pokonania. Wystarczy mokra trawa na podje藕dzie i nawet do po艂owy wa艂u nie wyjedziesz, a nie m贸wi臋 ju偶 o takich podjazdach wy艣lizganych i b艂otnych po na takich to nawet ja si臋 rozp臋dzam, a do tego jedna strona to 5 metr贸w w d贸艂 i jak p贸jdziesz bokiem to dachowanko :) kiedy艣 takim zjecha艂em w d贸艂 i grubo si臋 zastanawia艂em jak si臋 rozp臋dzi膰 bo wsz臋dzie b艂oto po kolana ;)

#4402 OFFLINE   Dziad Wodny

Dziad Wodny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 121 post贸w
  • LokalizacjaNadwi艣la艅skie Urzecze
  • Imi臋:D
  • Nazwisko:W

Napisano 09 listopad 2024 - 22:29

Jak te podjazdy s膮 oblodzone to si臋 robi bardzo ciekawie. Zw艂aszcza, 偶e MT na lodzie maj膮 trakcj臋 jak narty.
W mojej okolicy zdecydowana wi臋kszo艣膰 dr贸g za wa艂ami jest rozje偶d偶ona... samochodami terenowymi. Koleiny s膮 wykopane przez Patrole na 35 calach (czy inne diabelstwa) i ko艂o si臋 zamyka.

U偶ytkownik Dziad Wodny edytowa艂 ten post 09 listopad 2024 - 22:30

• Tabor lubi to

#4403 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 post贸w
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imi臋:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 10 listopad 2024 - 09:56

No w艂a艣nie nam wolno przejecha膰 im te偶 ale po teren贸wce ci臋偶ko przejecha膰 zwyk艂ym SUV-em .

Mam miejsce nad Bugiem  gdzie ci膮gnik rolniczy wyci膮gali wiosn膮 Fadrom膮 .

Pozostawione koleiny   nie mo偶na pokona膰 nawet dobra teren贸wk膮  .

Wracam do tematu dobrych letnich opon do SUV-a .

#4404 OFFLINE   Dziad Wodny

Dziad Wodny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 121 post贸w

Napisano 10 listopad 2024 - 10:11

Dobrych opon do SUVa kilka przerobi艂em, ale wszystkie by艂y typowo na asfalt. Goodyear Eagle F1, Pirelli P0. Do asfaltu klei艂y 艣wietnie.
  • Tabor lubi to

#4405 OFFLINE   didiunik

didiunik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 892 post贸w

Napisano 10 listopad 2024 - 13:37

Panowie, pewnie kto艣 przerabia艂.
Suzuki Grand Vitara 2011, 2,4 l, jaki koszt wymiany sprz臋g艂a?

#4406 OFFLINE   piernik

piernik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 336 post贸w
  • LokalizacjaToru艅

Napisano 10 listopad 2024 - 17:24

No w艂a艣nie nam wolno przejecha膰 im te偶 ale po teren贸wce ci臋偶ko przejecha膰 zwyk艂ym SUV-em .
Mam miejsce nad Bugiem  gdzie ci膮gnik rolniczy wyci膮gali wiosn膮 Fadrom膮 .
Pozostawione koleiny   nie mo偶na pokona膰 nawet dobra teren贸wk膮  .
Wracam do tematu dobrych letnich opon do SUV-a .

Continental ContiCrossContact ATR 235/55 R17 103V XL FR mam takie troch臋 wy偶sze przy Sportage QL 2,0 CRDI 4x4 automat.
Sportage ci膮gn臋 艂贸d藕 i slipuj臋 bez problemu. Dla mnie s膮 ciche ,wyg艂uszy艂em dodatkowo ca艂e nadwozie

#4407 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imi臋:Piotr
  • Nazwisko:K

Napisano 10 listopad 2024 - 18:57

Fajne dyskusje.
Akurat z 7 lat jestem szcz臋艣liwym posiadaczem LC 120. Jak tylko co kupi艂em, za艂o偶y艂em zim贸wki i na testy. Wa艂 wislany w przejecha艂em, tylko troche ziemie zarylem zjezdzajac, bo stromo bylo, wjecha艂em w takie b艂oto, 偶e zacz膮艂em 偶a艂owa膰, no i te偶 przejecha艂em. Ale potem uzna艂em, 偶e szkoda katowa膰. Je偶d偶臋 na cichych szos贸wkach i styka. Wi臋kszo艣膰 czasu i tak sp臋dza si臋 na betonie.
Super samoch贸d, tylko raz si臋 zakopa艂em, niespodziewanie osiad艂 na jakiej艣 nadwislanskiej wydmie, ale moja wina, na terenowych nie byloby problemu. W trasie jad臋 bardzo szybko, a w centrum mniej ludzi si臋 chamsko wcina. Zabi艂em jedna sarn臋, tylko lakier pop臋ka艂. Na warto艣ci podskoczy艂 40proc.
Gdyby nie to, 偶e potrzebuj臋 samochodu na 6osob, w 偶yciu bym nie zmienia艂.
Rozwa偶am q7, ale chyba jako drugi rodzinny...

#4408 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 listopad 2024 - 19:23

Wspominaj膮c dalej, nad Bugiem super, raz jedyny mia艂em nerwa, gdy stan膮艂em na du偶ym piachu w nieprzystosowanych oponach, ale luz, wycofa艂em do rzeki i wyjecha艂em rozp臋dzony. Podczas nizowki wjecha艂em nim na raf臋. W g贸rach zima te偶 spoko. Zdarza艂o si臋 taranowac jakie艣 krzaczki, troch臋 go porysowa艂em o ga艂臋zie, ale nigdy si臋 tym nie przejmowa艂em. Do grobu nie zabior臋.

Wcze艣niej je藕dzi艂em CRV i te偶 dobrze wspominam. Tamtym nigdy si臋 nie zakopa艂em, ale te偶 nie wje偶d偶a艂em tam, gdzie LC.

Za to 藕le wspominam i10 偶ony, na Wielkanoc zakopalismy si臋 w sniegu, nad Bugiem:)

Bywa艂o, 偶e mia艂em jakie艣 nerwowe sytuacj臋 w wypo偶yczonych za granic膮, w Hiszpanii, Portugalii. To si臋 droga w g贸rach sko艅czy艂a, to szalona ulewa zala艂a centrum miasteczka, albo koleiny nad rzeka rozmarzly. Ale jako艣 zawsze na farcie si臋 udawa艂o.

Taka refleksja na koniec, trzeba mie膰 wyobra藕ni臋. Wtedy b臋dzie dobrze.

#4409 OFFLINE   Dziad Wodny

Dziad Wodny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 121 post贸w

Napisano 10 listopad 2024 - 19:23

Q7 nowe z salonu, czy jaki艣 starszy egzemplarz? Ja si臋 na VAGu sparzy艂em, ju偶 bym nie chcia艂. Wola艂bym Land Rovera, mimo rzekomo wi臋kszej awaryjno艣ci.
Zawsze jest RR L322, dla mnie idea艂, oczywi艣cie nieco starszy, 偶eby nie trwoni膰 takiej kasy.

#4410 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 listopad 2024 - 19:37

Jaki艣 starszy, wierz臋, ze bezposrednio z salonu sie nie oplaca, ale drugiej generacji, 3 isofixy w 2 rzedzie. Inna opcja to wolkswagen multiwan/california albo odpowiednik Mercedesa. Tych pierwszych bylo bardzo du偶o w Dolomitach, drugich w Alpach Szwajcarskich.

Jeszcze si臋 waham. Q7 mi si臋 szczerze podoba, ale wany to inny komfort w d艂ugiej trasie z ca艂膮 rodzin膮 i baga偶ami.

Co do Range, te偶 zawsze mi si臋 podoba艂. Ju偶 prawie kupi艂em, ale od pomys艂u odwiedli mnie dwaj koledzy, kt贸rzy takie ju偶 mieli (awaryjnosc) i stan臋艂o na Toyocie.

U偶ytkownik korol edytowa艂 ten post 10 listopad 2024 - 19:38

#4411 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imi臋:Pawe艂

Napisano 10 listopad 2024 - 20:50

Piotrek, jakie pr臋dko艣ci przelotowe robisz swoim LC? Ja raczej 120 nie przekraczam na trasie, bo ju偶 mi wtedy ha艂as doskwiera 馃榾
  • korol lubi to

#4412 OFFLINE   r贸zga艣

r贸zga艣

Znowu....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1135 post贸w

Napisano 10 listopad 2024 - 22:25

Korol mam multivana 2017 204km. 4mot. Fajne auto Poli 10 w trasie. Ale jest dzielny wyje偶d偶a dobrze. 138tys nalotu. Mam go od 50tys jakis amortyzator pad艂, elektryczne drzwi suwane jaka艣 uszczelka a tak to rodzinne auto mocno. W Europ臋 na ryby te偶 super.. ale 10 musi spali膰 przy normalnej trasie.
  • korol lubi to

#4413 OFFLINE   Z.Milewski

Z.Milewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 639 post贸w
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 13 listopad 2024 - 11:18

Ja rozumiem m艂odo艣膰 i to, 偶e si臋 komu艣 nie chce chodzi膰. St膮d potrzeba wspania艂ych na b艂oto opon, kt贸re przejad膮 po gruncie 1 km, by za chwil臋 po asfalcie niekomfortowo wraca膰 do domu 300 km.

Im starszy jestem, tym bardziej rozumiem potrzeb臋 nie doje偶d偶ania do wody na maksimum. Mo偶e komu艣 1 km i 10 minut spaceru to zbyt du偶o, ale 5 h  ze spinem w r臋ku brzegiem rzeki, to zbyt ma艂o czasu, jeszcze by chcieli. Plecaczek, czy torebka i w臋dka w r臋ku, to nie jest jaka艣 przeszkoda by przespacerowa膰 si臋 od auta do wody. Metoda spinningowa nie wymaga specjalistycznego auta terenowego. Chyba, 偶e kto艣 ma zami艂owanie do slipowania 艂odzi w b艂otach i piaskach, to inna bajka.

• S艂awek Oppeln Bronikowski, strary i AdrianMa lubi膮 to

#4414 OFFLINE   didiunik

didiunik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 892 post贸w

Napisano 13 listopad 2024 - 11:53

Panowie podpowie mo偶e kto艣 si臋 orietuje.

Panowie, pewnie kto艣 przerabia艂.
Suzuki Grand Vitara 2011, 2,4 l, jaki koszt wymiany sprz臋g艂a?

#4415 OFFLINE   coma

coma

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2037 post贸w
  • Lokalizacjama艂opolskie\艂贸dzkie

Napisano 13 listopad 2024 - 12:14

Cooper Discoverer AT3 Sport 2 i ja osobi艣cie uje偶d偶am swoim rybo-wozem.
Bardzo dobre w ka偶dych warunkach.
Przejechane na nich ok贸艂 50000km i zu偶ycia mo偶e z milimetr- rotowane zgodnie z zaleceniami Suzuki

attachicon.gif IMG_20230704_164603.jpgattachicon.gif IMG_20230704_162944.jpg

Hej. Napiszesz jak to rotowanie zgodnie z zaleceniami Suzuki powinno wygl膮da膰 albo podrzucisz jaki艣 link?

#4416 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imi臋:Pawe艂

Napisano 13 listopad 2024 - 12:41

Ja rozumiem m艂odo艣膰 i to, 偶e si臋 komu艣 nie chce chodzi膰. St膮d potrzeba wspania艂ych na b艂oto opon, kt贸re przejad膮 po gruncie 1 km, by za chwil臋 po asfalcie niekomfortowo wraca膰 do domu 300 km.
Im starszy jestem, tym bardziej rozumiem potrzeb臋 nie doje偶d偶ania do wody na maksimum. Mo偶e komu艣 1 km i 10 minut spaceru to zbyt du偶o, ale 5 h ze spinem w r臋ku brzegiem rzeki, to zbyt ma艂o czasu, jeszcze by chcieli. Plecaczek, czy torebka i w臋dka w r臋ku, to nie jest jaka艣 przeszkoda by przespacerowa膰 si臋 od auta do wody. Metoda spinningowa nie wymaga specjalistycznego auta terenowego. Chyba, 偶e kto艣 ma zami艂owanie do slipowania 艂odzi w b艂otach i piaskach, to inna bajka.

Fajnie Kolego, 偶e wiesz, czego potrzebuj膮 w臋dkarze 艂owi膮cy w ca艂ej Polsce na r贸偶nych 艂owiskach i ze powinni robi膰 tak samo, jak Ty. A tak merytorycznie, to ja np wo偶臋 w samochodzie ponton, kt贸ry rozk艂adam i sk艂adam przy ka偶dym 艂owieniu, w zwi膮zku z czym owszem potrzebuje podjecha膰 pod brzeg. Druga sprawa, to fakt, 偶e czasem s膮 drogi, gdzie przejdziesz samochodem osobowym, gdy jest sucho, ale je艣li w mi臋dzyczasie spadnie deszcz, przestaje by膰 r贸偶owo. A po trzecie, to po prostu tak jest wygodnie, a w skoro komu艣 艣rodki na to pozwalaj膮, to czemu nie?
  • Adam K. lubi to

#4417 OFFLINE   Arek X

Arek X

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 post贸w
  • Imi臋:Arek

Napisano 13 listopad 2024 - 13:30

Hej. Napiszesz jak to rotowanie zgodnie z zaleceniami Suzuki powinno wygl膮da膰 albo podrzucisz jaki艣 link?

Tak to wygl膮da zgodnie z ksi膮偶k膮 eksploatacji Vitara 1 gen...

Za艂膮czony plik  _20241113_132825.JPG   44,46 KB   13 Ilo艣膰 pobra艅
  • coma lubi to

#4418 OFFLINE   Z.Milewski

Z.Milewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 639 post贸w
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 13 listopad 2024 - 13:46

Fajnie Kolego, 偶e wiesz, czego potrzebuj膮 w臋dkarze 艂owi膮cy w ca艂ej Polsce na r贸偶nych 艂owiskach i ze powinni robi膰 tak samo, jak Ty. A tak merytorycznie, to ja np wo偶臋 w samochodzie ponton, kt贸ry rozk艂adam i sk艂adam przy ka偶dym 艂owieniu, w zwi膮zku z czym owszem potrzebuje podjecha膰 pod brzeg. Druga sprawa, to fakt, 偶e czasem s膮 drogi, gdzie przejdziesz samochodem osobowym, gdy jest sucho, ale je艣li w mi臋dzyczasie spadnie deszcz, przestaje by膰 r贸偶owo. A po trzecie, to po prostu tak jest wygodnie, a w skoro komu艣 艣rodki na to pozwalaj膮, to czemu nie?

Nie generalizuj臋. Zwr贸ci艂臋m tylko uwag臋, ze doje偶d偶anie za wszelk膮 cen臋 jak najbli偶ej wody, nieraz z walk膮 z nawierzchni膮 by zostawi膰 auto 500m bli偶ej wody i w臋drowa膰 kilometry brzegiem, to nieco dziwne zabiegi. Tak jak np. podje偶d偶anie pod drzwi si艂owni za wszelk膮 cen臋, nieraz na miejsce inwalidy albo niszcz膮c ziele艅, a nast臋pnie rozgrzewka w formie spaceru 15 min wewn膮trz, wygl膮da podobnie 艣miesznie. Ale jak kto lubi.

Odno艣nie 艂odzi/pontonu, to przecie偶 dopisa艂em, 偶e to zupe艂nie inna sprawa, to wymaga dojechania na brzeg. Cho膰 z drugiej strony, ka偶dy ma silnik przy jednostcei mo偶na dop艂yn膮膰 z wygodniejszego miejsca do wodowania, zamiast koniecznie walczy膰 tu偶, tu偶 przy swoim 艂owisku.

• S艂awek Oppeln Bronikowski, strary i Marcy艣 lubi膮 to

#4419 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 post贸w
  • LokalizacjaKrak贸w

Napisano 13 listopad 2024 - 18:00

Im starszy jestem, tym bardziej rozumiem potrzeb臋 nie doje偶d偶ania do wody na maksimum. Mo偶e komu艣 1 km i 10 minut spaceru to zbyt du偶o, ale 5 h  ze spinem w r臋ku brzegiem rzeki, to zbyt ma艂o czasu, jeszcze by chcieli. Plecaczek, czy torebka i w臋dka w r臋ku, to nie jest jaka艣 przeszkoda by przespacerowa膰 si臋 od auta do wody. Metoda spinningowa nie wymaga specjalistycznego auta terenowego. Chyba, 偶e kto艣 ma zami艂owanie do slipowania 艂odzi w b艂otach i piaskach, to inna bajka.

Mo偶e Ty 艂owisz w pi臋kna pogod臋 i za dnia to wtedy mo偶na spacerowa膰  ;)  ale s膮 jeszcze tacy w臋dkarze co 艂owi膮 po nocach  we mgle i ujowej pogodzie i nie chce si臋 艂azi膰 do auta po kilku godzinach siedzenia nad wod膮  :)

• Adam K. lubi to

#4420 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 post贸w
  • LokalizacjaKrak贸w

Napisano 13 listopad 2024 - 18:04

Ciebie to rotowanie nie dotyczy bo na klapie masz jakie艣 badziewie za艂o偶one  :D

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych