Vitara, CR-V, Sportage, teren贸wki, itd. - samoch贸d na ryby
#4401 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2024 - 21:50
#4402 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2024 - 22:29
W mojej okolicy zdecydowana wi臋kszo艣膰 dr贸g za wa艂ami jest rozje偶d偶ona... samochodami terenowymi. Koleiny s膮 wykopane przez Patrole na 35 calach (czy inne diabelstwa) i ko艂o si臋 zamyka.
U偶ytkownik Dziad Wodny edytowa艂 ten post 09 listopad 2024 - 22:30
- Tabor lubi to
#4403 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2024 - 09:56
No w艂a艣nie nam wolno przejecha膰 im te偶 ale po teren贸wce ci臋偶ko przejecha膰 zwyk艂ym SUV-em .
Mam miejsce nad Bugiem gdzie ci膮gnik rolniczy wyci膮gali wiosn膮 Fadrom膮 .
Pozostawione koleiny nie mo偶na pokona膰 nawet dobra teren贸wk膮 .
Wracam do tematu dobrych letnich opon do SUV-a .
#4404 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2024 - 10:11
- Tabor lubi to
#4405 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2024 - 13:37
Suzuki Grand Vitara 2011, 2,4 l, jaki koszt wymiany sprz臋g艂a?
#4406 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2024 - 17:24
No w艂a艣nie nam wolno przejecha膰 im te偶 ale po teren贸wce ci臋偶ko przejecha膰 zwyk艂ym SUV-em .
Mam miejsce nad Bugiem gdzie ci膮gnik rolniczy wyci膮gali wiosn膮 Fadrom膮 .
Pozostawione koleiny nie mo偶na pokona膰 nawet dobra teren贸wk膮 .
Wracam do tematu dobrych letnich opon do SUV-a .
Continental ContiCrossContact ATR 235/55 R17 103V XL FR mam takie troch臋 wy偶sze przy Sportage QL 2,0 CRDI 4x4 automat.
Sportage ci膮gn臋 艂贸d藕 i slipuj臋 bez problemu. Dla mnie s膮 ciche ,wyg艂uszy艂em dodatkowo ca艂e nadwozie
#4407 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2024 - 18:57
Akurat z 7 lat jestem szcz臋艣liwym posiadaczem LC 120. Jak tylko co kupi艂em, za艂o偶y艂em zim贸wki i na testy. Wa艂 wislany w przejecha艂em, tylko troche ziemie zarylem zjezdzajac, bo stromo bylo, wjecha艂em w takie b艂oto, 偶e zacz膮艂em 偶a艂owa膰, no i te偶 przejecha艂em. Ale potem uzna艂em, 偶e szkoda katowa膰. Je偶d偶臋 na cichych szos贸wkach i styka. Wi臋kszo艣膰 czasu i tak sp臋dza si臋 na betonie.
Super samoch贸d, tylko raz si臋 zakopa艂em, niespodziewanie osiad艂 na jakiej艣 nadwislanskiej wydmie, ale moja wina, na terenowych nie byloby problemu. W trasie jad臋 bardzo szybko, a w centrum mniej ludzi si臋 chamsko wcina. Zabi艂em jedna sarn臋, tylko lakier pop臋ka艂. Na warto艣ci podskoczy艂 40proc.
Gdyby nie to, 偶e potrzebuj臋 samochodu na 6osob, w 偶yciu bym nie zmienia艂.
Rozwa偶am q7, ale chyba jako drugi rodzinny...
#4408 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2024 - 19:23
Wcze艣niej je藕dzi艂em CRV i te偶 dobrze wspominam. Tamtym nigdy si臋 nie zakopa艂em, ale te偶 nie wje偶d偶a艂em tam, gdzie LC.
Za to 藕le wspominam i10 偶ony, na Wielkanoc zakopalismy si臋 w sniegu, nad Bugiem:)
Bywa艂o, 偶e mia艂em jakie艣 nerwowe sytuacj臋 w wypo偶yczonych za granic膮, w Hiszpanii, Portugalii. To si臋 droga w g贸rach sko艅czy艂a, to szalona ulewa zala艂a centrum miasteczka, albo koleiny nad rzeka rozmarzly. Ale jako艣 zawsze na farcie si臋 udawa艂o.
Taka refleksja na koniec, trzeba mie膰 wyobra藕ni臋. Wtedy b臋dzie dobrze.
#4409 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2024 - 19:23
Zawsze jest RR L322, dla mnie idea艂, oczywi艣cie nieco starszy, 偶eby nie trwoni膰 takiej kasy.
#4410 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2024 - 19:37
Jeszcze si臋 waham. Q7 mi si臋 szczerze podoba, ale wany to inny komfort w d艂ugiej trasie z ca艂膮 rodzin膮 i baga偶ami.
Co do Range, te偶 zawsze mi si臋 podoba艂. Ju偶 prawie kupi艂em, ale od pomys艂u odwiedli mnie dwaj koledzy, kt贸rzy takie ju偶 mieli (awaryjnosc) i stan臋艂o na Toyocie.
U偶ytkownik korol edytowa艂 ten post 10 listopad 2024 - 19:38
#4411 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2024 - 20:50
- korol lubi to
#4412 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2024 - 22:25
- korol lubi to
#4413 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2024 - 11:18
Ja rozumiem m艂odo艣膰 i to, 偶e si臋 komu艣 nie chce chodzi膰. St膮d potrzeba wspania艂ych na b艂oto opon, kt贸re przejad膮 po gruncie 1 km, by za chwil臋 po asfalcie niekomfortowo wraca膰 do domu 300 km.
Im starszy jestem, tym bardziej rozumiem potrzeb臋 nie doje偶d偶ania do wody na maksimum. Mo偶e komu艣 1 km i 10 minut spaceru to zbyt du偶o, ale 5 h ze spinem w r臋ku brzegiem rzeki, to zbyt ma艂o czasu, jeszcze by chcieli. Plecaczek, czy torebka i w臋dka w r臋ku, to nie jest jaka艣 przeszkoda by przespacerowa膰 si臋 od auta do wody. Metoda spinningowa nie wymaga specjalistycznego auta terenowego. Chyba, 偶e kto艣 ma zami艂owanie do slipowania 艂odzi w b艂otach i piaskach, to inna bajka.
- S艂awek Oppeln Bronikowski, strary i AdrianMa lubi膮 to
#4414 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2024 - 11:53
Panowie, pewnie kto艣 przerabia艂.
Suzuki Grand Vitara 2011, 2,4 l, jaki koszt wymiany sprz臋g艂a?
#4415 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2024 - 12:14
Cooper Discoverer AT3 Sport 2 i ja osobi艣cie uje偶d偶am swoim rybo-wozem.
Bardzo dobre w ka偶dych warunkach.
Przejechane na nich ok贸艂 50000km i zu偶ycia mo偶e z milimetr- rotowane zgodnie z zaleceniami Suzuki
IMG_20230704_164603.jpg IMG_20230704_162944.jpg
Hej. Napiszesz jak to rotowanie zgodnie z zaleceniami Suzuki powinno wygl膮da膰 albo podrzucisz jaki艣 link?
#4416 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2024 - 12:41
Ja rozumiem m艂odo艣膰 i to, 偶e si臋 komu艣 nie chce chodzi膰. St膮d potrzeba wspania艂ych na b艂oto opon, kt贸re przejad膮 po gruncie 1 km, by za chwil臋 po asfalcie niekomfortowo wraca膰 do domu 300 km.
Im starszy jestem, tym bardziej rozumiem potrzeb臋 nie doje偶d偶ania do wody na maksimum. Mo偶e komu艣 1 km i 10 minut spaceru to zbyt du偶o, ale 5 h ze spinem w r臋ku brzegiem rzeki, to zbyt ma艂o czasu, jeszcze by chcieli. Plecaczek, czy torebka i w臋dka w r臋ku, to nie jest jaka艣 przeszkoda by przespacerowa膰 si臋 od auta do wody. Metoda spinningowa nie wymaga specjalistycznego auta terenowego. Chyba, 偶e kto艣 ma zami艂owanie do slipowania 艂odzi w b艂otach i piaskach, to inna bajka.
Fajnie Kolego, 偶e wiesz, czego potrzebuj膮 w臋dkarze 艂owi膮cy w ca艂ej Polsce na r贸偶nych 艂owiskach i ze powinni robi膰 tak samo, jak Ty. A tak merytorycznie, to ja np wo偶臋 w samochodzie ponton, kt贸ry rozk艂adam i sk艂adam przy ka偶dym 艂owieniu, w zwi膮zku z czym owszem potrzebuje podjecha膰 pod brzeg. Druga sprawa, to fakt, 偶e czasem s膮 drogi, gdzie przejdziesz samochodem osobowym, gdy jest sucho, ale je艣li w mi臋dzyczasie spadnie deszcz, przestaje by膰 r贸偶owo. A po trzecie, to po prostu tak jest wygodnie, a w skoro komu艣 艣rodki na to pozwalaj膮, to czemu nie?
- Adam K. lubi to
#4417 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2024 - 13:30
Hej. Napiszesz jak to rotowanie zgodnie z zaleceniami Suzuki powinno wygl膮da膰 albo podrzucisz jaki艣 link?
Tak to wygl膮da zgodnie z ksi膮偶k膮 eksploatacji Vitara 1 gen...
_20241113_132825.JPG 44,46 KB 13 Ilo艣膰 pobra艅
- coma lubi to
#4418 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2024 - 13:46
Fajnie Kolego, 偶e wiesz, czego potrzebuj膮 w臋dkarze 艂owi膮cy w ca艂ej Polsce na r贸偶nych 艂owiskach i ze powinni robi膰 tak samo, jak Ty. A tak merytorycznie, to ja np wo偶臋 w samochodzie ponton, kt贸ry rozk艂adam i sk艂adam przy ka偶dym 艂owieniu, w zwi膮zku z czym owszem potrzebuje podjecha膰 pod brzeg. Druga sprawa, to fakt, 偶e czasem s膮 drogi, gdzie przejdziesz samochodem osobowym, gdy jest sucho, ale je艣li w mi臋dzyczasie spadnie deszcz, przestaje by膰 r贸偶owo. A po trzecie, to po prostu tak jest wygodnie, a w skoro komu艣 艣rodki na to pozwalaj膮, to czemu nie?
Nie generalizuj臋. Zwr贸ci艂臋m tylko uwag臋, ze doje偶d偶anie za wszelk膮 cen臋 jak najbli偶ej wody, nieraz z walk膮 z nawierzchni膮 by zostawi膰 auto 500m bli偶ej wody i w臋drowa膰 kilometry brzegiem, to nieco dziwne zabiegi. Tak jak np. podje偶d偶anie pod drzwi si艂owni za wszelk膮 cen臋, nieraz na miejsce inwalidy albo niszcz膮c ziele艅, a nast臋pnie rozgrzewka w formie spaceru 15 min wewn膮trz, wygl膮da podobnie 艣miesznie. Ale jak kto lubi.
Odno艣nie 艂odzi/pontonu, to przecie偶 dopisa艂em, 偶e to zupe艂nie inna sprawa, to wymaga dojechania na brzeg. Cho膰 z drugiej strony, ka偶dy ma silnik przy jednostcei mo偶na dop艂yn膮膰 z wygodniejszego miejsca do wodowania, zamiast koniecznie walczy膰 tu偶, tu偶 przy swoim 艂owisku.
- S艂awek Oppeln Bronikowski, strary i Marcy艣 lubi膮 to
#4419 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2024 - 18:00
Mo偶e Ty 艂owisz w pi臋kna pogod臋 i za dnia to wtedy mo偶na spacerowa膰 ale s膮 jeszcze tacy w臋dkarze co 艂owi膮 po nocach we mgle i ujowej pogodzie i nie chce si臋 艂azi膰 do auta po kilku godzinach siedzenia nad wod膮
- Adam K. lubi to
#4420 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2024 - 18:04
Ciebie to rotowanie nie dotyczy bo na klapie masz jakie艣 badziewie za艂o偶one
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0
0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych