Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4554 odpowiedzi w tym temacie

#4441 ONLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1442 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 14 listopad 2024 - 12:57

Chyba muszę pojeździć tą najnowszą LC, na papierze wygląda prawdziwie zacnie (poza ceną oczywiści

Mnie trochę te 4 cylindry w dieslu odstraszają  ;)  

#4442 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4684 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 14 listopad 2024 - 13:04

Niemiecka motoryzacja poza niektórymi klasykami, które mógłbym policzyć na palcach jednej ręki nie przemawia do mnie absolutnie, ale widziałem nad morzem coś co nazywa się volkswagen california. Masa różnych wersji, a więc może coś takiego ?

Użytkownik S.N. edytował ten post 14 listopad 2024 - 13:05

#4443 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:K

Napisano 14 listopad 2024 - 13:35

Californie fajne, sporo tego widziałem, ale to takie wersję do spania na oko na 4 osoby. Na pewno nie na 6.

Co do GLS, moja żona parkująca obok nazywa go wielka krowa:)

Na swoim parkingu luz, miejsca mam szerokie i na 2 samochody jeden za drugim z wyjazdami w obie strony. Ponad 5m spokojnie ogarnę.

Trudniej na starszych parkingach podziemnych, zwłaszcza tych luxmedowych. Bywa, że 120 ledwo się mieści..
  • S.N. lubi to

#4444 ONLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1442 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 14 listopad 2024 - 13:54

Piotr ale tak często jesteś bywalcem Luxmedu że bierzesz to pod uwagę w ogóle  :D   

• pawelHERP, S.N. i Darek_W lubią to

#4445 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 listopad 2024 - 13:59

Ja sam, jak mam medycynę pracy, ale dzieci to już inna historia;)

Pod nazwą luxmed kryją się różne inne podobne parkingi, typu dentysta, market, czasem galeria.

Ale to jest mniej istotny czynnik. Bardziej się zastanawiam, czy komfort jazdy po mieście wanem będzie dużo niższy niż tym gls.
Z góry zakładam, że te 2 duże, wymienione suvy nie będą znacząco odbiegać od LC

#4446 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 14 listopad 2024 - 14:03

Ja sam, jak mam medycynę pracy, ale dzieci to już inna historia;)

Pod nazwą luxmed kryją się różne inne podobne parkingi, typu dentysta, market, czasem galeria.

Ale to jest mniej istotny czynnik. Bardziej się zastanawiam, czy komfort jazdy po mieście wanem będzie dużo niższy niż tym gls.
Z góry zakładam, że te 2 duże, wymienione suvy nie będą znacząco odbiegać od LC

Komfort parkowania będzie taki sam. Komfort jazdy dużo lepszy niż w LC. Moja żona nienawidzi jeździć LC, bo dla niej Toyota buja się w zakrętach. Mnie to akurat nie przeszkadza 😀

#4447 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 listopad 2024 - 14:17

Moja też nie lubi. Ale to chyba dlatego, że LC kojarzy się z rybami. Woli jeździć moja służbówka. Mama za to przeciwnie. Prosi, aby zawsze wpadać LC. Robimy nadbuzanskie objazdówki.

Ja sam bardzo lubię. Wyjątkowo pasuje mi ten samochód. Tego nowego widziałem, parkuje niedaleko mojego osiedla. Taka fajna, jeszcze stuningowana wersja. Z zewnątrz, na żywo na prawde fajnie wygląda. Szkoda, że jak piszecie to już nie to co stare Toyoty
  • psd27 lubi to

#4448 OFFLINE   Misiek1

Misiek1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 188 postów
  • LokalizacjaMyślenice
  • Imię:Michał

Napisano 14 listopad 2024 - 14:46

Komfort parkowania będzie taki sam. Komfort jazdy dużo lepszy niż w LC. Moja żona nienawidzi jeździć LC, bo dla niej Toyota buja się w zakrętach. Mnie to akurat nie przeszkadza

Mojemu tacie strasznie to przeszkadzało i dlatego nie odkupił on tego LC od firmy brata.  I mnie tez odciągnął od tego pomysłu. Fakt jest taki ,że porównując 120 do 100 to niebo a ziemia 100 naprawdę ciężko się wychyla. Dla mnie testem wychylania się auta jest Obidowa ( z racji ,że często tam jeżdżę).Kwestia też jakie zawieszenie jest w 120 ( w 100 bardzo rzadko było ,,zwykłe" zawieszenie -sprowadziłem tylko kilka bez pneumatyki)  .Kilka razy myślałem ,że już 120 położę na boku. Teraz brat ma prywatnie IX 35 i paradoksalnie twierdzi ,ze buja bardziej niż LC i planuje przesiadkę na Scouta lub Alltracka ew. Allroada  . 

#4449 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 listopad 2024 - 14:55

Ja mam prostackiego LC120 - brak pneumatyki, klima tylko z przodu, welurki. Tyle że 4.0 benzyna, ale bez gazu 😀

#4450 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 listopad 2024 - 15:31

Ja tez bez pneumatyki, wg rozeznania to w tym samochodzie słaby element, do tego disel 3.0.

Użytkownik korol edytował ten post 14 listopad 2024 - 15:32

#4451 ONLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1442 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 14 listopad 2024 - 16:11

Tyle że 4.0 benzyna, ale bez gazu

O Panie jak tu żyć  :D znam takich co 1.3 gazują  :P

• psd27 lubi to

#4452 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 listopad 2024 - 16:13

O Panie jak tu żyć :D znam takich co 1.3 gazują :P

Ja się śmieje, ale 17l w mieście sprawia, że nie do śmiechu mi na stacji benzynowej 😀

Użytkownik psd27 edytował ten post 14 listopad 2024 - 16:13

#4453 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4684 postów

Napisano 14 listopad 2024 - 16:15

Californie fajne, sporo tego widziałem, ale to takie wersję do spania na oko na 4 osoby. Na pewno nie na 6.

W żadnej z wymienionych terenówek nie położysz spać nawet 4 osób jeśli w tych kategoriach również zakup rozpatrujesz.

Użytkownik S.N. edytował ten post 14 listopad 2024 - 16:17

#4454 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4684 postów

Napisano 14 listopad 2024 - 16:19

O Panie jak tu żyć  :D znam takich co 1.3 gazują  :P

A dlaczego nie ? Jakby nie patrzeć bardziej ekologicznie i co też nie bez znaczenia ekonomicznie i może nawet wnuki zapach benzyny poznają ;) Alle też każdemu według  potrzeb ... 

Użytkownik S.N. edytował ten post 14 listopad 2024 - 16:45

#4455 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 listopad 2024 - 16:46

I dobrze robią. Jakby nie patrzeć bardziej ekologicznie i co też nie bez znaczenia ekonomicznie i może nawet wnuki zapach benzyny poznają ;)
Alle każdemu według potrzeb ...

Czekam, aż pierwsza osoba w PL zagazuje elektryka 😋
Ale bez głupich żartów - zgadzam się Sławku, że spalanie gazu jest dużo bardziej eko, niż benzyny. Zgoda w 102%

#4456 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 938 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 14 listopad 2024 - 19:09

Ja się śmieje, ale 17l w mieście sprawia, że nie do śmiechu mi na stacji benzynowej

Można zawału dostać. Różnymi autami jeździłem i ostatnio, pierwszy raz padło na hybrydę. Chciałem pierwszego SUVa ze względu na kręgosłup. Nie za mały nie za duży. Padło na Kugę 3.  2,5l benzyna plus elektryk kombinowane 190km. Jedyne AWD jakie się załapało na wymogi emisji CO2 firmy.
Najlepsze auto jakie miałem. Jedzie całkiem rześko. Nawet sporta nie używam, Ciche. Przyjemne w prowadzeniu. Trzyma sie gleby i nie gnie na zakrętach. Dzielne w terenie. No i to spalanie: nie jeżdzę wolno, co tydzień łodka, a spalanie średnie 6,5l/100km. I największy zonk jak wjeżdżam do Wrocławia … spada do 4-4,5l/100km  :blink:

Żeby to jeszcze było w manualu dostępne to ja nic lepszego nie potrzebuję. Super fura. Tak polubiłem, ze od dzieci dostałem koszulkę Kugi ostatnio  :D

I żeby nie było, jezdzilem i 200konnym wypas paserati, i Mondeo 4x4 i Hiluxem i nawet mustangiem mach 1 (z którego to marzenia się definitywnie wyleczyłem) także nie porównuję do maluchów, uno i poloneza którymi się tez kulałem.

#4457 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 listopad 2024 - 19:38

Jeździłem Kugą plugin na wakacjach. Oczywiście nie ładowałem samochodu, ale potwierdzam, że spalanie bardzo miłe. Dla mnie akurat automat to zaleta. Odzwyczaiłem się od manuala i nie chciałoby mi się już teraz wachlować biegami, zwłaszcza w mieście 😀

#4458 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 938 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 14 listopad 2024 - 21:28

To full hybryda lepiej się zbiera od niedoładowanego plug in’a bo lżejsza.

W mieście może automat fajny. Za to ręcznego redukowania przed zakrętami mi brakuje. No i start automatu zawsze zamulony a w manualu, jedynka, but, strzał ze spzregła i 4 buty wystrzelają jak z procy. Jak mam przeskoczyć przez 8mkę z łódką w weekend to mi tego zawsze brakuje. Miałem manuala w Mondeo 4x4 i start był kosmiczny.

#4459 OFFLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 866 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 14 listopad 2024 - 21:50

Hybryda fajna gdyby nie CVT. Probowałem się przekonać do RAV4 ale po kilkukrotnym przyspieszeniu olałem to.

#4460 ONLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5228 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 14 listopad 2024 - 21:57

Czekam, aż pierwsza osoba w PL zagazuje elektryka
Ale bez głupich żartów - zgadzam się Sławku, że spalanie gazu jest dużo bardziej eko, niż benzyny. Zgoda w 102%

90% Priusów taxówek ma LPG i to od lat. Najlepsze jest to, że bardzo ładnie współpracują. Od kiedy używam benzynowych silników mam/miałem w każdym LPG i nie widzę żadnej różnicy ani w parametrach ani w zużyciu.

• elpojo i strary lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych