Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Hand Made Janus-Softjerks

janus softjerks hand made softbait spinning

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
790 odpowiedzi w tym temacie

#141 OFFLINE   Janus

Janus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaAustria
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Strzalkowski

Napisano 19 maj 2016 - 10:48

Zdjęcie bohatera ostatnich dni. Mimo wielu ataków ma się bardzo dobrze (jest dość płaski i elastyczny). Zaliczył z tego co pamiętam okonia, trzy sandacze, trzy szczupaki, bolenia i ostatnio karpia.

Chwała bohaterom!

Załączony plik  IMG_2813.JPG   82,25 KB   23 Ilość pobrań

• Kathir, pawelek2152 i gelo lubią to

#142 OFFLINE   Janus

Janus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaAustria

Napisano 19 maj 2016 - 20:33

Dzisiaj wypłynąłem łódką, żeby trochę powiosłować po całodniowym staniu przy sztaludze (malowałem obraz). Pogoda niespecjalna. Znów zanosi się na zmianę. Gdzieś daleko pomrukiwały grzmoty. Ale mój bohater - uklejka 11 cm, kolor niebieski - niebiesko-perłowy mimo wszystko skusiła ładnego szczupaka.

Załączony plik  Hecht19052016.jpg   93,29 KB   21 Ilość pobrań

• Tomy, woblery z Bielska i SID lubią to

#143 OFFLINE   Sebait

Sebait

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 227 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa

Napisano 19 maj 2016 - 21:01

Ładny szczupły, zacny. Nie ma się co dziwic ze sie skusił... sam bym zezarl :-)

#144 OFFLINE   Janus

Janus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaAustria

Napisano 22 maj 2016 - 13:40

Wczoraj w Wiedniu odbyła się premiera sztuki napisanej przez Jacka Cygana i przetłumaczona na język niemiecki, mówiąca o emigranckim losie mojej rodziny i moim. Owacjom nie było końca. Później uroczysty bankiet. Było przyjemnie widzieć tak ciepłe przyjęcie.

Ta sztuka jest wystawiana od trzech lat w Krakowie w Teatrze 100. Nazywa się " Kolacja z Gustawem Klimtem" Przyjemnie jest widzieć swoje wspomnienia i różne sytuacje z życia na scenie.

#145 OFFLINE   Janus

Janus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaAustria

Napisano 23 maj 2016 - 22:35

Warsztat wiosenno-letni. Tu pracuje mi się najlepiej.

Załączony plik  WarsztatLetni.jpg   179,47 KB   19 Ilość pobrań

• j-23, Kathir i norbert-10 lubią to

#146 OFFLINE   Janus

Janus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaAustria

Napisano 27 maj 2016 - 09:45

Rzeczka młyński Kamp płynąca na terenie mojej działki. Czasami łapię rybki w szlafroku. W lecie na pomoście cudownie się siedzi nawet do późnych godzin nocnych. Wtedy biorą najlepiej brzany. Czasami mają 75-80 cm. W zasadzie występują wszystkie gatunki ryb, które wchodzą z Dunaju. Pierwotnie rzeczka zasilała kilka młynów. w tej chwili zasila małe elektrownie wodne.

Załączony plik  Muelkamp01.jpg   216,09 KB   16 Ilość pobrań

#147 OFFLINE   Sebait

Sebait

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 227 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa

Napisano 27 maj 2016 - 11:16

Tylko pozazdrościć :-)

#148 OFFLINE   Janus

Janus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaAustria

Napisano 27 maj 2016 - 13:13

Tylko pozazdrościć :-)

Ten pomost, który ciągnie się wzdłóż całej działki ma swoją historię. Otóż kiedy kupiłem dom w stanie surowym nad rzeczką, pracownicy działali w domu a ja budowałem na nabrzeżu. Ponieważ wcześniej w tej miejscowości budowano statki pływające po Dunaju wymyśliłem sobie pomost przypominający statek który utkwił częściowo na miliźnie, po części zarośnięty roślinnością. Druga część, ta odkryta, jest w wodzie. Kiedy skończyłem "pokład" nagle zadzwonił Burmistrz i poinformował, że wysoko postawiony urzędnik odpowiadający za prawo wodne widział moją budowle i był nieżle wkurzuny moją samowolą. Okazało się, że 2,5 metra nad wodą jest własnością Państwa Austriackiego. Stwierdził, że jestem pierwszą osobą w Republice, która nie mając zezwolenia buduje na własności państwowej. Potulnie odrzekłem, że nie wiedziałem, co mnie nie usprawiedliwiało. Naświetliłem burmistrzowi moją idee i powiedziałem, że mogę to rozebrać żeby nie było kłopotów. I tu pełne zaskoczenie. Burmistrzowi moja idea się spodobała i zapytał, czy można tę budowlę uznać za dzieło sztuki. Odpowiedziałem, że robiłem to własnoręcznie jako artysta, wobec tego jest to automatycznie dziełem sztuki. Pan Burmistrz napisał do rządu, że jest dzieło sztuki w otwartej przestrzeni. Po tygodniu zajechały tłuste rządowe limuzyny. Sześciu wysokich urzędników przyjechało zatwierdzić objekt. Nie musżę wspominać, że dałem z siebie wszystko żeby zatwierdzono. Opisywałem więc dramat statku, który częściowo utkwił w ziemi, pożerany przez bujną roślinność, skazanego na to, że już nigdy nie popłynie. Nawiązałem do losu ludzi uwięzionych we własnym, czasami niedoskonałym ciele. Panowie z otwartymi buziami słuchali moich obrazowych opowieści i na koniec stwierdzili, że rzeczywiscie jet to wybitnym dziełem sztuki w otwartej przestrzeni. Dostałem oficjalne pismo zatwierdzające projekt. Oto historia mojego pokładu-pomostu.

Użytkownik Janus edytował ten post 27 maj 2016 - 13:27

#149 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8048 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 27 maj 2016 - 13:23

Super historia  :D To teraz musisz nam powstawiac zdjecia calego pomostu, jak ten statek wyglda :)

#150 OFFLINE   Sebait

Sebait

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 227 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa

Napisano 27 maj 2016 - 13:45

Historia świetna ale to kolejny przyklad tego w jak chorym świecie przyszlo nam żyć.

#151 OFFLINE   Sebait

Sebait

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 227 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa

Napisano 27 maj 2016 - 13:46

Ja sie stad zbieram... lece na Ksiezyc. Tak jak Twardowski... na kogucie :-)

#152 OFFLINE   Janus

Janus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaAustria

Napisano 27 maj 2016 - 14:10

Ja sie stad zbieram... lece na Ksiezyc. Tak jak Twardowski... na kogucie :-)

Poczekaj jeszcze troche. Wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują na zbliżający się "Nowy Porządek" gdzie wszystko zostanie urególowane. Wszystkie anomalie znikną i nastanie prawdziwy raj na ziemi. (źródło - Objawienie Św. Jana, tzw. Księga Apokalipsy)

#153 OFFLINE   Janus

Janus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaAustria

Napisano 28 maj 2016 - 09:02

Super historia  :D To teraz musisz nam powstawiac zdjecia calego pomostu, jak ten statek wyglda :)

Niestety zdjęcia nie oddają pełni efektu. Starałem się zrobić z obydwu stron. Najlepiej by to wyszło z lotu ptaka.

Załączony plik  zzz1.jpg   227,1 KB   16 Ilość pobrań Załączony plik  zzz2.jpg   164,08 KB   16 Ilość pobrań

#154 OFFLINE   Sebait

Sebait

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 227 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa

Napisano 28 maj 2016 - 10:11

Szczena mi opadla ur mnie koło domu płynie.. asfalt. :(
  • cyprys19 lubi to

#155 OFFLINE   GoLoManoLo

GoLoManoLo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 898 postów
  • LokalizacjaDziki Wschód ;)

Napisano 30 maj 2016 - 13:12

Brawa za pomysłowość :)

#156 OFFLINE   Janus

Janus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaAustria

Napisano 03 czerwiec 2016 - 09:26

Zaraz na początku czerwca testowałem białą, niebiesko perłową ukleje. Efekty poniżej. W tej chwili Dunaj podniósł się o 3-4 metry. Woda kawa z mlekiem.

Załączony plik  Zander06.jpg   153,52 KB   18 Ilość pobrań  Załączony plik  Zander02062016.jpg   224,66 KB   19 Ilość pobrań

• Tomy, Del Toro i woblery z Bielska lubią to

#157 OFFLINE   Janus

Janus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaAustria

Napisano 05 czerwiec 2016 - 12:32

Zacząłem robić nową formę ze świnki. Porobiłem zdjęcia z różnymi załamaniami światła, łącznie ze światłem UV. W tym ostatnim jasne partie rybki świeciły intensywną bielą. Najbardziej zbliżony jest widok świnki w spitytusie - niebieski grzbiet i białe podbrzusze. Spirytus służy do usztywnienia rybki. Następnie świnka została zanurzona w mleku lateksowym. Po wyschnięciu rozcinam podbrzusze i wyciągam rybę. Sklejam miejsce cięcia i wlewam dwukomponętową żywice. Pozytyw gotowy do dalszej obróbki.

Załączony plik  Nase01.jpg   81,12 KB   20 Ilość pobrań Załączony plik  Nase02.jpg   80,58 KB   17 Ilość pobrań

Załączony plik  Nase03.jpg   60,39 KB   17 Ilość pobrań Załączony plik  Nase04.jpg   59,39 KB   21 Ilość pobrań

Użytkownik Janus edytował ten post 05 czerwiec 2016 - 12:34

#158 OFFLINE   obcy91

obcy91

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1649 postów
  • LokalizacjaŻabno
  • Imię:Marek

Napisano 05 czerwiec 2016 - 13:00

"Zacząłem robić nową formę ze świnki." 
"
Po wyschnięciu rozcinam podbrzusze i wyciągam rybę." 

I do wody, niech płynie :/ 

#159 OFFLINE   Janus

Janus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaAustria

Napisano 05 czerwiec 2016 - 13:48

"Zacząłem robić nową formę ze świnki." 
"
Po wyschnięciu rozcinam podbrzusze i wyciągam rybę." 

I do wody, niech płynie :/ 

Niestety, to jest dla mnie bardzo bolesne jak muszę modela uśpić w spirytusie, ale pocieszam się, że będąc pijanym nie będzie miał mi tego za złe. Zresztą to idzie bardzo szybko. Poza tym przechodzi do historii i jest uwieczniony w żywicy a później jako przynęta z plastisolu.

• Kaszub Bait i biker1 lubią to

#160 OFFLINE   j-23

j-23

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 440 postów
  • Imię:Ernest
  • Nazwisko:Hemingway

Napisano 05 czerwiec 2016 - 19:16

Zacząłem robić nową formę ze świnki. Porobiłem zdjęcia z różnymi załamaniami światła, łącznie ze światłem UV. W tym ostatnim jasne partie rybki świeciły intensywną bielą. Najbardziej zbliżony jest widok świnki w spitytusie - niebieski grzbiet i białe podbrzusze. Spirytus służy do usztywnienia rybki. Następnie świnka została zanurzona w mleku lateksowym. Po wyschnięciu rozcinam podbrzusze i wyciągam rybę. Sklejam miejsce cięcia i wlewam dwukomponętową żywice. Pozytyw gotowy do dalszej obróbki.

attachicon.gifNase01.jpg attachicon.gifNase02.jpg

attachicon.gifNase03.jpg attachicon.gifNase04.jpg

Co kraj to obyczaj , każdy twórca robi po swojemu formy , pozazdrościć techniki .

• mnietek i Kaszub Bait lubią to

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: janus, softjerks, hand made, softbait, spinning

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych