Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Hand Made Janus-Softjerks

janus softjerks hand made softbait spinning

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
790 odpowiedzi w tym temacie

#181 OFFLINE   Fisher1985

Fisher1985

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 60 postów
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Fisher

Napisano 26 czerwiec 2016 - 08:55

https://mobile.faceb.../www.google.pl/

#182 OFFLINE   Janus

Janus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaAustria
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Strzalkowski

Napisano 26 czerwiec 2016 - 08:58

Nikt na nikogo krakać nie powinien. Spławik czy spinning - kogo to obchodzi - cel jest jeden - relaks i obcowanie z przyrodą. Znam wędkarzy poławiających ryby przy użyciu spławika mających w sobie więcej klasy niż niejeden... "w tym miejscu nic nie napiszę, żeby nie siać popeliny". :D

Wędka bambusowa, kołowrotek centerpin, spławik z korka - klasyka.

A co do spławika odsyłam chętnych do strony: http://fenlandsfinestfloats.co.uk . Dla mnie magia.

Obejrzałem te spławiki. Prawdziwe dzieła sztuki. Mam jeszcze bardzo stary spławik robiony ręcznie z kolca jeżozwierza. Niesłychanie czuły. Wiele innych ręcznie robionych akcesoriów wedkarskich odziedziczyłem po Teściu, jednak ich nie używam.

#183 OFFLINE   Janus

Janus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaAustria

Napisano 26 czerwiec 2016 - 09:37

To jest informacja dla wszytkich zainteresowanych wtryskiem przynęt gumowych.

Powstał pierwszy europejski prototyp półautomatycznej wtryskarki dwukolorowej (można dołączyć moduł z trzecim kolorem). Pojemność jednego zbiornika 2 litry w wersji standartowej.

Automatyczne mieszanie zawartości zbiorników oraz wtrysk pod rególowanym ciśnieniem.

Nie wiem jednak jak ona do końca funkcjonuje dopóki nie sprawdzę.

Załączony plik  Wtryskarka01.jpg   49,29 KB   28 Ilość pobrań Załączony plik  Wtryskarka02.jpg   42,99 KB   25 Ilość pobrań

#184 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15996 postów

Napisano 26 czerwiec 2016 - 15:10

Dla mnie elegancko wygląda.1,2,3 moja :) 

#185 OFFLINE   Janus

Janus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaAustria

Napisano 27 czerwiec 2016 - 12:27

Dla mnie elegancko wygląda.1,2,3 moja :)

Pal sześć wygląd. Najważniejsze żeby funkcjonowało. Jednak miekkie formy pójda w odstawkę. Za duże ryzyko. Jak wtryskiwałem pierwszy raz swoją reczną wtryskiwarką (właśnie formę z kauczuku) i ostro nacisnąłem to tak szybko się nigdy nie rozbierałem. Gorący plastsol wylądował na koszuli i spodniach.

• adashhh lubi to

#186 OFFLINE   Janus

Janus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaAustria

Napisano 01 lipiec 2016 - 16:10

Nie miałem do tej pory czasu na opis mijającego tygodnia. We wtorek poszedłem przetestować nową wedkę St. Croix Legend Elite 2016, ES68MXF, 204 cm, cw 5.3-18g. Ponieważ przelotki są dość małe założyłem do niej plecionkę Berkley Whiplash 0.06 - 10,6kg. Pięknie wyrzucała przynętę.
Chcąc ją sprawdzić założyłem jak ją nazywam Białą Damę czyli białą ukleje z niebieskim połyskiem 12 cm, 14g plus 14g jig. Razem 28g. Dunaj jest w tej chwili jak kawa z mlekiem. Kilka razy rzuciłem i nagle mur. Wędka wygięła się zdecydowanie i już w duchu kląłem na zaczep do momentu kiedy zaczep zaczął wybierać sznur. No i poczułem pełną moc dużej ryby. Kiedy zaczęła się zabawa w ściąganie i wybieranie sznura bacznie obserwowałem wędkę. O dziwo miała jeszcze zapas. Koledzy natychmiast przybiegli o obstawiali zakłady, czy pęknie, czy nie. Ten kijek jest tak cienki, że sam się dziwiłem skąd ma tyle mocy.
Po 15-20 minutach wyłonił się sum. Jak ocenialiśmy mógł mieć 140-160 cm. Powoli ściągałem go do brzegu aż nagle pełną parą odbił w lewo. Tam znajdują się kamienne stopnie, a w zasadzie kojce głegokości 120-150 cm, żeby ryby mogły wpływać do innego akwenu. Ponieważ woda przybrała dobre dwa metry kojce były zalane. Wpłynął do jednego z nich i o kant kamienia przeciął plecionkę.

Załączony plik  IMG_3010.JPG   177,79 KB   21 Ilość pobrań

Tak czy owak byłby wolny. Szkoda tylko że nie mogłem zrobić zdjęcia. Jednak hol i cała akcja była wspaniała, a przede wszystkim cudownie sprawdziła się wędka. Później złapałem jeszcze sandacza.

Załączony plik  Zander28062016.jpg   69,9 KB   22 Ilość pobrań

Nastepnego dnia ta sama przynęta inna wedka St. Croix Legend Elite 2016 ES86HF2, 260 cm, cw. 14-56 g, plecionka Berkley Whiplash 0.15 - 18,9kg. Przy czwartym rzucie potężne uderzenie. Myślałem, że to powtórka z rozrywki. Piękna praca kija. Zewsząd zbiegli się koledzy. Tym razem wycągnąłem pięknego szczupaka

Załączony plik  Hecht28062016.jpg   109,04 KB   24 Ilość pobrań Załączony plik  Hecht28062016a.jpg   131,54 KB   24 Ilość pobrań

A to sandacze nadwołżańskie tzw. bersze złapane we czwartek na stynkę M03GRCH, 9 cm w kolorze zielono żółtym flu jeden po drugim. Chyba natrafiłem na super miejsce. Niestety wypędziła mnie burza.

Załączony plik  WZander30062016a.jpg   76,62 KB   23 Ilość pobrań Załączony plik  WZander30062016b.jpg   102,99 KB   23 Ilość pobrań

#187 OFFLINE   Sebait

Sebait

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 227 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa

Napisano 02 lipiec 2016 - 07:57

Szacun Januszu.

#188 OFFLINE   Kaszub Bait

Kaszub Bait

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1041 postów
  • LokalizacjaBytów
  • Imię:Radek

Napisano 02 lipiec 2016 - 10:12

Janusz piękne rybki :)
ile cm miał ten szczupak ??

#189 OFFLINE   Janus

Janus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaAustria

Napisano 02 lipiec 2016 - 11:51

Janusz piękne rybki :)
ile cm miał ten szczupak ??

Szczupak miał 93 cm i prawie 6 kg. Był w miare krótki ale szeroki. W tym rejonie jest jeszcze jeden między 110-120cm. Miałem go na wędce. Spytałem kolegi czy umie podebrać go ręka, żeby nie zetrzeć siatką śluzu. Odpowiedział że tak. Niestety obejmował go jak by chciał go udusić. No i się odczepił.

#190 OFFLINE   Janus

Janus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaAustria

Napisano 09 lipiec 2016 - 11:03

Jak zwykle w ciągu tygodnia nie mam specjalnie czasu (malowanie obrazów, przynęt, realizacja zamówień) jednak wieczorem wymykam się na godzinę lub dwie nad wodę. Tak też było we wtorek.
Lekka wędka St. Croix Legend Elite 2016, ES68MXF na sandacza i okonia. Mimo ekstremalnie mętnej wody udało mi się złapać ładnego sandacza (60 cm) i sandacza nadwołżańskiego tzw. bersza. Zdjęcia poniżej. Jako przynętę zastosowałem stynkę 9 cm w kolorze żółto zielonym z grzbietem zielonym, aktywną UV. Było jeszcze kilka nieznacznych skubnięć. Łódź ustawiłem między konarami zwalonego przez bobra drzewa i rzucałem wzdłuż brzegu. Ustawiłem się tak ponieważ w tym miejscu jest lekki prąd.

Załączony plik  Zander05072016.jpg   104,93 KB   22 Ilość pobrań Załączony plik  Zander05072016a.jpg   104,76 KB   22 Ilość pobrań Załączony plik  Wolgazander05072016.jpg   90,02 KB   22 Ilość pobrań

Następnego dnia to samo ustawienie łodzi. Kilka rzutów i nagle, jak ja to nazywam „rosyjska łódź podwodna”. Wedka napięta do maksimum. Zacząłem skrecać sznur i to był mój błąd. Zamiast zwolnić łódź i wypłynąć na otwartą wodę, ja holowałem „bestię” bezpośrednio na siebie. Ryba znalazła wyjście i poszła pod konar i łódź. Wiedziałem, że wędka nie może oprzeć się o galąź bo napewno szlag ją trafi, więc trzymałem w górze z całych sił. Patrzyłem tylko jak metr za metrem wyciągana jest plecionka. Kiedy było już niewiele na rolce zdecydowałem się na przykręcenie hamulca na maksa. Za chwilę było po wszystkim. Agrafka nie wytrzymała. Jak analizowałem tę sytuację później zdałem sobie sprawę ze swoich błedów, ale mimo wsyzstko byłem zachwycony pracą i wytrzymałością  kija.
Sytacja tak mnie zdekoncentrowała, że przy następnym braniu nie zaciąłem właściwie pieknego sandacza (70-75 cm), który odczepił sie tuż przy lodzi.
Na Dunaju niestety nie wiadomo co weźmie, czy okoń, szczupak, sandacz czy potężny sum.

#191 OFFLINE   Janus

Janus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaAustria

Napisano 12 lipiec 2016 - 21:52

Dzisiaj, godzina między burzami i piorunami zaowocowała berszem, okoniem, dwoma szczupakami i sandaczem. Udało mi się zrobić zdjęcia tylko szczupakowi i sandaczowi. Reszta bractwa się wypięła przy próbach sesji zdjęciowych w wodzie.

Załączony plik  Hecht12072016.jpg   174,3 KB   24 Ilość pobrań

Proszę, byś zapoznał się i stosował Zasady umieszczania zdjęć na forum. O ile mogę przyjąć, że zdjęcie szczupaka przedstawia rybę, której wielkość jest zbliżona do forumowego minimum, o tyle zdjęcie sandacza musiałem usunąć. Zasady obowiązują na całym forum, tutaj również.

http://jerkbait.pl/t...rum-jerkbaitpl/

Użytkownik woblery z Bielska edytował ten post 12 lipiec 2016 - 22:15

#192 OFFLINE   Janus

Janus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaAustria

Napisano 18 lipiec 2016 - 23:47

Prawdziwy sandacz Dunajski. Woda ekstremalnie mętna, przyneta stynka M04CHO, 10 cm, żółto zielona, aktywna UV, płetwy pomalowane kolorem pomarańczowym, aktywne UV, brokat zewnętrzny, zapach - makrela.

Załączony plik  Stint_M04CHO.jpg   66,86 KB   18 Ilość pobrań

Kolejne zdjęcie trupa w ogrodzie/porcie czy jak to tam zwał będzie skutkowało punktem ostrzeżenia.

Użytkownik Sebo edytował ten post 20 lipiec 2016 - 09:17

• Tomy, Kaszub Bait i Eluska lubią to

#193 OFFLINE   Sebait

Sebait

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 227 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa

Napisano 19 lipiec 2016 - 05:19

Aaaaale smok. Gratuluję.

#194 OFFLINE   Najeżony

Najeżony

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 161 postów
  • LokalizacjaWlkp
  • Imię:Sławek

Napisano 19 lipiec 2016 - 07:13

Ładne macie brzegi nad tym Dunajem Panie Januszu.

• flpbl i coma lubią to

#195 OFFLINE   Janus

Janus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaAustria

Napisano 19 lipiec 2016 - 08:11

Dzieki Sebait. Drugiego jeszcze większego zawadziłem z boku i zostały łuski na haku. Dzisiaj dalszy ciag łowów.

#196 OFFLINE   Janus

Janus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaAustria

Napisano 19 lipiec 2016 - 08:16

Ładne macie brzegi nad tym Dunajem Panie Januszu.

Zdjęcie zrobił mi kompel w porcie, który jest na starorzeczu Dunaju, nieopodal mojego łowiska. Nęcę tam białą rybę peletami z halibuta, karmą dla pstrągów i małych świnek. Rezultaty są świetne bo na łowisku aż woda się rusza od białej ryby.

#197 OFFLINE   j-23

j-23

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 440 postów
  • Imię:Ernest
  • Nazwisko:Hemingway

Napisano 19 lipiec 2016 - 08:27

Gratuluję ryby , piękna sztuka.

#198 OFFLINE   Kaszub Bait

Kaszub Bait

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1041 postów
  • LokalizacjaBytów
  • Imię:Radek

Napisano 19 lipiec 2016 - 08:31

Gratulacje Janusz :)
Dopisz ile miał cm ??

#199 OFFLINE   Janus

Janus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaAustria

Napisano 19 lipiec 2016 - 08:53

Gratulacje Janusz :)
Dopisz ile miał cm ??

Dzieki. Sandacz miał 90 cm, 7,5 kg. Złapany na kij St. Croix, LEGEND ELITE 2016, ES68MXF, długość 204 cm, akcja x-fast, cw. 5.3-18g.

#200 OFFLINE   Janus

Janus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 536 postów
  • LokalizacjaAustria

Napisano 19 lipiec 2016 - 23:02

Dzisiejsza wieczorna wyprawa przyniosła wiele niespodzianek 5 sandaczy w tym jeden 65 cm oraz bersch. Woda jest w dalszym ciągu metna, ale nie tak bardzo.

Załączony plik  Zander19072016.jpg   98,56 KB   20 Ilość pobrań

Załączony plik  Wolgazander19072016.jpg   74,16 KB   20 Ilość pobrań

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: janus, softjerks, hand made, softbait, spinning

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych