Hand Made Janus-Softjerks
#201 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2016 - 11:46
Dziwne podejście bo rzadko można podziwiać takie ryby na forum .
#202 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2016 - 11:46
Dziwne podejście bo rzadko można podziwiać takie ryby na forum .
#203 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2016 - 10:36
Wczorajsze wedkowanie było pełne przygód. Na poczatku równe uderzenie i ku mojemu zdziwieniu na jigu miałem "dunajską piranie" w postaci 60-65 cm leszcza. Nigdy mi się nie przytrafiło żeby leszcz zaatakował bezpośrednio gumę. Zdjęcie poniżej.
Brachse20072016.jpg 70,81 KB 19 Ilość pobrań
Później załapał sie mały sandaczyk, ale oprócz tego miałem 6 delikatnych skubnięć. Pomyślałem, że to albo małe sandaczyki się bawią, albo gumę testuje coś większego.
Nasmarowałem dodatkowo przynętę olejem z sardynki i rzucałem dalej.
Nagle przepotężne uderzenie. Mimo że ustawiłem hamulec na sandacze, plecionka gładko była wybierana z kołowrotka. Przyhamowałem jeszcze trochę i zacząłem powoli ściągać "bestie". Moje zaskoczenie było ogromne kiedy przy łódce zobaczyłem sandacza co najmniej 120 cm. To był potwór. Sięgnąłem po aparat żeby zrobić zdjęcia w wodzie ku zadowoleniu panów "cenzorów Talibów" (ostatnio 90 cm sandacza mi wykasowali bo na zdjeciu widzieli trupa) i w tym momencie "krokodyl" przekręcił się kilka razy i wyrwał haczyk (łowię bez zadziora i dodatkowych kotwiczek).
To były niezapomniane chwile, ale wiem gdzie poluje i może uda mi się jeszcze raz złapać mojego życowego sandacza. Tym razem zdjęcia na lądzie.
#204 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2016 - 10:52
Nawet dobrze zachaczone ryby potrafią wyskoczyć z podbieraka.
#205 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2016 - 08:56
Janusz ostrzegalem Cię przed robieniem fotek w czasie holu ryby.
Nawet dobrze zachaczone ryby potrafią wyskoczyć z podbieraka.
Święte słowa. Będę robił zdjęcia tym mniejszym w wodzie a wielkim w łódce.
#206 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2016 - 10:39
Chyba ryby w Dunaju już kompletnie zwariowały. Przedwczoraj złapał się leszcz na moją gumkę, a wczoraj ponad 80-cio centymetrowy karp, który w pełni wchłonął przynętę. Hol był niesamowity i juz myślałem że to ten wielki sandacz. Zgłupiałem jak zobaczyłem karpia. Nie wiem dlaczego łapią się zarówno drapieżniki jak i ryby spokojnego żeru.
Karpfen21072016.jpg 120,11 KB 24 Ilość pobrań
- Del Toro, Kaszub Bait i Eluska lubią to
#207 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2016 - 10:57
Karpie pewnie juz wszystkie sanadcze wyjadly
- Maciej1979 lubi to
#208 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2016 - 11:05
.... Nie wiem dlaczego łapią się zarówno drapieżniki jak i ryby spokojnego żeru.
Czosnek Janus , czosnek
#209 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2016 - 12:38
Czosnek Janus , czosnek
Czosnek, serio dobry zapach
#210 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2016 - 14:11
Karpie pewnie juz wszystkie sanadcze wyjadly
Chyba masz racje. Zostały tylko wielkie sandaczyska. Prawde mówiąc wielu karpiarzy zaneca peletami z Halibuta i może mutują.
#211 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2016 - 14:18
Czosnek Janus , czosnek
Jest to bardzo możliwe ponieważ moje gumki maja zapach czosnku i ryby. Spróbuję zwiekszyć dawkę zapachowa u niektórych, a niektóre zrobie wogóle bez zapachu. Jeszcze jedno. Tam gdzie łowie sandacze intensywnie podkarmiam białą rybe miedzy innymi peletami z halibuta. Może to halibut ma wplyw albo poprostu te wielkie żywią się wszystkim.
#212 OFFLINE
Napisano 30 lipiec 2016 - 10:49
"Festiwal sandaczy"
Bardzo ucieszyły mnie burze i ulewy w sobotę i niedzielę poprzedniego tygodnia. Poziom wody w Dunaju się podniósł i woda zmętniała. W poniedziałek wieczorem ruszyłem na łowy. Celem miał być sandacz w granicach 120 cm, który mi przedtem zszedł z haczyka. Jak zwykle ustawiłem łódź w miejscu które od miesiąca codziennie zanęcam ( mieszanka – pelety z halibuta 20mm, tonąca karma pstrągowa, sucha karma dla warchlaków). Wysypuje tam wiaderko czterolitrowe. Od białej ryby aż się roi. Czasami jak ciągne jiga czuję jak uderzam o ryby. Ponieważ woda była dość mętna zdecydowałem się na stynkę 10 cm, chartreuse–żółty z fluo zielonym grzbietem. Płetwy pomalowane fluo pomarańczem. Na gumce brokat zewnętrzny. Jak zwykle zapach ryby i czosnku. Zmieniałem przynetę na w podobnych kolorach stynkę 9 cm, kiełbia 12 cm i białą stynkę z fluo niebieskim grzbietem.
A teraz bilans tygodnia. Poniedziałek - 4 sandacze i 3 leszcze, wtorek – 3 sandacze, środa 3 sandacze, czwartek 7 sandaczy i piątek 8 sandaczy i jeden 9 kg karp.
Kiedy wczoraj karp chwycił moja gumkę juź myślałem że to ten mój sandacz (nazwałem go Herman). Dobre 10 minut nie wiedziałem co to jest. Wyciądanie sznura, ucieczki i powroty. Jakże byłem rozczarowany kiedy na powierzchni zobaczyłem karpia. Kolejny karp na gumkę. Póżniej jakiś czas nic się specjalnie nie działo i naglejak w zaczarowanym świecie, latające ryby. Stada narybku wyskakiwały w kilku miejscach na raz. Wiedziałem, że to ataki sandaczy. Zaczął się festiwal. Jeden za drugim czwytał moje przynęty. Nagle jakieś 10 metrów ode mnie zobaczyłem grzbiet Hermana atakującego stado, jakby złosliwie chciał mi zagrać na nosie. Precyzyjnie rzucałem tam gdzie było widac potężne wiry. Nic z tego. Inne się łapały i też nie specjalnie małe, ale nie on. Ta chęć zrobienia sobie z nim zdjęcia stała się obsesją i w pełnie zrozumiałem obłęd jakiemu uległ kapitan z Moby Dick.
Pod spodem zdjęcia „gumowych-bohaterów” i niektórych sandaczy.
Stint_M04CHO.jpg 66,86 KB 16 Ilość pobrań Kielbie.JPG 118,8 KB 15 Ilość pobrań Stint_S01BBP.jpg 53,5 KB 15 Ilość pobrań
Tak wygląda "bohater" po kilkunastu atakach sandaczy.
Stynka.JPG 93,72 KB 15 Ilość pobrań
Wybrańcy
Bersze
WolgazanderT04.jpg 64,32 KB 15 Ilość pobrań WolgazanderT04a.jpg 64,88 KB 15 Ilość pobrań
Sandacze
ZanderT04.jpg 72,14 KB 17 Ilość pobrań ZanderT04a.jpg 57,5 KB 17 Ilość pobrań
ZanderT04b.jpg 90,17 KB 17 Ilość pobrań ZanderT04c.jpg 145,03 KB 17 Ilość pobrań
ZanderT04d.jpg 73,16 KB 17 Ilość pobrań ZanderT04e.jpg 73,77 KB 16 Ilość pobrań
ZanderT04f.jpg 101,78 KB 16 Ilość pobrań ZanderT04g.jpg 79,26 KB 17 Ilość pobrań
- Del Toro, flpbl i thoffi lubią to
#213 OFFLINE
Napisano 30 lipiec 2016 - 11:31
Pozdrów Hermana .
#214 OFFLINE
Napisano 30 lipiec 2016 - 14:50
Gratuluję udanego tygodnia , dałeś czadu strach pomyśleć co to będzie jak trafisz przysłowiowy dzień konia .
Pozdrów Hermana .
Oczywiście, że pozdrowie Hermana jak go uda się drugi raz złapać. Staram się tak prowadzić przynęty, żeby były dla niego atrakcyjne. Niebawem zacznę myśleć jak on. Żona już mi robi wymówki, że od momentu jak go miałem na wędce stałem się bardziej milczący.
#215 OFFLINE
Napisano 30 lipiec 2016 - 16:07
Herman, hmmm.... , coś w tym jest , mój pierwszy metrowy szczupak to była Helga, a 120 cm szczupły mojego brata - Helmut .
#216 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2016 - 10:08
Herman, hmmm.... , coś w tym jest , mój pierwszy metrowy szczupak to była Helga, a 120 cm szczupły mojego brata - Helmut .
Nadałem temu sandaczowi imię Herman ponieważ dla mnie jest wyrazem siły. A on jest pełen energii. Na dodatek jest niesłychanie cwany.
#217 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2016 - 06:42
Ja mam ciągle na tapecie Twojego sandacza, smoka którego zdjęcie niestety zaginęło w bezkresnych czeluściach jerkbaita
#218 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2016 - 07:04
Bo co jak co 120 cm sandacz to kaban .
Połamania kija Januszu w podchodach tej bestii.
#219 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2016 - 10:51
To już nie sa podchody, ale obłęd. Próbuje teraz kreować najróżniejsze zestawy kolorystyczne, które świetnie sprawdzają się na mniejszych osobnikach. Dunaj mi to ułatwia bo każdego dnia jest inna przejrzystość wody i inny poziom. Trochę jest to zwariowane, ale taką tu mamy pogodę w tym roku.
#220 OFFLINE
Napisano 03 sierpień 2016 - 13:07
Hity sezonu sandaczowego na Dunaju. Ekstremalnie zabrudzona woda. Mimo wszystko dają radę.Poprzedni tydzień od poniedziałku do soboty 26 sandaczy. Wszystkie farby są aktywne UV.
IMG_3534.JPG 276,45 KB 14 Ilość pobrań IMG_3535.JPG 142,19 KB 15 Ilość pobrań
Użytkownik Janus edytował ten post 03 sierpień 2016 - 13:08
- RokiFishBoa, j-23 i Kaszub Bait lubią to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: janus, softjerks, hand made, softbait, spinning
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
HM MatrycNapisany przez Matryc , 05 wrz 2023 jaż, kleń, pstrąg, hand made i 1 więcej |
|
|
||
|
Wędkarz nad wodą →
Wieści znad wody →
Szwecja vs Rugia vs ResztaNapisany przez janekmarczyk , 27 mar 2023 szwecja, szkiery, rugia, spinning i 1 więcej |
|
|
|
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Wędki Flagman/AzuraNapisany przez cobrax , 24 sty 2021 wędki, spinning, sprzęt |
|
|
||
Wędkarz nad wodą →
Wieści znad wody →
Łowienie z plaży - CzołpinoNapisany przez Szysz00nia , 06 lip 2022 morze, plaża, spinning, czołpino i 1 więcej |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Jaxon Wild HorseNapisany przez sandacz999 , 04 kwi 2022 wędki, jaxon, wild horse i 2 więcej |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych