Wczoraj wybrałem się nad Dunaj bez specjalnej nadziei na złapanie czegokolwiek. Poziom wody bardzo wysoki, przejżystość kiepska. Poprostu miejscami kawa z mlekiem i tak trwa to od ponad tygodnia. W tym czasie nikt nic nie złapał. Zauważyłem na powierzchni stadko wyskakującego narybku. Pomyślałem o boleniu. Zmieniłem gumke 12 cm na własnej roboty obrotówke powierzchniową. Złapałem dwa bolenie. Zdjęcie pokazuje ugięcie wędki. Łowiłem St. Croix Legend Elite ES86HF2, kołowrotek Shimano Vanquish C 3000, plecionka Berkley Whiplash Pro 0,15mm – 18.9 kg, Przypon własnej roboty z linki Filigran – 24,8 kg (Filigran zachowuje się jak nitka, nie skręca się i jest niesłychanie wytrzymała)
praca_wedki.jpg 148,3 KB
18 Ilość pobrań
Bolen10062016_1.jpg 195,87 KB
19 Ilość pobrań
Bolen10062016_2.jpg 158,67 KB
18 Ilość pobrań
Po boleniach przeniosłem się na prawą stronę silnego prądu. Zmieniłem przynętę na „Białą Damę“ tak nazywam ukleję 12 cm uznając, że tylko ona ma szanse coś wywabić w tak mętnej wodzie. Jest tam około 5-7 metrów. Pierwszy rzut (czerwony punkt na wodzie) i nagle uderzenie. Gdybym wiedział, że to niemożliwe pomyślałbym, że zaczepiłem łódź podwodną. Wspaniała zabawa się zaczęła. Wędka pokazała w pełni co potrafi. Płynność, gracja, wrażliwość końcówki a jednocześnie niebywały zapas mocy. Niesamowite. Co skręciłem linkę natychmiast była wybierana. Pomyślałem o niezłym sumie. Kilka razy powstawały potężne wiry pod powierzchnią. Widząc moje zmagania przybiegł kolega wędkarz. Nie chcąc narażać ryby na utratę śluzu w podbieraku zdecydowałem o wyciągnięciu ręką pod skrzelami. Kolega zaoferował pomoc. Po mniej więcej 10-15 minutach miałem rybę przy brzegu. Okazało się, że jest to 110-120 cm szczupak. Kolega jednak nie miał zielonego pojęcia o podebraniu pod skrzelami i starał się go obejmować przy łbie. Przy trzeciej próbie szczupak się odhaczył. Szkoda, że nie ma zdjęcia. Pozostało tylko wspaniałe wspomnienie z akcji. Poza tym, wczorajsze wędkowanie potwierdziło uniwersalność wędki na Dunaju.
IMG_2916a.jpg 137,2 KB
18 Ilość pobrań
Biała Dama - Ukleja MX01BP
Biala_Dama_MX01BP.jpg 60,78 KB
19 Ilość pobrań