J.Śniardwy
#121 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2009 - 08:57
#122 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2009 - 10:49
Pamietajmy też drodzy wędkarze, że tak jak las nie jest tylko dla myśliwych tak i wody jezior mają status publiczny a wiec.... dla każdego i czy to wielki łowca okoni z Krakowa czy pani Halinka na łódce Venus z Ciechocinka każdy ma prawo do swobody.
Jeszcze raz nie obwiniajmy wszystkich( a ci emeryci całe życie pracowali żeby teraz jeden z drugim mieli kapitalizm )
#123 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2009 - 11:47
Przemyślałeś tą sentencję?Coz pewna generacja wędkarzy musi wymrzec żeby młodzi wedkarze nie mieli skąd czerpać patologicznych wzorców. To tak jak z homo sovieticus.
#124 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2009 - 14:24
Chodzi o wedkarzy ktory mysla ze publiczne czyli niczyje czyli ze moga sie nachapac 30kilo okonia (bo limitu nie ma przeciez) i jest cool. Czesto wlasnie emeryci ale nie tylko emeryci i nie wszyscy emeryci.
Homo sovieticus nie jest ograniczone wiekem. To pewna roszczeniowa postawa w stylu nalezy mi sie wyniesiona albo z domu albo wpojona przez lata komunizmu. Targam bialko z nad wodu bo targal moj tato, moj wuj, moj stryj i moj starszy brat. Wyludzam renty i zasilki bo wyladzaja wszyscy dookola. Nie place podatkow bo nie placa inni. Kombinuje jak kombinuja inni bo jak to stwierdzil Linda w filmie Segment 76 Kapitalizm to znaczy KOM-BI-NO-WAC! I tak kraj stoi w miejscu a ryb coraz mniej.
Tak sobie ponarzekalem bo z rybami ostatnio krucho u mnie a gdzie sie nie rozejrze na brzegu grube luski leza i rybie lby w stolicy 40m kraju. Rece opadaja.
#125 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2009 - 14:56
#126 OFFLINE
Napisano 08 sierpień 2009 - 21:19
#127 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2009 - 21:58
Z tego co wiem to nie słyszałem o złowieniu bolenia na Śniardwach,jeśli chcesz połowić boleni to na jeziorze Roś jest i łowią go metodą trolingu na woblerki Salmo.Witam panowie ciekawi mnie jaka jest sytuacja z boleniem na Śniardwach.Ktoś kiedyś słyszał o złowieniu bolenia na tym jeziorze??
#128 OFFLINE
Napisano 17 sierpień 2009 - 14:38
Jak sytuacja z okoniem.
#129 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2010 - 14:29
Panowie jak tam sytuacja na Śniardwach? Był ktoś ostatnio?
Pozdrawiam
#130 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2010 - 22:52
#131 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2010 - 20:59
czas sandacza na górkach się kończy chociaż trafiają się pojedyńcze; zaczął brać węgorz; szczupak bierze cały czas; a okonia warto by zostawić w spokoju na parę lat to apropos wędkarzy na Śniardwach-klapy na oczy i na doły albo zielska na okonka, żal
pozdrawiam
śniardwoski C&R team
#132 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2010 - 10:26
Raz mój sąsiad złowił 13 kg okoni! wszystko poszło do wora, a że nie miał co z tym zrobić to oddawał wszystkim, ale sukces moralny i podziw sąsiadów bezcenny
Panuje zasada Catch & Reklamówka
#133 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2014 - 11:35
- szydłoś lubi to
#134 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2014 - 11:37
#135 OFFLINE
Napisano 22 czerwiec 2014 - 18:23
Tak łowią ale siatami
#136 OFFLINE
Napisano 22 czerwiec 2014 - 22:33
i agregatem
#137 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2014 - 09:34
Czemu ten temat nie zyje? Nikt tu nie lowi? .
Podczas ubiegłorocznego wypoczynku nad Śniardwami byłem niejednokrotnie świadkiem trupich siacianych odpadów.
Fala na wschodni brzeg wyrzucała martwe ryby głównie jazgarze. Uwierz mi ale było ich tyle co liści jesienią. Może z siatek rybacy je wyrzucają bo nie są atrakcyjne komercyjnie. Bywają też martwe szczupaki i sandacze, które widziałem w kwietniu.
Ogólnie temat jest cieżki do rozpracowania gdzie łowić kiedy i jak.
Kilka razy probowaliśmy coś namierzyć bo miejscach sztanddarowych i nie mieliśmy żadnego kontaktu. Prawde mówiąc na stronie pd ciężko było wydłubać okonka (ale to pewnie za sprawa rójki) więc przenieśliśmy się na Warszawskie.
W tym roku w kwietniu pojawiło się zdecydowanie więcej białej ryby w kiełkujących trzcinach więc może i z drapieżnikiem będzie lepiej.
Bedę tam 2 tygodnie w lipcu więc popływam, pomacam i napisze. Mam tylko nadzieję, że nie wrócę na Warszawskie gdzie wyniki ostatnio było bardzo dobre w skandynawskich ilościach
#138 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2014 - 18:22
Aha, no to dobrze że nie zdecydowałem się tam na wakacje bo mogłoby być mega słabo. Bo mapa batymetryczna bardzo pobudza wyobraźnie co do ryb. Wybrałem swoje dobrze znane jezioro, o którym naszczęście ryb i na nieszczęście wynajmujących kwatery krąży opinia że nie ma tam ryby.
#139 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2014 - 20:44
#140 ONLINE
Napisano 09 lipiec 2018 - 13:25
Witam koledzy, odświeżę trochę temat.
Żona zaplanowała rodzinny wypad na Śniardwy do miejscowości Zdory. Ktoś może bywa w tamtych okolicach i podpowie czy chociaż opłaca się wziąć jakiś kij?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych