Poprawne uzbrojenie wędki castingowej
#41 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2011 - 11:13
#42 ONLINE
Napisano 21 styczeń 2011 - 17:09
Ale to jest moje myślenie .Aha ,no i przeczytałem jakieś artykuły i tam było podobnie napisane .
Pozdro .
#43 ONLINE
Napisano 21 styczeń 2011 - 17:45
Spirala jest też doskonała przy wysokim podnoszeniu , albo holach do ręki czy na klatę . Ogranicza też znacząco liczbę przelotek i omotek no i ich konstrukcyjny rodzaj , co także daje więcej możliwości w docelowym wykorzystaniu blanku .
No i chodzę dziś u spirali na pasku !!
#44 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2011 - 18:14
@golsyl1980 Pisząc o podatności Dolnika, miałem na myśli tylko ją, a nie akcję. Szpula i właśnie ugięcie Dolnika w spiralu determinują odległość pierwszej przelotki. Bardziej niż w castingu tradycyjnym. Czasami zdaża się, że są ze sobą w sprzeczności, np. chciałbyś przybliżyć tą pierwszą bardziej, ale nie możesz, bo przez szpulę powiększasz kąt pomiędzy linką a osią szpuli. W zbrojeniu tradycyjnym ma się w takiej sytuacji więcej do manewru. Właśnie ten kąt działa w dwóch płaszczyznach. Z jednej strony chciałbyś, aby był jak najmniejszy właśnie z powodu oporów na szpuli i nierównomiernego układania żyłki i dlatego właśnie przekręca się pierwszą przelotkę przeciwnie do kierunku spirali. Czyli tak jak piszesz -5 czy też o tyle o ile trzeba. Z drugiej strony robiąc coś takiego powiększasz niestety kąt na drugiej co prowadzi do delikatnego przesunięcia jej do przodu. Na przejściu z góry do dołu dążymy do jak największej płynności. Im łagodniejszy kąt tym, mniejsze siły działają na każdą przelotkę oraz mniejsze są opory wysnuwania żyłki. Dlatego łagodne kąty jak najbardziej porządane. Rozwinięciem tej idei jest spiral na długości prawie całego blanku. Przejście niemalże po prostej lini. Dlatego też czasami warto przesunąć ją w lewo zamiast w prawo, robiąc np. simple spiral lub rewolwer. To co się robi zależy od konkretnej sytuacji. Ustawianie przelotki przeciwnie do kierunku spirali i tak jest tylko półśrodkiem, nie przekręcisz jej na tyle aby uzyskać swobodę ruchu linki taką jak w castingu tradycyjnym. To jak nie równomiernie będzie nawijana linka wychodzi przy pierwszych testach. Wtedy też można sprawdzić czy można ją zostawić na 0 czy też przekręcić przeciwnie, czy też zgodnie z ruchem spirali. Idąc dalej tym tropem, przekręcanie przelotki w kierunku przeciwnym do spirali jest jak najbardziej poprawne. Przekręcanie jej w kierunku spirali jest też jak najbardziej poprawne. To co się robi zależy od konkretnej sytuacji.
#45 ONLINE
Napisano 21 styczeń 2011 - 18:33
pozdro .
#46 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2011 - 22:44
- panpawel85 i Przemek_M lubią to
#47 ONLINE
Napisano 22 styczeń 2011 - 09:28
Przyznam, że po przeczytaniu kilku artykułów, kilku dyskusjach i ładnych ilustracjach mimo wszystko zrobię tak, jak mi rozsądek podpowiada. Bo zbrojenie to nie prawda objawiona, a logiczne myślenie - moim zdaniem.
Właśnie .Dlatego zrobiłem ,tak jak zrobiłem .Do tego jeszcze zmniejszyłem ilość przelotek o jedną sztukę .Wcześniej było :
Tip i następne w odległości od szczytu ,kolejno (w cm ) 8 ;18 ;29,5 ;42,5 ;58 ;77 i 101 .Teraz jest Tip i kolejno 11,5 ;24 ;39,5 ;57 ;76 ;100 .Zobaczymy co będzie się działo po pierwszych testach .
#48 OFFLINE
Napisano 13 luty 2011 - 10:28
Rzucałem wędką jak przelotki były przymocowane taśmą i przynętę 14g posyłałem na około 40 metrów - nie jest chyba najgorzej?
Wszystko mi się podoba, prócz lakierowania blanku. Przelotki wyszły idealnie ale duże powierzchnie tak sobie. Gdy się dobrze przyjrzeć to są tam jakby małe falki... Używałem Flex Coat Lite - dwie warstwy. Wszystko się kręciło, była też świeczka od spodu.. Lakieru nie było dużo jak sugerowano w artykule A better epoxy finish. Myślę, że trzeba mieć duże doświadczenie by to zrobić idealnie. Czy da się to jeszcze jakoś poprawić? Czeka na mnie jeszcze mały ST.Croix i chciałbym zrobić go lepiej.
Załączone pliki
#49 OFFLINE
Napisano 17 luty 2011 - 23:16
Jakie przelotki (tytanowe, sic id) do blanku pod casting batsona (3 czesciowy) IC747-3 RX7 1,88m 14-60g 12-25lb Fast Heavy , ile i jak je rozstawic. raczej z wyzszej polki jakby co.
#50 OFFLINE
Napisano 18 luty 2011 - 07:49
Ilość i rozkład to już indywidualna sprawa blanku...
#51 OFFLINE
Napisano 18 luty 2011 - 08:59
#52 OFFLINE
Napisano 18 luty 2011 - 10:05
Fakt, ze alconite bedzie najlepsza opcja
Bujo
#53 OFFLINE
Napisano 18 luty 2011 - 10:22
#54 OFFLINE
Napisano 18 luty 2011 - 10:28
#55 OFFLINE
Napisano 19 luty 2011 - 10:10
#56 OFFLINE
Napisano 19 luty 2011 - 10:19
#57 ONLINE
Napisano 19 luty 2011 - 13:26
#58 OFFLINE
Napisano 19 luty 2011 - 15:14
The items listed are only suggestions. Batson Enterprises encourages all custom rod builders to find a style that works for them
Wiec dlatego sie pytam a poza tym tam nie ma przelotek ani osadzen kolowrotka fuji.
Poza tym polski roadbuliding rozni sie od amerykanskiego (to z artykulow naszych roadbuilderow na jerkbait.pl) a ja chce miec wedke na Polske/Europe a nie stany.
#59 OFFLINE
Napisano 19 luty 2011 - 15:45
Pzdr,
Fatso
#60 OFFLINE
Napisano 11 kwiecień 2011 - 07:59
Pozdrawiam
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, spacing, cast, przelotki
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych