Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Multiplikator do lekkiego spiningu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
501 odpowiedzi w tym temacie

#301 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów
  • Imię:Hubert

Napisano 27 luty 2024 - 07:30

Czy istnieją multiplikatory, które obsługują komfortowo przynęty 3-18g?

Nie moge wprost odpowiedziec na Twoje pytanie Kuba ... ale podpowiem Ci z wlasnego doswiadczenia, ze musisz/powiniennes okreslic Twoj indywidualny "Komfort",- w sensie co on oznacza dla Ciebie w stosunku do konkretnych typow przynet jakich uzywasz.

W punkt!

Arku, ta Rapala waży 3, czy 4 g (taką informację znalazłem), bo w tym przypadku różnica w wadze jest znaczna.

#302 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 27 luty 2024 - 08:00

W punkt!

Arku, ta Rapala waży 3, czy 4 g (taką informację znalazłem), bo w tym przypadku różnica w wadze jest znaczna.

Z najmniejszych Rapalek CD byly 3cm i 4 cm.

3cm z jedna kotwiczka wazy 3g a 4cm z dwoma kotwiczkami wazy 4g.

• Koincydencja lubi to

#303 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 27 luty 2024 - 08:35

Dopracowałem przynętę o długości 6.5-7cm, która waży 11g, podczas lotu, układa się idealnie w linii prostej jak strzała z łuku, bez względu na dystans, przy wolnym prowadzeniu, wypływa do powierzchni i smuży, pracuje bardzo drobno więc opór, który stawia w wodzie jest znikomy. Chciałbym powyższą przynętą rzucać jak najdalej. Jeśli miałbym używać innych przynęt, byłby to przynęty mniejsze ale nie lżejsze niż 3g. Wszystkie moje przynęty nie stawiają wyczuwalnego oporu w wodzie. Zależy mi na uzyskaniu możliwe dalekiego zasięgu i bezawaryjności obsługi (mam na myśli brody, splątania itp.). Nie mam nawet podstawowej wiedzy na temat baitcastingu. 

• Rheinangler lubi to

#304 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 27 luty 2024 - 08:53

Wydaje mi sie Kuba, ze czeka Cie fajna zabawa. Przynety o jakich piszesz sa castingowo-wdziecznymi przynetami.

Jak sie zdecydujesz na jakis zestaw, moze byloby fajnie zebys zalozyl autorski watek w tym dziale?

Pozytek jest z tego obopolny, bo potrafisz fajnie opisywac sytuacje i lowisz ryby, co oznacza, ze wielu doswidczonych castingowcow bedzie tam zagladac i podpowiadac Ci sprzetowo a z drugiej strony powstanie cos wartosciowego jak chodzi o tresc zamieszczene na formum, zamiast kolejnego watku "jaka wedka pod": klenia, bolenia itd....

#305 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 27 luty 2024 - 08:53

Dopracowałem przynętę o długości 6.5-7cm, która waży 11g, podczas lotu, układa się idealnie w linii prostej jak strzała z łuku, bez względu na dystans, przy wolnym prowadzeniu, wypływa do powierzchni i smuży, pracuje bardzo drobno więc opór, który stawia w wodzie jest znikomy. Chciałbym powyższą przynętą rzucać jak najdalej. Jeśli miałbym używać innych przynęt, byłby to przynęty mniejsze ale nie lżejsze niż 3g. Wszystkie moje przynęty nie stawiają wyczuwalnego oporu w wodzie. Zależy mi na uzyskaniu możliwe dalekiego zasięgu i bezawaryjności obsługi (mam na myśli brody, splątania itp.). Nie mam nawet podstawowej wiedzy na temat baitcastingu. 

Ja jako skromny adept tej metody poszedł bym jednak w dwa zestawy jak ma być do 18g .

Do 10 g aldebararan

od 10 g steez .

Ale co ja tam wiem ... ;)

• guciolucky lubi to

#306 OFFLINE   sucks_one

sucks_one

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 885 postów
  • LokalizacjaKonstancin Jeziorna
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:Kurek

Napisano 27 luty 2024 - 09:16

IMO problem będziesz miał z kijem który miałby obsłużyć 3 i 18g w jakimkolwiek komforcie. 

#307 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 27 luty 2024 - 09:17

Poza tym, że steez mi się podoba to ja, wiem dokładnie nic :) Niemniej chciałbym jeden zestaw i to właśnie typowy light, te 3g to może jest na wyrost bo fizycznie zakres będzie 6-14g ale wydaje mi się, że lekki margines z dołu pozwoliłby rzucać dalej? 

#308 OFFLINE   sucks_one

sucks_one

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 885 postów

Napisano 27 luty 2024 - 09:19

Wobec tego stary Alphas 105sv pozwoli Ci rzucać komfortowo. Szpulka SV 33mm.

• guciolucky lubi to

#309 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 27 luty 2024 - 09:28

Twoim zadaniem, Alphas jest najlepszym kołowrotkiem, który mógłbym użyć? 

#310 OFFLINE   sucks_one

sucks_one

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 885 postów

Napisano 27 luty 2024 - 09:32

Są jeszcze dwie stajnie które znam i w których znajdziesz coś odpowiedniego. Alphas to ponadczasowa konstrukcja z mosiężnym napędem o dwóch przełożeniach i relatywnie niskiej cenie zakupu.

Jesteś początkujący i w pewnym sensie musisz sam znaleźć swoją drogę a wspomniany tutaj sprzęt prawdopodobnie spowoduje, że zaprzyjaźnisz się z BC

Użytkownik sucks_one edytował ten post 27 luty 2024 - 09:33

• guciolucky lubi to

#311 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 27 luty 2024 - 09:37

IMO problem będziesz miał z kijem który miałby obsłużyć 3 i 18g w jakimkolwiek komforcie. 

Nie wiem co Kuba planuje w kategorii wedki ale SLS-y ktore Kuba lubi, beda sie doskonale nadawac, a jesli bedzie to dluzsza ok 9' wedka to ogarnie temat bardzo dobrze.

• guciolucky lubi to

#312 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 27 luty 2024 - 09:52

Wędka na pewno będzie 9' i tutaj jakoś sobie poradzę natomiast totalnie nie poradzę sobie z młynkiem dlatego mimo, że będę początkującym to chcę nabyć od razu możliwie najlepszą opcję docelową. Nie chciałbym się zrazić z powodu jakości kołowrotka ani sprzedawać i kupować kolejne egzemplarze. Dlatego zawracam Wam d..., żeby nie zrobić czegoś pochopnie. 

#313 OFFLINE   sucks_one

sucks_one

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 885 postów

Napisano 27 luty 2024 - 09:53

Nie wiem co Kuba planuje w kategorii wedki ale SLS-y ktore Kuba lubi, beda sie doskonale nadawac, a jesli bedzie to dluzsza ok 9' wedka to ogarnie temat bardzo dobrze.

Poczucie komfortu jest tematem mega subiektywnym :)

Gucio ... Alphas jest wysokiej jakości sprzętem. Ma mega zajebiaszczy hamulec rzutowy z doskonałą ergonomią. Mógłbym nawet napisać , że to stara dobra Daiwa w przeciwieństwie do obecnych klonów, mieszańców :)

Użytkownik sucks_one edytował ten post 27 luty 2024 - 10:00

• guciolucky i Umbra lubią to

#314 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 27 luty 2024 - 10:01

Poniewaz chcesz Kuba Steeza to rozwaz moze Steeza CT, ale od razu Ci powiem, ze trzeba go stuningowac (lozyska i lekka szpula) zeby obsluzyl Twoj docelowy zakres. 

Jest tu na forum watek o Daiwach CT (Alphas i Steez) ,- poczytaj zeby wyrobic sobie zdanie. Odezwal bym sie takze do Adriana @Andan, kopalnia wiedzy o multikach i castingu bez bajania,- mnie bardzo pomogl a fragmety naszych rozmow ktorych od razu nie zrozumialem odkrywalem jeszcze dlugo po nich.... i pewnie jeszcze dlugo beda mi sie jakos tam przypominac.

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 27 luty 2024 - 10:15

• sucks_one lubi to

#315 OFFLINE   sucks_one

sucks_one

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 885 postów

Napisano 27 luty 2024 - 10:05

To prawda! Adi wie wiecej niż inżynierowie Daiwy i pewnie nie przez przypadek używa Alphas/PX :)

Tak sobie myślę, że gdybym miał używać kija 9' to chyba wolałbym coś cięższego w roli maszynki ....Millionaire SV dla przykładu :)

#316 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 27 luty 2024 - 12:24

Nie chciałbym się zbytnio zagłębiać w temat. Steez mi się podoba ale wolę kupić kołowrotek, który nie będzie wymagał tuningu jeśli takowy istnieje. 

#317 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów
  • Imię:Hubert

Napisano 27 luty 2024 - 12:31

... Chciałbym powyższą przynętą rzucać jak najdalej...

A tak z ciekawości się zapytam. Jakie odległości Cię satysfakcjonują? 

#318 OFFLINE   DominikBP

DominikBP

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 238 postów
  • LokalizacjaBiała Podlaska
  • Imię:Dominik

Napisano 27 luty 2024 - 12:46

A tak z ciekawości się zapytam. Jakie odległości Cię satysfakcjonują? 

I to jest właśnie kwintesencja castingu. Jak rzucę wobkiem 2 gramowym kleniowym to na 30 obrotów korbą to jestem mega zadowolony, a innemu to będzie mało.

#319 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 27 luty 2024 - 15:01

Chciałbym rzucać tak daleko jak to możliwe za pomocą multiplikatora. Zdaje sobie sprawę, że nie osiągnę dystansów tak dużych jak spinem ale chciałbym wybrać kołowrotek, który będzie pozwalał rzucić dalej niż inne. 

#320 OFFLINE   czarny1

czarny1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 955 postów
  • LokalizacjaLanckorona/Przemyśl
  • Imię:Michał

Napisano 27 luty 2024 - 15:09

Twoim zadaniem, Alphas jest najlepszym kołowrotkiem, który mógłbym użyć? 

to dobry wybór, ma jednak zasadniczą wadę - szpulka 33mm... jest mocno ograniczony wybór szpul (zwłaszcza po kilku latach od zakończenia produkcji) jakbyś chciał poprawic osiągi...

stezy maja niestety konstrukcję nakierowana raczej na lekkość niż wytrzymałość - minusem jest niestety lekka i mniej trwała aluminiowa przekładnia:( za to wybór szpul 34mm jest bardzo duży i za niewielkie pieniądze możesz zrobić młynek od ok 3g... do tego wszystkie możliwe bajery których poskąpiono w alphasie... 

w każdym przypadku warto mieć lekką szpulę, zwłaszcza, że można ją dokupic nawet dużo później:)

no i jest jeszcze kwestia nawoju linki - starsze multiki mają dość niskie przełożenie i na bolenia mogą byc za wolne... sprawdź to koniecznie!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych