Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Multiplikator do lekkiego spiningu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
501 odpowiedzi w tym temacie

#381 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 12 marzec 2024 - 19:03

Jutro spróbuję, ja radzisz :) Ogólnie cały zestaw jest poręczny. Fajnie prowadzi się przynętę i szybko można ją podać. W związku z brakiem odstrzałów, wezmę jutro docelową przynętę.

#382 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów
  • Imię:Hubert

Napisano 12 marzec 2024 - 19:38

Emocje jak na porodówce. ;)

Mam dwa multiplikatory, które chętnie podesłałbym Ci na testy. Byłbym cholernie ciekaw Twoich odczuć z ich użytkowania. A jeszcze bardziej z rzutów z 17lb wędziska.

• Alexspin i bob74 lubią to

#383 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 12 marzec 2024 - 19:45

Ja się totalnie nie znam na baitcastingu. W zasadzie to czułem się dzisiaj, chyba dokładnie tak, jak na pierwszej wyprawie na ryby, może poza tym, że z góry założyłem brak możliwości złowienia ryby (nie założyłem kotwic i nie pamiętam pierwszej wyprawy). Dręczy mnie jedynie, dlaczego przynęta nie leciała daleko i czemu nie mogłem ostro pie...nąć

#384 OFFLINE   czarny1

czarny1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 955 postów
  • LokalizacjaLanckorona/Przemyśl
  • Imię:Michał

Napisano 12 marzec 2024 - 19:57

mówiłem, że sobie poradzisz...

boleń to kiepski gatunek do casta... nie widac wielu zalet ruchomej szpuli, a wadę niestety tak - rzuty zawsze będą trochę krótsze... 

za to sam proces zmiany ze stałej szpuli zapewnia wiele radości:)

Użytkownik czarny1 edytował ten post 12 marzec 2024 - 19:59

• guciolucky i Alexspin lubią to

#385 OFFLINE   SzczupakRzeczny

SzczupakRzeczny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 12 marzec 2024 - 20:10

Ja się totalnie nie znam na baitcastingu. W zasadzie to czułem się dzisiaj, chyba dokładnie tak, jak na pierwszej wyprawie na ryby, może poza tym, że z góry założyłem brak możliwości złowienia ryby (nie założyłem kotwic i nie pamiętam pierwszej wyprawy). Dręczy mnie jedynie, dlaczego przynęta nie leciała daleko i czemu nie mogłem ostro pie...nąć

Docisk szpuli jak masz ustawiony ? Na sztywno ?

Zrób docisk szpuli aby miała lekki luz (na boki ) panel boczny ustaw na 4. Jak masz przynęty które możesz odstrzelić to zakładamy i napierd**** ( nie strzelaj z nadgarstka tylko płynnym ruchem zapitol )
Przypomnę Ci , ze masz steeza topowy młynek ;) Tu o brody trzeba się dość postarać.
  • Biesan i guciolucky lubią to

#386 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów

Napisano 12 marzec 2024 - 20:12

Kuba, mi prostemu człowiekowi napisz ile tych metrów potrzebujesz - 30, 40, 50, a może 100? Ja siebie nazywam "z tych co lubi p****ąć". Ale z 12 funtówki nie umiem, bo mi się jak paragraf składa i doooopa z rzutu. Pewnie nie umiem, a nauczycieli w okolicy brak.

Ten Steez ma szpulę z napisem SV? Mi osobiście nigdy d**y nie urywała.

Użytkownik HaDe edytował ten post 12 marzec 2024 - 20:14

#387 OFFLINE   SzczupakRzeczny

SzczupakRzeczny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 12 marzec 2024 - 20:15

Dodam tylko , że jeśli chcesz i masz ochotę możemy się umówić na jakiś konkretny dzień w Olsztynie oczywiście. Kilka zabawek mam swoich, ale raczej w segmencie ultra lighta. Mogę coś zabrać ze sobą , żadnym fachowcem nie jestem. Kilka lat macham castem , trochę tego sprzętu przewaliłem. Może coś pomogę.

Tak Hubert to jest SV Boost 34mm

Użytkownik SzczupakRzeczny edytował ten post 12 marzec 2024 - 20:16

• guciolucky lubi to

#388 OFFLINE   czarny1

czarny1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 955 postów

Napisano 12 marzec 2024 - 20:16

Docisk szpuli jak masz ustawiony ? Na sztywno ?

Zrób docisk szpuli aby miała lekki luz (na boki ) panel boczny ustaw na 4. Jak masz przynęty które możesz odstrzelić to zakładamy i napierd**** ( nie strzelaj z nadgarstka tylko płynnym ruchem zapitol )
Przypomnę Ci , ze masz steeza topowy młynek ;) Tu o brody trzeba się dość postarać.

co ma do tego topowy młynek? przeciez hamulec jest identyczny jak w tańszych daiwach... a to co opisałeś to właśnie jest właśnie to "postarać"...

• guciolucky lubi to

#389 OFFLINE   SzczupakRzeczny

SzczupakRzeczny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 12 marzec 2024 - 20:18

co ma do tego topowy młynek? przeciez hamulec jest identyczny jak w tańszych daiwach... a to co opisałeś to właśnie jest właśnie to "postarać"...

No uwierz , ze ma i to sporo ;)

Ja jeśli już używam z hamulcami SV to ustawienie jest na 1-3 zależnie od wiatru , bród za bardzo nie miewam ;)
Nie łowie tatulami , ale łowiłem i bardzo fajne budżetowe mlynki ;)5fd754c19525089eaa985721bb32be82.png

Użytkownik SzczupakRzeczny edytował ten post 12 marzec 2024 - 20:33

#390 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 12 marzec 2024 - 20:24

Myślę, że 50 metrów jest w zupełności ok.

Co do bródek to wcale nie jest tak trudno, generalnie nie robiłem ich na ustawieniu 10, później zmieniłem na 8 a na koniec 6 i przy ostatnim nastawie, musiałem się mocno napiąć, żeby nie zbełtać linki. Założyłem przynętę, niezbyt idealną w locie ale spisałem na straty w związku z tym, że liczyłem się z odstrzałem :)
  • Alexspin lubi to

#391 OFFLINE   SzczupakRzeczny

SzczupakRzeczny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 12 marzec 2024 - 20:29

Co do bródek to wcale nie jest tak trudno, generalnie nie robiłem ich na ustawieniu 10, później zmieniłem na 8 a na koniec 6 i przy ostatnim nastawie, musiałem się mocno napiąć, żeby nie zbełtać linki. Założyłem przynętę, niezbyt idealną w locie ale spisałem na straty w związku z tym, że liczyłem się z odstrzałem :)

Jaka była pogoda ? Wiatr tez odgrywa spore znaczenie. Dużo odgrywa kwestia wprawy , płynnego a zarazem silnego rzutu ;)
  • Umbra lubi to

#392 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów

Napisano 12 marzec 2024 - 20:33

Myślę, że Twoje oczekiwania są realne - mam na myśli Twoje ostatnie cięższe projekty przynęt.

#393 OFFLINE   bob74

bob74

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 924 postów
  • LokalizacjaAugustów/Warszawa
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Jatkowski

Napisano 12 marzec 2024 - 20:41

... raczej przy kiju 17 LB i raczej 9'6, czyli uncjówka... Podbij , Kuba, na priv z kontaktem,  to może coś podpowiem w kwestii dłuższego zestawu...

• guciolucky i Koincydencja lubią to

#394 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów
  • LokalizacjaWola Batorska
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Maj

Napisano 12 marzec 2024 - 20:53

Nie dość że emocje jak na porodówce, to ile położnych jeszcze przy tym. . Jaką dynamikę ma ten kij?. Mam 2 12funtowki z jednej stajni. Z jednego mogę przywalić jak na budowlańca przystało a z drugim trza tak subtelnie. 34mm lekkiej szpuli powinno ogarnąć już wszystko.... Ale za kilka h rzucania. Raz kolega się trochę w prawi, dwa nowy multik potrzebuje trochę czasu zanim zacznie daleko rzucać. Mi z autopsji wydzodziło jakiś miech nad wodą zanim było tak jak chciałem. I nie ma się co nakręcać że nie leci jak ze spina. Poleci nawet w... Dalej. Ino nie od razu. A nastawy niestety trza dobrać samemu. Nawet jakbym oddał swój sprzęt w inne ręce, nawet doświadczone to nie będzie tak samo. Np. ja pocisnę 70m lotną cykadą a kolega lowiacy 30 lat spinem i 5 kastem tym samym zestawem ustawionym podemnie pociśnie 40m. Na odwrót bywa podobnie. Oczywiście po kilku rzutach i regulacjach wyniki są bardziej zbliżone ale i tak różne. Każdy ma inną motorykę, budowę ciała która albo pomaga albo przeszkadza przy długich patykach plus swoje przekonanie że to tam ma być i koniec. Rzucać, rzucać i nie marudzić. Jak się kupiło zajebiste zabawki to wcześniej czy później będzie zajebiście. Pz
  • guciolucky, Koincydencja i Alexspin lubią to

#395 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 12 marzec 2024 - 20:53

To było moje pierwsze podejście, pogoda raczej bez wpływu wiatru. Lekki deszczyk i zimno w dłonie to jedyny minus. Podejrzewam, że niestety nie jestem urodzonym geniuszem castingu ale wiem, że mogę być wyuczonym jeśli się zafiksuję.
  • Rheinangler, BOB i mayou lubią to

#396 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 12 marzec 2024 - 21:55

Analizując, wszystkie Wasze uwagi, pokrywają się z moimi odczuciami. Może to dziwnie zabrzmi ale nieczęsto bywam w miejscach gdzie wszyscy dokoła są zdecydowanie lepsi ode mnie, tutaj różnica jest wręcz przygniatająca, trochę się kryguje ale zarazem odczuwam, naturalną chęć, żeby Wam dorównać i tego właśnie potrzebuję, dawno nie miałem wyzwania wędkarskiego, teraz mam :)
  • Guzu i Rheinangler lubią to

#397 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

No comment - subjective opinion only

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3753 postów
  • LokalizacjaŁódź (łowiska O/Sieradz, O/Piotrków).
  • Imię:Aleksander
  • Nazwisko:senatorskie

Napisano 13 marzec 2024 - 07:09

... Zrób docisk szpuli aby miała lekki luz (na boki ) ...

??? :o

Użytkownik Alexspin edytował ten post 13 marzec 2024 - 07:10

#398 OFFLINE   sucks_one

sucks_one

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 885 postów
  • LokalizacjaKonstancin Jeziorna
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:Kurek

Napisano 13 marzec 2024 - 07:17

Jeśli na mag 6 z dociśniętym dociskiem robisz bełty to znaczy że pizgasz jak na korbie. Nie tędy droga. Sprzęt nie wyręczy Cię w elementarnych kwestiach.

Zdaje się, że coś pisałeś o łowieniu muchówką ..... porównałby to na tą chwilę do właśnie rzucania muchowym badylem. Im więcej siły włożysz w wyrzut tym większa kupa.

Użytkownik sucks_one edytował ten post 13 marzec 2024 - 07:21

• guciolucky, bob74 i SzczupakRzeczny lubią to

#399 OFFLINE   czarny1

czarny1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 955 postów

Napisano 13 marzec 2024 - 10:18

nie słuchaj jak ktos Ci mówi "ustaw na 3 i będzie dobrze" - założysz inną szpulę, powieje wiatr, masz inną wędkę lub nawet nawiniesz więcej linki niż kolega i juz dobrze nie będzie... do ustawień trzeba dojść samemu i naprawdę nie jest to takie trudne - w sumie to tylko dwa pokrętła... trzeba samemu pokombinować i umieć dopasować się do zmian:)

jeśli kluczowa jest odległość rzutu to kup plecionkę z zaznaczonymi odcinkami i sprawdzaj co wyjdzie... 

ktoś już tutaj o tym pisał - świetną szkołą jest łowienie w nocy, kiedy wiesz, że nie możesz zrobić brody - wróć sobie do tego wpisu, warto...

a jak juz podstawy opanujesz to pomyśl o pstrągach z małych rzeczek... albo szczupaki, okonie czy inne ryby z małych ciurków... tu się nauczysz najwięcej i najszybciej - inne techniki rzutu, celność itp... łatwo  nie będzie:) tylko do pstrągów już byś musiał dokupic lekką szpulę...

i pamietaj - dasz radę:)

• guciolucky i bob74 lubią to

#400 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 13 marzec 2024 - 15:52

Dzisiaj odniosłem pierwszy sukces. Docisk szpuli, jak doradził mi @SzczupakRzeczny, ustawiłem tak aby szpulka delikatnie stukała pod naciekiem kciuka. Magnetyk ustawiłem w pozycji 7 i.... rzucałem na ponad 40m, zwijając wykonywałem około 54 obrotów korbką. Fajne uczucie, zmieniając na poz 6 leciało jeszcze lepiej i lżej ale potrafiła zrobić się maniana. Największą frajdę miałem z tego, że moja przynęta robiła robotę, latała idealnie prosto, celnie i daleko z potencjałem na większy dystans. Jedno już wiem, że muszę mieć głębiej ładujący kij, kij w typie Talona VI+ 100MLXF tylko lżejszy, raczej niekoniecznie dłuższy niż 8'6, niestety 8'6 MLXF nie ładuje tak głęboko jak 10'tka. Moje odczucie jest takie, że blank w spinie musi generować potężną dynamikę aby uzyskać duży dystans rzutowy natomiast cast wymaga dłuższego i narastającego przyspieszenia podczas rozpędu rzucanej przynęty, co może zapewnić blank o głębokim ugięciu a może i taki, który potrafi zdrowo dopalić szczytówkę dolnikiem, w fazie największego wychylenia wstecznego. Gdybym używał przynęt 15-20g to mój kij ładował by się idealnie. Zrobię taki test.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych