Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

ZDOBIENIE WĘDEK - Wyplatanki

tech-rb omotka nici wyplatanka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
238 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   pietrus

pietrus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 582 postów
  • LokalizacjaStalowa Wola

Napisano 07 lipiec 2006 - 15:25

@Tarlos szczerze mówiąc zrobiłem ich dosyć dawno i napewno nie robiłem ich wedłóg jakiegoś wzoru :mellow: Zapewne powinno sie tak robić. Pamiętam jak robiłem tą łusecze to blank dzieliłem(oznaczałem) na 4 cześci po obwodzie a długość wypaltanki dobiarasz jaka sobie sam zamarzysz :)Chodzi o to żeby były równe kwadraty i po tych oznaczeniach prowadzisz nić.
Podstawą jest żeby pierwszą nić połozyć idealnie, od tego zależy efekt końcowy.
Popytaj Pana Irka Matuszewskiego o szczegóły, to naprawde przemiły facet i napewno ci pomoze.

Pozdro

#22 OFFLINE   Ireneusz Matuszewski

Ireneusz Matuszewski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 315 postów

Napisano 07 lipiec 2006 - 17:51

@Pietrus,
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tymi dekoracjami. Czy to są Twoje pierwsze wyplatanki?
Pozdrawiam,
Irek

#23 OFFLINE   pietrus

pietrus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 582 postów

Napisano 07 lipiec 2006 - 18:13

Witam Panie Irku.
Tak to są moje pierwsze wyplatanki i ciesze sie że sie Panu podobaja. Te dwie kolorowe to jest takie samo wykonanie tylko kolory zmienione :mellow: Nici uzyłem zwykłych do szycia :mellow: :mellow:
Teraz jakbym miał je powtórzyć podejrzewam ze byłby kłopot, poprostu nie pamiętam jak ich zrobiłem.

pozdro

#24 OFFLINE   Ireneusz Matuszewski

Ireneusz Matuszewski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 315 postów

Napisano 07 lipiec 2006 - 18:30

@Tarlos,
Złożyłeś już ostatni blank? Jak wyszedł? Ponieważ dyskutujemy w Temacie miesiąca a chcesz rozpocząć przygodę z dekoracjami, chętnie Ci pomogę. Podoba Ci się łuska. Może zrobimy ją wspólnie step by step. Ja będę pisał - ty będziesz robił. Jesteś gotowy?
Pozdrawiam,
Irek

#25 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 lipiec 2006 - 18:49

@Irku,
śweietny pomysł, można jeszcze wrzucić zdjecia z krok po kroku - to by było coś :mellow:

#26 OFFLINE   Tarłoś

Tarłoś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 896 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Tarłowski

Napisano 07 lipiec 2006 - 21:24

Witam
Wchodzę w to :mellow:
A jeżeli chodzi o blank to uzbroiłem i jestem bardzo zadowolony rewelacja, trochę doskwiera mi brak dobrego kręciołka do lakierowania ( jak już mówiłem używam silniczka do grilla) . Lakier nieznacznie się przesunął w jędną stronę ale i tak mi się podoba. Jeżeli chodzi o wyplatankę to chętnie zrobiłbym taką łuskę po między rękojeściami ( jak Pan wie zrobiłem rękojęść dwu częściową z gołym blakiem po środku) w związku z tym że kij trochę leci na pysk pomyślałem, że zrobienie wyplatanki pięknie by go wyważyło. W takim razie czekam na instrukcję, od czego zacząć.
Pozdrawiam
Tomasz Tarłowski - TARŁO$

#27 OFFLINE   Waci

Waci

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 156 postów
  • Lokalizacjato tu to tam

Napisano 07 lipiec 2006 - 22:56

Pomysł mnie się też podoba. Ten step by step oczywiście.
Martwi mnie, że niektórzy koledzy mają nieco sarkastyczne podejście. Panowie czasami lepiej byłoby się nie odzywać bo to nic do tematu nie wnosi jedynie zamula post.

#28 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 lipiec 2006 - 06:04

@Tarlos,

super, czekam na fotki od Ciebie, i instruktarz od Irka :mellow: przy okazji namawiam zebys pochwalil sie swoja pierwsza produkcja, nawet jesli uwazasz ze cos mozna bylo zrobic lepiej - to tez jest wazne zeby takie rzeczy pokazywac następne na pewno będą lepsze !

@Waci

no tak, to jest tak - ktos cos stara sie zrobic, to zaraz drugi z boku doskoczy zeby szpile wsadzic, mysle ze tak juz jest i bedzie, trzeba przywyknac :mellow: przejmowac sie nie ma co B)

Pozdrawiam

#29 OFFLINE   pietrus

pietrus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 582 postów

Napisano 08 lipiec 2006 - 08:34

Chłopaki, świetny pomysł z tym krok po kroku. Ze zdjęciami napewno było by fajniej :mellow: .
@Waci podzielam Twoje zdanie, przeciez na tym forum właśnie o to chodzi zeby pokazać coś ładnego.
Przecież gołego blanku nie będę pokazywał :mellow:

Pozdro

#30 OFFLINE   Ireneusz Matuszewski

Ireneusz Matuszewski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 315 postów

Napisano 08 lipiec 2006 - 14:22

Witam,
No to zaczynamy.
Na początek musisz zgromadzić potrzebne narzędzia i materiały. Potrzebne będą: linijka, ołówek, taśma klejąca-taka sama jak do ustalania uchwytu na blanku, nożyczki, metalowy rysik, narzędzie jakiego używasz do dobijania nici w omotce, nici omotkowe. Aby łuska wyglądała poprawnie, należy zastosować nić którą zrobione były omotki na wędce, natomiast druga nić będzie nicią metaliczną. Obydwa rodzaje nici muszą być jednakowej grubości A lub C.
Aby zacząć wykonywać dekorację musisz mieć dostęp ze wszystkich stron do miejsca w którym wyplatanka będzie wykonywana. Tak więc wędka misi być w poziomie podparta w dwóch miejscach tak, aby element nie mógł przemieszczać się w żadnej płaszczyźnie. Blank musi się swobodnie obracać wokół własnej osi. Ja mam specjalnie wykonany,prosty przyrząd. Jest to płyta pilśniowa o wymiarach ok 70 x 50 cm. Od spodu przymocowałem dwie cienkie kantówki tak, aby wystawały spod płyty na odległość około 15 cm. Kantówki są do siebie równoległe oddalone o ok.50 cm. W kantówkach na końcach nacięte są rowki w których będzie obracał się blank. To jest bardzo ważne. Inaczej nie wykona się wyplatanki. @Friko, jak możesz wpadnij w poniedziałek do mnie. Zdjęcia z pewnością pomogą.
Pozdrawiam,
Irek

#31 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 lipiec 2006 - 11:10

@Friko, jak możesz wpadnij w poniedziałek do mnie. Zdjęcia z pewnością pomogą.
Pozdrawiam,
Irek

Irku,
jeżeli można to wpadnę jutro (wtorek) po południu. Przy okazji sprecyzuję zamówienie z Talona.

Pozdrawiam

#32 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 lipiec 2006 - 15:44

No dobra, wrzucam fotke tego pulpitu o którym pisał Irek, wygląda to tak:

pozdrawiam

Załączone pliki

• Załączony plik  pulpit.jpg   39,93 KB   1124 Ilość pobrań

#33 OFFLINE   Waci

Waci

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 156 postów

Napisano 11 lipiec 2006 - 21:01

Prawdę powiedziawszy myślałem, że to stanowisko wygląda bardziej zaawansowanie. Że są jakieś rolki do blanku jakieś naciągacze nitek i tym podobne urządzenia. A tu nic takiego nie ma, zwykła decha. Moja ciekawość zatem wzrasta, co będzie dalej?

#34 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów
  • LokalizacjaWioska Z Tramwajami
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:...znane...

Napisano 11 lipiec 2006 - 21:15

WACI jak mogles niezauwazyc podkladek pod blankiem zapobiegajcym jego rysowaniu

:unsure: ;) ;) ;) ;)

#35 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 lipiec 2006 - 22:01

Ale o co chodzi? Proste rozwiazania sa najczesciej rowniez najlepsze :unsure: Przynajmniej nie ma sie co popsuc :mellow:

#36 OFFLINE   Waci

Waci

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 156 postów

Napisano 12 lipiec 2006 - 07:51

@Friko. Wszystko jest spoko. Przynajmniej u mnie. Moja wypowiedź nie zawiera żadnych podtekstów o znamionach szyderczych. Byłem po prostu zaskoczony prostotą rozwiązania. Dlatego z niecierpliwością czekam na dalszy ciąg zdjęć.

#37 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 lipiec 2006 - 12:49

Z tym to już trzeba do @Tarlosa teraz, zeby wrzucał fotki z kolejnych etapow powstawania swojej wyplatanki :D

#38 OFFLINE   Ireneusz Matuszewski

Ireneusz Matuszewski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 315 postów

Napisano 12 lipiec 2006 - 17:20

@Waci
Zwykła decha - właśnie o to chodzi. To jest Hand Made tak wysoko ceniony na całym świecie. Żadnych urządzeń, tylko ręce.
Pozdrawiam,
Irek

#39 OFFLINE   Tarłoś

Tarłoś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 896 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Tarłowski

Napisano 12 lipiec 2006 - 21:20

Witam
Tak jak już pisałem jestem przygotowany, ale - no właśnie ale od piątku wyjeżdżam na urlop :mellow: i niestety nie będę mógł robić wyplatanki w tym okresie Embarassed . Moja propozycja jest taka, że zaraz po przyjeździe biorę się za plecienie wg instrukcji, no chyba, że znajdziecie innego chętnego. Oczywiście jeżeli poczekacie to obiecuję foto-relację z moich wypocin.
pzdr.
TARŁO$

#40 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 lipiec 2006 - 21:32

Trudno sie mówi, poczekamy, ale - trzymam za słowo!
Kiedy wracasz z urlopu?

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, omotka, nici, wyplatanka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych