#61 OFFLINE
Napisano 08 sierpień 2006 - 08:46
Postaram się nadrobić zaległość i do jutra wstawię zdjęcia.
Pzdr.
TARŁO$
#62 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2006 - 22:20
Małe kłopoty ze zdrowiem.
TARŁO$
#63 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2006 - 08:11
wracaj do zdrowia
#64 OFFLINE
Napisano 04 wrzesień 2006 - 15:16
no i jak, wykaraskałeś już się? Jak postępy z wyplatanką?
Pozdrawiam
#65 OFFLINE
Napisano 04 wrzesień 2006 - 18:06
Dawać dawać chopy
#66 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2006 - 09:02
Chyba tylko jęzorami.
#67 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2006 - 09:29
@Tarlos jest na rybach w Szwecji, po powrocie obiecał dokończyć wyplatankę, a potem ruszamy z nowym tematem miesiąca
Pozdrawiam
#68 OFFLINE
Napisano 02 październik 2006 - 23:45
Na wstępie chciałem przeprosić Wszystkich Was którzy czekali tak długo na tą pracę nad wyplatanką, Mea culpa .
Ale już jestem i biorę się do roboty co by można było ruszyć z kolejnym tematem miesiąca!
W kilku kolejnych postach załączam zdjęcia z pracy nad wyplatanką chronologicznie z tym co napisał Pan Irek.
Dla ułatwienia sobie pracy i dla lepszej wizualizacji poszczególnych etapów zrezygnowałem z robienia wyplatanki na wędce ( bardzo słaba widoczność na zdjęciach)i wziąłem do tego celu rurkę aluminiową na której można lepiej zauważyć poszczególne etapy pracy. Do robienia wyplatanki użyję też grubszych nici, żeby było lepiej widać postępy przy powstawaniu wyplatanki.
Pzdr.
TARŁO$
Załączone pliki
#69 OFFLINE
Napisano 02 październik 2006 - 23:47
Załączone pliki
#70 OFFLINE
Napisano 02 październik 2006 - 23:49
Załączone pliki
#71 OFFLINE
Napisano 02 październik 2006 - 23:51
Załączone pliki
#72 OFFLINE
Napisano 03 październik 2006 - 00:00
Rzeczywiście tak jak napisał Pan Irek najtrudniej zrobić linie prostopadłe do blanku. Zaimprowizowałem do tego celu prostą Wraping Machine i jakoś się udało ale nie ukrywam, że miałem z tym trochę kłopotu.
Panie Irku proszę opisać ten rysik który stosuje Pan do odznaczania lini siatki na blanku, bo szczerze mówiąc nie wiem czym to zrobić żeby nie zniszczyć blanku, a stosując nawet cienkiego markera linie są zdecydowanie grubsze od nici jaką będę stosował.
Pzdr.
Tomek Tarłowski - TARŁO$
#73 OFFLINE
Napisano 03 październik 2006 - 08:28
Powiedz mi tylko dlaczego nie na kijku ze splitgripem jak miało byc oryginalnie, chcesz najpierw poprobowac wyplatania na sucho a potem dopiero zabrac sie za wedke?
Pozdrawiam
#74 OFFLINE
Napisano 03 październik 2006 - 09:29
Dokładnie tak.
Najpierw chcą zrobić na sucho, poza tym na tej aluminiowej rurce będzie lepiej widać kolejne etapy.
Pzdr.
TARŁO$
#75 OFFLINE
Napisano 04 październik 2006 - 18:08
Pomysł z rurką jest bardzo dobry. Ze zdjęcia wnioskuję, że podział jest wykonany prawidłowo.
Naklej w odległości ok. 2 cm od pierwszej i ostatniej linii pionowej taśmę na całą średnicę blanku. Zaznacz na taśmie po dwóch stronach linie poziome i ponumeruj je od 1 do 4. Numery po jednej i drugiej stronie muszą się zgadzać. Potnij taśmę na kilkanaście odcinków po ok. 5-7 mm. Kawałki tej taśmy będą służyły do mocowanie kolejnych nici w wyplatance. Przygotuj nici, taśmę, kartkę i długopis. Jutro zaczynamy robienie wyplatanki.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
#76 OFFLINE
Napisano 04 październik 2006 - 21:53
Mam nadzieję, że dobrze to zrobiłem ?
Pzdr.
TARŁO$
Załączone pliki
#77 OFFLINE
Napisano 05 październik 2006 - 18:47
Jest bardzo dobrze. Czy masz przyrząd, na którym można położyć rurkę tak, aby była podparta w dwóch miejscach? Jeżeli tak, to zaczynamy. Na początek nici metalic naklej kawałek taśmy. Taśmę z nitką przylep na rurkę tak, aby nić przechodziła dokładnie przez lewy górny i prawy dolny róg pierwszego kwadratu na linii poziomej nr.1. Ciągnij dalej nic przez kolejne kwadraty po przekątnej aż do końca siatki. Nić powinna wyjść dokładnie w prawym górnym rogu ostatniego kwadratu na linii nr.1. Teraz od lewej strony zrób to samo. Nić powinna przecinać się dokładnie w środkach kwadratów. Zrób tak na kolejnych liniach 2,3 i 4. Powinieneś otrzymać siatkę z nici. Przecięcie każdej z nici powinno być dokładnie w środku kwadratu. Pamiętaj!! To co zrobiłeś, jest linią bazową, która nie może się w żadnym razie przesunąć w czasie dalszego robienia dekoracji. Pamiętaj również o kolejności wykonywania poszczególnych czynności. Jeżeli nie zachowasz kolejności kładzenia nici, wyplatanka nie wyjdzie. Na dzisiaj koniec. Teraz znajdż kilka godzin czasu non stop. Dalszego robienia wyplatanki nie można przerwać aż do końca. Przygotuj również pędzelek i lakier jednoskładnikowy do omotek. Zaraz po zakończeniu pracy koniecznie trzeba zagruntować wyplatankę.
Pozdrawiam,
Irek
#78 OFFLINE
Napisano 05 październik 2006 - 20:18
Mam przyrząd zrobiłem sobie, a wygląda tak.
TARŁO$
Załączone pliki
#79 OFFLINE
Napisano 06 październik 2006 - 14:51
Koledzy następne zdjęcia w poniedziałek - wyjeżdżam na trzy dni.
Pzdr.
TARŁO$
#80 OFFLINE
Napisano 06 październik 2006 - 21:15
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, omotka, nici, wyplatanka
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych