Historia jakiej nie pamiętacie....... Takie tam historyczne wspominki
#81 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2016 - 14:13
żeby nie było - też zbierałem oczywiście gospodarka niedoboru wydaje mi się jednak z perspektywy czasu nie mniej upadlająca od rozbuchanego konsumpcjonizmu
#82 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2016 - 14:21
Coloumb, chyba nie oglądałeś występu ABBY w TVP. Siermiężnie? Wolne żarty. Już nie wspomnę o Africu Simonie z krzesłem w paszczy. Nasza rzeczywistość była jednak mniej kolorowa. Serial można zawsze wyłączyć, no może z wyjątkiem Colombo czy Kojaka. A co do naszego podwórka to jednak wolałbym kupić na Kruczej czy KRN Damyla czy Abulona niż gorzowską 0,35. Pomijając, że miała średnicę wahającą się od 0,15 do 0,50 i sztywność dzisiejszego przyponu na szczupaka, to jazda na ryby przywoływała pytanie: którego meppsa dziś urwę (i nie będę go miał jak odkupić)? Inne realia, inne radości i inne zmartwienia. A ABBY można słuchać do dziś. Mistrzostwo świata w muzyce pop.
#83 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2016 - 14:31
#84 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2016 - 14:47
Zachod zdawal sie rajem, teraz wiemy, ze plusy przeslanialy tak skutecznie minusy, ze lykalismy wszystko bezrefleksyjnie. Podobnie jak dzis niektorzy polityczna poprawnosc, ale o tym z Toba Friko nie moge porozmawiac, bo mnie znow zbanujesz 😏
- Friko, Majo, kornik1978 i 2 innych osób lubią to
#85 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2016 - 15:17
Akurat gorzowskiego stilona to nie wspominam z sentymentem... byl to bardziej peerelowski bubel jak dla mnie.
Z dzisiejszej perspektywy niektore rzeczy wygladaja jednak żenująco, ktoś tu wspomnial zbieranie puszek po napojach - Afryka dzika normalnie, kawalek kolorowego świata w szarej rzeczywistości
Ale komiksy w Świecie Młodych były extra
Gorzowski stilon to jak łowiłem z gruntu to mi ciężarek do brzegu przyciągał taką miał pamięć skubany
Co do reszty się nie zgodzę , po prostu chcieliśmy poczuć trochę zachodniego luksusu w tej PRL-owskiej szarzyźnie ,ja np zbierałem podkładki pod piwo i naklejki z flaszek od browarów
pisałem do koncernów na całym świecie bywało tak ,że dostawałem zestaw od początku produkcji browaru , pamiętam te makatki u kolegów z paczkami od zachodnich papierosów
A teraz jakie hobby ma współczesna młodzież ? jak wcześniej kolega napisał lataja po mieście jak pogięci i szukają jakiś pokemonów albo siedza na fejsie ,życia bez komórki sobie nie wyobrażają
a jak deko urosną to chlają browar i dra mordy po nocy , ale to wina współczesnego świata i rodziców
- Friko i biker1 lubią to
#86 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2016 - 15:27
Skoro to wątek dla "dziadków" ... to przed chwilą urodziła mi się trzecia wnuczka
mam komu opowiadać o tamtych czasach
- Friko, slawek_2348, Jack__Daniels i 11 innych osób lubią to
#87 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2016 - 15:38
- BOB lubi to
#88 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2016 - 16:10
A na komunie dostałem wigry3 i zegarek poliota...
Użytkownik PaPaDaNcE edytował ten post 28 lipiec 2016 - 16:12
#89 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2016 - 16:23
Pojadę po bandzie ...z tamtych czasów chciałbym aby wróciło obowiązkowe 2 lata w Mon-ie. Swojego domorosłego filozofa do marynarki na 3 bym wysłał . By się chłopina nawrócił .
- AdamCh, coma, grzesiekp. i 1 inna osoba lubią to
#90 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2016 - 17:09
Nie śmiałbym się tak z pokemonowego szału. To spełnienie marzeń z dzieciństwa, o zostaniu trenerem kieszonkowych potworów. Przypomnę, że spełnieniem marzeń była fura, skóra i komóra. To było marzenie wielu rodziców dzisiejszych łowców pokemonów
Niesamowitym doświadczeniem było wprowadzenie wolnych sobót (jednej w miesiącu ) i "Studia 2". Telewizja miała wtedy już ( ) DWA programy, a program telewizyjny podawał, które audycje będą nadawane W KOLORZE
- Friko, BOB, Kuballa44 i 2 innych osób lubią to
#91 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2016 - 18:14
Ciekawym "zjawiskiem" była Niewidzialna Ręka, a program "Piórkiem i Węglem" też pewnie pamiętacie ...
- Friko, BOB, Pisarz.......ewski Piotr i 4 innych osób lubią to
#92 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2016 - 18:24
Ilustracje tamtych czasów w rysunkach Szymona Kobylińskiego
- Friko, BOB, woblery z Bielska i 1 inna osoba lubią to
#93 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2016 - 18:28
No i nie sposób nie wspomnieć o "Zrób to Sam", niektóre patenty aktualne do dziś
- Friko, BOB, woblery z Bielska i 1 inna osoba lubią to
#94 Guest_Piokowal_*
Napisano 28 lipiec 2016 - 18:59
No i nie sposób nie wspomnieć o "Zrób to Sam", niektóre patenty aktualne do dziś
Pamiętam do dzisiaj jak w latach 70 tych w programie Zrób to sam konstruował wędkę z... listewek świerkowych dostępnych w CSH !! cyt,, kto powiedział,że wędka ma mieć przekrój okrągły ?,, To były czasy...
- biker1 lubi to
#95 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2016 - 19:10
Świetnie potrafił opowiadać.
- Friko, BOB, woblery z Bielska i 2 innych osób lubią to
#96 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2016 - 19:32
I hurtem, cała playlista wpisująca się w tytuł wątku ...
https://www.youtube....B7FE5AD5A713534
i jeden z filmów z owej playlisty;
Użytkownik janusz.walaszewski edytował ten post 28 lipiec 2016 - 19:36
- biker1 i Alexspin lubią to
#97 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2016 - 20:09
Przedpotopowe kasety z Dziupli
IMG_20160728_084548.jpg
no i fotka jaka oryginalna na lastriko
Użytkownik biker1 edytował ten post 28 lipiec 2016 - 20:10
#98 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2016 - 20:11
- *Hektor* i woblery z Bielska lubią to
#100 OFFLINE
Napisano 28 lipiec 2016 - 20:25
najlepszy prezent na komunię....
był jeszcze taki sprzęt zwany ukraina! niekwestionowany król szos, ale trochę obciach było takiego posiadać, lepszy był wigry 3 lub jubilat.
Użytkownik tibhar edytował ten post 28 lipiec 2016 - 20:33
- blackabyss, PaPaDaNcE, BOB i 4 innych osób lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych