Kulturystyka, fitness, sporty siłowe i sylwetkowe...
#281 OFFLINE
Napisano 15 maj 2017 - 21:24
#282 OFFLINE
Napisano 15 maj 2017 - 21:40
AD 1, 2, 3 - jak lubisz i nie masz problemów z trawieniem, to nie ma problemu.
AD4 - co do zasady tak jak piszesz, ale jeśli ktoś nie ma skłonności do łapania tkanki tłuszczowej, to od czasu do czasu porcja frytek albo ziemniaki polane tłuszczem z piekącego się mięsa jeszcze nikomu nie zaszkodziły.
AD 5) jak najbardziej, wołowina to jedno z najlepszych o ile nie najlepsze źródło białka zwierzęcego.
#283 OFFLINE
Napisano 15 maj 2017 - 21:41
A tam spotkanie... Nie śpij z kobietą Bo będzie musiała używać inhalatora
Bobik smaczna sprawa, ale źle działa na mnie
#284 ONLINE
Napisano 15 maj 2017 - 22:00
To dobrze że ja ze strączkowymi nie mam problemów. Z mlekiem odwrotnie
Od czasów mojego pytania o planki czyli pewnie z miesiąc temu zacząłem ćwiczyć bardzo ntensywnie 15-20 minut prawie codzienne. Wcześniej 2-3 razy w tygodniu. Poszła mała dieta. Na razie efekt taki że spodnie trzeba mocniej paskiem ścisnąć, brzuch stał się mniej okragły i coś tam prześwituje. Idzie ku dobremu.
Gdyby nie te nałogi, wiek, stres i nieregularny tryb życia byłoby pewnie lepiej.
Użytkownik godski edytował ten post 15 maj 2017 - 22:05
#285 OFFLINE
Napisano 15 maj 2017 - 22:12
Kilka pytań do specjalistów odnośnie diety dla ćwiczących.
1. Czy rośliny strączkowe w puszkach typu fasolka szparagowa, fasola czy też groszek w ilości jedna dwie puszki dziennie to dobry pomysł? Bardzo je lubię.
2. Zbliża się sezon na bób a ja jestem jego wielkim fanatykiem. Paczka dziennie to podstawa. Pytanie jak wyżej.
3. Jak ma się sprawa z kapustą kiszoną i gotowaną?
4. Ziemniaki rozumiem najlepiej bez tłuszczu pieczone i w mundurkach?
5. Co z tatarem z małą ilością oliwki, cebulą i żółtkiem?
Diety czy planu żywieniowego, jaki cel obecnie, liczysz/nie liczysz kalorii..? Nie ma tak łatwo, za mało szczegółów;).
1. Czy rośliny strączkowe w puszkach typu fasolka szparagowa, fasola czy też groszek w ilości jedna dwie puszki dziennie to dobry pomysł? Bardzo je lubię.
Strączkowe od czasu do czasu wliczałbym do warzyw(błonnika), jeżeli na stale 2x dziennie to do węglowodanów w 80%. Poza tym tak często z puszki:/...
2. Zbliża się sezon na bób a ja jestem jego wielkim fanatykiem. Paczka dziennie to podstawa. Pytanie jak wyżej.
Bób świetny składnik w "diecie", poza właściwościami dobrymi to wspomaga budowanie tkanki mięśniowej:)
3. Jak ma się sprawa z kapustą kiszoną i gotowaną?
Nasza kapusta powinna być podstawą diety, kiszona fajny probiotyk:)! Wliczałbym ją do błonnika czyli porcji warzyw.
4. Ziemniaki rozumiem najlepiej bez tłuszczu pieczone i w mundurkach?
Ziemniaki - powinny być na stałe w diecie, najlepsze oczywiście w mundurkach rzucane na gotującą się wodę! Ja do posiłku podaje je wrzucone na patelnię na porcję tłuszczu(smalec/masło klarowane/olej kokosowy) pokrojone w talarki/frytki, pare min na szerokim palniku i małym gazie pod przykryciem, ostatnie 2min bez przykrycia + przyprawy + smarze ziemniaki z cebulą z czosnkiem + pieczarka lub na sam teflon i później polewam "zdrowymi tłuszczami na zimno" - finalnie petarda jak jest dobry ziemniak
5. Co z tatarem z małą ilością oliwki, cebulą i żółtkiem?
Jak najbardziej
Nie ma co się ograniczać do suchego i jałowego jedzenia. Odpowiednio zbilansowany plan żywieniowy = brak niedoborów.
#286 ONLINE
Napisano 15 maj 2017 - 22:26
Nie liczę kalorii. Taka amatorka aby do 50-60 lat nie złapać brzucha i pary w łapach. Trochę rzeżby też się przyda.
Punkt 1 tak często z puszki bo posa sezonem w innej formie trudno znaleźć i smak nie ten.
Punk5. Super. Młoda kapustka na pomidorowo. Mniam.
Punk 4. Super przepis. A tak mi frytek brakowało. Czyli smażyć na małej ilości tłuszczu, krótko i częściowo pod przykryciem. Talarki robisz w mundurkach?
Dzięki Panowie za rady. Czyli dieta nie taka straszna. Słodycze, białe pieczywo i wyroby mączne mogę śmiało odrzucić.
#287 OFFLINE
Napisano 15 maj 2017 - 22:26
Ziemniaki - powinny być na stałe w diecie, najlepsze oczywiście w mundurkach rzucane na gotującą się wodę! Ja do posiłku podaje je wrzucone na patelnię na porcję tłuszczu(smalec/masło klarowane/olej kokosowy) pokrojone w talarki/frytki, pare min na szerokim palniku i małym gazie pod przykryciem, ostatnie 2min bez przykrycia + przyprawy + smarze ziemniaki z cebulą z czosnkiem + pieczarka lub na sam teflon i później polewam "zdrowymi tłuszczami na zimno" - finalnie petarda jak jest dobry ziemniak
Ziemniaki wrzucasz na patelnię surowe czy lekko podgotowane? Na głęboki tłuszcz czy tylko małą warstewkę na dnie?
#288 ONLINE
Napisano 15 maj 2017 - 23:36
Diety czy planu żywieniowego, jaki cel obecnie, liczysz/nie liczysz kalorii..? Nie ma tak łatwo, za mało szczegółów;).
1. Czy rośliny strączkowe w puszkach typu fasolka szparagowa, fasola czy też groszek w ilości jedna dwie puszki dziennie to dobry pomysł? Bardzo je lubię.
Strączkowe od czasu do czasu wliczałbym do warzyw(błonnika), jeżeli na stale 2x dziennie to do węglowodanów w 80%. Poza tym tak często z puszki:/...
2. Zbliża się sezon na bób a ja jestem jego wielkim fanatykiem. Paczka dziennie to podstawa. Pytanie jak wyżej.
Bób świetny składnik w "diecie", poza właściwościami dobrymi to wspomaga budowanie tkanki mięśniowej:)
3. Jak ma się sprawa z kapustą kiszoną i gotowaną?
Nasza kapusta powinna być podstawą diety, kiszona fajny probiotyk:)! Wliczałbym ją do błonnika czyli porcji warzyw.
4. Ziemniaki rozumiem najlepiej bez tłuszczu pieczone i w mundurkach?
Ziemniaki - powinny być na stałe w diecie, najlepsze oczywiście w mundurkach rzucane na gotującą się wodę! Ja do posiłku podaje je wrzucone na patelnię na porcję tłuszczu(smalec/masło klarowane/olej kokosowy) pokrojone w talarki/frytki, pare min na szerokim palniku i małym gazie pod przykryciem, ostatnie 2min bez przykrycia + przyprawy + smarze ziemniaki z cebulą z czosnkiem + pieczarka lub na sam teflon i później polewam "zdrowymi tłuszczami na zimno" - finalnie petarda jak jest dobry ziemniak
5. Co z tatarem z małą ilością oliwki, cebulą i żółtkiem?
Jak najbardziej
Nie ma co się ograniczać do suchego i jałowego jedzenia. Odpowiednio zbilansowany plan żywieniowy = brak niedoborów.
Co do punktu czwartego i polewania. Jakie to zdrowe tłuszcze na zimno? Oliwa z oliwek?
#289 OFFLINE
Napisano 16 maj 2017 - 08:25
Najważniejsze tłuszcze w diecie to tł. - zwierzęce, a te "zdrowe" dla uzupełnienia - oleje do polewania na zimno to Lniany, Rzepakowy, Oliva, nawet roślinny i inne z orzechów,ryżu itp.. Do smażenia wypisałem wyżej. Smalec samemu fajnie się robi ze słoniny ew. kupić też z gęsi w Auchan jest za 3zł
#290 OFFLINE
Napisano 16 maj 2017 - 08:27
#291 ONLINE
Napisano 16 maj 2017 - 21:19
Nie ma z czego zrzucać. Jest juz dobrze. 86 kg przy 186 cm wzrostu. Było 90 kg.
Teraz poproszę ćwiczenie dobre na te boczki brzucha co to trochę wystają z obydwu stron. Bez przyrządów.
#292 OFFLINE
Napisano 16 maj 2017 - 21:42
#293 ONLINE
Napisano 16 maj 2017 - 21:52
Faktycznie, oporne. Przód zrobić łatwiej. Pas mam więc spróbuję. Dzięki.
#294 OFFLINE
Napisano 16 maj 2017 - 23:20
Polecam!
#295 OFFLINE
Napisano 17 maj 2017 - 05:08
Nie ma z czego zrzucać. Jest juz dobrze. 86 kg przy 186 cm wzrostu. Było 90 kg.
Teraz poproszę ćwiczenie dobre na te boczki brzucha co to trochę wystają z obydwu stron. Bez przyrządów.
Tego się nie "ćwiczy". Nadal tylko dieta. Poza tym jeżeli Ci wisi brzuch przy takich cyferkach, to bez ćwiczeń siłowych/oporowych bęc i okolice będą wisiały gdybyś miał i 5 mniej. Masz nadal tam sporo tłuszczu.
#296 OFFLINE
Napisano 17 maj 2017 - 10:09
Chudniemy odpowiednim planem żywieniowym czyli w "kuchni". Co do ćwiczeń - trening siłowy z ćwiczeniami wielostawowymi jest najlepszy. Sam trening/aktywność fizyczna nie da efektu tym bardziej przy opornej tk.tłuszczowej. Ludzie bardzo obawiają się kontroli nad swoimi kaloriami:), to tylko jedzenie/paliwo a nie sens życia, są inne przyjemności a ta akurat nas zabija...
- krzychun lubi to
#297 OFFLINE
Napisano 17 maj 2017 - 12:30
#298 OFFLINE
Napisano 17 maj 2017 - 16:22
Gdzie się podział INSTYNKT?!
#299 OFFLINE
Napisano 17 maj 2017 - 20:29
Mam ten sam problem niestety. A diety trzymać nie potrafię...Nie ma z czego zrzucać. Jest juz dobrze. 86 kg przy 186 cm wzrostu. Było 90 kg.
Teraz poproszę ćwiczenie dobre na te boczki brzucha co to trochę wystają z obydwu stron. Bez przyrządów.
#300 OFFLINE
Napisano 17 maj 2017 - 21:25
Można mieć w miarę ładnie wyrzeźbiną górę i dół a brzuch nie będzie zadowalający - tu wchodzą również pewne triki na pozbycie się opornej tkanki tł. przeważnie każdy ma taki słaby punk gdzieś. Nie zapominajcie też o tk.tł. trzwennej, tej wewnętrznej/głębokiej nie podskórnej. Taka też istnieje i może być bardzo niebezpieczna, nawt u osób szczupłych co tak potrafią jeść kosmiczne ilości kcl a po nich tego nie widać.
Poza tym łowić trzeba bo jest pozytywna zmiana pogody, taka aktywaniść sprzyja odchudzaniu...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych