Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

tech-rb spacing przelotki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1765 odpowiedzi w tym temacie

#241 OFFLINE   hasior

hasior

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3557 postów
  • Lokalizacjatam gdzie ryby

Napisano 30 styczeń 2010 - 16:27

@Friko projekty w 3D już mam opracowane,tylko małe pytanko o czarne nici nylonowe gudebroda,czy one zmieniaja kolor pod wpływem lakieru?(szarzeją itd)uzywać bd lakieru Flex Coat,wiem że metaliczne daja rade ,a jak jest z tymi nylonowymi,czy sa jakies których nietrzeba gruntowac preparatem utrwalającym kolor?
niechciałbym się grzebać z tym gruntowaniem <_<

#242 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4966 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 30 styczeń 2010 - 21:01

Od gruntowania mogą właśnie dostać nieprzewidzianych blików . Po intensywnych kontaktach z palcami podobnie .
Poza tymi dwoma , oczekiwany efekt stuprocentowy ..

#243 OFFLINE   hasior

hasior

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3557 postów
  • Lokalizacjatam gdzie ryby

Napisano 30 styczeń 2010 - 21:16

czyli jesli chcę miec efekt koloru nici po polakierowaniu,taki sam jak perzed to raczej odpuścic nylon ciemniejący?
widać bd celował w etalic <_<

#244 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4966 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 30 styczeń 2010 - 21:46

NCP też całkiem nieźle utrzyma kolor . A efekt czarnego można pogłębić kontrastowym tagiem , albo minimalną , jednozwojową wstawką dopasowaną barwą do któregoś z elementów kija .

#245 OFFLINE   termin_

termin_

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • LokalizacjaTychy

Napisano 04 luty 2010 - 16:18

Dziekuje za odpowiedzi. Zrobie przymiarki wg tabel stcroix i fuji new concept. Mam klopot z wyszukaniem sklepu w ktorym dostane przelotki new concept w rozmiarze 6. Prosze wiec o namiary.

Z innej beczki:
Oddam, przekaze dalej płyte dvd Rod building Basics featuring Steve Petri i ksiazke Rod-building Guide, Tom Kirkman, oraz katalog amerykanskiego sklepu o tematyce rodbuildingu.
Materialy sa w jezyku angielskim lecz dla poczatkujacego beda ok.
w szczegolnosci plyta dvd (wedlug niej bede tworzyl swoj pierwszy kijek) :D
Fajnie jakby powstal kacik na forum w ktorym byla by mozliwosc wymienianiem sie materialami.

Załączone pliki

• Załączony plik  guide.jpg   19,69 KB   331 Ilość pobrań
  • Załączony plik  dvd.jpg   25,22 KB   336 Ilość pobrań

#246 OFFLINE   Tomek TJ

Tomek TJ

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 925 postów
  • LokalizacjaSosnowiec
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:J

Napisano 04 luty 2010 - 17:09

Priv

#247 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 05 marzec 2010 - 14:31

Odświeżam wątek.
Moje pytania są podstawowe, bo dopiero zaczynam więc proszę się nie śmiać Embarassed

Załóżmy że wstępnie umocowałem przelotki elastyczną taśmą izolacyjną i teraz robię próby ugięcia blanku.

1. W ilu konfiguracjach ułożenia wędki mam to zrobić? Czy 3 wystarczą? Mam tu na myśli: delikatny kąt, potem większy symulujący kąt podczas holu i potem ostry kąt który symulowałby siły działające na blank podczas podbierania.
Idąc dalej tym tropem wyobrażam sobie, że w tych różnych konfiguracjach ugięcia pod różnymi kątami, należy poddać kij różnym obciążeniom. Od najmniejszego do największego.

2. Która z tych przymiarek jest najważniejsza? Ja rozumiem, że konfiguracja środkowa- czyli hol w którym najważniejsze jest prawidłowe wykorzystanie mocy blanku. Chodzi o to do czego mam wracać w procesie iteracji przesuwania przelotek.

3. Jak bardzo zamocowanie taśmą (bądź co bądź elastyczną) będzie obarczone błędem, bo przecież połączenie takie nie jest tak sztywne jak omotki i na pewno, są różnice. Czy może lepiej, dać kilka roboczych zwojów na sucho i wtedy próbować?

4. Dalej. Załóżmy, że już podoba mi się ugięcie i krzywa odcinkowa, z jaką żyłka przechodzi przez przelotki, pod obicążeniem. Czy jest sens porzucać sobie taką wędką, z przelotkami umocowanymi na taśmie, czy to w ogóle będzie miarodajne?

5. No i ostatnie pytanie. Czy warto mieszać marki przelotek- w poszukiwaniu idelanego cięcia, czy dać sobie spokój- bo przypominam, że dopiero zaczynam.

Mam nadzieję, że nie przynudziłem :D

#248 OFFLINE   yacaré

yacaré

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów
  • LokalizacjaBremen

Napisano 05 marzec 2010 - 18:31

Witaj!
Ja robie to wg. wyprobowanego (nie wlasnego) patentu: Rozmieszczam przelotki na blanku latwousuwalna tasma, przelotke szczytowa kleje klejem typu hot melt na stale, montuje kolowrotek, przeciagam linke, osadzam wedke w ruchomym uchwycie. Zaczynajac od pozycji poziomej przyczepiam obciazenie do przelotki szczytowej, pod ktorym blank wygina sie w naturalny sposob, po czym napinajac reka linke sprawdzam jej przebieg wzdloz tego naturalnego ugiecia.
Dodaje obciazenie, zmieniam kat, poprawiam rozmieszczenie az do zadawalajacego wyniku... Najwazniejsze jest dla mnie zachowanie blanku w jego zwyklym zakresie pracy.
Z umocowanymi tasma przelotkami mozna spokojnie wykonac kilka rzutow na sucho... Oczywiscie prowizorycznie przymocowane przelotki daja sie obciazyc tylko do pewnego stopnia, szczegolnie w kijach castingowych...
Mieszac przelotki oczywiscie mozna, stawia sie tu jedynie pytanie o estetyke...

Pozdrawiam i zycze powodzenia --Yacar--

#249 ONLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 06 marzec 2010 - 17:27

Nie odpowiem wprost na Twoje pytanie, dam Ci jednak pewną radę: najpierw rozmieść przelotki zgodnie z zaleceniami (np. producenta blanku, Fuji NC, etc.). Potem zrób próby ugięcia i sprawdź, jaki wynik osiągnąłeś. Zastanów się, czy efekt Ci odpowiada. Jeżeli nie, to pomyśl, co chcesz osiągnąć i co powinieneś zmienić. Zmień rozmieszczenie przelotek i porównaj ugięcie do poprzednio uzyskanego. Możesz też porównywać właściwości rzutowe. Często zmiana rozmieszczenia zmienia niewiele, czasem całkiem sporo. W przypadku kijów, które ja kręciłem zawsze korygowałem „ustawienia fabryczne”: odchudzałem sam szczyt, wzmacniałem środek szczytówki lub dolnik, etc.

#250 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 08 marzec 2010 - 20:07

OK, dzięki za odpowiedź, chociaż pewnie, jak się zabiorę to i tak się pojawią kolejne pytania :D

#251 ONLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 08 marzec 2010 - 20:25

Zapraszam, chętnie pomogę - w miarę możliwości...

Acha, moim zdaniem nie warto mieszać marek i segmentów przelotek (nie dotyczy szczytowej). Wygląda to raczej dziwnie i trochę niechlujnie. Można za to używać różnych typów w obrębie jednego segmentu (jedno- i dwustopkowe, wysokie, niskie, etc.). Dzięki temu np. odciążysz szczytówkę, uzyskasz ładny, równomierny „stożek”. Wszystko zależy od efektu, jaki chcesz osiągnąć.

#252 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 marzec 2010 - 21:04

Purysta z Ciebie Krzysiek że ho-ho :D ja tam na swim Talonie mam np. SV-hardloy, potem LV-hardloy a na koniec L i F - alconite B) dzisiaj jak już są LV-ki alconite pewnie na hardloye bym sie nie zdecydowal, ale mowiac szczerze to eklektyczne zbrojenie od kilku sezonow bardzo dobrze zdaje egzamin :o

#253 ONLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 08 marzec 2010 - 21:40

Ano tak. Jak zwykle generalizowanie się mści <_< Taka kombinacja oczywiście czemuś służy, tak jak napisałem wcześniej. A jak schodzisz z wysokich hardloyów na alconity F i L to wizualnie wcale to nie przeszkadza, a różnica w kosztach spora. Przyznasz jednak, że full alconite wyglądałoby ładniej Ja za to idę w „taniość” – robię sobie mało finezyjne kijki, do mało finezyjnego łowienia i forecasty w zupełności mi wystarczają, choć piękne to one nie są… Embarassed

#254 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 marzec 2010 - 21:48

Ładniej by wyglądało, fakt - chociaż prawę mówiąc myślałem że ten mix hardloyow i alconite będzie bardziej raził - w praktyce jest to mało zauważalne jednak, bo przelotka to jednak drobny detal na wędce, zwłaszcza z pewnej odległosci.

Niestety w jeżeli chodzi o dwustopkowe przelotki to w alconite nie ma też nic ciekawego dla mnie, tzn. jest taka ramka MN czy jakoś tak - ale strasznie wielka i trochę cudaczna - jakoś ta prosta poczciwa SV-ka bardziej mi podchodzi

Forecasty nie są złe Krzysiek, można w nich uzbroić bardzo fajnie kijek jak się dobrze wybierze rozmiarowke - az sie dziwie ze nie sa bardziej popularne powiem szczerze

#255 ONLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 08 marzec 2010 - 21:57

Jeśli mowa o tym Talonie, którym machałem nad Wisłą, to wcale nie zauważyłem :mellow: Bardzo fajnie uzbrojony: gęsto, równo i lekko, tam gdzie trzeba.

#256 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 marzec 2010 - 22:10

To ten właśnie ma tam jedną wiecej wsadzoną bo to kij który często robi za trollingowy i chodziło o to żeby dobrze rozłożyć siły działające na blank. W łowieniu z ręki jak się potem okazało również nie przeszkadza - kij jest bardzo czuły, na cienszej plecionce jigi na głowkach 4-5gram wleczone po dnie czuć w uchwycie że hej, pomimo tych tanich hardlów na dolniku, do tego jeszcze w dwoch stopkach :mellow:

zobaczymy jak bedzie teraz bo dzieki własnej głupocie / zmęczeniu (niepotrzebne skreślić) ułamałem jakieś 3cm ze szczytówki :unsure:

#257 ONLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 08 marzec 2010 - 22:22

Przykra sprawa.
Ale za to ciekawy temat. Przezbrajasz szczytową i pierwszą, czy więcej przelotek?

#258 OFFLINE   tofik

tofik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2141 postów
  • LokalizacjaPyrlandia
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Adamek

Napisano 08 marzec 2010 - 22:29

Forecasty nie są złe Krzysiek, można w nich uzbroić bardzo fajnie kijek jak się dobrze wybierze rozmiarowke - az sie dziwie ze nie sa bardziej popularne powiem szczerze

trochę off top-owo,ale właśnie przezbrajam pierwszy kij w swoim życiu(taniego pinacle vision w wersji cast)właśnie przy użyciu forecastów. wybrałem je głównie na cenę bo za komplet przelotek (7szt bez szczytu) wydałem ....30zł.a efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania i kijek przestał się już ładować pod ciężarem przelotek ,dotychczasowo umieszczonych na blanku przez producenta. myślę że na naukę budowania wędek to super rozwiązanie a i nie są aż takie tragiczne w sensie estetycznym :D mam w planie zrobić sobie coś na jakimś szklaczku pod kropki i też pójdę w te przelotki. co innego blanki z wyższej półki np XMG Lamiglasa czy SC4/5 st.croix ....tu minimum to alconite :( koniec OT :D

#259 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 08 marzec 2010 - 23:19

Akurat mnie w temacie mieszania chodziło o maksymalne zmniejszeni wagi w szczytowej części kija- dokładnie tyczy się to ALPSów, nie ukrywam, że chodzi też o koszty. Tylko nie wiem wogóle jakby to wyszło np. w dolnej- twardej części np. hardloy a górą ALPS. Bo z wysokościami stopek chyba nie byłoby problemu...

#260 ONLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 09 marzec 2010 - 07:53

A zbroisz spina czy casta?

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, spacing, przelotki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych