SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)
#241 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2010 - 16:27
niechciałbym się grzebać z tym gruntowaniem
#242 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2010 - 21:01
Poza tymi dwoma , oczekiwany efekt stuprocentowy ..
#243 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2010 - 21:16
widać bd celował w etalic
#244 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2010 - 21:46
#245 OFFLINE
Napisano 04 luty 2010 - 16:18
Z innej beczki:
Oddam, przekaze dalej płyte dvd Rod building Basics featuring Steve Petri i ksiazke Rod-building Guide, Tom Kirkman, oraz katalog amerykanskiego sklepu o tematyce rodbuildingu.
Materialy sa w jezyku angielskim lecz dla poczatkujacego beda ok.
w szczegolnosci plyta dvd (wedlug niej bede tworzyl swoj pierwszy kijek)
Fajnie jakby powstal kacik na forum w ktorym byla by mozliwosc wymienianiem sie materialami.
Załączone pliki
#246 OFFLINE
Napisano 04 luty 2010 - 17:09
#247 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2010 - 14:31
Moje pytania są podstawowe, bo dopiero zaczynam więc proszę się nie śmiać
Załóżmy że wstępnie umocowałem przelotki elastyczną taśmą izolacyjną i teraz robię próby ugięcia blanku.
1. W ilu konfiguracjach ułożenia wędki mam to zrobić? Czy 3 wystarczą? Mam tu na myśli: delikatny kąt, potem większy symulujący kąt podczas holu i potem ostry kąt który symulowałby siły działające na blank podczas podbierania.
Idąc dalej tym tropem wyobrażam sobie, że w tych różnych konfiguracjach ugięcia pod różnymi kątami, należy poddać kij różnym obciążeniom. Od najmniejszego do największego.
2. Która z tych przymiarek jest najważniejsza? Ja rozumiem, że konfiguracja środkowa- czyli hol w którym najważniejsze jest prawidłowe wykorzystanie mocy blanku. Chodzi o to do czego mam wracać w procesie iteracji przesuwania przelotek.
3. Jak bardzo zamocowanie taśmą (bądź co bądź elastyczną) będzie obarczone błędem, bo przecież połączenie takie nie jest tak sztywne jak omotki i na pewno, są różnice. Czy może lepiej, dać kilka roboczych zwojów na sucho i wtedy próbować?
4. Dalej. Załóżmy, że już podoba mi się ugięcie i krzywa odcinkowa, z jaką żyłka przechodzi przez przelotki, pod obicążeniem. Czy jest sens porzucać sobie taką wędką, z przelotkami umocowanymi na taśmie, czy to w ogóle będzie miarodajne?
5. No i ostatnie pytanie. Czy warto mieszać marki przelotek- w poszukiwaniu idelanego cięcia, czy dać sobie spokój- bo przypominam, że dopiero zaczynam.
Mam nadzieję, że nie przynudziłem
#248 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2010 - 18:31
Ja robie to wg. wyprobowanego (nie wlasnego) patentu: Rozmieszczam przelotki na blanku latwousuwalna tasma, przelotke szczytowa kleje klejem typu hot melt na stale, montuje kolowrotek, przeciagam linke, osadzam wedke w ruchomym uchwycie. Zaczynajac od pozycji poziomej przyczepiam obciazenie do przelotki szczytowej, pod ktorym blank wygina sie w naturalny sposob, po czym napinajac reka linke sprawdzam jej przebieg wzdloz tego naturalnego ugiecia.
Dodaje obciazenie, zmieniam kat, poprawiam rozmieszczenie az do zadawalajacego wyniku... Najwazniejsze jest dla mnie zachowanie blanku w jego zwyklym zakresie pracy.
Z umocowanymi tasma przelotkami mozna spokojnie wykonac kilka rzutow na sucho... Oczywiscie prowizorycznie przymocowane przelotki daja sie obciazyc tylko do pewnego stopnia, szczegolnie w kijach castingowych...
Mieszac przelotki oczywiscie mozna, stawia sie tu jedynie pytanie o estetyke...
Pozdrawiam i zycze powodzenia --Yacar--
#249 ONLINE
Napisano 06 marzec 2010 - 17:27
#250 OFFLINE
Napisano 08 marzec 2010 - 20:07
#251 ONLINE
Napisano 08 marzec 2010 - 20:25
Acha, moim zdaniem nie warto mieszać marek i segmentów przelotek (nie dotyczy szczytowej). Wygląda to raczej dziwnie i trochę niechlujnie. Można za to używać różnych typów w obrębie jednego segmentu (jedno- i dwustopkowe, wysokie, niskie, etc.). Dzięki temu np. odciążysz szczytówkę, uzyskasz ładny, równomierny „stożek”. Wszystko zależy od efektu, jaki chcesz osiągnąć.
#252 OFFLINE
Napisano 08 marzec 2010 - 21:04
#253 ONLINE
Napisano 08 marzec 2010 - 21:40
#254 OFFLINE
Napisano 08 marzec 2010 - 21:48
Niestety w jeżeli chodzi o dwustopkowe przelotki to w alconite nie ma też nic ciekawego dla mnie, tzn. jest taka ramka MN czy jakoś tak - ale strasznie wielka i trochę cudaczna - jakoś ta prosta poczciwa SV-ka bardziej mi podchodzi
Forecasty nie są złe Krzysiek, można w nich uzbroić bardzo fajnie kijek jak się dobrze wybierze rozmiarowke - az sie dziwie ze nie sa bardziej popularne powiem szczerze
#255 ONLINE
Napisano 08 marzec 2010 - 21:57
#256 OFFLINE
Napisano 08 marzec 2010 - 22:10
zobaczymy jak bedzie teraz bo dzieki własnej głupocie / zmęczeniu (niepotrzebne skreślić) ułamałem jakieś 3cm ze szczytówki
#257 ONLINE
Napisano 08 marzec 2010 - 22:22
Ale za to ciekawy temat. Przezbrajasz szczytową i pierwszą, czy więcej przelotek?
#258 OFFLINE
Napisano 08 marzec 2010 - 22:29
trochę off top-owo,ale właśnie przezbrajam pierwszy kij w swoim życiu(taniego pinacle vision w wersji cast)właśnie przy użyciu forecastów. wybrałem je głównie na cenę bo za komplet przelotek (7szt bez szczytu) wydałem ....30zł.a efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania i kijek przestał się już ładować pod ciężarem przelotek ,dotychczasowo umieszczonych na blanku przez producenta. myślę że na naukę budowania wędek to super rozwiązanie a i nie są aż takie tragiczne w sensie estetycznym mam w planie zrobić sobie coś na jakimś szklaczku pod kropki i też pójdę w te przelotki. co innego blanki z wyższej półki np XMG Lamiglasa czy SC4/5 st.croix ....tu minimum to alconite koniec OTForecasty nie są złe Krzysiek, można w nich uzbroić bardzo fajnie kijek jak się dobrze wybierze rozmiarowke - az sie dziwie ze nie sa bardziej popularne powiem szczerze
#259 OFFLINE
Napisano 08 marzec 2010 - 23:19
#260 ONLINE
Napisano 09 marzec 2010 - 07:53
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, spacing, przelotki
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych