Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

tech-rb spacing przelotki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1765 odpowiedzi w tym temacie

#301 OFFLINE   Rapanui82

Rapanui82

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 62 postów
  • LokalizacjaStare Polichno

Napisano 18 grudzień 2010 - 13:51

Masz rację, poczytałem trochę na ten temat i widzę że bez tego się nie obejdzie.
Tylko jak teraz to wszystko dobrać żeby było ok??
Bez doświadczenia trochę ciężko się za to zabrać :D
Myślę że wytyczne konceptu fuji wezmę jak wzór ale czy będzie to odpowiednie dla tego kija to już pokaże życie:)

#302 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 18 grudzień 2010 - 14:18

Jak to zrobić?. Przeczytać wszystkie możliwe wątki na JB oraz literaturę z :
http://www.rodbuildi...ry/library.html

Kiedy zrobisz pierwszą przymiarkę i zaczniesz kombinować z rozstawem i setem przelotek, bedziesz krok po kroku zbliżał się do celu. Ustawiasz, obciążasz, idziesz porzucać, robisz notatki i wracasz i znowu... ustawiasz, obciążasz idziesz porzucać. W końcu trafiasz w to co chcesz :D. Niestety początki nie są łatwe i trochę się trzeba pogimnastykować, za to mocno wciągające. Dużo prób, dużo czytania.

#303 ONLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 18 grudzień 2010 - 14:43

A jeżeli na początek zastosujesz przepis Batsona dla blanku IST1082F: http://www.rainshado...read.php?t=503,
to pewnie wiele się nie pomylisz.

Pzdr,
Fatso

#304 OFFLINE   Rapanui82

Rapanui82

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 62 postów
  • LokalizacjaStare Polichno

Napisano 18 grudzień 2010 - 16:13

Dzięki za rady:)
Mam już jakiś zarys tego co będę robił w tym temacie a o efektach-o ile będą-napisze coś więcej na forum.
Pozdrawiam :D

#305 OFFLINE   toms72

toms72

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 159 postów
  • LokalizacjaPruszcz GD

Napisano 19 styczeń 2011 - 00:08

Koledzy i ja zachorowałem mam plan uzbroić na takim blanku batson HS1023F RX7 spinn na trotkę (mieszkam niedaleko jednej z tzw trociowych rzek więc aż szkoda nie skorzystać) Potrzebuję info od podstaw jakie przelotki jaki rozstaw itp (wiem pewnie ktoś powie taniej wziąść z pracowni lub wrzucić google wrzucam 2 dni z rzędu) ale statysfakcja??? O i raczej spinn bo mój megaforce 100tsh na troć chyba jest za słaby.

#306 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 styczeń 2011 - 21:27

Na trotkę, czyli zakładam że łowić zamierzasz również w zimie, może na jakąś grubszą żyłkę etc? Jeśli tak, to chyba najlepszym wyborem będa nieco większe przelotki przy dłuższym stożku, zacząłbym eksperymenty od następującego zestawu przelotek Fuji:

LV 30 (względnie SV 30)
LV 20
LV 16
LV 10
LV 8
LV 8
LV 7
LV 7
F 8

Miłego eksperymentowania :D

#307 OFFLINE   toms72

toms72

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 159 postów
  • LokalizacjaPruszcz GD

Napisano 20 styczeń 2011 - 00:43

Prawdę mówiąc myślałem raczej o SV (dwu stopkowe) chociaż nie wiem czy jest to konieczne. Wszędzie gdzie szukałem raczej takie zauważyłem lub wyczytałem. Jeszcze jedno pytanie jakie byś proponował przelotki wystarczą hardloy plus SIC na szczycie czy może alconite + sic. Blank drobna zmiana padła nowa propozycja ISA1026 RX7 2,60m 10-42g (batson oczywiście) wstępny spacing znlazłem na stronie batsona, pobawimy się zobaczymy. Kołowrotek to RYOBI ZAUBER 3000 (mam nadzieje że bedzie OK)

#308 OFFLINE   toms72

toms72

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 159 postów
  • LokalizacjaPruszcz GD

Napisano 20 styczeń 2011 - 00:44

A i wiadomo łowienie rownież zima, żyłka

#309 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 styczeń 2011 - 10:18

Moim zdaniem dwustopkowe przelotki nie są konieczne przy tym HS-ie zwłaszcza na szczytówce nie bardzo widzę czemu miałyby służyć - jak dla mnie tu wystarczą LV8 ktore są i odpowiednio wysokie o odpowiednio duże żeby dobrze znosiły żyłkę. Jak na mróz to raczej SIC - obmarza tak samo, ale lód schodzi łatwiej więc odladzanie przelotek będzie szybsze.

Blanku ISA 1026 nie znam więc nie będę sie wypowiadał.

#310 OFFLINE   Tommek

Tommek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1184 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 20 styczeń 2011 - 10:23

Witam,a ja jestem ciekaw jak HS sprawdza sie przy trociach,ma ktos może jakiieś doświadczenia?

#311 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 styczeń 2011 - 11:30

Biorąc pod uwagę że ten typ blanku (Hot Shot) został zaprojketowany specjalnie z myślą o łowieniu steelheadów i łososi powinien spisywac się bardzo dobrze. Ale w moim przypadku to tylko domniemanie bo ryb łososiowatych nie łowię.

#312 OFFLINE   saalar

saalar

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 610 postów

Napisano 22 marzec 2011 - 23:48

Zastanawia mnie pewna sprawa. Zakupiłem ostatnio bardzo mocny kij marki SPRO triple x c.w. do 300g.Trafiła mi się okazja więc zainwestowałem pare groszy tym bardziej że kij oryginalnie nie jest tani. Przeznaczenie nie ma tu najmniejszego znaczenia więc nie będe się rozpisywał. Po dokładniejszym przyglądnięciu się stwierdziłem że przelotki jakoś dziwnie się układają na blanku. Jedna wyżej, druga niżej. I tak na całej długości. Są ułożone w jednej linii lecz różnią sie minimalnie stopkami. Większa, mniejsza itd. Róznica mało zauważalna a jednak. Widoczna najbardziej przy najmniejszych przelotkach. Czy to jest celowe działanie? Pierwszy raz się z takim czymś spotykam.

#313 OFFLINE   pampi

pampi

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 547 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 marzec 2011 - 01:28

Podobno takie różne wielkości przelotek modyfikują akcje kija. W St.Croix wild river mam 3 od końca przelotkę widocznie mniejsza co niby ma powodować bardziej szczytowa akcje.

#314 OFFLINE   zorro

zorro

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2676 postów
  • LokalizacjaWarszawa-Kamienne Skarżychoooo...
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Szczepanik

Napisano 23 marzec 2011 - 09:49

Może to też być, niestety, błąd montażowy, na co stawiałbym w pierwszej kolejności... Jak się Chińczyk nie wyśpi, to zawsze coś może zrobić na odwyrtkę... <_<
A takie sztuki, o których pisze Pan Pampi, to się raczej załatwia wagą przelotki, a nie jej wielkością.. :unsure:

#315 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3019 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 23 marzec 2011 - 10:25

Chinese guide concept :D

#316 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 23 marzec 2011 - 10:28

Chinese guide concept :D

Apropo, odkryli nowe, dotad nieznane fragmenty Wielkiego Muru w Chinach :mellow:

#317 ONLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 23 marzec 2011 - 11:37

Się ukrył za rogiem i przez parę (tysi/set) lat nie było skubańca widać?
Pzdr,
Fatso

#318 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 23 marzec 2011 - 12:01

Podobno takie różne wielkości przelotek modyfikują akcje kija. W St.Croix wild river mam 3 od końca przelotkę widocznie mniejsza co niby ma powodować bardziej szczytowa akcje.

O takiej wersji jeszcze nie słyszałem :D . Skoro zmieniają się wysokości stopki, to po pierwsze stożek nie jest wycentrowany. Po drugie zmiejsza się efektywny tunel w którym wędruje linka. Jest więcej tarcia, większe straty energii.
Edit:
A i jeszcze krzywa ugięcia kija nie będzie korespondować z krzywą łamaną linki.
:D

#319 OFFLINE   pampi

pampi

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 547 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 marzec 2011 - 15:09

Z tym że jest więcej tarcia się zgodzę(szczególnie na ta przelotkę), ale tak właśnie jest zbrojony ten kijek.
Fotki poglądowe

Załączone pliki

#320 OFFLINE   saalar

saalar

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 610 postów

Napisano 24 marzec 2011 - 00:03

Aż tak mocno te stopki nie sa krótsze więc tunel jest. Zreszta kto by tym rzucał? Chyba jedynie zostaje wywózka. Być może to jakies rozwiązanie do mocarnego sprzętu. Nie wiem. Nie będe już wnikał. Połamałbym go na kolanie ale się nie da :lol:
Zostawie na lepsze czasy :(

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, spacing, przelotki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych