Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

tech-rb spacing przelotki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1765 odpowiedzi w tym temacie

#781 OFFLINE   Radek_Olsztyn

Radek_Olsztyn

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 174 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Radek

Napisano 10 maj 2015 - 07:20

Cześć!

Dzięki za wszelkie rady. Kołowrotek faktycznie będzie w rozmiarze 2500/3000. Chyba najsensowniej będzię jak przymierzę 16-8 i 20-10 i skonfrontuje jak toto działa. Przelotki w drodze wiec po weekendzie pierwsze testy na taśmie :)

Pozdrawiam!

#782 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 10 maj 2015 - 09:33

Cześć!

Dzięki za wszelkie rady. Kołowrotek faktycznie będzie w rozmiarze 2500/3000. Chyba najsensowniej będzię jak przymierzę 16-8 i 20-10 i skonfrontuje jak toto działa. Przelotki w drodze wiec po weekendzie pierwsze testy na taśmie :)

Pozdrawiam!

Szczególnie zwróć uwagę na odległości uzyskiwane przy mniej lotnych przynętach np.woblerki itp ,oraz na głośność przy rzucie i zwijaniu przynęty .Jeżeli będzie w miarę porównywalnie to zamontuj lżejszy set ,ten od 16H jeżeli jednak zestaw od 16H będzie głośny i rzuty krótsze to lepszym rozwiązaniem będzie set od 20 H.

Pozdrawiam

#783 OFFLINE   Bander

Bander

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1000 postów
  • LokalizacjaGliwice
  • Imię:Radek

Napisano 12 maj 2015 - 08:30

Nie zupełnie może być  dobrze. Post niżej kolega zapytał o wielkość kołowrotka i ma rację . Ostatnio zrobiłem mały błąd otwierając 16 H i zakładając kołowrotek 4000 .Przy przynętach o skupionym ciężarze nie ma to jakiegoś znacznego wpływu na odległość rzutu ale zwijanie już jest bardzo głośne i czeka mnie przezbrojenie kija a raczej wymiana dwóch przelotek. Długie dwuczęściowe blanki otwieramy trochę większą przelotką bo stożek jest dłuższy i w tym wypadku 20 H będzie ok ,zakładam że będziesz łowił kołowrotkiem wielkości 2500 ,czyli spokojnie wymień 16 H i 8H na 20 H i 10 H ,reszta zostaje i będzie ok, w krótkim kiju ML można otworzyć 16 H.

Sorry, zrozumiałem, że kolega się pyta czy poszczególne przelotki w wytypowanym zestawie będą ze sobą dobrze współpracować.

Przyjąłem, że pierwsza przelotka jest właściwie dobrana i że nie ma tutaj kolega żadnej wątpliwości.

Co do wielkości kołowrotków to kolega wcześniej słusznie napisał również - JAKIEJ firmy  bo wielkości 2500 Daiwa i 2500 Shimano to zupełnie inna wielkość...

Odnośnie kijka 2,6m to również rozpocząłbym od 20H.

Dobrze, że OKO patrzy :) - mam nadzieję, że nikogo nie wprowadziłem w błąd.

Pozdrawiam!

Użytkownik Bander edytował ten post 12 maj 2015 - 10:23

#784 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1600 postów
  • LokalizacjaTam gdzie nie biorą :)
  • Imię:Pawel
  • Nazwisko:S

Napisano 15 maj 2015 - 16:24

Witam kolegów...

Jako , że nie udało mi się uzyskac odpowiedzi na priv (każdy chroni tajemnicy  jak oka  w glowie - rozumiem to kasa :) proszę Was o pomoc przy rodzaju przelotek do w/w blanku oraz pomoc przy spacingu ....

Udało mi sie puki co ustawić na blanku 10 przelotek plus Szczyt. Wyglada to w miarę , jednak .....

I tak kolejno.

M16 M10 M5 L5 6XW4 + szczyt.  Ewentualnie  M16 M10 M5 V5 L5 5XW4 + szczyt.   Problem pojawia się między 6 a 7 przelotką - kąt chyba nie jest do konca poprawny . W związku z tym ,że blank jest lakierowany nie ma mowy o błędzie.- w przypadku blanków nie lakierowanych sam robiłem spacingi i jeśli pojawił się jakiś zonk ,szybko zmienialem umiejscowienie przelotki  i bylo po sprawie - tu jednak to nie przejdzie.

Dlatego zwracam sie prośbą  o pomoc. Może ktos z kolegów ma ten kij - i mógł by mi pomóc. Np mierząć odległości między przelotkami.

Puki co odległości wyglądają tak: 9,5-10-11-12,5-14,5-17-20,5-24-29-35 odległość od stopki do pierwszego ringu ok 68cm...

Serdecznie pozdrawiam Paweł

Załączone pliki

Użytkownik Woytec edytował ten post 27 grudzień 2015 - 19:49

#785 OFFLINE   pawello

pawello

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 703 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:B.

Napisano 15 maj 2015 - 16:47

Sorry Paweł, że z innej beczki, ale co z Twoim SLXF1006? Upłynniłeś czy będziesz miał obydwa badyle? 

#786 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1600 postów

Napisano 15 maj 2015 - 17:00

Zostają dwa,ale wiesz co ?? Podjedz do mnie  i oblukaj tego SP. Nie będe wypowiadał swojego zdania , żeby nie zostać posadzonym o kryptoreklamę. Niby parametry podobne a dwa kosmicznie inne blanki   :) Jak coś pisz na priv tam powiem Ci co o tym blanku myślę   :)

Pozdr

Użytkownik pablo208 edytował ten post 15 maj 2015 - 17:06

#787 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 15 maj 2015 - 17:44

Jako , że nie udało mi się uzyskac odpowiedzi na priv (każdy chroni tajemnicy  jak oka  w glowie - rozumiem to kasa :) proszę Was o pomoc przy rodzaju przelotek do w/w blanku oraz pomoc przy spacingu ....

Paweł, nie każdy siedzi 24 h/dobę z nosem wlepionym w monitor. Jestem coraz rzadszym gościem na j.pl...

Nie widzę nic złego w tym zbrojeniu. Co najwyżej delikatnie rozsuń koniec szczytówki (powiedzmy: 10,5-11-11,5-może nawet 12), a zagęść środek szczytówki. Progresja przyrostu odległości - szczególnie w szczytowych kijach - nie musi być zachowana w środku szczytówki. Często robię minimalną lub nawet wcale...

• pepso lubi to

#788 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1600 postów

Napisano 15 maj 2015 - 18:03

Paweł, nie każdy siedzi 24 h/dobę z nosem wlepionym w monitor. Jestem coraz rzadszym gościem na j.pl...

Nie widzę nic złego w tym zbrojeniu. Co najwyżej delikatnie rozsuń koniec szczytówki (powiedzmy: 10,5-11-11,5-może nawet 12), a zagęść środek szczytówki. Progresja przyrostu odległości - szczególnie w szczytowych kijach - nie musi być zachowana w środku szczytówki. Często robię minimalną lub nawet wcale...

Krzysztof wierz mi , że akurat Ty jestes ostanią osobą , którą bym o to posądził ...zawsze moglem na Ciebie liczyć i wiesz o tym   :) . Zwrócilem się z prośa do kolegów , ponieważ nie czuję sie na tyle mocny w spacingach , żeby ryzykować zpieprzenie tak porządnego blanku :(

Pozdrawiam 

Użytkownik pablo208 edytował ten post 16 maj 2015 - 08:24

• dario69 lubi to

#789 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1600 postów

Napisano 15 maj 2015 - 19:18

Po zmianach doradzonych przez Krzysztofa wygląda to tak : 

Szczyt rozrzadzony, a zagęsciłem środek szczytówki tak lepiej  ?? :)

sory za zjecia ale nie mam czym innym zrobić  :( 

Załączone pliki

Użytkownik pablo208 edytował ten post 15 maj 2015 - 19:19

#790 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 15 maj 2015 - 19:35

Po zmianach doradzonych przez Krzysztofa wygląda to tak : 

Szczyt rozrzadzony, a zagęsciłem środek szczytówki tak lepiej  ?? :)

sory za zjecia ale nie mam czym innym zrobić   :(

No i zdecydowanie lepiej!!!

#791 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 16 maj 2015 - 07:38

Hej 

Kilka ich uzbroiłem, w róznych wersjach,startując od 20M w pierwszych podejściach,ale ostatecznie 16M w zupełności wystarcza.

Do uzbrojenia tego blanku wystarczy 10 przelotek razem z topem.

Dwie na dolniku, ,startowa ok 65 +- cm od stopki..

Niestety nie zapisuję rozstawu przelotek, bo ominęłaby mnie zabawa :) .

Ostatnio stosowałem taki.

16M--10M--5M--4L(niższa M-ka)-4V--4X4W--Top.

Pierwsza od szczytu jest ok 11-12cm i tu odległości wzrastają delikatnie o ok 0,5 do 1 cm do czwartej przelotki.Generalnie kijek nie musi mieć gęsto w szczycie ,to nie wklejka.

Zmniejszyłbym odległość między 16M  a 10M  35cm ,to trochę dużo ,ale w okolicy 30cm zdaje się było OK..

Jak napisał Krzysiek  ,w środkowej części szczytówki odległości prawie takie same,wypadają w okolicy 17-18cm,.Zdaje się między 4-5 i 5-6 od szczytu., lub między 5-6 i 6-7,nie chcę Ci namieszać ,bo nie mam kija przed sobą.

W spasingach do tego typu blanków naprawdę jest wiele możliwości.

Każdy dopasuje pod swoje preferencje.Jedni lubią odsunięte od blanku przelotki inni zaś przyklejone do niego.

Ja np. kończę go na 4-ach ,ale można też na 3-ch.

W tym przypadku kasa związana z tajemnicą na poziomie czarnej magji ,to naprawdę abstrakcja :D

Trochę późno pytałeś o spasing ,bo kijech już był w drodze..

Na pryw mogę podać Ci do kogo pojechał i myślę ,że właściciel poświęci 5 minut na latanie z miarką ;)

Użytkownik Dąbek 111 edytował ten post 16 maj 2015 - 07:58

• pepso lubi to

#792 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1600 postów

Napisano 16 maj 2015 - 08:23

Jak zwykle jest kilka osob na ,które mozna liczyć :) Panowie bardzo dziękuję za pomoc- powolutku zaczyna mi sie to wszystko klarować,ale to tylko dzięki Wam!

Rafal jak bys był tak mily daj mi znać do kogo te kije poszly podpytam kolegów, może dadzą się namówić ....

Początkowo miałem start na 20M, ale coś mi nie grało po zmainie na 16 wygląda to znacznie lepiej , i faktycznie Rafale ,rzuty nie ograniczyly sie wcale.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc, a ja walczę dalej :) Chorobowe sprzyja takim kombinacją  :)

Użytkownik pablo208 edytował ten post 16 maj 2015 - 08:33

#793 OFFLINE   Catch&Release

Catch&Release

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 103 postów
  • Imię:Michał

Napisano 25 maj 2015 - 08:09

Mam ten blank zbrojony przez Wojtka Grochole w systemie KR ,wyszło 9 przelotek plus szczyt.Nieznam się na tych numeracjach ale jak zobaczyłem wedke po wyjęciu z tuby to byłem w szoku jak małe są te przelotki w części szczytowej.Wszystkie wątpliwości zostały rozwiane nad wodą.Wszystko działa znakomicie.

Ja mam ten kijek zbrojony w FC i własnie w KR-ach 9 przelotek + szytówka faktycznie są małe ale 3'' przynęty na 10 g śmigają jak złoto poza tym czułość blanku jest fenomenalna nie miałem jeszcze styczności z tak czułą wędka. Rewelacja !!!

#794 OFFLINE   BOT

BOT

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 249 postów
  • LokalizacjaRzeszów
  • Imię:Adam

Napisano 31 maj 2015 - 19:41

Witam kupiłem kija Batson Dss 1141-2 i przy uzbrojeniu w Hardloye jest dla mnie zbyt wolny i tak się zastanawiam o przezbrojeniu go w minimy tylko nie wiem za bardzo jaka wielkość przelotek by odpowiadała kijowi. Długość to 290cm obecnie jest 10 przelotek. 

Użytkownik Kaskader edytował ten post 31 maj 2015 - 19:43

#795 ONLINE   miramar69

miramar69

jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 31 maj 2015 - 19:46

A jaki rozmiar mają obecnie przelotki???

#796 OFFLINE   Apioo

Apioo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 31 maj 2015 - 19:51

Pewnie 6tkami szczyt pojechany.

#797 ONLINE   miramar69

miramar69

jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 31 maj 2015 - 20:01

Jeżeli tak ,to aby efekt był znaczny ,trzeba by je zmniejszyć na - 4,5. Tylko wtedy raczej przezbrojenie całości w grę wchodzi ;) .

#798 OFFLINE   Apioo

Apioo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 31 maj 2015 - 20:05

Jak minimy to rozmiar 4, w ramce V będą ok. Jeśli przezbrajać to tylko po całości, dziwnie by stożek z hardloyów wyglądał. ;)

Użytkownik Apioo edytował ten post 31 maj 2015 - 20:06

#799 OFFLINE   BOT

BOT

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 249 postów
  • LokalizacjaRzeszów
  • Imię:Adam

Napisano 31 maj 2015 - 20:51

Apioo opłaca się to robić? czy za duże koszty by wyszły? Najwyżej pomacham nim chwilę i pójdzie do kogoś innego  :lol:

Użytkownik Kaskader edytował ten post 31 maj 2015 - 21:02

#800 OFFLINE   Apioo

Apioo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 31 maj 2015 - 21:03

Napisz do pracowni która robiła wędkę o wycenę przelotek i robocizny.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, spacing, przelotki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych