Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

tech-rb spacing przelotki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1765 odpowiedzi w tym temacie

#881 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 27 wrzesień 2015 - 14:11

Przy 16 masz większe gaszenie a z tym także opory i większy hałas, więc 20stka startowa będzie właściwym wyborem. W swoim poprzednim poście ustosunkowalem się do pomysłu otwierania 16H

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 27 wrzesień 2015 - 14:13

• Hubertus lubi to

#882 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 27 wrzesień 2015 - 16:49

Dobrze kolega radzi, lepiej zacząć od 20H,  16 przy takim kręciołku to jednak trochę mało i będzie mocno akustycznie  :D

#883 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 28 wrzesień 2015 - 08:10

20H, 10H, 5,5H, 5kb ,4x4,5kb i szczyt 4,5. Sprawdzone i działa idealnie.

• Hubertus lubi to

#884 OFFLINE   Kadet

Kadet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1003 postów

Napisano 28 wrzesień 2015 - 09:26

Działa idealnie , ale pod jakim kołowrotkiem. Blank jest przewidziany do przynęt 30gr. Ciagać je rozmiarem 2500 to nie jest dobry pomysł, dlatego wypadało by założyć młynek 4000 tym samym przelotka wejściowa powinna być raczej 25.

#885 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 28 wrzesień 2015 - 09:35

Działa idealnie , ale pod jakim kołowrotkiem. Blank jest przewidziany do przynęt 30gr. Ciagać je rozmiarem 2500 to nie jest dobry pomysł, dlatego wypadało by założyć młynek 4000 tym samym przelotka wejściowa powinna być raczej 25.

Czytałem wątek więc pisząc sprawdzone brałem za odnośnik Twoje wymagania.Ja używam do główek do 30g z kołowrotkiem Daiwa 3000 więc nawet trochę większy od Shimano 4000

#886 OFFLINE   Kadet

Kadet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1003 postów

Napisano 28 wrzesień 2015 - 10:14

Ok. Jeszcze zapytam... Budując stożek zwracasz uwagę aby linka przebiegała po dolnej krawędzi przelotek czy raczej celowała w środek ringu..?

#887 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 28 wrzesień 2015 - 10:20

Łowię w podobnym zakresie przynęt kijami 17-20 lb i otwieram kije krótkie takie do 7,6 Ft 20stką, a kije dłuższe tej samej mocy 25tką i sprawdziło się idealnie . Chodzi o to że w kiju krótkim odległość otwierającej do stopki jest mniejsza 55 -62 cm i w takim wypadku potrzebujemy troszkę niższej przelotki , w kijach dłuższych stawiam otwierającą trochę dalej np 65-72 cm i wtedy przelotka powinna być wyższa a co za tym idzie mieć większy pierścień i stąd ta różnica . Twoją Xzogę otworzyłbym z 20H

Jeżeli chodzi o stożek to ma być współśrodkowy a więc środek . Jeżeli koniecznie chcesz otworzyć 25 to raczej zdecyduj się na inny typ przelotek .np.KL bo są niższe  a wtedy będzie to wyglądało tak : 25 KL, 16 KL,10 KT, 7KT, 6KT lub 5,5 KT i 3x 4,5 KT

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 28 wrzesień 2015 - 12:17

#888 OFFLINE   GregorS

GregorS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 717 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Grzegorz

Napisano 30 październik 2015 - 12:16

Witam,

Potrzebuję pomocy, muszę ubrać w przelotki minimy dwa kije

- jeden wklejka 2,20 (poprzednie cw wg producenta do 7g),

- drugi 1,65 cm (poprzednie cw wg producenta 2 - 8g).

Czy poniższe sety przelotek będą odpowiednie?

do 2,20

Minima 4 MATCH, HardChrome, XM4XG - 20,12,8,6,

Minima 4 , HardChrome, XSV4XG - 5

4x4w – XSV4XG czy XM4XG ?

szczyt PacBay XFXZT Micro Top, srebrne, wkład cyrkonowy 4

do 1,65

Minima 4 MATCH, HardChrome, XM4XG

Minima 4 MATCH, HardChrome, XM4XG -16,10,6, 4L

3x4w – XSV4XG czy XM4XG

szczyt PacBay XFXZT Micro Top, srebrne, wkład cyrkonowy 4

Obydwa kije pod okonia do cienkiej plecionki rzadziej żyłki.

Mile widziane jakieś inne propozycje setu, ewentualnie zmiany w wyżej podanych.

Z góry dziękuję,

#889 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 30 październik 2015 - 12:23

Proponuje inaczej

zarówno jeden jak i drugi kijek ubrać w podobny zestaw

PB Minima

Match 16-8-5

L 4-4-4-3-3-3 i PbMicro Top na szczyt to do kijka 2,2 z ilością L trzeba pokombinować w zależności od pracy kijka, ale jeśli jest to wklejka, to pewnie tak wyjdzie

Do drugiego tak samo

Match 16-8-5

L 4-3-3-3 i PbMicro Top

Ja tak robię i bardzo dobrze sie sprawdza

• kogut lubi to

#890 OFFLINE   kogut

kogut

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1611 postów
  • Lokalizacjaczęstochowa

Napisano 30 październik 2015 - 14:17

Dobrze prawi  Hubertus,polać Mu :) . Sam też bym się kręcił według takiego zbrojenia.

#891 OFFLINE   drzewko03

drzewko03

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów

Napisano 11 listopad 2015 - 12:01

Witam kolegów,

Mam pytanko może ktoś pomoże

Mam kijek fenwick elite tech smallmouth i złamałem przelotkę wpadłem więc na genialny pomysł

aby wszystkie wymienić na jakieś bardzo lekki

czy możecie mi doradzić jakie i gdzie kupić bo to moja pierwsza zabawa w grzebanie przy kijku

dzięki

pozdro

#892 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 11 listopad 2015 - 12:04

Jak bardzo lekkie to Torzite.

W BRC pewnie dotepne.

#893 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 11 listopad 2015 - 12:08

Opisz ten kij , chodzi o długość , moc , ciężar rzutowy i czego będziesz oczekiwał od "nowego"?Dobrze by było jakbyś opisał na jakim secie przelotek był zbudowany fabrycznie (rozmiarówka i na jakich przelotkach). Operację wymiany polecam bo bardzo rzadko fabrycznie montowane kije wykorzystują swój potencjał ale ma to związek z polityką firm i budowa wędek na tylko najlepszych komponentach często jest nieopłacalne .

• zzwierzak lubi to

#894 OFFLINE   drzewko03

drzewko03

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów

Napisano 11 listopad 2015 - 12:29

Opisz ten kij , chodzi o długość , moc , ciężar rzutowy i czego będziesz oczekiwał od "nowego"?Dobrze by było jakbyś opisał na jakim secie przelotek był zbudowany fabrycznie (rozmiarówka i na jakich przelotkach). Operację wymiany polecam bo bardzo rzadko fabrycznie montowane kije wykorzystują swój potencjał ale ma to związek z polityką firm i budowa wędek na tylko najlepszych komponentach często jest nieopłacalne .

dlugosc 6,9 mediim light 1/16-5/8 oz 4-10 lb przelotki fuji alicante jesli sie nie myle a chcialbym sprawic aby kijek byl duzo czulszy

#895 OFFLINE   minecjusz

minecjusz

szogun

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1712 postów
  • LokalizacjaWRZEŚNIA/ORZECHOWO
  • Imię:Przemo

Napisano 11 listopad 2015 - 12:52

Chcesz mega czułości to przeżuć się na casting ;)

• kogut, fish28 i Hubertus lubią to

#896 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3019 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 11 listopad 2015 - 12:57

Że co ma żuć? :P

#897 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 11 listopad 2015 - 13:17

HAHAHAHAHAH :D  :lol:

• minecjusz lubi to

#898 OFFLINE   mdziam_78

mdziam_78

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1713 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Marcin

Napisano 11 listopad 2015 - 14:18

Smallmouth raczej finezją nie powala. Ja w takim wypadku widzę zbrojenie w KR Fuji Alconite i powinno być dobrze. Choć Fuji Hardloy też dadzą radę i nie zepsują.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

#899 OFFLINE   minecjusz

minecjusz

szogun

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1712 postów
  • LokalizacjaWRZEŚNIA/ORZECHOWO
  • Imię:Przemo

Napisano 11 listopad 2015 - 15:12

Słownik mi tak poprawił....zaproponował, a że na edycję trochę za późno, to już tak zostanie ku uciesze przeglądających
  • skalka i mdziam_78 lubią to

#900 OFFLINE   BadPi

BadPi

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 12 listopad 2015 - 10:57

Podpinam się pod zapytanie i choć odbiega ono nieco od tematyki forum, tak dotyczy tematyki rodbuildingu. Mianowicie chodzi o zbrojenie wędki surfcastingowej z uchwytem pod kołowrotek ze stałą szpulą - taką betoniarką rozmiaru 8000. O tyle jest to podobne do spiningu czy castingu, że także istotna jest odległość, na jaką można posłać przynętę, przy czym w surfcastingu odległości rzędu 100 metrów nie robią wrażenia. Posiadam wędki podobne do tych: Grauvell Vertix Inspire LC-MT 420 4.20m, 100-200gr, a problem dotyczy niewielkich średnic  największych przelotek . Jeśli uważnie czytałem forum, to w doborze przelotek istotny jest także rozmiar kołowrotka: im większa średnica spuli, tym większa powinna być średnica zwłaszcza pierwszej przelotki, aby zsuwające się ze szpuli kołowrotka zwoje nie klinowały się przet tą pierwszą przelotką, a surfie kołowrotki są naprawdę duże. Aktulanie samym ciężarkiem osiągam odległości rzędu 130 metrów prostym rzutem znad głowy, ale wydaje mi się, że poza zastosowaniem lepszych technik rzutowych (np. OTG) warto by było zwiększyć rozmiar pierwszych od kołowrotka przelotek. W moich wędkach ich średnica nie przekracza 20 mm, większe mam w prawie dwa razy krótszym spiningu. Nie mogę jednak znaleźć przelotek w dużych rozmiarach do zbrojenia wędek surfcastingowych. Wędeczki mam zbrojone na przelotkach o symbolu: LCAG (jak te ze strony http://www.fujitackle.eu), problem tylko w tym, że nie występują w większym rozmiarze niż 20 mm. Czy znacie może producenta produkującego podobne przelotki (przystosowane do łowienia w słonej wodzie, o dość dużym rozstawie stopek), ale w większych rozmiarach? Ewentualnie jakimi rodzajami przelotek można zastąpić te pierwsze, aby poprawić parametry rzutowe no i nie przezbarajać całej wędki? A może powinienem zacząć od pytania: czy dla poprawy parametrów rzutowych wystarczy wymienić tylko np. dwie przelotki od strony kołowrotka na przelotki o większych średnicach?

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, spacing, przelotki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych