Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

tech-rb spacing przelotki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1765 odpowiedzi w tym temacie

#961 OFFLINE   Sudoku

Sudoku

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 22 grudzień 2015 - 02:30

Witam, podepnę się pod temat. Potrzebuję porady w doborze rozmieszczenia przelotek. 

Kijek Diaflex Perch 2.25 - 2-12 - kij, oskrobany, wklejona nowa szczytówka ciut dłuższa i dopasowana do średnicy blanku tak jak być powinna.

Wklejka kończy się na 43cm - wiec na tym łączeniu powinna być czwarta przelotka. 

Reszta wymiarów jak na rys niżej. 

A=228cm

B=117,5cm

C= 43cm

D=34cm

Do kija będzie podpięty Rarenium 3000fb.

Przelotki zostają te co były czyli Fuji Alconity tj 25Y, 16Y, 10Y, 8Y, 6L, 5L, 5L, 5L + szczyt.

W temacie rodbuildingu jestem swieżakem, zacząłem od naprawy tego kija - zobaczymy co będzie dalej. 

Liczę na pomoc doświadczonych kolegów :)

Aa i pytanie dość trywialne - przelotki montujemy po stronie wklęsłej czy wypukłej od znalezionego kręgosłupa ? 

Witaj ! Twój temat jest dość trudny, ale wiem, że taki Wędkarz jak Ty poradzi sobie z montażem wędki  :)

• Rebus lubi to

#962 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 22 grudzień 2015 - 09:10

Witam, podepnę się pod temat. Potrzebuję porady w doborze rozmieszczenia przelotek. 

Kijek Diaflex Perch 2.25 - 2-12 - kij, oskrobany, wklejona nowa szczytówka ciut dłuższa i dopasowana do średnicy blanku tak jak być powinna.

Wklejka kończy się na 43cm - wiec na tym łączeniu powinna być czwarta przelotka. 

Reszta wymiarów jak na rys niżej. 

A=228cm

B=117,5cm

C= 43cm

D=34cm

Do kija będzie podpięty Rarenium 3000fb.

Przelotki zostają te co były czyli Fuji Alconity tj 25Y, 16Y, 10Y, 8Y, 6L, 5L, 5L, 5L + szczyt.

W temacie rodbuildingu jestem swieżakem, zacząłem od naprawy tego kija - zobaczymy co będzie dalej. 

Liczę na pomoc doświadczonych kolegów :)

Aa i pytanie dość trywialne - przelotki montujemy po stronie wklęsłej czy wypukłej od znalezionego kręgosłupa ? 

Podaj mi proszę odległość 1,6,8,oraz co to jest za odległość "B" bo nie bardzo wiem dlaczego jest taka ważna skoro ją zaznaczyłeś ? Postaram się pobawić tym spacingiem. Co do kręgosłupa to poszukaj w tym wątku http://jerkbait.pl/t...20-technika-rb/ lub wpisz w wyszukiwarce słowo "kręgosłup"

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 22 grudzień 2015 - 09:14

#963 OFFLINE   Adrian K

Adrian K

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 42 postów
  • Imię:Adrian
  • Nazwisko:Kasprowy

Napisano 22 grudzień 2015 - 10:42

odległos B to chyba złacze składów  ;)

#964 OFFLINE   Rebus

Rebus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 198 postów
  • LokalizacjaWLKP
  • Imię:Waldek

Napisano 22 grudzień 2015 - 13:22

Odległość B to łączenie składów. 

Nie bardzo rozumiem jak mam podać odległości 1,6 i 8 skoro ja właśnie nie wiem jakie mają być... ? 

#965 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 22 grudzień 2015 - 14:03

Ok ,poradzę sobie sam :)

#966 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 22 grudzień 2015 - 14:22

Niestety bardzo marnie to widzę na osiem przelotek ,lepiej dokupić jedną przelotkę 5L i zrobić to klasycznie na 9 ciu przelotkach np : 9/19/30,5/43/57/72,2/89/?/135 .Dlatego zrobiłem znak zapytania na ósmej przelotce bo tą musisz wyznaczyć sam i ustawić ją tak aby patrząc przez otwierającą 25Y trzy przelotki 25Y,16Y,10Y tworzyły współśrodkowe kręgi tak jak w tarczy strzeleckiej , dobrze jest aby czwarta też była współśrodkowo ustawiona co jest bardzo możliwe bo na tych przelotkach to ten stożek jest bardzo długi :) i w zamierzeniach budowniczego miał się kończyć na 8Y a 6L to miał być chyba Chocker :)

#967 OFFLINE   Rebus

Rebus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 198 postów
  • LokalizacjaWLKP
  • Imię:Waldek

Napisano 22 grudzień 2015 - 14:39

Dzięki za zainteresowanie Artur !

Kij oryginalnie jest na 9ciu przelotkach wiec tak też zostanie :) wymiarów na rys. jest 8 ale przelotek 9 - pewnie dlatego ta pomyłka. 

Mam już wstępnie ustawione wg. wykazu Fuji - porównam jak to się ma do Twojego ustawienia. O zachowaniu stożka pamiętałem. Najbardziej interesowało mnie ustawienia od szczytu bo tu było jakoś dziwnie - przez tą wklejkę. 

#968 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1600 postów
  • LokalizacjaTam gdzie nie biorą :)
  • Imię:Pawel
  • Nazwisko:S

Napisano 27 grudzień 2015 - 00:00

Cześć i Witam.

Panowie ,koledzy ....

Od dnia tj 23.12 . - tego roku gdy to otrzymalem przesyłkę z BRC w postaci w/w blanku ,siedzę i mędrkuje nad rozmieszczeniem przelotek. Spędziłem już kilka dni nad tym badziewiem i za cholerę nie mogę poradzić sobie z rozmieszczeniem przelotek. (wiem ,że dla szpeców z forum to nie problem)
Zastosowałem M16 M8 M5 L5 i do końca pojechalem na W4. Co nie którzy radzili mi tunel z W3, ja natomiast uparty osioł ujeb...em sobie w głowie ,iż zrobię go wlanśnie na W4 i niech tak zostanie :)
Generalnie wychodzi na to że bedzie to 8 przelotek plus szczyt...
Niby wszystko wyglada ok -problem się pojawia w momencie przejscia z M5 na L5 - dziwnie niebezpieczny kąt przy naginaniu kija...

Fotki z ugięcia wstawię jak tylko wroce do domu i zrobię ich kilka...

Może ,ktoś z kolegów posiada w/w blank ubrany w minimy i poświęcil by chwilkę na pomierzenie odległości między przelotkami ? Ciągle się uczę i przyznam szczerze ,że bezpieczniej mi będzie akurat ten blank uzbroić na sprawdzonym przez kogoś spacingu... Ktoś ? Coś ?

Z góry bardzo dziękuję Paweł.

#969 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 27 grudzień 2015 - 00:40

Między M5 a W4 kolega da 4V i będzie po kłopocie, przejście z M na L gdy mamy taki stozek w stylu KrH zawsze dziwnie wygląda, a tak przy okazji to ja osobiście bym dał jedną przelotke więcej, zrobił 16-8-5 M 4V i do końca 4W 

• ezehiel lubi to

#970 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1600 postów

Napisano 27 grudzień 2015 - 13:45

I tak też kolego sympatyczny zrobię ....inne kije zbroje walsnie dając pomiędzy LV i wygląda to znacznie lepiej :)

Jak tylko dojade do domu po swiętach cyknę pare fotek z ugięcia :) Będzie łatwiej mi doradzić  :)

A co najciekawsze ..ten stożek zaproponowany przez Rafala (dąbka) 16M 8M 5M L i pozniej W4 , niby nie wygląda za specjalnie , szczegolnie ten kąt z M5 na L , ale lata z niego za horyzont. A może to ten blank tak ciska ....cholera wie.

Użytkownik pablo208 edytował ten post 27 grudzień 2015 - 13:51

#971 OFFLINE   MarcinZ

MarcinZ

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 849 postów
  • LokalizacjaGóra Puławska/LPU
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Zawadzki

Napisano 27 grudzień 2015 - 14:30

I tak też kolego sympatyczny zrobię ....inne kije zbroje walsnie dając pomiędzy LV i wygląda to znacznie lepiej :)
Jak tylko dojade do domu po swiętach cyknę pare fotek z ugięcia :) Będzie łatwiej mi doradzić :)

A co najciekawsze ..ten stożek zaproponowany przez Rafala (dąbka) 16M 8M 5M L i pozniej W4 , niby nie wygląda za specjalnie , szczegolnie ten kąt z M5 na L , ale lata z niego za horyzont. A może to ten blank tak ciska ....cholera wie.

Pablo,w jednym z tematów na forum przerabiales jakas wklejke mikado..co.z tego wyszlo?Masz jakies zdjecia?

Wysłane z mojego HUAWEI G525-U00 przy użyciu Tapatalka

#972 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1600 postów

Napisano 27 grudzień 2015 - 15:13

Pablo,w jednym z tematów na forum przerabiales jakas wklejke mikado..co.z tego wyszlo?Masz jakies zdjecia?

Wysłane z mojego HUAWEI G525-U00 przy użyciu Tapatalka

Wyszlo kosiwo nieziemskie! Poważnie! Kurcze poszukam filmiku z holu tym kijem i podeślę , jeśli Cię to interesuję - żebyś zobaczył co mozna uzyskać wklejając mocniejszą pelną szczytówkę w tak tani blank. Łowi nim moj szwagier twierdzi,że w d...ie ma matagi i inne phenixy itp. Nie lowi od jakiegoś czasu na nic innego :)

Ps. Podaj maila na priv podeślę Ci  link do filmiku. - nie chce wrzucać do ogólej informacji,ponieważ jest to film z mojej miejscowki i mógł bym ją sobie spalić- sam rozumiesz.

Użytkownik pablo208 edytował ten post 27 grudzień 2015 - 15:15

#973 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1600 postów

Napisano 27 grudzień 2015 - 20:25

Własnie miałem pisać do moda o połączenie wątków- rozpędziłem się z zalożeniem nowego - przepraszam i dziękuję :)

Post nowy dotyczy blanku Matagi SS LL.

Użytkownik pablo208 edytował ten post 27 grudzień 2015 - 21:12

#974 OFFLINE   BadPi

BadPi

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 20:56

Zakupiłem trochę przelotek zgodnie z zaleceniami kolegi Darca. Poszukuję pracowni do wymiany przelotek - 9 sztuk na dwóch kilkach, łącznie ze szczytowymi, w okolicach Tarnowa - tak do 70 -80 km. Wolę dowieźć i odebrać osobiście.  Pytałem w Kuźni Wędkarskiej w Tuchowie, ale bardzo duże obłożenie robotą mają. Termin wykonania - nie dłużej jak do początku marca 2016.

#975 OFFLINE   hasior

hasior

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów
  • Lokalizacjatam gdzie ryby

Napisano 07 styczeń 2016 - 14:31

Ja Panowie chciałbym zapytać Was o zbrojenie kija sumowego kij 270 do 120 gram,40lb kołowrotek 6000,linka zazwyczaj 40lb ,łowienie z ręki,jakie sugierujecie przelotki wejsciowe i w jakim to systemie uzbroić np KR Torzite ? od 40 start? T-KWTG,chodzi o to by było w miare lekko(wagowo) i w miarę mocno.

#976 OFFLINE   Patryk1125

Patryk1125

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1917 postów
  • LokalizacjaTarnobrzeg
  • Imię:Patryk

Napisano 07 styczeń 2016 - 15:21

Alconite spokojnie starcza + Sic szczyt
Ramki KW i mnst na szczyt jak najbardziej
Zaczałbym od niskiej 30 po 6
Nic nie wniosła Torzite do kija sumowego, na Sic było by bardzo bardzo dobrze.

Użytkownik Patryk1125 edytował ten post 07 styczeń 2016 - 15:21

• Paavo lubi to

#977 OFFLINE   hasior

hasior

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 07 styczeń 2016 - 16:24

Czyli 30 starczy w KR potem normalnie w new fuji system tylko na KR tak? myslałem o Torzite głównie dlatego,że przy tej samej rozmiarówce mają chyba najwiekszy "prześwit"-Fi  ringów i najwiekszą gładkość,przy gróbej linie zawsze jakis % zasięgu wiekszy

#978 OFFLINE   Patryk1125

Patryk1125

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1917 postów
  • LokalizacjaTarnobrzeg

Napisano 07 styczeń 2016 - 18:42

Tak zgadza się torzite maja największy prześwit
Ale jeśli blank jest kiepski rzutowo to prześwitem tego nie zmienisz :)
Co to za blank ?

Albo lecisz całość w kW
Albo dwie pierwsze lub jedna w KW, reszta w KL i KT - ja dla siebie zrobiłby właśnie tak.

Jeśli blank mięsisty to podomotki moim zdaniem nie maja znaczenia, jedynie może zrobiłbym forhan lock

Użytkownik Patryk1125 edytował ten post 07 styczeń 2016 - 19:10

#979 OFFLINE   hasior

hasior

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 07 styczeń 2016 - 20:46

blank CTS ,myślę po całości pojechać 2 stopkowymi KW.czy kl niebedzie za lekko na taki kij?

SD907-3

9’0″ 25-40lb 3pc

30-100.

Heavy

Fast/Moderate

#980 OFFLINE   Patryk1125

Patryk1125

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1917 postów
  • LokalizacjaTarnobrzeg

Napisano 07 styczeń 2016 - 21:41

Moim zdaniem spokojnie dadzą radę KL/KT. To są mocne ramki.

Ale kW nie zaszkodzą
  • Hubertus lubi to

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, spacing, przelotki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych