Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

tech-rb spacing przelotki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1765 odpowiedzi w tym temacie

#1441 OFFLINE   Remicki

Remicki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 357 postów
  • LokalizacjaPomorze Zach.
  • Imię:Remigiusz

Napisano 06 grudzień 2018 - 22:33

Na fabrycznie zbrojonym ultralight'cie GL3 Loomis'a 11'6"....

...Nie pozbawiaj się zabawy, spróbuj sam.. :)

Tak właśnie chciałem .. zacząć 25 i skończyć 6.

Trochę inaczej wyobraziłem sobie potrzebną ilość przelotek, bo myślałem o 10ciu a nawet 11stu.

Mam wśród swoich badyli jednego mistrza posyłania przynęt po horyzont. To CD BR 10' 20lb.

Jest to kij który zrobił dla siebie Roman Pietrzak. Osoba która go przejęła od Romana, opowiadała

że wędka, trzykrotnie zmieniała ubranko zanim zadowoliła stwórcę ;).

Wiem że na początku kijek był ubrany w to co najlepszego na rynku, potem w to co sugerowały tabelki producenta,

a potem w to co Roman wydumał -a efekt jest zastanawiający;

to 30, 20 i 16, 12, 10, 9, 8, 8, 8 i 9na szczycie  -ten kij ładuje się tak że dech zapiera ...a potem tylko furczy plecionka.

...Tak że faktycznie masz rację -nie zawsze to co lekko, znaczy dobrze.

Może faktycznie czas by zrobić to po swojemu :rolleyes:

Dzięki Sławku.

Do tego co Sławek napisał dopowiem...

....Tytanki zabrał w kieszeń, założyliśmy ciezkie Alco...
Żebyście wiedzieli jego radość

Do tego co dopowiedziałeś,

...-cenne! :good:

Użytkownik Remicki edytował ten post 06 grudzień 2018 - 22:47

#1442 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4966 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 07 grudzień 2018 - 06:41

Loomis jest z 98', z pierwszej edycji ich długich ultralightów, szkoda mi było go przerabiać, bo zasłużony jest wyjątkowo. Chociaż przesunąłbym troszkę niżej początek przelotkowego składu. Rzucałem nim żyłką .18, dwucentymetrowym woblerem imitującym wylęg, mw pół Warty w Lądzie, a trzy centymetrowym bezsterowcem, całą.. Wszystkie przemiały moje.. :)

#1443 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 07 grudzień 2018 - 07:12

Do tego co Sławek napisał dopowiem...

Miałem (ale mi złamali) starą S-ke od Daiwy.
Nie wiem dlaczego ale wrzuciłem w KR sic-i i mikro tunel na 4.5 - sądziłem że przy tej lince i tych przynętach będzie książkowo... Po pierwszym wypadzie trafiła na stół operacyjny.
Wiedziałem co trzeba zrobić. Wróciłem do Y-kow dałem nawet szersze oczka w tunelu i całość wyszła dużo ciężej.
Latało jak z procy, dyskomfortu nie czułem a wręcz przeciwnie....

Przyszedł mój dobry znajomy do mnie z Talonem 6+ i mówi, że jest za szybki .
🙄
Tytanki zabrał w kieszeń, założyliśmy ciezkie Alco...
Żebyście wiedzieli jego radość...

Czyli podsumowując? Kij za szybki w opisanym c.w. wymaga może cięższych przynęt.

Wiadomo że kije "typu muchówka" lepiej rzucają i trzymają rybę ale są mniej "cięte". Może zmieniłeś (-liście) coś z kręgosłupem?
Chętnie poczytałbym innych opinii i doświadczeń zbrojmistrzów.

#1444 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 07 grudzień 2018 - 12:28

Wszystko mowa o starych konstrukcjach, niejako stworzonych do starszego systemu zbrojenia czyli przelotek mało a duże.

Spróbujcie takich eksperymentów z dzisiejszymi, nowoczesnymi konstrukcjami. czyli mowa o blankach lekkich ,mniej mięsistych, o cieńszych ściankach, najczęściej budowanych już w systemie technologii nano. To są konstrukcje stworzone do lekkiego zbrojenia.

Ja już próbowałem tego typu eksperymentu i wiem,że nie jest to takie oczywiste jak opisywane wyżej przypadki, a czasami nawet zmiana sposobu zbrojenia na "stary" dyskwalifikuje kij z użytku. Więc ostrożny byłbym w głoszeniu tego typu tez o których mowa wyżej. ;)

Użytkownik skalek-77 edytował ten post 07 grudzień 2018 - 12:42

• jachu lubi to

#1445 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4966 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 07 grudzień 2018 - 16:57

Skalek - czyli twierdzisz, że modne typy zbrojenia są bardziej dalekonośne? Bo o dalekonośność Remickiemu chodzi, a nie o najmodniejszy styl.  W nowych z 2016 lekkich wersjach s&s GL3, jest zainstalowanych osiem przelotek od 25 do 6..

• miramar69 i TomekSudety lubią to

#1446 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 08 grudzień 2018 - 12:20

Skalek - czyli twierdzisz, że modne typy zbrojenia są bardziej dalekonośne? Bo o dalekonośność Remickiemu chodzi, a nie o najmodniejszy styl.  W nowych z 2016 lekkich wersjach s&s GL3, jest zainstalowanych osiem przelotek od 25 do 6..

Widzę nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem a starałem się napisać w miarę możliwości zrozumiale.

Nie twierdzę ,że nowe systemy zbrojenia są bardziej dalekonośne, choć w niektórych skrajnych przypadkach owszem. Natomiast nie są na pewno mniej dalekonośne od starszych systemów zbrojenia pod warunkiem ,że powiedzmy np.system KR jest odpowiednio dobrany do kijka, linki i kołowrotka. Bo w przypadku gdy do kijka trociowego zastosujemy set od 16H do 4kt gdzie będzie używana gruba żyłka, logicznym jest ,że nie poleci.

Jedno jest pewne. Im blank jest lżej uzbrojony tym mniej traci na dynamice i oczywiście dalej rzuci.

Na tym skończę ten temat.

• Sławek Oppeln Bronikowski i Remicki lubią to

#1447 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4966 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 08 grudzień 2018 - 13:07

Nie. Ani nie poleci dalej, ani łatwiej nie pofrunie przynęta typu nielot. Moda na odciążanie, skrobanie i dynamizowanie kija to jest jeden ze ślepo przyjmowanych dogmatów w rb - w sumie panaceum na wszystkie możliwe potrzeby oraz przypadki.  Ale w ultralight'ach nie sprawdza się kompletnie.. co przecież można, a nawet należy sprawdzić empirycznie.. :) Sprawdzałeś ? 

#1448 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 grudzień 2018 - 17:13

Sławku myślę że to wszystko 'zależy'. Teraz robia takie delikatne blanki których nie trzeba 'doładowywać' przelotkami jak kiedyś.
Fakt jest faktem że bezwładnościowe rzuty o niskiej prędkości przynęty łatwiej wychodzą na dużych przelotkach.
  • miramar69 i Remicki lubią to

#1449 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4966 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 08 grudzień 2018 - 17:54

Noo.. trochę tak..  Bardziej jednak skłaniam się do poglądu, że rynek gruntownie przemodelowały plecionki. To są naczynia połączone, więc natychmiast pojawiły się blanki i systemy zbrojenia do tego typu linek dostosowane. Takie uniwersum plecionkowe.. :)  

Zbrojenie  pod monofile nie miało takiego farta. Próbował trochę Loomis i StC eksperymentować z kombinacją ceramików i  druciaków, ale pomysł jakoś zamarł. Przez moment były dostępne w całej rozmiarówce Kigany -  o dużej średnicy, cienkim ceramicznym pierścieniu i ramce - bardzo lekkie - niebo lepsze jak Minimy, ale już nie do kupienia. Ostał się na pociechę tylko New Concept.. 

#1450 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 10 grudzień 2018 - 12:50

Nie. Ani nie poleci dalej, ani łatwiej nie pofrunie przynęta typu nielot. Moda na odciążanie, skrobanie i dynamizowanie kija to jest jeden ze ślepo przyjmowanych dogmatów w rb - w sumie panaceum na wszystkie możliwe potrzeby oraz przypadki.  Ale w ultralight'ach nie sprawdza się kompletnie.. co przecież można, a nawet należy sprawdzić empirycznie.. :) Sprawdzałeś ? 

Wielokrotnie sprawdzałem.  I tak dla przykładu . Uzbrój sobie Matagiego  TR 80 Super Mebaru L- SGT  w 6 szt przelotek powiedzmy w ramce Y, od 25 do 6 i cała Twoja teoria runie z hukiem ;)

• Sławek Oppeln Bronikowski, Hubertus i jedin lubią to

#1451 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4966 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 10 grudzień 2018 - 13:11

Powtórzę dla jasności. Zbrojenie blanku przeznaczonego do łowienia monofilami, a już nielotami szczególnie, jest odmienne od systemów zbrojenia świetnie sprawdzających się przy braid'ach.

skalek.. Po cóż kruszyć kopie nadaremno albo przerzucać się post marketingowymi teoriami. Spójrz kiedyś na uprawiających profesjonalnie sport rzutowy..

#1452 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 12 grudzień 2018 - 10:41

A co ma sport rzutowy do wędkarstwa? :blink:  No tylko tyle ,że w jednym jak i w drugim przypadku używa się kija do rzucania i na tym koniec.

A co do tego ;"Zbrojenie blanku przeznaczonego do łowienia monofilami, a już nielotami szczególnie, jest odmienne od systemów zbrojenia świetnie sprawdzających się przy braid'ach."

Pełna zgoda na 100%. Tylko ,że tu system zbrojenia nie ma nic do rzeczy, tylko odpowiedni dobór ilości oraz wielkości przelotek.

Użytkownik skalek-77 edytował ten post 12 grudzień 2018 - 10:46

#1453 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4966 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 12 grudzień 2018 - 17:51

A stare konstrukcje i stare systemy zbrojenia o których mówiłeś wcześniej?  :) 

A może, skalek, byśmy się zgodzili, że rb nie jest tylko prostą umiejętnością montowania aktualnie modnych setów przelotek, wg akurat obowiązującego spacingu ?

Sport rzutowy jest mniej więcej tym samym dla nas co szkoła tańca dla miłośnika techno :) Można się tu choćby przyjrzeć, jak należy zbroić blank aby osiągnąć maksymalne odległości, można nauczyć się perfekcyjnego posługiwania wędką, nabyć celnego oka i pewnej ręki.

To mało!?

Polecam..  

• miramar69 i Remicki lubią to

#1454 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 13 grudzień 2018 - 10:51

A stare konstrukcje i stare systemy zbrojenia o których mówiłeś wcześniej?  :)

A może, skalek, byśmy się zgodzili, że rb nie jest tylko prostą umiejętnością montowania aktualnie modnych setów przelotek, wg akurat obowiązującego spacingu ?

Sport rzutowy jest mniej więcej tym samym dla nas co szkoła tańca dla miłośnika techno :) Można się tu choćby przyjrzeć, jak należy zbroić blank aby osiągnąć maksymalne odległości, można nauczyć się perfekcyjnego posługiwania wędką, nabyć celnego oka i pewnej ręki.

To mało!?

Polecam..  

Bez obrazy Sławku ale ja odpuszczam. Jeszcze nie "narodził się" tu na forum taki, który by jakimkolwiek argumentem  przekonał Ciebie w którymkolwiek temacie. Więc ja nie będę już próbował . Podsunę Ci tylko może kierunek mojego sposobu myślenia na ten temat.

Przy sposobie  i systemie zbrojenia bierzesz pod uwagę tylko osiągane odległości rzutowe. Problem w tym, że wędka nie służy tylko do rzucania bo gdyby tak było to faktycznie zbroiło by się kij 3m w 4 szt przelotek i to dużych ( i tu patrz właśnie sport rzutowy). I faktycznie latałoby daleko tylko ,że wędką  jeszcze się zdobycz wyciąga a hol potrafi czasami nieźle sponiewierać  kijek. A uzbrojony tak jak wyżej wspomniałem nie doczekał by drugiego wypadu na rybki. Ale latałoby z niego jak z armaty. Przyznasz ,że to nie oto chyba chodzi.

Oczywiście zgadzam się z twierdzeniem " rb nie jest tylko prostą umiejętnością montowania aktualnie modnych setów przelotek, wg akurat obowiązującego spacingu". Z tym, że w/g mnie nie ma czegoś takiego jak modne systemy. Systemy są odpowiednie lub nie do danego kijka stworzonego pod dany sposób łowienia, moda nie ma tu nic do rzeczy ( i tu największe znaczenie ma fakt czy będzie używana cienka miękka linka, czy grubawa żyłka mono). A coś takiego jak "obowiązujący spacing" to już w ogóle jakaś abstrakcja.

Użytkownik skalek-77 edytował ten post 13 grudzień 2018 - 10:53

#1455 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4966 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 13 grudzień 2018 - 12:55

Zwyczajowo nie podzielam popularnych mniemanologii,  ani schematów zbiorowego myślenia.. :)

Post #1343 zawierał pytanie o sposób uzbrojenia blanku, które to miało w efekcie dać wędkę świetną do miotania nielotów na znaczne odległości, przy użyciu żyłki. Od dawien dawna najlepiej w tej roli sprawdza się kij  ze zdolnością do samoładowania, czyli blank umiejętnie przeciążony dużymi przelotkami - niegenerującymi dodatkowego oporu.

I tu nie widzę miejsca na kompromis z nowoczesnością, ani tak modną zajebistością - albowiem kompromis rodzi tylko rzeczy złe.. :)  

#1456 OFFLINE   Remicki

Remicki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 357 postów
  • LokalizacjaPomorze Zach.
  • Imię:Remigiusz

Napisano 14 grudzień 2018 - 02:15

Dzięki Sławek za przypomnienie głównego zamysłu, który przyświeca zbrojeniu tego blanku.

Oczywiście Rafał, chciałbym również holować nim ryby a nie na 4przelotkach uprawiać proformę.

Przypominając : Blank  3,05m/10lb/-ok.13g/fast---medium-fast

Czy mój kierunek myślenia (duże przelotki) jest właściwy ? -Ku temu się skłaniam ;)

Mam czas do wiosny, i ogromną chęć zrobienia tego blanku dobrze.

Jestem skłonny wysłać go do Ciebie na pogięcie, żebyś przeanalizował to co Ci

doświadczenie podpowiada. Tym bardziej jestem Ciekaw Twojej opinii o ładowaniu się wędzisk,

ponieważ, sposób widzenia fizyki posyłania nielotów na dystans, jest mi bliższy w wizji Sławka.

Do końca, nie jestem przekonany czy ten blank odpowiada słowu "nowoczesny"

Jeśli oznacza on czujne Suzuki z pełną szczytówką, to on tam nie leży.

Myślę że cała seria Delta to delikatny ukłon G.Loomisa w stronę klasyki (+ to co bozia dała w dziedzinie materiałów)

#1457 OFFLINE   versicolor

versicolor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 113 postów
  • LokalizacjaBielsk Podlaski
  • Imię:Daniel

Napisano 18 grudzień 2018 - 23:28

Witam, przymierzam sie do budowy kijka na blanku slf9010, uchwyt skss16 pod mlynek shimano 2500. Chcialbym wrzucić tu SIC'i: kl16;8;5,5;kb4;kt4;4;4;4;4;4;lg4. Pytanie pod kątem tunelu...czy nie będzie zbyt lekko? Docelowo pod żyłkę max 0,20 lub pletke 0,10

#1458 OFFLINE   MarcinZ

MarcinZ

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 849 postów
  • LokalizacjaGóra Puławska/LPU
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Zawadzki

Napisano 19 grudzień 2018 - 09:05

Witam, przymierzam sie do budowy kijka na blanku slf9010, uchwyt skss16 pod mlynek shimano 2500. Chcialbym wrzucić tu SIC'i: kl16;8;5,5;kb4;kt4;4;4;4;4;4;lg4. Pytanie pod kątem tunelu...czy nie będzie zbyt lekko? Docelowo pod żyłkę max 0,20 lub pletke 0,10

Nie miałem tego banku w ręce... Ale do tej wielkości kołowrotka to bym dał raczej startowa 20 i tunel zrobił na 4,5.
Ale nie mam dużego doświadczenia w budowaniu wedek, więc poczekaj na odpowiedź kolegów..

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

#1459 OFFLINE   versicolor

versicolor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 113 postów
  • LokalizacjaBielsk Podlaski
  • Imię:Daniel

Napisano 19 grudzień 2018 - 11:00

Sęk w tym że już mam ten set...dopiero jak wczoraj rozpakowalem zdałem sobie sprawe jakie są małe. Kij ma służyć głównie do łowienia kleni ale zachowując moc na przylowy

#1460 OFFLINE   czarny1

czarny1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 954 postów
  • LokalizacjaLanckorona/Przemyśl
  • Imię:Michał

Napisano 19 grudzień 2018 - 11:25

Sęk w tym że już mam ten set...dopiero jak wczoraj rozpakowalem zdałem sobie sprawe jakie są małe. Kij ma służyć głównie do łowienia kleni ale zachowując moc na przylowy

to zmontuj przelotki na taśmie i przetestuj... będzie dobrze zostawisz, nie będzie to zmienisz...

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, spacing, przelotki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych