Witam wszystkich.
Zwracam się do Was z prośbą. Czy jest jakis sposób w rozpoznaniu przelotek FUJI sic i alconite? czy jest sposób aby to rozróżnić na pierwszy rzut oka?
Dziękuję z góry za odpowiedz.
Pozdrawiam
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 07 lipiec 2013 - 22:26
Witam wszystkich.
Zwracam się do Was z prośbą. Czy jest jakis sposób w rozpoznaniu przelotek FUJI sic i alconite? czy jest sposób aby to rozróżnić na pierwszy rzut oka?
Dziękuję z góry za odpowiedz.
Pozdrawiam
Napisano 07 lipiec 2013 - 22:43
Napisano 07 lipiec 2013 - 23:32
Dzięki bardzo za odpowiedź.
Pozdrawiam
Napisano 07 lipiec 2013 - 23:38
Witaj,
Najprościej podstawić przelotkę pod jakąś lampkę, np. na biurku albo pod światło latarki, aluoxy będzie miało odcień brązowy, alconite będzie czarny, a sic też będzie czarny, ale będzie miał wyraźny błyszczący, srebrnawy poblask. Jeśli choć raz tak spojrzysz na różne fuji, już nigdy nie pomylisz.
Poza tym kolega powyżej słusznie napisał, nie ma siców - przynajmniej ja się z takimi nie spotkałem - w ramce czarnej, podobnie jak nie spotkałem alconite w ramce gun smoke, więc to też je odróżnia, ale już spokojnie mogą być różne ringi w ramce srebrnej, złotej.
Pozdrawiam
Arek
Napisano 08 lipiec 2013 - 00:17
Witaj,
Najprościej podstawić przelotkę pod jakąś lampkę, np. na biurku albo pod światło latarki, aluoxy będzie miało odcień brązowy, alconite będzie czarny, a sic też będzie czarny, ale będzie miał wyraźny błyszczący, srebrnawy poblask. Jeśli choć raz tak spojrzysz na różne fuji, już nigdy nie pomylisz.
Poza tym kolega powyżej słusznie napisał, nie ma siców - przynajmniej ja się z takimi nie spotkałem - w ramce czarnej, podobnie jak nie spotkałem alconite w ramce gun smoke, więc to też je odróżnia, ale już spokojnie mogą być różne ringi w ramce srebrnej, złotej.
Pozdrawiam
Arek
Własnie, ta wędeczka od Ciebie ma SIC a zakupiłem jeszcze jedną, nieco dłuższą która tez miała mieć SIC a ma właśnie czarną ramkę, obawiam się że to alconite.
.
Użytkownik brando edytował ten post 08 lipiec 2013 - 00:18
Napisano 08 lipiec 2013 - 00:45
No wiesz Robert, u mnie kijek jak ma mieć fuji SIC, to ma fuji SIC. Tyle i aż tyle
Napisano 08 lipiec 2013 - 00:48
No tak, a co do tego drugiego kija, chyba musze się wybrać do pracowni żeby fachowym okiem popatrzył na to człowiek który się zna. Rameczki są małe bo to cast więc cięzko mi to stwierdzić. Mają kolor czarny więc to już może je dyskwalifikować z SIC'ów.
Napisano 08 lipiec 2013 - 05:01
To napewno je dyskwalifikuje z SIC'ów.
Napisano 08 lipiec 2013 - 07:20
Pierścienie SIC mienią się takim odbłyskiem stalowym. Nie wiem jak to określić. Wydają się być bardziej błyszczące.
Napisano 08 lipiec 2013 - 07:39
SiC jest taki stalowo-szaro-grafitowo blyszczący
Alconite raczej czarny
Napisano 08 lipiec 2013 - 08:31
Napisano 08 lipiec 2013 - 13:48
Fuji Alconite
Fuji SiC
Fuji Hardloy
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 08 lipiec 2013 - 15:37
Napisano 23 październik 2014 - 20:55
Napisano 23 październik 2014 - 21:00
Forecast
BSTLGNapisano 17 luty 2015 - 19:20
Panowie,prośba. Wymyśliłem sobie ze przezbroję pod spiralę seryjny kijek Max Insygnia. Wiecie może na jaki klej są wklejane przelotki szczytowe,w jaki sposób ją zdjąć bez uszkodzenia blanku. Termiczny to chyba nie jest,bo po dość mocnym podgrzaniu ani drgnie. Szukałem info na forum,i nic w tym temacie nie znalazłem.
Napisano 17 luty 2015 - 19:54
Najczęściej są tam walone takie kleje że szybciej spalisz blank niż on puści. W przerabianym obecnie przeze mnie dragonie osmoliłem przelotkę a klej ni chu, nie puścił Trza było upitolić...
Napisano 17 luty 2015 - 20:04
Żebym wiedział,to chyba bym sie za to nie brał. "Żywica" na omotkach też jakaś pancerna.
Napisano 17 luty 2015 - 20:24
Omotki są generalnie bez problemowe, czasem trafi się jakiś twardszy lakier i trzeba nad nim trochę dłużej "popracować". Ale ogólnie nie jest źle. Za to te topy są wklejane... Ech po zdjęciu kilku nie chce mi się pisać
Napisano 17 luty 2015 - 20:40
Właśnie łącze się w "bólu";) Omotki,tak jak piszesz,idą lżej,ale nie lekko:) Top nie wiem czy od razu ciąć,czy rzutem na taśmę nagrzac konkretnie,i użyc brutalnej siły. Obawiam sie tylko czy druga opcja nie uszkodzi blanku na wiekszej długości.
Napisano 29 kwiecień 2015 - 19:31
Mam dokładnie ten sam problem.
Chciałem zdjąć szczytową żeby zmierzyć średnicę rurki i ...... 0 szans.
Wypada chyba zniszczyć delikatnie rurkę bo blank mocnego grzania i "ciągnięcia" na pewno nie wytrzyma.
Już mam obawy czy sama końcówka się nie odkształciła.
Kijek o Shimano Nexave.
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych