#141 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2015 - 16:04
Znacie jakieś organoleptyczne sposoby na rozróżnianie jaki pierścień jest w przelotce? Metoda np. "na oko".
Czy można to w jakiś sensowny sposób ocenić, sprawdzić, porównać, zbadać???
Proszę o rady i pomoc doświadczonych w tym temacie, ponieważ posiadam (jak i moi znajomi) dużo starych kijów w których nie mam zielonego pojęcia jakie są zastosowane ringi w przelotkach.
Oczywiście z góry wszystkim dziękuje za każdy ciekawy wpis.
Pozdrawiam.
A. P.
#142 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2015 - 16:42
#143 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2015 - 16:52
Jak Fuji to będzie tak - odcień szarawy - Hardloy , mocna matowa czerń - Alconite , a czerń mieniąca się , jakby metaliczna - SIC - to z trzech podstawowych i najbardziej znanych tej firmy.
Najlepiej zapodać foto
Użytkownik Szymon82 edytował ten post 24 sierpień 2015 - 16:56
- Tomasz eS lubi to
#144 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2015 - 17:12
Czy alconite jest matowa to bym dyskutował, mam je w diaflexie i błyszczą. Stopień gładkości powierzchni nie zależy od spieku ale od stopnia wypolerowania, tak gdzieś czytałem, jak się mylę to poprawcie.
#145 OFFLINE
Napisano 24 sierpień 2015 - 17:15
Czy alconite jest matowa to bym dyskutował, mam je w diaflexie i błyszczą.
Wystarczy porównać w tym samym czasie Alconite z SIC i będzie wiadomo o co chodzi
#146 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2015 - 12:34
Wystarczy porównać w tym samym czasie Alconite z SIC i będzie wiadomo o co chodzi
Taaaaaak.
Ale trzeba mieć te pierścienie i przelotki Fuji żeby porównać a nie "jakieś tam".
#147 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2015 - 13:09
Są różne "A ' la sic " montowane w seryjnych kijach. kto je robi i w jakiej skali opisał je jako sic juz trudniej stwierdzić ....
Dobry sposób to wpisać w Google nazwę wedki czasem coś można znaleźć.
Pierścień się da sprawdzić po twardości i gładkości. Ale w warunkach domowych chyba ciężko będzie ... generalnie.... lepiej założyć przelotki forecast batsona niż sic Jaxona wg mnie....
Pewniejsze są mimo że klasa hardloy i cena za set śmieszna
#148 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2015 - 15:40
Tak jak piasałem, mam (-y z kumplami) różne kije z "dobrych lat" gdy patyk w latach 96' kosztował w granicach 3 stówek. Jest nim m.in. Balzer Magma Siver, Cormorany, Zebco Rhino, Bayron, Mikado Shaman, inne.
Z tego co pamietam to na niektórych z nich na pewno były przelotki SIC.
W to co piszą na necie, niewiele wierzę bo pisać mozna wszystko.
Teraz konkretnie chce przezbroić kij Zebco Rhino z 8 w 10 ringów. Niby gdzieś doczytałem że zbrojone one były w przelotki SIC. Na pewno nie są Fuji bo brak na nich napisu a wczoraj gdy sie przyglądałem bardziej wyglądają mi na Aluoxide bo niby błyszczy ale brąz jest dobrze widoczny, prawie jak Hardloy.
Chodzi mi o to że nie chce zamieniać przelotek SIC na SIC a ewentualnie dokupić size taki jak mi brakuje do zrobienia nowego setu. Jeżeli natomiast nie są one SIC to wole je wymienić na nowe a tamte sprzedać (i tu pyt. ale jako coooo?????).
Nie mam oryginalnych Fuji SIC ani Alconitów na razie wiec za cholerę nie mam z czym porównać.
Jedyna pewność trwałości tych przelotek to to, że mimo tylu lat wędkowania (nie leżakowania w szafie) nie ma na nich śladu zużycia.
#149 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2015 - 16:03
no to skoro tyle lat były ok, to może dobierz kolorystycznie brakujące Ci rozmiary i przerabiaj, ja osobiście nie wierzę w jakoś sic'ów niewiadomego pochodzenia, czasem wystarczy rzut oka aby sie przekonać co to takiego... zwłąszcza z czasó terażniejszych gdzie priorytetem jem minimalizacja kosztów produkcji...
#150 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2015 - 16:20
Przyglądnę się dokładniej tym które "wiszą" na kiju i wtedy zdecydujemy czy pruć wszystko czy tylko zmienić set i rozstaw.
- Tomasz eS lubi to
#151 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2015 - 20:48
Z tymi Sic-ami to jest tak,zawsze będą miały mniej lub bardziej granatowo-niebieski odcień z metalicznym połyskiem i zarówno te od Fuji,jak i te tańsze często nie docenione modele.Świat nie kończy się tylko na Fuji lub ''drucianych'' Minimach ,czasami trzeba spróbować czegoś innego.
#152 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2015 - 21:26
Ale teraz to nawet Aluoxide mają metaliczny połysk.
Żeby to jeszcze człowiek mógł po grubości pierścienia dojść co i jak.
#153 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2015 - 21:44
Ale teraz to nawet Aluoxide mają metaliczny połysk.
Żeby to jeszcze człowiek mógł po grubości pierścienia dojść co i jak.
Eeee...chyba przesadzasz,mam kilka modeli Siców od Fuji (nie które stare np: pierwszy ''wypust'' w ramce Y) i 2 modele z firmy ze znaczkiem S i pierścienie są łatwe do odróżnienia od alconite czy hardloyów,właśnie przez to ciemno-grafitowo-granatowe barwę pierścienia,z metaliczno-opalizującym połyskiem.Już chyba nie opisze tego lepiej.
800px-SiC_p1390066.jpg 104,58 KB 7 Ilość pobrań
Użytkownik Paavo edytował ten post 25 sierpień 2015 - 21:47
#154 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2015 - 21:52
Może jest jakiś sposób z żyłką? Tarcie, temperatura, odkształcenie????
#155 OFFLINE
Napisano 26 sierpień 2015 - 18:02
Dzisiaj zrobiłem foty tych niby SIC z Zebco Rhino DF Spin.
Oznaczenie na nich jest wyraźne "KS" ale w necie nic nie znalazłem na temat przelotek z takim oznaczeniem.
Kolor brąz mocno błyszczący-metaliczny. Nie wiem czy na fotach to wyjdzie ale "looknijcie" kto chce.
Załączone pliki
#156 OFFLINE
Napisano 26 sierpień 2015 - 19:11
Jaki jest sens zastanawiać się nad przelotkami w Zebco, chcesz takie kupić?
#157 OFFLINE
Napisano 26 sierpień 2015 - 19:15
Nieee.
Chcę wiedzieć czy to SIC jak było pisane czy jakieś .....
Jeżeli SIC to szkoda zamieniać SIC na .... SIC.
#158 OFFLINE
Napisano 26 sierpień 2015 - 19:40
#159 OFFLINE
Napisano 26 sierpień 2015 - 19:43
Gdzieś już widziałem takie oznaczenia KS... Tylko nie mogę sobie przypomnieć gdzie...
Myśl. Piwo dostaniesz na łódce w upalną .... jesień.
- Tomasz eS lubi to
#160 OFFLINE
Napisano 26 sierpień 2015 - 20:02
Ks ... to pewnie nic innego jak przelotki klasy sic
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, przelotki, fuji
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych