Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Kastking wiem wiem bedzie lincz :)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
355 odpowiedzi w tym temacie

#121 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 02 październik 2017 - 20:38

Chiny to jedna z kolebek cywilizacji, no i niegdyś kraj wysokiej kultury. Po lewicowym eksperymencie społecznym cofnęły się niestety - co jest regułą - do poziomu kamienia łupanego i dymarek, ale dość szybko przy pomocy państwoewgo turbo kapitalizmu znów łapią wiatr w żagle. Ale póki co głównie słyną ze świadczenia tanich usług produkcyjnych i zalewania globalnego rynku czysto imitacyjnym sztynksem. Podobnie zresztą jak dekady wcześniej Japan. Osobiście wolę drugich, ze względu na wyraźną różnicę w postaci innowacyjnej biegłości oraz wzorowej jakości.. :)

Nie omdlewam od Aliexpress.. mam wrodzony dystans do takich zbiegowisk.. :)     

• Tomek88 lubi to

#122 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4679 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 02 październik 2017 - 20:43

Nie omdlewam od Aliexpress.. mam wrodzony dystans do takich zbiegowisk.. :)     

Ja także ten dystans czuję. Mój nie jest wrodzony, a zdrowo rozsądkowy i dlatego czasami go skracam :)

#123 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 06 październik 2017 - 19:36

Kilka słów na temat krów
. Kastking rzuca dobrze i zwija dobrze. W porównaniu do Tatuli ciężko powiedzieć za pierwszym razem. Kręci inaczej, ale inne przynęty były w użyciu, na innym kiju i z inną linka. Gdybym miał wybierać między nimi to oczywiście tatula, gdybym dysponował kwotą 200zł i musiał zbierać na nią albo kupić kastkinga i łowić już to nawet bym się nie zastanawiał. Tatula kręci na kiju 60-100, przynęty w okolicach 80g +- ciągnie ładnie ale ciężej może ja wykończyć, tylko przypuszczam. Kastking vs tatula w wertykalnej, tu wygrywa kastking. Przy tej metodzie kołowrotek praktycznie nie zwija, liczy się spust sprzęgła? W kastkingu chodzi lżej, mogę operować jedna ręką, zwalniam sprzęgło, puszczam linkę na daną głębokość, blokuje kciukiem a palcem serdecznym przekrecam korbe i wszystko sprawnie i delikatnie działa. Kolejna sprawa to mniejsza korba, bardziej użyteczna w tej metodzie, lżejsza szpulka, szybciej startuje, szybko spuszczam przynetę jak zaczyna pojawiać się sygnał na echu, pokrętło docisku szpuli w tatuli chodzi bardzo ciężko, w kastkingu rewelacyjnie. Mogę polecić ten multik, jest dobry w tych pieniądzach. Świetne są plecionki, kupiłem 0.18 i 0.25 mm. Cena około 6 euro za 137m. Tyle kosztuje żyłka :)
  • Sławek Oppeln Bronikowski, Koincydencja i wyder lubią to

#124 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 październik 2017 - 22:40

Kilka słów na temat krów
. Kastking rzuca dobrze i zwija dobrze. W porównaniu do Tatuli ciężko powiedzieć za pierwszym razem. Kręci inaczej, ale inne przynęty były w użyciu, na innym kiju i z inną linka. Gdybym miał wybierać między nimi to oczywiście tatula, gdybym dysponował kwotą 200zł i musiał zbierać na nią albo kupić kastkinga i łowić już to nawet bym się nie zastanawiał. Tatula kręci na kiju 60-100, przynęty w okolicach 80g +- ciągnie ładnie ale ciężej może ja wykończyć, tylko przypuszczam. Kastking vs tatula w wertykalnej, tu wygrywa kastking. Przy tej metodzie kołowrotek praktycznie nie zwija, liczy się spust sprzęgła? W kastkingu chodzi lżej, mogę operować jedna ręką, zwalniam sprzęgło, puszczam linkę na daną głębokość, blokuje kciukiem a palcem serdecznym przekrecam korbe i wszystko sprawnie i delikatnie działa. Kolejna sprawa to mniejsza korba, bardziej użyteczna w tej metodzie, lżejsza szpulka, szybciej startuje, szybko spuszczam przynetę jak zaczyna pojawiać się sygnał na echu, pokrętło docisku szpuli w tatuli chodzi bardzo ciężko, w kastkingu rewelacyjnie. Mogę polecić ten multik, jest dobry w tych pieniądzach. Świetne są plecionki, kupiłem 0.18 i 0.25 mm. Cena około 6 euro za 137m. Tyle kosztuje żyłka :)

Ile czasu używasz KastKinga? Bo ja Tatulę kilka lat i kilku innych użytkowników z forum również. 

Nie dyskredytuję KK ale jeszcze za wcześnie na miarodajne opinie na jego temat.

#125 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 06 październik 2017 - 22:58

Pisalem, ze jeden raz :) nie wiem jak z jego trwaloscia. Oba mlynki nowe pierwszy raz nad woda. Bedzie uzywany tylko do verticala, z rzutu tatula i cos jeszcze zawita do ciezszego lowienia, bo obawiam sie ze tatula moze byc za bardzo nadwyrezona. Lexa 300 hsl albo tranx 301, tak to sobie wymyslilem :)

#126 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 08 październik 2017 - 19:43

Dzisiaj trochę porzucalem, muszę przyznać że jestem z niego coraz bardziej zadowolony, nie ma się czego wstydzić wobec tatuli no chyba że ceny :) co nie znaczy że stawiam je na jednej półce :)

#127 OFFLINE   Nikoś

Nikoś

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 21 postów

Napisano 15 październik 2017 - 19:39

A ja używam chińskiego HAIBO  już 2 sezon i nic się z nim nie dzieje, diała jak działał na początku. Miałem nawet tatule ale ją sprzedałem bo nie dorównała chińczykowi. Tak, że ja sobie akurat chwalę. Tylko tu wiele osób nie da złego słowa powiedzieć na temat 3 firm kołowrotków bo to jednak firma i jak nie dasz za multik więcej niż 1000 zł który obsłuży spokojnie 3 gramy to cię zlinczują i powiedzą że to nie realne. Przykre ale fakt. To że tylko castingiem da się celnie rzucać to stek bzdur. Fakt jest taki że cast nie skręca żyłki czy plecionki, i wygodniej łowi się dużymi przynętami, ale w reszcie to spin nie zostaje w tyle. Ja łowie i spinem i castem. Dla mnie oby dwie metody są super. To że coś jest tanie nie oznacza od razu , że jest do d...y.

• eRKa i Przemek_M lubią to

#128 OFFLINE   Nikoś

Nikoś

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 21 postów

Napisano 15 październik 2017 - 19:47

Tu porównanie ABU i HAIBO

Ja mam model 51 plus łożyska ceramiczne i powiem że daje rade

#129 OFFLINE   drag

drag

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1654 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Andrzej

Napisano 15 październik 2017 - 19:58

W czym Haibo był lepszy że pogonił Tatule?

#130 OFFLINE   Nikoś

Nikoś

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 21 postów

Napisano 17 październik 2017 - 18:49

Startuje bez problemu od 3 gram.

Lepiej leży mi w dłoni.

Żuty są dłuższe ( ale to akurat dla mnie mało istotne)

Praca HAIBO bardziej mi się podoba.

Jest tańszy od TATULI i masz do niego 2 szpule.

A reszta to samo, przekładnia z brązu, rama z aluminium.

Jeśli chodzi o wytrzymałość to jest bardzo mocny. Wiadomo ma służyć do wędkowania a nie do wbijania gwoździ.

Dlatego został HAIBO a TATULE  sprzedałem.  Jeśli ktoś woli TATULE to jego sprawa i wybór, ja należę do tych co wędkują bo to ich pasja a nie rywalizacja kto ma markowy sprzęt i kto dał za niego więcej.

• eRKa i Przemek_M lubią to

#131 OFFLINE   Nikoś

Nikoś

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 21 postów

Napisano 17 październik 2017 - 18:55

Andrzeju pisałeś o wędce TETON 1-6 gram. Możesz napisać jak ta wędka ładuje się przy przynętach 3-4 gram i czy czułość na rękojeści jest dobra? Dlaczego pytam? Bo obserwuje ten cast od długiego czasu i chyba go zamówię. Cena jest super

#132 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 październik 2017 - 19:50

Startuje bez problemu od 3 gram.

Lepiej leży mi w dłoni.

Żuty są dłuższe ( ale to akurat dla mnie mało istotne)

Praca HAIBO bardziej mi się podoba.

Jest tańszy od TATULI i masz do niego 2 szpule.

A reszta to samo, przekładnia z brązu, rama z aluminium.

Jeśli chodzi o wytrzymałość to jest bardzo mocny. Wiadomo ma służyć do wędkowania a nie do wbijania gwoździ.

Dlatego został HAIBO a TATULE  sprzedałem.  Jeśli ktoś woli TATULE to jego sprawa i wybór, ja należę do tych co wędkują bo to ich pasja a nie rywalizacja kto ma markowy sprzęt i kto dał za niego więcej.

Wszystko pięknie, tylko czy te Wasze Haibo i Kastkingi będą się równie dobrze zachowywały jak Tatule po kilku latach użytkowania? 

Oby tak było. Tego Wam serdecznie życzę.

#133 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 17 październik 2017 - 20:33

A jesli sie okaze ze tak? Bez sensu troche. Ja nie twierdze , ze kastking jest lepszy, wytrzyma tyle co tatula badz dluzej, stwierdzam fakt, ktorym jest cena 4krotnie nizsza, gdybac zawsze mozna.

#134 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 październik 2017 - 20:44

Jeśli się tak okaże to chętnie kupię sprawdzony w bojach sprzęt.

#135 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 17 październik 2017 - 20:47

Ty raczej nie jestes odbiorca takiego sprzetu, masz za duzo zbyt dobrych zeby bawic sie w kastkingi, to raczej dla ludzi, ktorzy chca zaczac i nie maja odpowiednich funduszy, sa w trakcie przygody i nie maja odpowiednich funduszy, nie interesuje ich ani marka ani maslo, ma zwijac i dobrze rzucac.

• eRKa lubi to

#136 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów
  • Imię:Hubert

Napisano 17 październik 2017 - 20:50

Andrzeju pisałeś o wędce TETON 1-6 gram. Możesz napisać jak ta wędka ładuje się przy przynętach 3-4 gram i czy czułość na rękojeści jest dobra? Dlaczego pytam? Bo obserwuje ten cast od długiego czasu i chyba go zamówię. Cena jest super

A są takowe? Są do 4 i 10 g. Ten  4-ro gramowy jakoś mi nie leży. Dla mnie zbyt spolegliwy nawet przy dwu gramowej główce. Tego mocniejszego mogę polecić z czystym sumieniem. Okoni nie gubi, ładuje się już przy 2 gramowej główce. W razie przyłowu jest szansa na zacięcie sandacza, czy szczupaka i nie zamęczenie tychże forsownym holem. 

#137 OFFLINE   Nikoś

Nikoś

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 21 postów

Napisano 18 październik 2017 - 19:38

Ty raczej nie jestes odbiorca takiego sprzetu, masz za duzo zbyt dobrych zeby bawic sie w kastkingi, to raczej dla ludzi, ktorzy chca zaczac i nie maja odpowiednich funduszy, sa w trakcie przygody i nie maja odpowiednich funduszy, nie interesuje ich ani marka ani maslo, ma zwijac i dobrze rzucac.

Z tym, że ktoś nie ma funduszy to mogłeś się ugryść  w język i to konkretnie tak żeby aż w piętach było czuć. Jeśli się kogoś nie zna, To się go nie ocenia. Jeśli bym potrzebował shimano antaresa to bym se jutro jechał i go kupił bez problemu. Tylko po co mi kołowrotek za prawie 3 tysie który w niczym mi nie pomoże. Chyba że tobie tak. Ja wole zainwestować to w dom albo w inne ważniejsze rzeczy. Chcesz taki sprzęt to sobie kup, ja nie widze w tym problemu ani ci tego nie zabronie. Tylko nie pisz więcej że kogoś nie stać na sprzęt za parę tysięcy, bo jeśli  ktoś na prawdę musi na niego odkładać bardzo długo z takich albo innych przyczyn, to może poczuć się bardzo przykro.  Założę się, że wiele z tych osób co używają tanich sprzętów panują nad nim lepiej niż ty. Są celniejsi, mają większą wiedzę o technikach łowienia i mają lepsze wyniki.   

Żałośnie się zachowałeś. Moje dzieci by nie napisały o ludziach tak jak ty. Przykro mi za takie komentarze. A sprzęt za nie wielkie pieniądze niech służy ludziom jak najdłużej i niech czerpią z wędkarstwa przyjemność. 

Do moderatora. Jeśli takie obraźliwe wypowiedzi nie są kontrolowane, to proszę o usunięcie mojego kąta. Nie zamierzam należeć do forum gdzie zamiast pomagać i doradzać, ubliża się.

To by było moje zdanie. Pozdrawiam

#138 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1905 postów
  • Imię:Hubert

Napisano 18 październik 2017 - 19:54

Z tym, że ktoś nie ma funduszy to mogłeś się ugryść  w język i to konkretnie tak żeby aż w piętach było czuć. Jeśli się kogoś nie zna, To się go nie ocenia. Jeśli bym potrzebował shimano antaresa to bym se jutro jechał i go kupił bez problemu. Tylko po co mi kołowrotek za prawie 3 tysie który w niczym mi nie pomoże. Chyba że tobie tak. Ja wole zainwestować to w dom albo w inne ważniejsze rzeczy. Chcesz taki sprzęt to sobie kup, ja nie widze w tym problemu ani ci tego nie zabronie. Tylko nie pisz więcej że kogoś nie stać na sprzęt za parę tysięcy, bo jeśli  ktoś na prawdę musi na niego odkładać bardzo długo z takich albo innych przyczyn, to może poczuć się bardzo przykro.  Założę się, że wiele z tych osób co używają tanich sprzętów panują nad nim lepiej niż ty. Są celniejsi, mają większą wiedzę o technikach łowienia i mają lepsze wyniki.   

Żałośnie się zachowałeś. Moje dzieci by nie napisały o ludziach tak jak ty. Przykro mi za takie komentarze. A sprzęt za nie wielkie pieniądze niech służy ludziom jak najdłużej i niech czerpią z wędkarstwa przyjemność. 

Do moderatora. Jeśli takie obraźliwe wypowiedzi nie są kontrolowane, to proszę o usunięcie mojego kąta. Nie zamierzam należeć do forum gdzie zamiast pomagać i doradzać, ubliża się.

To by było moje zdanie. Pozdra

Z kąta to może usunąć komornik. Moderator konto. Ale pomijając... poznaj trochę użytkowników tego forum, ich podejście do sprzętu i sposobu wypowiadania się. Nie będziesz się niepotrzebnie irytował.  :)

Edycja, gdzie Ty coś fajnego kupisz jak się wypiszesz z jb.pl :ph34r: ?

Użytkownik Młody wędkarz edytował ten post 18 październik 2017 - 20:44

• Negra i Przemek_M lubią to

#139 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 18 październik 2017 - 20:03

Spoko, spoko...

@Nikoś, trochę konsekwencji w tym co piszesz. Nie pozwalasz aby ktoś cie oceniał..."Jeśli się kogoś nie zna, To się go nie ocenia"... ale kilka zdań dalej robisz dokładnie to samo: ..." Założę się, że wiele z tych osób co używają tanich sprzętów panują nad nim lepiej niż ty. Są celniejsi, mają większą wiedzę o technikach łowienia i mają lepsze wyniki"... ;)  :P  :D 

Więc ...spoko, spoko :) 

#140 OFFLINE   Szczepek2

Szczepek2

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 258 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Andrzej
  • Nazwisko:Szczepkowski

Napisano 18 październik 2017 - 20:27

Cześć,

@Nikoś sory może nie czytam ze zrozumienie, ale według mnie  wypowiedź @Negra jest odpowiedzią na post @Godski co trwałości sprzętu z ChRL do sprzętu Shimano, lub Daiwa.

Andrzej.

• eRKa lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych