Rękojeści rezonansowe i transmisja drgań
#221 OFFLINE
Napisano 01 maj 2007 - 20:16
pozdrawiam JW
#222 OFFLINE
Napisano 01 maj 2007 - 20:28
#223 OFFLINE
Napisano 01 maj 2007 - 20:34
...Król jest nagi... może już czas by to wiedział?
#224 OFFLINE
Napisano 01 maj 2007 - 20:42
...Król jest nagi... może już czas by to wiedział?
@tomku
jak by to powiedziec... chyba lepiej by było gdybyś wypowiadał się o sprawach o których masz pojęcie
Pozdrawiam
#225 OFFLINE
Napisano 01 maj 2007 - 21:23
#226 OFFLINE
Napisano 01 maj 2007 - 21:38
chyba sie nie zrozumielismy. Ja nie czuje zadnej potrzeby udowadniania ze Firma X jest lepsza od Firmy Y, czy gorsza - co to mnie obchodzi?
Zreszta niedawno był juz podobny watek, w ktorym wypowiedzialem sie obszernie, i nie widze potrzeby zeby wiecej zabierac glos w tej kwestii:
http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&&th=234 8&goto=39060#msg_39060
Tutaj mamy do czynienia z sytuacja trochę inną. Z jednej strony twierdzisz że jesteś antysprzętowy, nie znasz się na parametrach etc.
Z drugiej strony bardzo kategorycznie zabierasz głos w kwestiach sprzętowych o których wiedzę masz bardzo, jak sam przyznajesz, subiektywną. Czy nie dostrzegasz tu pewnej logicznej sprzeczności? Albo chociaż braku umiaru
Resztę napiszę Ci na priv, ponieważ cenię sobie naszą internetową znajomość.
A również dlatego, iż jako autor tego wątku, chciałbym aby był on poświęcony w miarę możliwości stricte tematowi, czyli rękojeściom rezonansowycm , a nie różnym luźnym myślom około tematu.
Osoby zainteresowane rozmowami na inne tematy, mogą je prowadzić zakładając w tym celu odrębne, nowe wątki - np. w kąciku rodbuildera
Pozdrawiam
#227 OFFLINE
Napisano 02 maj 2007 - 01:21
Twoje wypowiedzi jak by na to nie patrzec beda ksztaltowac opinie o takiej a nie innej firmie. Jesli uzywales dwoch wedek zbrojonych na ich blankach to na pewno nie masz wystarczajacej wiedzy do podsumowan. Moze Twoje sobiste odczucia ale to wszystko. Kazdy blank i wedka na nim zbrojona ma swoje przeznaczenie, innych zalet trzeba szukac w wedkach do polowu na rozne przynety jako ze przynajmniej dla mnie nie istnieje pojecie wedki uniwersalnej. Trzeba spojrzec na cene i jakosc produktu oferowanego za nia. Dla mnie Batson jest pod tym wzgledem na prawde dobra propozycja. Mam 6 wedek zbrojonych na ich blankach i jesli chodzi o moje wymagania to spelniaja je zupelnie. Mowisz o '' magicznej'' cenie ok 500 zl za gotowy produkt. Nie wiem czy jest mozliwe znalezienie czegos lepszego w tym przedziale cenowym. Jesli tak to jestem otwarty na wszelkie sugestie. Piszesz zw seria Avid to inna klasa- ale w porownaniu do czego?? Jesli chodzi o ceny to ksztaltuja sie na poziomie Batsona XST. Dla ,mnie osobiscie Batson XST przebija Avidy na wzelkie mozliwe sposoby, a jesli wezmiesz pod uwage dostepnosc na polskim rynku to ta przewaga tylko sie powieksza.
Dla mnie gotowa wedka 2.60, cw do 28 gr jest najlepsza propozycja w tym segmencie cenowym. Przykladem moze byc to ze w trakcie montowania kilku klientow zbrojmistrza w Koninie zamowilo wedki zbrojone na tych blankach a ja sam przekonalem mojego kolege, ktory ma kolekcje wedek jakiej moge pozazdroscic, do zbudowania czegos podobnego z tym ze na rezonansie do czego moja wedka tez zmierza.
Jesli chodzi o sam rezonans to jeszcze nie wiem jak pracuje to na wedkach zbrojonych w Polsce ale na przykladzie Mephisto moge to zdecydowanie polecic czego potwierdzily ostatnie testy na szczupakach w Anglii.Za jakies dwa tygodnie bede mogl potwierdzic wady i zalety Batsona RX8+ do 35 gramow zmontowanego na rezonansie z czym niewatpliwie podziele sie z uzytkownikami forum.
Radze o przemyslenie wypowiedzi przed ich publikacja.
Pozdrowienia,
Bujo
#228 OFFLINE
Napisano 02 maj 2007 - 08:09
#229 OFFLINE
Napisano 02 maj 2007 - 09:28
z doswiadczenia handlowca wiem , ze promuje sie produkty na ktorych sie zarabia , nie musza one byc koniecznie najlepsze ...
Bardzo trafne spostrzeżenie. Jako handlowiec dodam, że dotyczy to wszystkich branż, wędkarstwa też.
Można nie zgadzać się z tym co napisał tomek_w, ale tak już jest jeśli pewne rzeczy napiszemy wprost.
Poza tym, jeśli nawet jego wypowiedzi na temat sprzętu były/są subiektywne (a kogo nie są ), to na pewno są zdroworozsądkowe.
Zarzut o tym, że napisał nie w temacie w ogóle odpada. Napisał, a jego opis różnicy w czuciu rezonansu do mnie przemawia. Doskonale pamiętam wrażenie, gdy pierwszy raz poprowadziłem przynętę na plecionce.
#230 OFFLINE
Napisano 02 maj 2007 - 18:17
Prawda jest tez taka, że raz jedyny w zyciu mogłem sprawdzić kij z rezonansem w praktyce i porównac go z klasycznie zmontowanym castem. Efekt był taki, ze mój Avid przekazywał do łapy więcej puknięc i stuknięć niz batson z tubą. Uznałem wówczas, że mnie takie urzadzenie jest nie potrzebne.
pozd JW
Jurku chyba zapomniales ze Twoj Avid byl wyposazony z scorpiona z plecionką natomiast moj (już prawie ) Batson miał na szpuli cukiereczka monofił wątpliwej jakości
#231 OFFLINE
Napisano 02 maj 2007 - 23:07
Prawda jest tez taka, że raz jedyny w zyciu mogłem sprawdzić kij z rezonansem w praktyce i porównac go z klasycznie zmontowanym castem. Efekt był taki, ze mój Avid przekazywał do łapy więcej puknięc i stuknięć niz batson z tubą. Uznałem wówczas, że mnie takie urzadzenie jest nie potrzebne.
pozd JW
[/quote]
Jurku chyba zapomniales ze Twoj Avid byl wyposazony z scorpiona z plecionką natomiast moj (już prawie ) Batson miał na szpuli cukiereczka monofił wątpliwej jakości
[/quote]
Mylisz się Mifku, Testy prowadziliśmy tylko w przypadku, kiedy od kciuka na szpuli do przynety byla żyłka. Nie wiecej niz 4 m. Przynetą była mocno wykrępowana wahadłówka MAST o bardzo agresywnej pracy. Wpuściłem wabik na 2m przed pomost i sprawdzalem ile sygnałów dochodzi do mojej dłoni. Później zrobiłem to samo z twoim Batsonem i wynik testu byl taki jak napisalem wyżej.
ozd JW
#232 OFFLINE
Napisano 03 maj 2007 - 09:31
Czyli dwa diametralnie różne patyki. Z tego co kojarze test był jednorazowy i trwał krótko. Jakie wnioski mogą płynąć z takiego porównania? Moim zdaniem niewielkie.
Porównania mają sens, jeśli porównuje się podobne z podobnym. Chcąc porównać wędkę mifka z odpowiednikiem Avida, powienieneś Jurku sięgnąć np. po AC66MM (podobno zresztą jeden z najbardziej udanych kijów w całej serii Avid, rewelacyjne opinie za oceanem). I odwrotnie, chcąc znaleźć odpowiednik dla swojego Avida, powieneś szukać wędki wykonanej na blanku RX7 ISB 781 lub, jeszcze lepiej, ISB 822.5
Wtedy miałbyś podstawę do ewentualnego formułowania wniosków natury ogólnej.
Kontunuując wątek rezonansu: jest to eksperyment który jest w toku. Koncowe wnioski mogą rozminąć się z wyjściowymi założeniami np. co do typów i charakterystyki blanków optymalnie współpracujących z rękojeściami rezonansowymi.
Ja jeszcze nie wyrobiłem sobie własnego zdania w temacie rezonansu. Chciałbym spokojnie przełowić sezon (który w tym roku zacznie się dla mnie niestety trochę później) na różne typy kijów wykonane z tą rękojeścią. Pod koniec roku może będę mógł już coś powiedzieć
Pozdrawiam
#233 OFFLINE
Napisano 03 maj 2007 - 10:44
Jeśli podczas łowienia istotnym jest, żeby do wędkarza docierała maksymalna ilość informacji co sie dzieje z przyneta. odpowiednim kijem będzie fast czy Xfast z rezonansem dla dodatkowego wzmocnienia efektu. Moderata wziałbym w sytuacji kiedy ważniejszy byłby komfort rzutowy i miękki hol ryby, ale w takiej sytuacji rezonans nic nie daje tylko przeciąża i podraża kij. Jeśli blank sam w sobie tłumi drgania to żaden rezonans nie pomoże bo nie bedzie miał czego wzmocnić i przekazać do dłoni wędkarza. Rozumiem, że temat tuby rezonansowej to dopiero faza eksperymentow i poszukiwań własciwej drogi. Tak tez traktuję tę dyskusję tu na forum. Ona jest jak widac z przytoczonych argumentów także mocno eksperymentalna. Dość tej teorii jade na ryby.
pozd JW
#234 OFFLINE
Napisano 03 maj 2007 - 11:16
Tak test trwał dość krótko nie dłużej jak 2-3 godziny. Wnioski natury ogólnej płyną takie:
Jeśli podczas łowienia istotnym jest, żeby do wędkarza docierała maksymalna ilość informacji co sie dzieje z przyneta. odpowiednim kijem będzie fast czy Xfast z rezonansem dla dodatkowego wzmocnienia efektu.
Odważne stwierdzenie
Nie tak dawno, na rodbuilding org, tęgie głowy zastanawiały się nad wpływem tzw. akcji wędziska na tzw. transmisję drgan:
http://www.rodbuildi...ad.php?2,223829
http://www.rodbuildi...ad.php?2,226131
Jak widać, sprawa nie jest aż taka prosta jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka, i nawet starannie wykształceni w dziedzinie rodbuildingu inżynierowie, którzy zjedli zęby na tej profesji, nie są jednoznaczni w opiniach.
Zresztą, biorąc udział w licznych rodbuildingowych dyskusjach na ten fakt właśnie zwróciłem uwagę, iż kategoryczność wygłaszanych poglądów jest zazwyczaj odwrotnie proporcjonalna do doświadczenia i wiedzy w dzidzinie rodbuildingu
Od stwierdzenia wiem wszystko do stwierdzenia wiem, że nic nie wiem wiedzie daleka droga...
#235 OFFLINE
Napisano 03 maj 2007 - 11:43
pozd JW
#236 OFFLINE
Napisano 03 maj 2007 - 13:05
Wiedza rodbuildingowa, jeśli można tak powiedzieć, ma wiele poziomów. Na codzien operujemy na poziomie powiedzmy wulgarnym, czyli popularnym. Robimy to po to, aby ułatwić sobie codzienne życie. Niestety, te uproszczenie powoduje konieczność dokonywania nieraz bardzo bolesnych uproszeń i kompromisów. Trzeba mieć tego świadomość.
Linki do dyskusji załączyłem po to, aby zobrazować że coś co gotowi jesteśmy na poziomie popularnym opisać w kilku prędkich słowach, jest bardzo daleko idącym skrótem myślowym spraw ogromnie złożonych.
Dla przykładu, w cytowanej dyskusji, chyba nie padł argument o tym iż każdy kij i każda przynęta będą miały swój unikalny resonant frequency (nie chcę tłumaczyć na własną rękę). Oznacza to że jeden i ten sam kij będzie różnie współpracował z róznymi przynętami. A to tylko jedna (!) z bardzo wielu zmiennych wpływających na to co subiektywnie odczuwamy jako czułość wędki.
Podejrzewam że gdyby dysponować odpowiednią aparaturą i jakimś basenem (dobrze żeby był przepływowy) możnaby mierzyć i katalogować zależności pomiędzy poszczególnymi konstrukcjami wędek i ich współpracą z poszczególnymi przynętami.
Dla rodbuildera z przyczyn oczywistych takie zaplecze jest niedostępne. To co można zrobić to próbować ustalać pewne zależnośći empirycznie, metodą prób i błędów. Ja tak rozumiem właśnie eksperyment jakiemu poświęcony jest niniejszy wątek.
Dlatego od samego początku namawiam do spokoju, opanowania i wstrzemięźliwości w ferowaniu wyroków. Może przydałoby się również mniej zacietrzewienia i więcej luzu w końcu, jak słusznie zauważyłeś, chodzi o to żeby miło spędzić dzień nad wodą
Pozdrawiam
#237 OFFLINE
Napisano 04 maj 2007 - 10:46
Miałem okazję testować kilka wędek zbudowanych na rezonansie. Ostatnio nawet THP megabassa. Powiem krótko - czynnikiem krytycznym w przenoszeniu drgań jest blank (chodzi o kilka czynników). Porównywać można TYLKO dwie wędki zbudowane na tym samym blanku przy czym jedna wyposażona w rezonans druga bez. Traktowanie tego tematu inaczej jest błędem. Przekonałem się o tym testując wędki zbudowane na blankach Batsona (dwie albo nawet trzy różne), st. Croix Elite, z 4 pudła Megabassa i na koniec z 3 Evergreen'a. Każda wędka działa inaczej.
Pozdrawiam
Remek
#238 OFFLINE
Napisano 04 maj 2007 - 11:24
naszych wrażeń i tak nie będziemy mogli uogólnić, żeby jednoznacznie określić wyniki testu. Możemy tylko mniej lub bardziej trafnie stwierdzić czy NAM coś daje ten rezonans czy nie
#239 OFFLINE
Napisano 04 maj 2007 - 11:49
Cześć,
Miałem okazję testować kilka wędek zbudowanych na rezonansie. Ostatnio nawet THP megabassa. Powiem krótko - czynnikiem krytycznym w przenoszeniu drgań jest blank (chodzi o kilka czynników). Porównywać można TYLKO dwie wędki zbudowane na tym samym blanku przy czym jedna wyposażona w rezonans druga bez. Traktowanie tego tematu inaczej jest błędem. Przekonałem się o tym testując wędki zbudowane na blankach Batsona (dwie albo nawet trzy różne), st. Croix Elite, z 4 pudła Megabassa i na koniec z 3 Evergreen'a. Każda wędka działa inaczej.
Pozdrawiam
Remek
#240 OFFLINE
Napisano 04 maj 2007 - 12:37
Czyli wniosek jest jeden:
naszych wrażeń i tak nie będziemy mogli uogólnić, żeby jednoznacznie określić wyniki testu. Możemy tylko mniej lub bardziej trafnie stwierdzić czy NAM coś daje ten rezonans czy nie
Właśnie tak @bassy, masz rację. Chętnie poznamy wasze wrazenia z użytkowania tych wedzisk. Jednak miarodajny test w takich warunkach jest niemożliwy, chociażby z powodow jakie podał Remek. W całym tym zamieszaniu wokół rezonansów chodzi o możliwie szerokie zainteresowanie tematem użytkowników forum, zalogowanych jak i anonimowych. To poprostu marketing nic więcej.
ozd JW
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, rezonans, dolnik, rękojeść
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych