Rękojeści rezonansowe i transmisja drgań
#181 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2007 - 18:25
Pozdrawiam
Slider
#182 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2007 - 22:05
Propozycja jest dość daleko idąca . Byłoby to prawie studium rękojeściowe . A zamiarem było zademonstrowanie możliwości konstrukcyjnych w tej części kija ..
Wiele , chyba wszystkie znaczące firmy proponują zestawy do samodzielnego montażu . Nie musimy dopasowywac się do firmowego gotowca , czy uśrednionej oferty . Kije rosną razem z nami , z naszą wiedzą i umiejętnościami . Kto lepiej nam dopasuje sprzęt niż my sami ?
A ze na Batsonach ..
Jest to idealna cenowo i jakościowo oferta . I wszechstronna , łatwo dostępna ..
Nie ma chyba ludzi z obrębu tego biznesu , którzy się z nią nie zetknęli . U nas Batson wystąpił w roli małej rb lokomotywy , takiego trochę fiata 126 . I nie ma się co na ten fakt oburzać ..
Ten wycinek sprzętowej łączki jest u nas ciągle w powijakach .
Ale już wyrażnie odstaje od populistycznego mainstreamu . I powoli nabiera rumieńców . Zdarzają się co prawda , rozmaite ekscesy typu ; kto jest bardziej castingowy , czyja łodyga ma lepsze pochodzenie , kto będzie lepszym wodzirejem ..
Ale to taki swojski kargulizm , niechybnie na wymarciu .
Indywidualista rules !
#183 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2007 - 20:34
Propozycja jest dość daleko idąca . Byłoby to prawie studium rękojeściowe . A zamiarem było zademonstrowanie możliwości konstrukcyjnych w tej części kija ..
@Sławku powiem szczerze,że dla mnie bardziej istotne są jednak możliwości użytkowe
Pozdr.Seba
#184 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2007 - 20:01
#185 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2007 - 06:12
Jeżeli to było do mnie, to ja go czujęDla tych co zastanawiają się czy jest tam rezonans proponuje prosty test: poprowadzenie przynęty trzymając za rękojeść i za sam blank.
Uczę między innymi takiego przedmiotu jak metodologia nauk, więc schematy eksperymentalne znam dosyć dobrze . Stąd moja dyskusja. Wiadomo, że chcąc przeprowadzić nasz eksperyment idealnie musielibyśmy go trochę zmodyfikować. Trwałby on bardzo długo, potrzebowalibyśmy specjalistycznej aparatury pomiarowej...
Jak już ktoś kiedyś napisał, próby z rękojeściami rezonansowymi były i wcześniej z różnymi skutkami. Jednym z nich były rezonanse tak intensywne, że męczyły rękę w trakcie łowienia. Więc nie tędy droga. Dobry rezonans to taki, który będzie wzmacniał tylko drgania określonej częstotliwości; z drugiej strony taki, który będzie wzmacniał do wystarczającego (odczuwalnego), minimalnego poziomu.
Czy do stwierdzenia takiego faktu są potrzebne doświadczenia laboratoryjne? Przed testami powiedziałbym - tak. Po dwóch dniach z kijem testowym w ręku odpowiadam, że takie testy nie są konieczne. Na podstawie tego modelu będę w stanie stwierdzić, czy branie czuję lepiej, czy odróżniam je często od zaczepu i czy łowi mi się tym kijkiem dobrze. Taki jest w zamyśle charakter testu i dodam, że jeżeli chodzi o lekkie przynęty, to już jestem w połowie drogi do wyrobienia sobie zdania.
#186 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2007 - 08:59
To o czym piszesz i metoda testu była niejednokrotnie dyskutowana zarówno tu jak i poza nim. Padały podobne argumenty, aż skończyło się na takim prostym teście j.w. przy zastosowaniu kilku kijków. Zaczęliśmy jak to mawia Friko od chrustu a skoniczyliśmy na moim batsonie. Dodatkowo w teście brał udział jeszcze jeden batson, ciut mocniejszy. Wyniki były niesamowite....
cdn.
#187 OFFLINE
Napisano 03 kwiecień 2007 - 21:37
Cóż nie łowiłem nim jeszcze, niestety. Pierwsze wrażenie oczywiscie pozytywne. Fajny , cięty kijek o akcji szczytowej, idealny do łowienia gumami. Pierwsze konkrety napiszę po łowieniu, które mam nadzieję nastąpi wkrótce
Mifek
Czekamy na fotki Twego kija:)
#188 OFFLINE
Napisano 04 kwiecień 2007 - 09:27
#189 OFFLINE
Napisano 04 kwiecień 2007 - 15:52
Ja z kolei w niedzielę. Oczywiście muszę dłużej potestować by w pełni świadomie wypowiedzieć się na temat przydatności rezonans grigpu ale wędka jest fantastyczna.
Pozdrawiam
Remek
Załączone pliki
#190 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2007 - 12:47
I ja jako niesprzętowiec skusiłem sie na kija z rękojeścią rezonansową ... będzie to klasyczny spinning , jaź-kleń w niewielkiej rzece , oraz pstrąg ... dł 2,75 blank Talona , 7-14gr. Materiał ITM (co kolwiek to znaczy:)).. szukam wędki optymalnej na wyżej wymienione gatunki , wędzisko będzie miało maksymalnie lekkie przelotki ... Jestem ciekawy różnicy ... czy taka wogóle będzie ...?
#191 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2007 - 13:15
Tomku w tym wszyskim chodzi o to, by się skusić na nowy sprzęcik i to właśnie jest celem producentów.Witam
I ja jako niesprzętowiec skusiłem sie na kija z rękojeścią rezonansową
... Jestem ciekawy różnicy ... czy taka wogóle będzie ...?
Teraz to Ty powinieneś się czuć jak złowiony na rezonans.
Co do skuteczności tego wynalazku poczekam na Twoja opinię.
#192 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2007 - 13:49
#193 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2007 - 14:19
#194 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2007 - 18:19
Załączone pliki
#195 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2007 - 18:44
#196 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2007 - 19:36
#197 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2007 - 19:44
#198 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2007 - 20:08
Ja ze swoim rezonansem wybrałem się właśnie pierwszy raz na jazie ale niestety brania się nie doczekałem,choć powiem szczerze,że nie wydaje mi się,żeby przy łowieniu na wobki w rzece(mocna napięta linka)aż tak bardzo będzie pomocny rezonans przy wyczówaniu brań,które raczej są na tyle czytelne,że na zwykłym kiju wyczujesz pewnie to samo.
Ja natomiast widzę rezonans najbardziej przy łowieniu na gumy z opadu :)ale to się dopiero okaże w praniu.A co do czucia przynęty to próbowałem wędkami o podobnym ciężarze w.(jedna z rezonansem,jedna bez)i różnica jest zauważalna
Pozdr.Seba
#199 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2007 - 20:10
#200 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2007 - 20:17
Jestem ciekaw na ile ocenisz przydatność rozonansu w łowieniu karpiowatych drapieżników na małe wobki. Ciekawe.. Wiem ze jaziki lubią obwąchiwać woblerka
i to jest racja...
@seeb... łowienie nie składa się z samego brania , często łowię na niewielkich rzeczkach , łowiąc ostrozne ryby wypuszczam daleko wobler , musze to robić nie cienkiej żyłce , często nie widze gdzie dokładnie się znajduje przyneta ze względu na załamanie żyłki nurtu itp.. ale po drganiach woblera potrafię ocenić w jak silnym nurcie sie znajduje przyneta a tym samym potrafię ją zlokalizowac nawet z dużej odległości ... dziwne co? Oczywiście wymogi te spełnia mało woblerów w sumie jedyne to te co robi A.Lipiński ... Hornety też są niezle , ale nie na moich łowiskach mają zbyt agresywną prace i walą mocno zawsze i wszedzie ... Własnie do takiego prowadzenia jak opisałem chce znaleźc głowne zastosowanie nowej rekojeści i jestem niezmiernie ciekawy czy będzie lepiej , oczywiście test nie będzie obiektywny , poniewaz łowie na Canadiany , a teraz bede miał talona ... ale jeśli efekt bedzie , to przyjme załozenie ze to sprawa blanku i rękojeści...i bede zadowolony..
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, rezonans, dolnik, rękojeść
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych