Rękojeści rezonansowe i transmisja drgań
#241 OFFLINE
Napisano 04 maj 2007 - 12:56
Jerzy,
Nie wnikajac w Twoja wypowiedz- dla mnie jest jeszcze jeden aspekt a mianowicie wyglad gotowego produktu jakim jest wedka.
Z tego co sie orientuje to ceny samych rekojesci sa bardzo przystepne wiec jesli nawet okaze sie ze sa przereklamowane( w co nie wierze ) to i tak kazdy nastepny patyk bede uzbrajal z ich wykorzystaniem.Oczywiscie to tylko moje zdanie, ktore uwzglednia moje preferencje i moje oczekiwania co do wedek.
Pozdrawiam,
Bujo
#242 OFFLINE
Napisano 04 maj 2007 - 15:36
Na dodatek te testy powinny trochę potrwać, bo osobiście musiałem trochę tym kijkim popracować by zacząć dobrze słyszeć rezonans, czyli odróżniać go od innych drgań.Cześć,
Miałem okazję testować kilka wędek zbudowanych na rezonansie. Ostatnio nawet THP megabassa. Powiem krótko - czynnikiem krytycznym w przenoszeniu drgań jest blank (chodzi o kilka czynników). Porównywać można TYLKO dwie wędki zbudowane na tym samym blanku przy czym jedna wyposażona w rezonans druga bez. Traktowanie tego tematu inaczej jest błędem. Przekonałem się o tym testując wędki zbudowane na blankach Batsona (dwie albo nawet trzy różne), st. Croix Elite, z 4 pudła Megabassa i na koniec z 3 Evergreen'a. Każda wędka działa inaczej.
Pozdrawiam
Remek
Pozdrawiam
#243 OFFLINE
Napisano 05 maj 2007 - 08:16
@remek
macie rację oczywiście (*) musicie jednak pamietac ze testowa 4 na jerkbaicie nie wyłączną grupą testującą. Wiele osób w kraju w tym sezonie już testuje, albo będzie testować to rozwiązanie. Ja sam ma w planach zamówienie kilku kijków, spinningowych i castingowych. Uznałem że nawet jak w tych blankach które wytypowałem osobiscie rezonansu nie usłyszę to przynajmniej zostaną mi rękojeści dobrze wyważające kije (dlatego zamawiam rękojeści na tubie bez split-gripu).
Te wszystkie cząstkowe, subiektywne informacje mimo wszystko powinny złożyć się do kupy na jakiś obraz np. co do tego z jakimi typami blanków rezonans się sprawdza lepiej, a z jakimi gorzej albo wcale.
Tak jak pisałem, przy dzisiejszym poziom wiedzy technicznej tego rodzaju badania w laboratorium dalyby rostrzygniecie w przeciagu krotkiego czasu. Ale to sa rzeczy nieosiągalne dla rodbuildera. Wiec pozostaja tylko proby empiryczne, ktore sila rzeczy beda rozciagniete w czasie.
Na razie widac ze sporo topowych japonskich kijow, nie tylko Megabassa, jest konstruowana na tubach. Moze byc to tylko moda, albo przypdek. Moze. Ale nie musi - i to trzeba jakos weryfikować a przy okazji 4 jerkbaitowiczów będzie miało trochę radochy z nowymi zabawkami
Tak ja na to patrzę.
Pozdrawiam
(*) przy założeniu absolutnej powtarzalności blanków
#244 OFFLINE
Napisano 05 maj 2007 - 12:12
nie tylko czterech@joker
Na razie widac ze sporo topowych japonskich kijow, nie tylko Megabassa, jest konstruowana na tubach. Moze byc to tylko moda, albo przypdek. Moze. Ale nie musi - i to trzeba jakos weryfikować a przy okazji 4 jerkbaitowiczów będzie miało trochę radochy z nowymi zabawkami
#245 ONLINE
Napisano 28 maj 2007 - 11:55
bassy w piątek czekam na pierwsze sandacze i Twoje wrażenia
#246 OFFLINE
Napisano 28 maj 2007 - 15:10
Wrażenia opiszę a ryby czy będą - to się okaże
#247 OFFLINE
Napisano 28 maj 2007 - 20:24
wracajac do wedki to bylo czuc kazde jedno stukniecie okoniowego pyszczka, kazdy wjazd w zarosla i kazdy kamien albo piach, fantastycznie sie lowi, ale jak juz kilku kolegow pisalo, trzeba sie nauczyc sluchac rezonansu
wedka staje sie pomalu jedna z moich ulubionych
#248 OFFLINE
Napisano 29 maj 2007 - 06:05
#249 OFFLINE
Napisano 30 maj 2007 - 18:58
#250 OFFLINE
Napisano 30 maj 2007 - 19:01
#251 OFFLINE
Napisano 30 maj 2007 - 19:04
#252 OFFLINE
Napisano 30 maj 2007 - 19:20
#253 OFFLINE
Napisano 30 maj 2007 - 19:22
#254 OFFLINE
Napisano 30 maj 2007 - 19:24
zamiast dziewic ... hymmmm... coś sie wymysli ... nawet wiem co.. cos co miales ostatnio zalatwic - ciekawe czy masz dobra pamiec
#255 OFFLINE
Napisano 30 maj 2007 - 19:42
#256 OFFLINE
Napisano 30 maj 2007 - 20:41
przywież nastepnym razem swoje rezonanse... pomachamy. porownamy.. moze cos polamiemy
ja moze przywioze Swojego z krainy deszczowcow - tylko nie wiem czy mi go odda taki jeden bo ponoc chlopina swoje uczucia przelal na moj kijek...
#257 OFFLINE
Napisano 31 maj 2007 - 13:30
zapomnij ze go dostaniesz to samo tyczy sie cukierka
#258 OFFLINE
Napisano 31 maj 2007 - 18:14
#259 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2007 - 12:48
Dużo szumu i krzyku było jakie to rezonansowe rękojeści są doskonałe, że to przyszłość rodbuildingu, ach ech ! itd. Było nawet kilku testerów, którzy dostali kije zrobione w FC wg. własnych życzeń.
Mija już jakis czas a tu widze, że cisza! No chyba jakies drqgia do dłoni te rezonanse przekazują? Może tez czas się wrażeniami podzielić z resztą jerkbaitowej społecznosci.
Poruszamy ostatnio na forum różne trudne tematy, nawet jest coś o marksiźmie, więc w tym kontekście temat tub rezonansowych wydaje się wręcz błachy.
pozd JW
#260 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2007 - 12:53
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, rezonans, dolnik, rękojeść
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych