Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie
TECH

Rękojeści rezonansowe i transmisja drgań

tech-rb rezonans dolnik rękojeść

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
535 odpowiedzi w tym temacie

#241 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4496 postów

Napisano 04 maj 2007 - 12:56

Jerzy,

Nie wnikajac w Twoja wypowiedz- dla mnie jest jeszcze jeden aspekt a mianowicie wyglad gotowego produktu jakim jest wedka.

Z tego co sie orientuje to ceny samych rekojesci sa bardzo przystepne wiec jesli nawet okaze sie ze sa przereklamowane( w co nie wierze ) to i tak kazdy nastepny patyk bede uzbrajal z ich wykorzystaniem.Oczywiscie to tylko moje zdanie, ktore uwzglednia moje preferencje i moje oczekiwania co do wedek.

Pozdrawiam,

Bujo

#242 OFFLINE   Sławek

Sławek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2720 postów
  • LokalizacjaPolska północna :)

Napisano 04 maj 2007 - 15:36

Cześć,
Miałem okazję testować kilka wędek zbudowanych na rezonansie. Ostatnio nawet THP :D megabassa. Powiem krótko - czynnikiem krytycznym w przenoszeniu drgań jest blank (chodzi o kilka czynników). Porównywać można TYLKO dwie wędki zbudowane na tym samym blanku przy czym jedna wyposażona w rezonans druga bez. Traktowanie tego tematu inaczej jest błędem. Przekonałem się o tym testując wędki zbudowane na blankach Batsona (dwie albo nawet trzy różne), st. Croix Elite, z 4 pudła Megabassa i na koniec z 3 Evergreen'a. Każda wędka działa inaczej.

Pozdrawiam
Remek

Na dodatek te testy powinny trochę potrwać, bo osobiście musiałem trochę tym kijkim popracować by zacząć dobrze słyszeć rezonans, czyli odróżniać go od innych drgań.
Pozdrawiam

#243 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18759 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 maj 2007 - 08:16

@joker
@remek

macie rację oczywiście (*) musicie jednak pamietac ze testowa 4 na jerkbaicie nie wyłączną grupą testującą. Wiele osób w kraju w tym sezonie już testuje, albo będzie testować to rozwiązanie. Ja sam ma w planach zamówienie kilku kijków, spinningowych i castingowych. Uznałem że nawet jak w tych blankach które wytypowałem osobiscie rezonansu nie usłyszę to przynajmniej zostaną mi rękojeści dobrze wyważające kije (dlatego zamawiam rękojeści na tubie bez split-gripu).

Te wszystkie cząstkowe, subiektywne informacje mimo wszystko powinny złożyć się do kupy na jakiś obraz np. co do tego z jakimi typami blanków rezonans się sprawdza lepiej, a z jakimi gorzej albo wcale.

Tak jak pisałem, przy dzisiejszym poziom wiedzy technicznej tego rodzaju badania w laboratorium dalyby rostrzygniecie w przeciagu krotkiego czasu. Ale to sa rzeczy nieosiągalne dla rodbuildera. Wiec pozostaja tylko proby empiryczne, ktore sila rzeczy beda rozciagniete w czasie.

Na razie widac ze sporo topowych japonskich kijow, nie tylko Megabassa, jest konstruowana na tubach. Moze byc to tylko moda, albo przypdek. Moze. Ale nie musi - i to trzeba jakos weryfikować :D a przy okazji 4 jerkbaitowiczów będzie miało trochę radochy z nowymi zabawkami :mellow:

Tak ja na to patrzę.

Pozdrawiam

(*) przy założeniu absolutnej powtarzalności blanków

#244 OFFLINE   pitt

pitt

Jadę na ryby ... na zawsze

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9353 postów

Napisano 05 maj 2007 - 12:12

@joker
Na razie widac ze sporo topowych japonskich kijow, nie tylko Megabassa, jest konstruowana na tubach. Moze byc to tylko moda, albo przypdek. Moze. Ale nie musi - i to trzeba jakos weryfikować :D a przy okazji 4 jerkbaitowiczów będzie miało trochę radochy z nowymi zabawkami

nie tylko czterech :mellow: ;)

#245 ONLINE   adis

adis

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 274 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa

Napisano 28 maj 2007 - 11:55

Coś panowie wątek przestał nam się rozwijać, a osobiście jestem bardzo zainteresowany tego typu rękojeścią. W szczególności czekam na wypowiedzi bassy’go, którego ISB 781 to nie to samo co mój IMB 784, ale sandaczowy opad jest tylko jeden, a po to tylko by jeszcze lepiej wyczuwać to jedyne, sandaczowe pstryk :mellow: jestem go w stanie poświęcić. Wiec panowie piszcie jakie odczucia Wami szargają, czy oprócz niekwestionowanych walorów estetyczny, te praktyczne również są tak duże.
bassy w piątek czekam na pierwsze sandacze i Twoje wrażenia
:lol:

#246 OFFLINE   bassy

bassy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1950 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 28 maj 2007 - 15:10

Cóż mogę powiedzieć. Wypływam w piatek o 15 :D
Wrażenia opiszę a ryby czy będą - to się okaże :D

#247 OFFLINE   pitt

pitt

Jadę na ryby ... na zawsze

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9353 postów

Napisano 28 maj 2007 - 20:24

ja wczoraj szukalem z guma zebacza, szczupaki braly bardzo plytko i chimerycznie, praktycznie zbieraly z powierzchni dogorywajace okonie albo uklejki

wracajac do wedki to bylo czuc kazde jedno stukniecie okoniowego pyszczka, kazdy wjazd w zarosla i kazdy kamien albo piach, fantastycznie sie lowi, ale jak juz kilku kolegow pisalo, trzeba sie nauczyc sluchac rezonansu

wedka staje sie pomalu jedna z moich ulubionych :mellow: :mellow: :mellow:

#248 OFFLINE   Sławek

Sławek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2720 postów
  • LokalizacjaPolska północna :)

Napisano 29 maj 2007 - 06:05

Trzeba się nauczyć słuchać - to prawda, ale podobno na różnych blankach te same rękojeści działają różnie. Na swoim w większość przypadków rozróżniam co jest przyczyną zatrzymania przynęty, czy też zakłócenia jej pracy (pamiętajmy, że mam lekką jerkówkę i łowię głównie na przynęty twarde).

#249 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 30 maj 2007 - 18:58

Dawno mnie tu nie było a tu wojna :mellow: :lol: , moje zdanie na temat rezonansu poznacie dokładnie po zakończonych testach. Dodam tylko że dołożyłem ( około 10,06,07 ) następny kijek z tubą. <_<

#250 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów
  • LokalizacjaWioska Z Tramwajami
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:...znane...

Napisano 30 maj 2007 - 19:01

pablom coś wiecej moze na temat tego kijka???

#251 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 30 maj 2007 - 19:04

7'6MXF2 ITM talona z rezonatorem, dobiore się do twoich sandaczy na tych 12m Laughing nie po to opłaciłem karte w twojej wiosce aby dać im spokó

#252 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów

Napisano 30 maj 2007 - 19:20

bez błogosławieńśtwa mojego oraz odpowiedniego proboszcza nie dasz rady... na chyba ze przywieziesz jakieś datki i kilka dziewic w ofierze... <_< <_< <_<

#253 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 30 maj 2007 - 19:22

co się wymyślii :lol: :lol: :lol: , ale z tymi dziewicami w dzisiejszych czasach to trochę krucho :( ps jak tam jerkii

#254 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów

Napisano 30 maj 2007 - 19:24

jerki na razie dziewicze... ale juz nie dlugo :mellow:

zamiast dziewic ... hymmmm... coś sie wymysli ... nawet wiem co.. cos co miales ostatnio zalatwic :mellow: - ciekawe czy masz dobra pamiec :mellow:

#255 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 30 maj 2007 - 19:42

oj chyba skleroza

#256 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów

Napisano 30 maj 2007 - 20:41

nazywana rowniez staroscią....

przywież nastepnym razem swoje rezonanse... pomachamy. porownamy.. moze cos polamiemy
ja moze przywioze Swojego z krainy deszczowcow :mellow: - tylko nie wiem czy mi go odda taki jeden bo ponoc chlopina swoje uczucia przelal na moj kijek... <_< <_< <_<

#257 OFFLINE   szpiegu

szpiegu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2534 postów
  • Lokalizacjadziki zachód :)

Napisano 31 maj 2007 - 13:30

@mifek

zapomnij ze go dostaniesz ;) to samo tyczy sie cukierka <_< <_<

#258 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów

Napisano 31 maj 2007 - 18:14

kurde zostawilem Ci go po to żebyś zlapal bakcyla a nie zakochal sie z moim sprzecie i mi go oddać nie chcial robalu jeden ...

#259 OFFLINE   jerzy

jerzy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3201 postów

Napisano 23 lipiec 2007 - 12:48

Odswierzam wątek.

Dużo szumu i krzyku było jakie to rezonansowe rękojeści są doskonałe, że to przyszłość rodbuildingu, ach ech ! itd. Było nawet kilku testerów, którzy dostali kije zrobione w FC wg. własnych życzeń.
Mija już jakis czas a tu widze, że cisza! No chyba jakies drqgia do dłoni te rezonanse przekazują? Może tez czas się wrażeniami podzielić z resztą jerkbaitowej społecznosci.
Poruszamy ostatnio na forum różne trudne tematy, nawet jest coś o marksiźmie, więc w tym kontekście temat tub rezonansowych wydaje się wręcz błachy. :unsure:
pozd JW :D

#260 OFFLINE   tomek_w

tomek_w

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 508 postów

Napisano 23 lipiec 2007 - 12:53

Jerzy ja juz mam dwa kije , ostatnio dostalem drugi , ale ja nie jestem testerem , wiec moje odczucia beda subiektywne :mellow: ... zresztą nie mam czasu na testowanie , na ryby mam mało czasu , a tu jeszcze testy?... moim drugim kijem jest wedeczka 2.55m , na blanku blue rapid CD c.w.1-9g...wczoraj lowilem nia pierwszy raz i jeszcze nie mam zdania ..

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, rezonans, dolnik, rękojeść

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych