Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łódź River Fox - opinie.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1875 odpowiedzi w tym temacie

#1721 OFFLINE   malinabar

malinabar

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2371 postów
  • Lokalizacjapłd.-zach.
  • Imię:Bartek

Napisano 06 luty 2024 - 16:10

malinabar, on 30 Oct 2023 - 05:48, said:

Spoko , wszystkie dokumenty już mam . Dzisiaj pewnie się wybiorę , a strachu we mnie niewiele ze względu na wrodzony urok i czar osobisty (...)

Sorry za cytowanie siebie , ale dzisiaj szczęśliwe po ponad trzech miesiącach odebrałem wreszcie dowód rejestracyjny mojej jednostki . Załatwiane przez starostwo . Byłem pierwszym klientem , który przecierał szlaki , więc trochę to potrwało . Albo ten mój charme i szyk mocno już wyleniały jest i leciwy , pewnie to to  :D . Dobrze , że zimową porą wszystko się odbywało , bo w sezonie byłoby nerwowo ...

Użytkownik malinabar edytował ten post 06 luty 2024 - 16:14

• Krzysztof Kacprzak lubi to

#1722 OFFLINE   ubot

ubot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 260 postów
  • LokalizacjaGrudziądz
  • Imię:Robert

Napisano 06 luty 2024 - 17:49

Pat92, w wielu kwestiach które poruszasz mam podobne zdanie jak Twoje. Ja porównałem  Wigry 355 z RF 400/405 bo obie łodzie są obecnie ciągle produkowane.. RF390 jest pierwowzorem obecnej wersji ale już nie produkowanym od kilku lat i już u nas nie będzie, (o ile mi wiadomo..)

I tu kolejna zgoda - jak dla mnie ceny używanych RF 390 trzymają dziwnie zawyżony poziom :huh: , zwłaszcza że za podobne kwoty można kupić nową RF 400 która jest jeszcze lepiej dopracowana.. A argument sprzedających że "tak ale trzeba czekać a tu mam od ręki" akurat do mnie kompletnie nie trafia.., w końcu to duży wydatek i często na lata, a nie zakup lodów na deptaku gdzie ważne "żeby szybko i nie stać w kolejce.." ;)

No ale cóż, wszystko jest warte tylko tyle ile ktoś będzie chciał za to zapłacić i ani grosza więcej..

Ale co do porównania Wigry i Lake Fox to dalej uważam że jest bardziej sensowne, bo jeśli do Foxa dodałbyś ścięty dziób to "urósłby" i byłby podobnych rozmiarów co Wigry, no może byłby trochę węższy.. Ale już miejsca na pokładzie ma tyle co dużo łódek właśnie o dł. ok, 3,50m.., może nawet więcej niż Wigry..

A swoją drogą możesz zmierzyć pokład Wigry 355 a ja przy okazji zmierzę Lake Fox 320 i wtedy porównamy..

Co do nautyki (o której jak pisałem wcześniej -  nie chciałem wspominać...) Nie pływałem na żadnej z nich to fakt, ale wiem że  kadłub Wigry 355 to projekt  już "mocno leciwy", (konstrukcja z początku lat 70-tych,) a dodatkową ciekawostką jest historia że podobno osoba która ją stworzyła po jakimś czasie zmarła i nie zastrzegłszy sobie praw do projektu ani jego patentu. A wszyscy obecni producenci tego typu łodzi skwapliwie z tego korzystają.., dobrze widać to po ilości "bliźniaczych" konstrukcji kadłuba.. A RF jest projektem współczesnym, często udoskonalanym i w pełni autorskim z określonymi założeniami już na etapie jego tworzenia. I choćby już z tego powodu wnoszę że nautyka tych łodzi jest na wyższym poziomie niż Wigry i jego "bliźniaczych" konstrukcji..

Ale jak nadarzy się okazja to z chęcią popływam na obu dla porównania - bo być może się mylę i wtedy chętnie przyznam się do błędnej opinii.. ;)

Nie twierdzę że wszystko co nowe jest lepsze od starego, wręcz przeciwnie.., B)   ale w tym akurat przypadku sądzę że ma to znaczenie..

Użytkownik ubot edytował ten post 06 luty 2024 - 18:26

#1723 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1070 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 06 luty 2024 - 19:59

Pat92, on 05 Feb 2024 - 20:43, said:

Moje porównanie dotyczyło Wigry 355 i rivera 390. Nie dotyczyło to 405tki na której nie miałem okazji pływać. 390 jest węższa niż Wigry ale dłuższa chociaż osobiście mam wrażenie, że sporo z tej długości jakby zajmuje przednią mała bakista. Co do ilości pokładu to nie robiłem porównania z miarką. Ja osobiście z 360 na 390 bym się nie przesiadł, 400-420 już tak bo czuć różnicę łowiąc we dwóch. Ale to jest tylko moje zdanie bo łowię teraz z live i na dziobowce mała łódka dobrze sie manewruje.
Poza tym 390 z drugiej ręki są drogie w porównaniu do ich tańszej konkurencji. 

Odnośnie pierwszego akapitu:

Oglądałem rożne łódki i pięknego Wigry z dobrym wyposażeniem nie kupiłem bo ją pomacałem. W moim odczuciu była mniej sztywna i zdecydowanie słabsza pawęż. A u mnie na niej wiszą dwa silniki 25km i elektryk.

Doradzałem Ci 390gpx bo ja ją uwielbiam a mówiłeś że się wahasz. Do tego stoi taka z silnikiem na olx.

Co do wielkości pokładu to byś sie zdziwił bo 390 ma większy niz 420. Na długość taki sam ale wnęki boczne  w 390 są na poziomie pokładu a w 420 trochę wyżej (i nie masz na niej wykładziny i wszystko zjeżdża) to robi różnicę. Za to 420 ma dużo większe tylne bakisty (o te 30cm :D ) No i wysze burty co ją poszerza, wydłuża i robi cięższą i to sporo.

I tak, pływam na obu 390gpx i 420gpx. I wolę swoją. Szkoda, ze już nie produkują bo bym kupił nową 390gpx. (Nie bez znaczenia jest tez ze na niej nie musisz mieć koła)

405 ma podobno większy pokład ale nie pływałem.

Akapit drugi: 390 drogie są? A Wigry tanie? Czemu to tak?

Oczywiscie to wolny kraj i każdy kupuje co chce, a każda sroczka swój ogon chwali. Pytałeś podpowiadam. To moja opinia i nie musisz się z nią zgadzać, ale tez nie musisz mnie przekonywać. Ja Wigry macałem i wyrobione zdanie mam. Wolałem dołożyć dychę bo w moim przypadku tak właśnie było.

PS. Ja latam 50km/h. Mam wręcz za duży silnik. Na stanie ostrzegawczym Odry leciałem 53km/h. Czasem skaczę po falach. Jak nie ma, to skaczę po swoich albo tych co wyprzedzam.  390gpx to dzielnie, zwinnie i stabilnie znosi. Na Wigry 355 bym się po prostu chyba nie odważył. 

420 szwagra jest fajna ale ciężka i na takim samym silniku idzie max 44km/h. Niektórym to nie robi różnicy a mi tak. Do 420 by trzeba 40km oj by było malina ale jeszcze ciężej.

Użytkownik Qh_ edytował ten post 06 luty 2024 - 20:08

#1724 ONLINE   Pat92

Pat92

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 217 postów
  • LokalizacjaMazowieckie

Napisano 06 luty 2024 - 20:17

Panowie ja nikogo z was do niczego nie przekonuje. Sam uważam, że RF to w swojej klasie bardzo dobre łódki. Ale uważam także, że Wigry w swojej też. Różnica 10tysi dla jednego dużo a dla drugiego mało, kwestia gustu i kto na co może sobie pozwolić.
  • Biesan i ubot lubią to

#1725 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1070 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 06 luty 2024 - 20:57

Spoko. Wymiana zdań. Co do tych 10 koła powiem tak:

patrzac na gołą używaną skorupę to Wigry za 5 koła i RF 390 za 15 … No to fakt RF 3 x lepszy nie jest.

ale już obie przyzwoicie ubrane w osprzęt to miedzy 30 koła a 40 koła te 25% warto dołożyć bo o tyle RF lepszy jest  ;)

Od takie zmpimowe rozważania. A jak dodamy do tego cenę ew odsprzedaży to wybór robi się jeden.

Ja dołożyłem i nie żałuję. Jakbym sprzedawał żeby się przesiąść na coś większego nie stracę, ba, może nawet zarobię.

#1726 ONLINE   Pat92

Pat92

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 217 postów
  • LokalizacjaMazowieckie

Napisano 06 luty 2024 - 21:57

Jakbyś tego nie ubrał, dalej to różnica 10tys o ile nie 12 przy ocennych cenach. Czy 390tka jest Game changerem w tej kwocie, no nie, nie jest. Nie wiem co by tam musiało się znaleźć z rozwiązań technicznych aby była warta dopłaty 12kola w używce. Kolejna sprawa jest to, że Wigry jak się pojawi na olx znika a riverfoxy już nie tak bardzo. Rozumiem różnicę ceny, ale gdyby to była ta genialna łódka jak mówisz to powinny iść jak świeże bułki. Ja sam noszę się z zamiarem sprzedaży swojego Wigry aby przesiąść się na RF i mam już 2 chętnych do kupna a nawet nie wystawiłem nigdzie oferty. Po prostu w przypadku Wigry stosunek ceny do jakości robi robotę. Obstawiam, że jakby panowie którzy kiedyś kupili RF 390gpx za bagatela 10-12tysi nie wystawialiby ich teraz za 18-20k to możliwe, że też by je sprzedawali.
Pewnie jakbyś wystawił teraz w celach zarobkowych to czekałbyś jak inni ziomale na olx których ulaukcje stoją już rok a co rusz widzę ich dalej na ich RF na zawodach ;>
  • bassy lubi to

#1727 OFFLINE   kazan

kazan

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 19 postów
  • LokalizacjaPoland

Napisano 08 luty 2024 - 16:02

Krzysztof Kacprzak, on 02 Feb 2024 - 22:46, said:

I tu...niestety muszę się zgodzić z kolegą KAZAN. Strona wysypała się i prawidłowo działa nie na wszystkich przeglądarkach a "fachowcy" od komputerów nadają trochę na innych falach niż ja i nie do końca się dogadujemy co do sposobu jak ma działać konfigurator ...a twierdzenia że coś się nie da słyszę kilka razy w tygodniu. Ja osobiście bardziej znam się na robieniu łodzi niż na komputerach ...i za stary jestem żeby się tego uczyć.  Aktualnie jest robiona nowa strona ...tak za tydzień powinna być dostępna.  A jakby był ktoś chętny i odważny, to zlecę wykonanie nowego konfiguratora ...wg moich wymagań.  A w sprawie zamówienia łodzi zawsze można zadzwonić i zrobić konfigurację z nami...będzie lepiej bo na bieżąco można omówić niektóre szczegóły, które żadna konfiguracja nie jest w stanie ustalić.  A najlepiej przyjechać, mam dobrą 

Nie ma takich przeglądarek na których działa prawidłowo strona Riverfox . A nie działa coś ponad 2 miesiące bo jakoś chciałem sobie porównać łodzie nie mogłem. Panie Krzysztofie nie przystoi zrzucać na fachowców od komputerów ktoś w firmie za software odpowiada. Fachowcy nie dają radę to zmieniamy na takich co dają musi być progres. Robicie fajne łodzie bo byłem na pokładzie kilku modeli a na telefon nie da się łodzi skonfigurować. Życzę powodzenia.

#1728 OFFLINE   darek63

darek63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 545 postów
  • Lokalizacjawlkp.
  • Imię:Darek

Napisano 08 luty 2024 - 17:08

Wiecie jaki jest paradoks tej cenowej dyskusji  :D No więc sprzętu za dziesiątki tysięcy nagromadziliśmy, walczymy wiecznie z brakiem ryb w PZW, a koleś tubylec wziął stary spinning z korkiem na szczupaka, trochę jakiegoś prusza i w 7 minut nałowił tyle, że mała pała  :D . Więc problem nie leży w łodzi, wędkach i całym tym szpeju. Problem leży w tym ze nie mamy ryb w łowiskach i czy to będzie RF czy dętka od traktora na jedno wyjdzie. Co najwyżej samopoczucie wędkarza się poprawia że siedzi na worku talarów.

#1729 ONLINE   mickeN

mickeN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 322 postów

Napisano 08 luty 2024 - 17:13

Czytam i nie rozumiem problemu... masz pieniądze to jedziesz zamówić do stoczni, będąc na miejscu można spokojnie dogadać się o różne rabaty itp. pływam na 440 z suzuki 50km.
BTW. ktoś tam pisał, że pełno jest na olx riverfoxów i nie schodzą, nie od razu każdy ma do wydania 30-80k brutto, a jak ma to jedzie do stoczni i się nie pierdzieli z używanymi, poza tym, dużo ludzi to przedsiębiorcy i wystarczy rozszerzyć działalnośc i cyk finalnie wychodzi netto. Łodzie są mega dobre, model 440, Żarnowiec wiatr 35km/h porywy 80km/h, zostaliśmy sami i dryfowaliśmy z kumplem, inne łodzie, pontony uciekły z wody, a my pod koniec, bo szła już burza, bezpiecznie dopłynelismy do przystani. Zalew Wiślany, stojąc na dziobówce fala była tak wysoka, że dziobem się przelewało, ucieczka do rzeki bardzo bezpieczna, 40-45km/h, co prawda z falą, ale przez pewien czas musiałem płynąć pod skosem żeby nie wpłynąc na mieliznę. Z łódką jak z samochodem, możesz jeździć autem 20 letnim, sprawnym i wszędzie dojedziesz, masz kasę to kupujesz auto z salonu za 200-300 tysi i żyjesz dalej. Z łódką to samo.

#1730 OFFLINE   Sławek.Sobolewski

Sławek.Sobolewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2348 postów
  • LokalizacjaWarmia&Mazury, kraina 3000 jezior w dorzeczu Wisły i rzek pobrzeża Bałtyku

Napisano 08 luty 2024 - 17:34

Mam kilkanaście lat doświadczenia w programowaniu stron i oglądaniu głupot w internecie.  :D  Krótki poradnik jak to się robi, zgodnie z maksymą "jak sobie sam nie zrobisz to nikt Ci lepiej nie zrobi."

#1731 OFFLINE   Krzysztof Kacprzak

Krzysztof Kacprzak

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 491 postów
  • LokalizacjaRIVERFOX Grudziądz

Napisano 08 luty 2024 - 18:37

Sławek Sobolewski.  Podoba mi się takie podejście.  Ja mam kilkanaście lat doświadczenia w projektowaniu i produkcji łodzi wędkarskich ...tyle że maksymę trochę inną:  "jak sobie nie umiesz sam zrobić łodzi to ja Ci zrobię tak jak chcesz i najlepiej jak potrafię"  

• Little Wing i pawlo29 lubią to

#1732 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1070 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 08 luty 2024 - 21:51

No i najlepiej czasem jak się dogada dwóch pasjonatów z kilkunastoletnim  doświadczeniem niż z firmą pan krzak z zarządem z pokolenia Y zatrudniającym rzeszę roszczeniowego i niedokładnego pokolenia Z. Będzie stabilniej a pewnie i taniej.

P.S. Dziś pracę zacząłem o 7:30 (nie licząc maili przy śniadaniu i rozmów w drodze do,pracy) właśnie skończyłem ale spoko miałem przerwę na obiad i jakieś rachunki. To też dobry sposób na dozbieranie na dobrą łódkę  :D

#1733 OFFLINE   Apioo

Apioo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1235 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 11 luty 2024 - 19:02

Na Firefox strona działa poprawnie bez kombonowania.

#1734 OFFLINE   Krzysztof Kacprzak

Krzysztof Kacprzak

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 491 postów

Napisano 12 luty 2024 - 19:48

Apioo, on 11 Feb 2024 - 18:02, said:

Na Firefox strona działa poprawnie bez kombonowania.

No i dobrze.  Całe szczęście że na stronie internetowej się nie pływa ;)

#1735 OFFLINE   Krzysztof Kacprzak

Krzysztof Kacprzak

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 491 postów

Napisano 12 luty 2024 - 19:51

#1736 OFFLINE   Apioo

Apioo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1235 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 13 luty 2024 - 07:19

Krzysztof Kacprzak, on 12 Feb 2024 - 18:51, said:

Czym i na jakim kleju jest zabezpieczony kil w łodzi na filmie?

#1737 OFFLINE   Krzysztof Kacprzak

Krzysztof Kacprzak

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 491 postów

Napisano 13 luty 2024 - 19:10

Apioo, on 13 Feb 2024 - 06:19, said:

Czym i na jakim kleju jest zabezpieczony kil w łodzi na filmie?

To jest osłona kila naszej produkcji ...tu jeszcze w fazie testów.  Niedługo będzie oferowana w konfiguracji do łodzi. Żeby zrobić to dobrze cały proces produkcji, testów, wdrożenia itp zajął ponad rok a i tak nie udało rozwiązać wszystkich problemów szczególnie w łodziach sprzedawanych w PL.

Użytkownik Krzysztof Kacprzak edytował ten post 13 luty 2024 - 19:14

• Apioo lubi to

#1738 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1900 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Lures.pl

Napisano 13 luty 2024 - 19:23

Było mówić, akurat, zamówiłem dwa keel guard ze Stanów :/

#1739 OFFLINE   Bolesław

Bolesław

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 607 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 luty 2024 - 19:40

Krzysztof Kacprzak, on 13 Feb 2024 - 18:10, said:

To jest osłona kila naszej produkcji ...tu jeszcze w fazie testów. Niedługo będzie oferowana w konfiguracji do łodzi. Żeby zrobić to dobrze cały proces produkcji, testów, wdrożenia itp zajął ponad rok a i tak nie udało rozwiązać wszystkich problemów szczególnie w łodziach sprzedawanych w PL.

Co masz na myśli pisząc "w łodziach sprzedawanych w PL" ?😇 Brzmi intrygująco..

#1740 ONLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1386 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 13 luty 2024 - 19:43

Krzysztof Kacprzak, on 13 Feb 2024 - 18:10, said:

To jest osłona kila naszej produkcji ...tu jeszcze w fazie testów. Niedługo będzie oferowana w konfiguracji do łodzi. Żeby zrobić to dobrze cały proces produkcji, testów, wdrożenia itp zajął ponad rok a i tak nie udało rozwiązać wszystkich problemów szczególnie w łodziach sprzedawanych w PL.

Jaki jest koszt takiego zabezpieczenia Panie Krzysztofie?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych