Pat92, w wielu kwestiach które poruszasz mam podobne zdanie jak Twoje. Ja porównałem Wigry 355 z RF 400/405 bo obie łodzie są obecnie ciągle produkowane.. RF390 jest pierwowzorem obecnej wersji ale już nie produkowanym od kilku lat i już u nas nie będzie, (o ile mi wiadomo..)
I tu kolejna zgoda - jak dla mnie ceny używanych RF 390 trzymają dziwnie zawyżony poziom
, zwłaszcza że za podobne kwoty można kupić nową RF 400 która jest jeszcze lepiej dopracowana.. A argument sprzedających że "tak ale trzeba czekać a tu mam od ręki" akurat do mnie kompletnie nie trafia.., w końcu to duży wydatek i często na lata, a nie zakup lodów na deptaku gdzie ważne "żeby szybko i nie stać w kolejce.." 
No ale cóż, wszystko jest warte tylko tyle ile ktoś będzie chciał za to zapłacić i ani grosza więcej..
Ale co do porównania Wigry i Lake Fox to dalej uważam że jest bardziej sensowne, bo jeśli do Foxa dodałbyś ścięty dziób to "urósłby" i byłby podobnych rozmiarów co Wigry, no może byłby trochę węższy.. Ale już miejsca na pokładzie ma tyle co dużo łódek właśnie o dł. ok, 3,50m.., może nawet więcej niż Wigry..
A swoją drogą możesz zmierzyć pokład Wigry 355 a ja przy okazji zmierzę Lake Fox 320 i wtedy porównamy..
Co do nautyki (o której jak pisałem wcześniej - nie chciałem wspominać...) Nie pływałem na żadnej z nich to fakt, ale wiem że kadłub Wigry 355 to projekt już "mocno leciwy", (konstrukcja z początku lat 70-tych,) a dodatkową ciekawostką jest historia że podobno osoba która ją stworzyła po jakimś czasie zmarła i nie zastrzegłszy sobie praw do projektu ani jego patentu. A wszyscy obecni producenci tego typu łodzi skwapliwie z tego korzystają.., dobrze widać to po ilości "bliźniaczych" konstrukcji kadłuba.. A RF jest projektem współczesnym, często udoskonalanym i w pełni autorskim z określonymi założeniami już na etapie jego tworzenia. I choćby już z tego powodu wnoszę że nautyka tych łodzi jest na wyższym poziomie niż Wigry i jego "bliźniaczych" konstrukcji..
Ale jak nadarzy się okazja to z chęcią popływam na obu dla porównania - bo być może się mylę i wtedy chętnie przyznam się do błędnej opinii.. 
Nie twierdzę że wszystko co nowe jest lepsze od starego, wręcz przeciwnie..,
ale w tym akurat przypadku sądzę że ma to znaczenie..
Użytkownik ubot edytował ten post 06 luty 2024 - 18:26