Wróciłem ze Szwecji wczoraj po dwutygodniowym pobycie .Słynne jezioro Rusken gdzie sandacze miały niemal że same z wody wyskakiwać .W tych dwóch tygodniach
mieliśmy bardzo zmienną pogodę od lata począwszy na gradobiciu skończywszy .Niestety lata świetności ta woda ma już za sobą.Na czterech łowiących dwa sandały powyżej 60 cm i kilka króciaków ,kilka szczupaków i okoni...Towarzysko wyjazd bardzo udany ale wędkarsko lipa .Myślę że następny wyjazd to już daleko na północ,Laponia ,Kiruna .Muszę napisać też że byłem tam na początku czerwca i też nie połowiłem ,myślałem że to po tarle tak słabo biorą i że jesienią to sobie odbiję .Niestety moje marzenie się nie spełniło .
Podzielę się również moim wyjazdem od 01.09 do 09.09,2023
Zaczeliśmy przygodę od jeziora Unnen byłem od 2.09 do 5.09 dziennie łowiliśmy na 4 osoby po 2-3 szt dziennie sanadaczy w przedziale 30-48 cm
z uwagi na fakt iż koledzy ktorzy byli już wczesniej w tych okolicach zmieniliśmy miejsce zamieszkania o 40 km i zamieszkaliśmy w okolicy jezior Kossen i Bolmen
Na Kosenn miały być większe sandacze łowiliśmy 3 dni i to samo 2-3 ryby w przedziale 40-47 cm
Ostatni dzień piatek postanowiliśmy spróbować na najwiekszej wodzie obok nas Bolmen
co prawda byliśmy dość pózno bo od 11 do 19 złowiliśmy po 2 sandacze z czego jeden 52 i drugi 64 cm i były to nasze największe ryby wyjazdu.
Kolega Andrzej przed wyjazdem w rozmowie telefonicznej dał mi wskazówki dotyczace jeziora Unnen oprócz tego inny kolega z naszego portalu (Dano G ) wspomagał mnie mapami Navionicsa z Polski za co bardzo dziękuję ale mimo tego nic to nie dało.
Tu po prostu już nie ma ryb
Zauważyłem na każdym z tych 3 jezior postawione siaty przez miejscowych, poza tym limit 10 szt sandacza dziennie i zaczyna sie jak u nas w PL już jeżdzą ludzie po 700km od promu i dalej a za chwilę będziemy latać w kosmos żeby coś ładnego połowić.
ps.miałem okazje porozmawiać w drodze powrotnej z kilkoma grupami którzy byli w różnych miejscowościach i na różnych wodach w okolicy 200-300 km od Karlskrone - wszyscy twierdzili że są zawiedzeni
Pozdrawiam
Użytkownik PiernikTorunski edytował ten post 29 wrzesień 2023 - 08:46