Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Silniki Storm

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2111 odpowiedzi w tym temacie

#2001 OFFLINE   Faja

Faja

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 110 postów

Napisano 19 grudzień 2023 - 14:56

Użytkowanie tego typu sprzętu który nie spełnia norm m.in ochrony środowiska to taka patologia motorowodna. Czystość wód i tak mamy w kiepskim stanie, miejmy nadzieję że wprowadzą obostrzenia.

• Bulter lubi to

#2002 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1177 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 19 grudzień 2023 - 15:44

Użytkowanie tego typu sprzętu który nie spełnia norm m.in ochrony środowiska to taka patologia motorowodna. Czystość wód i tak mamy w kiepskim stanie, miejmy nadzieję że wprowadzą obostrzenia.

To w takim razie wszystkie markowe 2T ,których jest u nas więcej jak 2T Stormów pewnie ileś tam razy więcej  to też patole na łódkach czy jednak nie ? 

Powiedz jaką normę ma 30 letnia Yamaha 9,9 KM 2 T a taki sam np. dwu letni Storm 13.5 KM 2T  ,który jest kopią tej 9,9 Yamahy.

#2003 OFFLINE   Tresor

Tresor

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1428 postów
  • LokalizacjaCzerwieńsk
  • Imię:Łukasz

Napisano 19 grudzień 2023 - 15:45

Oczywiście minimum euro 7. A najlepiej strefa ciszy w całej PL. Ostatni gasi światło...

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

#2004 OFFLINE   Faja

Faja

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 110 postów

Napisano 19 grudzień 2023 - 16:53

To w takim razie wszystkie markowe 2T ,których jest u nas więcej jak 2T Stormów pewnie ileś tam razy więcej  to też patole na łódkach czy jednak nie ? 

Powiedz jaką normę ma 30 letnia Yamaha 9,9 KM 2 T a taki sam np. dwu letni Storm 13.5 KM 2T  ,który jest kopią tej 9,9 Yamahy.

Wątek jest o Stormach więc Yamahy i Evinruda który wynalazł silnik zaburtowy proszę nie wplątywać.To nie ten poziom maszyn i inna grupa kliencka.

Storm jest taką kopią że po rozpakowaniu już śmierdzi materiałami z którego został wykonany.

• godski, highvoltage i Bulter lubią to

#2005 OFFLINE   darek63

darek63

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 440 postów
  • Lokalizacjawlkp.
  • Imię:Darek

Napisano 19 grudzień 2023 - 18:25

Zaapeluj od razu o kata i gpf. Po co dwa razy to samo robić ?.

Jak wysiadam z takiej dyskusji. Bawcie się dobrze dalej :) 

#2006 OFFLINE   Bulter

Bulter

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów

Napisano 19 grudzień 2023 - 18:32

Panowie dalibyście namiar na godny polecenia serwis silników w okolicach Warszawy albo Radomia.
Z góry Dzięki.

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

#2007 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1177 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 19 grudzień 2023 - 18:55

Wątek jest o Stormach więc Yamahy i Evinruda który wynalazł silnik zaburtowy proszę nie wplątywać.To nie ten poziom maszyn i inna grupa kliencka.

Storm jest taką kopią że po rozpakowaniu już śmierdzi materiałami z którego został wykonany.

Czyli nic konkretnego  nt. norm a szkoda  

Rozpakowując Storma  nic mi nie śmierdziało a wręcz przeciwnie miałem banana na twarzy  widocznie rozmawiamy o całkiem innym silniku  :D

Oczywiście ,że jest to wątek o Stormach , nawet o szczęśliwych właścicielach Stormów  ale też mamy kilka może  nieszczęśliwych osób  nie wiem  .którzy to nie posiadają Stormów  a mają tutaj wiele do powiedzenia. 

Dodam jeszcze dla równowagi ,że  mam też Yamahę  :)  

• Tresor i Przemek_M lubią to

#2008 ONLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 19 grudzień 2023 - 23:54

Panowie wypiłem już colę i zjadłem popcorn czytając od kilku dni wasze posty zatem teraz się wypowiem :

Zacznę od tego że tak średnio raz na rok w tym wątku zaczyna się gówn.burza o tym jaki to Storm jest be . Po jednej stronie barykady stoją ci którzy Storma widzieli tylko z daleka albo miał go ich znajomy , kuzyn , wujek , ksiądz z parafii albo jakiś inny ziomek. Po drugiej strony barykady stoją właściciele takich silników obeznani z ich codzienną eksploatacją .

No i tak na chłopski rozum kto ma rację ?

Myślę , że wystarczy mieć mózg troszeczkę większy od małpki kapucyni aby zrozumieć to , że może Stormy nie są kwintesencją wyrobów w stylu starej japońskiej technologii ale za to działają , psują się statystycznie tak samo jak silniki innych marek ale co najważniejsze większość z ich nabywców jest z nich zadowolona .

Dlatego gorąca prośba do ,, opluwaczy „ Stormów :

Chłopaki jedzcie na ryby , grzyby , popucujcie czapy waszych Hond , Yamah czy Merkury .
Zostawcie ten wątek użytkownikom Stormów niech sobie między sobą gadają czy coś ich boli w codziennej eksploatacji ich silników .
Po prostu kończcie Waście i wstydu oszczędźcie .

Tyle w temacie…

Podpisano :
Były zadowolony użytkownik Storma 18km 4t który nomen omen bezawaryjnie śmiga w innych rękach do dziś .

#2009 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 grudzień 2023 - 10:31

Panowie dalibyście namiar na godny polecenia serwis silników w okolicach Warszawy albo Radomia.
Z góry Dzięki.

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

Ja robię wszystko w autoryzowanym serwisie Tohatsu w Piastowie.

#2010 OFFLINE   highvoltage

highvoltage

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 349 postów
  • Imię:Krz

Napisano 20 grudzień 2023 - 11:31

W przypadku silników 2T, których nie sprzedaje się w UE od 2005 trudno jest trafić zadbany egzemplarz z dokumentacja serwisową. Tu jest pytanie co lepsze: sprawdzony i solidny Chińczyk fabrycznie nowy z gwarancja czy w tej samej cenie minimum 18-letni silnik w często słabym stanie i nieznanym pochodzeniu.
Zupełnie inaczej ma się sprawa z silnikami 4T, których na rynku wtórnym jest dużo - często od 1 właściciela z dokumentacja serwisową.
Ja osobiście wszystkie silniki 2T mam Storma (obecnie dwa) a 4T kupuje Yamahy nowe.
Pewnie pojawi się pytanie po co mi silnik 2T - używam go tylko do pływania po rzece, gdzie ryzyku mechanicznego uszkodzenia jest bardzo duże. W zeszłym roku kolega uderzył Yamaha 15 4T lw zatopioną główkę i uszkodził spodzinę - zapłacił w ASO Yamahy 6’200zł za naprawę czyli 150% ceny nowego chińczyka

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Trochę znajomości wody i ryzyko jest bardzo małe. Trzeba popływać w Skandynawii tam jest dopiero "ryzykownie" ;)

#2011 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2698 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 20 grudzień 2023 - 18:54

@Faja dlaczego tak Cię "bolą" Stormy?
Któryś cię wyprzedził w wyścigu na miejscówkę?

#2012 OFFLINE   Bolesław

Bolesław

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 567 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 grudzień 2023 - 18:56

SOB... posiadasz samochód ?

#2013 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 20 grudzień 2023 - 20:15

Żona ma  :) kontynuuj myśl, śmiało..

#2014 OFFLINE   Krzysiek71

Krzysiek71

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 9 postów
  • LokalizacjaSerock
  • Imię:Krzysztof Foksowicz
  • Nazwisko:Foksowicz

Napisano 26 grudzień 2023 - 21:25

Ja tez powiem, ze rozpakowalem swojego STORMA 7 2T i tragedii nie ma, materialy daja rade, mialem "Polski" motor JUNAK M12 VINTAGE, ktory zamienilem na auto z ...lenistwa i jezdzil i poza wymiana oleju, ktorej sie tez notabene balem, bo to wszystko metal, ktory jak za bardzo pociagne to gwint np zerwe, to nic z nim nie bylo. I dodatkowo powiem tak, z mechaniki jestem noga, bo jak pislaem boje sie, ze moge cos uszkodzic, za mocno pociagnac lub zwyczajnie mnogosc elementow sprawi, ze juz nie zloze tego jak powinienem, a powstanie calkiem inny twor. Generalnie chce powiedziec, ze nie boje sie chonczykow... ilu ich jezdzi u siebie na tych pierdziawkach i jakos robia te kilometry, a czesto taka "kosiarka" na ktorej smigaja, jest ich narzedziem pracy i to musi dzialac, wiec jesli cos walnie, jest to pierdolka na ogol, ktora mysle, ze ogladajac takie filmy jak kolegi Tresor, to mysle, ze sprobuje to ogarnac. A majac wlasnie slabe doswiadczenie wole, uczyc sie na czyms tanszym.

• Tresor i Przemek_M lubią to

#2015 OFFLINE   Akshen

Akshen

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów

Napisano 13 luty 2024 - 21:05

Dzien dobry wszystkim. Pytanie mam bo zabieram sie do zakupu silniczka spalinowego do lodki. Lodz masurian maverick 40 (400x160 waga okolo 150kg). Myślę o Stormie 12 km konkretnie o tym:
https://bezwiosel.pl...luga-stopa.html
Pytanie mam jaka faktyczna moc ma ten silnik? Czy wedlug Was jest wart uwagi? Oraz jak kosztowne byloby dorobienie ładowania do tego silniczka?

#2016 OFFLINE   darek63

darek63

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 440 postów
  • Lokalizacjawlkp.
  • Imię:Darek

Napisano 13 luty 2024 - 22:01

Jeśli np. Tohatsu z  209 cm³ ma 9.8HP, a tak naprawdę to te konie ma porównywalne do starszych 2T 8HP, to skąd chińczyk wziął z pojemność 212 cm³ nagle 12HP nie wiem..... 4 metrowa łajba + załoga + graty to minimum te 15HP i to w 2T czyli Storm 13.5 2T. Wtedy to będzie jako tako pływało, a  i tak pewnie bez szału. Ludzie do 4 metrowych łódek zakładają 20 konne silniki. Jak nie chcesz dwa razy kupować to się wczytaj w temat , trochę filmów na YT pooglądaj jak co z czym pływa, przemyśl, prześpij się z tym i dopiero decyduj. Chińskie konie w 4T nie są prawdziwe. Są zawyżone i to sporo. 

#2017 OFFLINE   Faja

Faja

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 110 postów

Napisano 13 luty 2024 - 23:54

Dzien dobry wszystkim. Pytanie mam bo zabieram sie do zakupu silniczka spalinowego do lodki. Lodz masurian maverick 40 (400x160 waga okolo 150kg). Myślę o Stormie 12 km konkretnie o tym:
https://bezwiosel.pl...luga-stopa.html
Pytanie mam jaka faktyczna moc ma ten silnik? Czy wedlug Was jest wart uwagi? Oraz jak kosztowne byloby dorobienie ładowania do tego silniczka?

Dorzuć tysiąca i kup firmowy używany kilkuletni silnik, storm to gówno i kasa w błoto a nie po to się pracuje. Przeglądu tez Ci nikt normalny nie zrobi tylko śpece po stodołach.

Wklejam treść ostatniego postu z grupy Fb storm .

Koledzy szukam majstra co nie brzydzi sie stormów w okolicach Warszawy. Zwykły przegląd ale musi być ktoś sprawdzony kto zrobi co do niego należy i w ogóle zechce się podjąć roboty, ci co dzwoniłem nie chcą tych silników dotykać bądź dają cenę x2. Może ktoś miał podobny problem i znalazł kogoś? Będę wdzięczny

#2018 OFFLINE   Maynard

Maynard

Cast Spinn C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1912 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 13 luty 2024 - 23:59

Dorzuć tysiąca i kup firmowy używany kilkuletni silnik, storm to gówno i kasa w błoto a nie po to się pracuje. Przeglądu tez Ci nikt normalny nie zrobi tylko śpece po stodołach.

Wklejam treść ostatniego postu z grupy Fb storm .

Koledzy szukam majstra co nie brzydzi sie stormów w okolicach Warszawy. Zwykły przegląd ale musi być ktoś sprawdzony kto zrobi co do niego należy i w ogóle zechce się podjąć roboty, ci co dzwoniłem nie chcą tych silników dotykać bądź dają cenę x2. Może ktoś miał podobny problem i znalazł kogoś? Będę wdzięczny

Przepraszam, nie jestem zaznajomiony z grupą "Fb storm".
Czy wkleiłeś tu treść ostatniego swojego postu tam?

#2019 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2698 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 14 luty 2024 - 00:38

Jeszcze raz zapytam:

@Faja dlaczego tak Cię "bolą" Stormy?
Któryś cię wyprzedził w wyścigu na miejscówkę?

• Aries, sero1975 i M a r a s lubią to

#2020 OFFLINE   Akshen

Akshen

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów

Napisano 14 luty 2024 - 08:13

Jeśli np. Tohatsu z  209 cm³ ma 9.8HP, a tak naprawdę to te konie ma porównywalne do starszych 2T 8HP, to skąd chińczyk wziął z pojemność 212 cm³ nagle 12HP nie wiem..... 4 metrowa łajba + załoga + graty to minimum te 15HP i to w 2T czyli Storm 13.5 2T. Wtedy to będzie jako tako pływało, a  i tak pewnie bez szału. Ludzie do 4 metrowych łódek zakładają 20 konne silniki. Jak nie chcesz dwa razy kupować to się wczytaj w temat , trochę filmów na YT pooglądaj jak co z czym pływa, przemyśl, prześpij się z tym i dopiero decyduj. Chińskie konie w 4T nie są prawdziwe. Są zawyżone i to sporo. 

Tak sam już chyba doszedłem do wniosku, że lepiej brać 13,5km. Pytanie tylko czy na pewno 2T? Te 4T to jakies niepewne jednostki?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

1 użytkowników, 1 gości, 1 anonimowych

krakus