Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

Przelotki SeaGuide

tech-rb przelotki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
237 odpowiedzi w tym temacie

#181 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów
  • LokalizacjaKanta-Hämee - Southern Finland
  • Imię:Paweł

Napisano 21 kwiecień 2022 - 15:57

Wszystko w temacie..

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Nie tak do końca wszystko,dysputa się rozrosła...a osławione przez Pana Sławka Kigany to na dzień dzisiejszy,patrząc na ich stronę to dla wielu rodzimych i nie tylko rodzimych wędkorobów ,topowe w ich wydaniu modele z serii 5G ,to według forumowych standarów rodbuldingowe Sci-Fi z naciskiem fiction...ring w przelotce jest juz ringiem tylko z natury i z kasyczną geometrią ma nie wiele wspólnego...chociaż sama koncepcja setu pod stałą szpulę,gdzie ''gasi'' się linkę na pierwszej przelotce zaraz po otwierajacej,jest nam znana od lat na tym forum w formie jaka nam ją przedstawił Janusz Dudziak.Tak mnie ciekawi,czy minie jedna czy dwie dekady,gdy ktoś z drżacymi dłoniami przedstawi projekt wędziska pod stałą szpulkę właśnie na takim secie.

http://kigantackle.c...ject/5g-guides/

Użytkownik Paavo edytował ten post 21 kwiecień 2022 - 15:59

• Friko, Sławek Oppeln Bronikowski, Profil_Nieaktywny i 2 innych osób lubią to

#182 OFFLINE   MarcinZ

MarcinZ

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 849 postów
  • LokalizacjaGóra Puławska/LPU
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Zawadzki

Napisano 21 kwiecień 2022 - 16:02

Astrahując, kontynuacja źle świadczy o każdym rozmówcy bez względu na prezentowane stanowisko, jeśli tak duże emocje, jak wyżej..., zaczynają towarzyszyć hobby to termin zaczyna tracić znaczenie.

Oho... Szkoda ze nieco wyzej was Panowie nie ponioslo...w dodatku nieco odbiegajac od tematu.
A kolega wyzej bardzo trafnie przedstawil realny swiat a nie marketingowy belkot jedynie slysznych firm i jedynie slusznej narracji..
Panie Guciolucky nie wiem czy chodzi o brawa ktore za dany wpis przekazalem koledze czy co, ale skoro uwazasz ze brawa budza emocje i psuja atmosfere to chyba nieco dziwne, no chyba ze wpis Pana urazil pod ktorym to zrobilem..
Dodam tylko ze personalnie absolutnie nie mam nic do Pana..
Osobisciw koncze jakiekolwiek komentarze w tym watku bo bijecie sie, przepychacie choleraa wie o co..
Te przelotki i tak sie beda sprzedawaly, tak jak innych marek mniej lub bardziej znanych. I napewno my wedkarze na tym nie stracimy..

#183 OFFLINE   MarcinZ

MarcinZ

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 849 postów
  • LokalizacjaGóra Puławska/LPU
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Zawadzki

Napisano 21 kwiecień 2022 - 16:08

Nie tak do końca wszystko,dysputa się rozrosła...a osławione przez Pana Sławka Kigany to na dzień dzisiejszy,patrząc na ich stronę to dla wielu rodzimych i nie tylko rodzimych wędkorobów ,topowe w ich wydaniu modele z serii 5G ,to według forumowych standarów rodbuldingowe Sci-Fi z naciskiem fiction...ring w przelotce jest juz ringiem tylko z natury i z kasyczną geometrią ma nie wiele wspólnego...chociaż sama koncepcja setu pod stałą szpulę,gdzie ''gasi'' się linkę na pierwszej przelotce zaraz po otwierajacej,jest nam znana od lat na tym forum w formie jaka nam ją przedstawił Janusz Dudziak.Tak mnie ciekawi,czy minie jedna czy dwie dekady,gdy ktoś z drżacymi dłoniami przedstawi projekt wędziska pod stałą szpulkę właśnie na takim secie.

No, ale tego to juz ludzie nie zaakceptuja, Panie gdzie takie pierscienie..fikszyn jak nic.

#184 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 21 kwiecień 2022 - 16:36

:)

Oczywiście nie wykluczam, a wręcz dopuszczam możliwość stosowania przelotek będących kolejną kopią przelotek Fuji, nawet jeśli motywacja jest czysto ekonomiczna. Tym niemniej, nieco  zdumiewa moją starą osobę, wiecznie żywa skłonność do urawniłowki.. nawet u młodych..

https://sjp.pwn.pl/s...ka;2579225.html

Natomiast bardzo mnie raduje nowe życie tego nieciekawego wątku, staraliśmy się wszyscy - jedni merytorycznie inni entuzjastycznie  :)    

#185 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Borucki

Napisano 21 kwiecień 2022 - 16:38

Podobne przelotki i concept stosuje zenaQ w długich wędkach w topowej serii od dawna tylko na normalnym pierscieniu o bardziej klasycznym kształcie :D ja ostatnio do blanków sumowych pod verta typu solid carbon uzywalem kilkukrotnie przelotek seaguide z pierścieniem w kształcie elipsy adaptowanych z surfcastingu z racji idealnej stopki pod smukłe blanki , nie mam pojęcia jak to rzutowo wychodzi bo w xheavy vercie linka raczej ma tylko jedno położenie :D co do kiganow chyba stc je montowalo w jakichś tańszych seriach i napewno Kistler , mam jakieś tunelowe jeszcze jako uzupełnienie do microwave atc.

Załączone pliki

Użytkownik Profil_Nieaktywny edytował ten post 21 kwiecień 2022 - 16:39

• Paavo lubi to

#186 OFFLINE   Rebel64

Rebel64

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1400 postów
  • LokalizacjaStolica
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Nicki

Napisano 21 kwiecień 2022 - 17:18

Takie elipsyczne , podobne przelotki jak Kigan 5g widzialem ok.15lat temu na kiju popularnej marki, dostepnym na naszym rynku.Sprzet byl raczej mocny, kolega uzywal go na dorszach. Nie pamietam ,moze to bylo Zebco, moze Rhino.

Użytkownik Rebel64 edytował ten post 21 kwiecień 2022 - 17:20

• Profil_Nieaktywny lubi to

#187 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów

Napisano 21 kwiecień 2022 - 17:31

Ja stosuje jajowate low ridery SG jako przelotke otwierającą do głownie budowania castów pod zandery na jedno składowych szybkich blankach z dolnikiem typu bone back.Główne zalety to wytrzymałość i możność zejścia z rozmiarówka,bez uszczerbku „rzutowego” w zależności do tego jaka maszynkę przykrecimy do takiego kija…czy niski profil czy okraglaka.Załączony plik  4178776A-262F-4EC0-9DDD-9452977DE6FF.jpeg   55,87 KB   15 Ilość pobrań
  • Friko, Profil_Nieaktywny i MarcinZ lubią to

#188 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18685 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 21 kwiecień 2022 - 21:08

...w sumie trochę jak wodzik w multiku nie ?

• Paavo, Profil_Nieaktywny i MarcinZ lubią to

#189 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów

Napisano 21 kwiecień 2022 - 23:52

Trafna uwaga,sam o tym nie pomyślałem.Moim założeniem bylo jak najwieksze wyelinimowanie sił skretnych dzialajacych na przelotki przy szybkim siłowym cholu.Dzięki takiemu rozwiazaniu,moge zastosować przelotki jedno-stopowe do budowy reszty tunelu w kijach do 15-20 lb,bez obawy o zniszczenie wędziska,dodatkowe zalety takiego setu to możliwość,gęstrzego rozmieszczenia przelotek bez przesztywniania i przeciążania,blanku,lepsza progresja ugięcia kija i zwiekszenie czulosci kija przez obniżenie linki w stosunku do osi blanku.

Użytkownik Paavo edytował ten post 21 kwiecień 2022 - 23:53

• Friko lubi to

#190 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 22 kwiecień 2022 - 07:12

Kigany montowano nie tylko na X , Premier, Modzio, albo Wild River, przede wszystkim na wersjach inshore - Legend, Avid, Trek. Tam gdzie obciążenia i wymogi są największe. Na karpiówkach Drennan i Harrison, na surfcastingach Lamiglasa, standardach Dobyns, Airrus, Kistler albo Falcon..  

Jest kilkunastu konkurentów globalnego monopolisty - w tym naturalnie również te dobre i tanie  :) Kigan z nich najwyżej zaszedł - co nie jest kryptoreklamą, ale stwierdzeniem oczywistego faktu.. tak jak w przypadku Fuji..

#191 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18685 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 kwiecień 2022 - 07:41

Trafna uwaga,sam o tym nie pomyślałem.Moim założeniem bylo jak najwieksze wyelinimowanie sił skretnych dzialajacych na przelotki przy szybkim siłowym cholu.Dzięki takiemu rozwiazaniu,moge zastosować przelotki jedno-stopowe do budowy reszty tunelu w kijach do 15-20 lb,bez obawy o zniszczenie wędziska,dodatkowe zalety takiego setu to możliwość,gęstrzego rozmieszczenia przelotek bez przesztywniania i przeciążania,blanku,lepsza progresja ugięcia kija i zwiekszenie czulosci kija przez obniżenie linki w stosunku do osi blanku.

Ja mam kij do 250 gr do swimmbaitów kończony na tunelowych Fuji KB #6 i działa. Do czasu pierwszej splątki oczywiście, bo już widziałem Fuji KB #6 ściętą przez plecionkę na jerkówce wiec jako "naoczny świadek" tego zdarzenia mam świadomość że przelotki jednostopkowe w takich kijach mają jednak swoje ograniczenia  :rolleyes: dobrze że było dużo wędek na wyjeździe i kolega którego ta nieprzyjemna historia spotkała miał czym łowić 

#192 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago
  • Imię:bruno
  • Nazwisko:dadej

Napisano 22 kwiecień 2022 - 14:35

Friko ja widzialem 50 kw sciente przez linke osobiscie na swoich wedkach dwukrotnie

#193 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 22 kwiecień 2022 - 15:14

Friko ja widzialem 50 kw sciente przez linke osobiscie na swoich wedkach dwukrotnie

Bo to jakieś hamerykańskie ryby były. Pałerne takie, na Big Macach wychowane  :P

#194 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago
  • Imię:bruno
  • Nazwisko:dadej

Napisano 22 kwiecień 2022 - 15:16

Raczej na Kubano wypasione co sobie z detek pozdejmowaly
  • Fatso lubi to

#195 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • Imię:Wojtek

Napisano 22 kwiecień 2022 - 15:56

A Friko widział 5KB Fuji ścięte na mojej wędce. Wszystko kiedyś szlag trafi.

#196 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18685 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 kwiecień 2022 - 20:46

#5 ? kurcze myślałem że to była #6. Tak czy inaczej zaskakujące bo nie łowiłeś wtedy jakoś mega-grubo, bardziej tak średnio-cięzko z tego co kojarze

#197 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2683 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 22 kwiecień 2022 - 20:56

Ale gdyby to była przelotka Seaguide! B)  :D  ;)

• woblerwz lubi to

#198 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg

Napisano 22 kwiecień 2022 - 20:57

Niby mocna a ją trafiło. SeaGuide czy Fuji? W tytanie wolę SG. Słuch mam powiedzmy przeciętny ale granie torzitów nawet ja słyszę. Nie złamałem tytanowej Fuji, podgiałem tytanową SG. Wyprostowałem i działa. Przy sztywnym tytanie Fuji niestety pęka, zmieniałem kilka. Co lepsze? Kto co chce, po prostu jest wybór.

• Friko, Profil_Nieaktywny i MarcinZ lubią to

#199 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg

Napisano 22 kwiecień 2022 - 20:59

Ale gdyby to była przelotka Seaguide! B)  :D  ;)

Może też by pękła. A temat by się ciągnął.

• Fatso i MarcinZ lubią to

#200 OFFLINE   MatB

MatB

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 328 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Balcerzak

Napisano 03 maj 2022 - 10:41

Potrzebuję małej pomocy. Jaki set przelotek SEA GUIDE ZIRCONIUM SS316 da ładny stożek dla startowej 25 i 5,5 w tunelu. Kij 250 cm do 30 g?

Użytkownik MatB edytował ten post 03 maj 2022 - 10:42

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, przelotki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych