Osobista wolność to jest też zdolność do odruchowego nieprzyjmowania kolejno nadchodzących, "idyjotycznych" narracji albo przekazów
Merkantylnie zorientowany świat ma specyficzną skalę wartości - dba o to głównie reklama, ściśle dopasowana do percepcji osób od dziecka wychowanych w marketowym wózku - czyli nie mni
Z Kiganami spotkałem się przypadkowo za pośrednictwem StC. Standardowy zestaw ich przelotek castingowych od 10 do 5 kosztował mnie - tej wykładni się trzymając - łącznie z topem 19 dolarów. Fuji wówczas wołało 27..Nawet na oko był lżejszy i ładniejszy Set do karpiówki z 50 był ponad dwa razy tańszy i chyba tyle smao lżejszy. To było dziesięć lat temu, jak jest teraz nie wiem.. ale nadal, zdecydowanie chętniej kupiłbym Fuji niż zajebiste kopie rodem z PRC typu SG. Choć Japończycy montują tam dużą część produkcji. Assembled! Z własnych komponentów - nie swobodnych przybliżeń..
Czyżby argument w stylu "ból doopy" miał zastąpić brak standardowych argumentów opartych na rozeznaniu i wiedzy? Już Kopernik zauważył, że gorszy pieniądz wypiera lepszy..