Nooooo. Ja na pletke nie lowie pstrągów i nie mam takiego zamiaru- twitching. Do tego zamarzanie w Bieszczadach (do maja).
Dlatego pytam czy pod cienką żyłkę można (wypada, trzeba) uzbroić inaczej niż New Concept?
Boje się że gdy do kija "25g" wsadzę lżejsze przelotki to zrobi się z niego "karpiowy potwór". Lubię szybkie kije do łowienia pstrągów i metod które stosuje i tylko takich używam, ale bez przesady.
Badyla tez nie zmienię bo ... jeżeli już to na GLX Loomisa.
Aaaaaa.
Jakaś różnica między KL a KR jest? Przy jakich parametrach blankow stosować to czy to?
Ani nie wypada ani nie trzeba, wszystko zależy jaki masz set przelotek obecnie założony, sam system Kr pozwoli na zmniejszenie masy kompletu, co wpłynie na zachowanie wędki, lzejsze przelotki, szybszy kijek, ale bez przesady, nie spodziewajmy sie zmiany z mod-fast na x-fast
Sztywny a pracujący dołem, kwestia wyczucia i interpretacji, ogólnie u mnie głębiej pracujący blank to taki który przy mocnym obciążeniu wchodzi w głęboka parabolę, sztywny to taki który pod mocnym obciążeniem zapracuje w 1/3 lub 1/2 długości.
Kijek u Ciebie pracuje w szerokim zakresie linek, o,16 zachowuje się zupełnie inaczej niż 0,28, jeśli kijek pracuje głebiej to ja bym postawił na 20h-10h-6L-5,5L i do końca poleciał 5
Różnica między KL a KL-H jest zasadnicza, tak dla uściślenia KR to system zbrojenia, ramka K jest niższa, zarówno od KL-H jak i analogicznych rozmiarów w ramce Y. Na Ramce KL inaczej ustawiamy stożek, nie ma tak szybkiej redukcji jak na KL-H, samo ustawienie jest bardzo podobne do Y-L.
Ramka KL reklamowana była jako "antysplątaniowa", ale to marketing.
Co daje...ja używam KL w sytuacji gdy zależy mi na wyciągnięciu max mocy z blanku, niższa ramka szybciej zmusza blank do pracy, nie ma ogólnej zasady, taki blank- takie przelotki, zbrojąc w dwa różne systemy można uzyskać wedki o innej charakterystyce.
Jeśli wedka na którą łowisz spełnia Twoje oczekiwania, to nie wiem czy jet sens na siłę zmieniać przelotki, chyba że dla eksperymentu.